Cum să-ți ajuți copilul să aibă succes la școală

Cum să-ți ajuți copilul să aibă succes la școală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru ca un copil să se bucure de cât mai mult succes la școală, nu este suficient ca lucrurile să se desfășoare bine acolo, ci este nevoie să contribuim și noi, părinții, de acasă. Așa cum vei vedea și din articolul de mai jos, putem face o mulțime de demersuri menite să ne ajute copiii să aibă performanțe școlare cât mai bune. Desigur, alături de acestea, este nevoie de dragoste, răbdare, perseverență, astfel încât copilul să resimtă pe deplin implicarea noastră și să ne vadă ca pe un adevărat model.

Oferă-i copilului posibilitatea să învețe și acasă

Fie că se pregătește pentru școală sau că este deja la școală, copilul are nevoie să învețe tot felul de lucruri și acasă. În acest fel, îi va fi mai simplu la școală și va avea mai multe șanse de succes.
Spre exemplu, străduiește-te să-l familiarizezi pe copil cu operații matematice simple când gătiți. Nu va fi deloc dificil să-i arăți copilului cum se măsoară diverse ingrediente, încercați să socotiți cu ele, faceți comparații etc.
În plus, poți să-i arăți copilului și cum să facă ipoteze simple (De pildă, îi vei spune:„Ce se va întâmpla cu ouăle bătute?") sau să examineze rezultate („Vezi ce s-a întâmplat dacă am amestecat pudra de cacao cu zahărul?").
Nu în ultimul rând, activitățile casnice îl pot învăța pe copil și alte lucruri utile pentru școală, precum să primească și să urmeze instrucțiuni, să lucreze în echipă, să fie receptiv la ceea ce se întâmplă în jur, să fie ordonat etc.
Cu alte cuvinte, indiferent care vor fi activitățile în care-l vei implica pentru a învăța lucruri noi, esențial este ca acestea să-i facă plăcere, să nu le resimtă ca pe o presiune. Numai așa va ajunge să învețe cu ușurință!

Mama si fiica gatesc impreuna

Încearcă să strecori cât mai mult jocul în procesul de învățare

Psihologii ne spun că, dacă vom introduce activitatea ludică în demersul de învățare, copilul va avea rezultate mai bune la școală. De pildă, încearcă să introduci noțiunile noi în rebusuri, scrabble-uri, competiții și orice alt fel de jocuri care îi plac și îi pot stârni interesul.
Astfel de activități îl vor ajuta pe copil nu numai să asimileze lucruri noi, dar îl vor stimula și să-și dezvolte abilități noi (precum perspicacitatea, perseverența etc.), care pot contribui la creșterea succesului la școală.

Încurajează adoptarea unor obiceiuri sănătoase

Pentru ca un copil să poată avea succes la școală este necesar să se bucure și de o stare de sănătate bună. Un prim pas în acest sens este să te asiguri că al tău copil va deprinde de-acasă niște obiceiuri sănătoase.
Printre cele mai importante astfel de obiceiuri trebuie să includem:
• Asigurarea unui mic dejun sănătos
• Mese regulate
• Activitate fizică în fiecare zi
• Limitarea timpului petrecut în fața televizorului, computerului, telefonului și creșterea timpului petrecut în aer liber
• Să ascultați muzică și să desfășurați împreună tot felul de activități creativ-recreative
• Stabilirea unei rutine legate de somn, astfel încât copilul să se odihnească suficient

Stabilește o rutină zilnică, pe care să o respectați cu strictețe

Un rol important în asigurarea unui mediu stabil, previzibil și sănătos îl are și stabilirea unei rutine zilnice, mai ales în primii ani de școală ai copilului. De altfel, specialiștii ne asigură că un copil care se bucură de un program bine stabilit și de organizare acasă, are mai multe șanse să se descurce foarte bine la școală.
De pildă, copilul trebuie să știe ce are de făcut înainte de micul dejun, cum va fi când va reveni de la școală și ce are de făcut pe parcursul întregii zilei. Siguranța și stabilitatea îl vor ajuta cu siguranță să aibă performanțe școlare bune!

Obișnuiește-l pe copil să fie cât mai ordonat

Dacă al tău copil se va familiariza cu ordinea acasă, atunci se va strădui să o păstreze ți când vine vorba de școală. Acest fapt nu-i poate fi decât de ajutor, întrucât îl va ajuta și să se organizeze mai bine.
Pe de o parte, copilul va trebui să învețe să aibă grijă de tot ceea ce reprezintă „recuzita" legată de școală, fie că este vorba despre ghiozdan, rechizite sau pur și simplu de cutiuța pentru gustare. Acestea ar trebui să aibă un loc al lor și să poată fi găsite oricând cu ușurință.
Pe de altă parte, este nevoie ca un copil să se obișnuiască și să aibă ordine în camera în care își face temele. Îi va fi mai simplu să aibă acces la ceea ce are nevoie, își va gestiona mai bine timpul și va avea suficient răgaz și pentru alte activități care-i vor permite să se relaxeze. Toate acestea nu vor face decât să influențeze în bine și rezultatele școlare, facilitând calea spre succes.

Asigură-i copilului un spațiu optim pentru efectuarea temelor

Contează foarte mult să-i asiguri copilului un spațiu adecvat în care să se poată pregăti pentru școală. În primul rând, este nevoie de un loc liniștit, luminos, cu un birou adecvat vârstei sale. În al doilea rând, este important și scaunul pe care va sta copilul, astfel încât să se bucure de o poziție corectă.
Nu în ultimul rând, ar trebui să aibă la îndemână instrumentele de scris și întreaga „recuzită" pentru activitățile didactice.

Citiți cât mai mult

Obișnuindu-l pe copil să citească în mod constant îi vei da posibilitatea să devină un cititor tot mai avizat, ceea ce-i poate înlesni considerabil calea spre succesul de la școală.
Încă din primii ani de școală copilul ar trebui să-și formeze o rutină și în privința lecturii, în contextul în care cuvântul scris este o excelentă cale spre cunoaștere, stimulând dezvoltarea cognitivă și emoțională.
Citiți câte puțin zi de zi și dă-i posibilitate copilului să se implice activ în actul lecturii, să înțeleagă cât mai bine ceea ce citește. De asemenea, citiți pe roluri. Va fi un bun exercițiu pentru copil și vă veți putea și amuza!

Mama ii citeste fiicei inainte de culcare

Stai cât mai mult de vorbă cu copilul

Este foarte important să stai de vorbă cu copilul despre ceea ce se întâmplă la școală. Aflând cât mai multe detalii despre cum se simte acolo, despre ceea ce îi place sau nu, îi vei da șansa să-și exprime temerile, nemulțumirile sau, dimpotrivă, să-ți dezvăluie satisfacțiile. Numai așa vei putea să iei eventuale măsuri și astfel să-l ajuți pe copil să se îndrepte mai ușor spre succes!

Fii tu un bun exemplu pentru copilul tău

Copiii învață foarte bine și din exemple. Ori primele lor exemple sunt părinții. Așa că, dacă vrei ca al tău copil să citească, arată-i că și tu citești. Sau dacă el se apucă de lecții, implică-te și tu un tot felul de activități, ca să te vadă că și tu muncești în același timp.
Imprimându-i copilului un fel de „etică a muncii", se va obișnui și el să o pună în aplicare în viața de școlar, ceea ce- i poate aduce succesul așteptat.

Lasă-l pe copil să-și urmeze o pasiune

Chiar dacă observi că al tău copil se descurcă mai greu la un anumit obiect, acest fapt nu înseamnă că trebuie să insiști să se ocupe numai de acesta. Dimpotrivă, experții au constatat că dacă îi vom lăsa pe copii să se implice și în ceea ce le place mai mult, ei se vor simți mai relaxați și este posibil ca, în timp, să transfere o parte din pasiunea lor și în ceea ce nu le place prea mult.
Așadar, nu-l forța pe copil să întreprindă numai un anumit tip de activitate, ci lasă-l să-și găsească satisfacția și în ceea ce-i place mai mult. Vei vedea, în timp, că astfel poate avea mai multe șanse spre succes.

Mama si fiica la pian

Citește și: Top 10 activități extracurriculare pentru copii

Încurajează-ți copilul să aibă prieteni

Psihologii consideră că un copil sociabil, care are un grup de prieteni, poate avea mai mult succes la școală.
Iată de ce este important să-ți încurajezi copilul să-și petreacă timpul cu cei de vârsta lui, întrucât astfel va avea ocazia și să învețe să respecte opiniile și sentimentele celorlalți, să fie amabil și cât mai empatic . În plus, prieteniile din anii de școală pot deveni mai puternice pe măsură ce copilul crește și pot dura o „viață".

Spune-i copilului că ai anumite așteptări

Una dintre cele mai indicate modalități de a-ți stimula copilul să aibă succes la școală este să-i spui clar că ai anumite așteptări de la el. Nu-i spune însă că aștepți să fie cel mai bun la un anumit obiect sau să fie cel mai bun din clasă. Spune-i doar că aștepți să se decurce cum poate el mai bine, astfel încât în primul rând el însuși să fie mândru de ceea ce a realizat.
Exprimă-ți clar o astfel de așteptare, ai grijă ca al tău copil să se bucure acasă de toate condițiile pentru a avea rezultate bune și cu siguranță drumul spre succes va fi asigurat.

Mama discuta cu baietelul ei

Citește și: Trăsăturile părinților de copii care au succes

Voi mai știți și alte modalități prin care ne putem ajuta copiii să aibă succes la școală?

Surse:
www.extension.udel.edu; www.healthychildren.org ; www.schoolguide.co.uk

 

Articolul urmator
Copilul meu este un mic demon acasă, dar un adevărat îngeraș la școală
Copilul meu este un mic demon acasă, dar un adevărat îngeraș la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil
    „Doamne ferește ca o femeie să aibă succes și să nu aibă copii!” Jennifer Aniston despre criticile pe care le-a primit fiindcă nu are copil

    Jennifer Aniston este una dintre cele mai de succes actrițe hollywoodiene, însă acest lucru nu a ferit-o de critici și bârfe. Din contră! Actrița în vârstă de...

    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală
    Ariana se luptă de la 11 luni pentru viața ei: a făcut pareză de la varicelă iar acum, la 14 ani, se luptă și cu 2 tumori cerebrale. Cum poți să o ajuți să aibă o viață normală

    Ce îți dorești, tu, dragă părinte, cel mai mult pentru copilul tău? Să aibă o viață normală, nu-i așa? Asta își doresc și părinții Arianei, ca fiica lor frumoasă,...

    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”
    Ela Crăciun a decis să aibă grijă de doi copii la distanță. „O să le plătim școala și o să ne asigurăm că nu o vor abandona”

    Ela Crăciun este una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV de la noi. Deși a absolvit Facultatea de Comerț și Turism și a făcut un master în „Dreptul...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?
    Are trei copii minunați, o carieră de succes și un corp de milioane. Cum reușește Alina Pușcaș?

    Alina Pușcaș este una dintre cele mai apreciate personalități publice din România. A debutat în televiziune în anul 2010, când a obținut rolul principal în...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    © 2024 Qbebe