Să nu exageram cu limitarea timpului în fața ecranelor! Sănătatea copiilor nu este afectată, spune un studiu

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Când vine vorba de timpul pe care copiii îl petrec în fața ecranelor, părerile sunt împărțite. Unii părinți limitează accesul copiilor la telefon sau tabletă, alții pretind că nu se pot lupta cu adolescenții lor și le permit să petreacă cât timp vor în fața calculatorului. Dar majoritatea părinților sunt de acord că sănătatea mentală a copiilor este profund și iremediabil afectată  de statul pe internet, la jocuri sau pe rețelele de socializare. ”Tehnologia ne distruge copiii!”, este unul dintre motto-urile cel mai des întâlnite când vine vorba de problemele emoționale și tulburările comportamentale ale celor mici.

Pe toate grupurile de parenting, în orice școală ori grădiniță auzim părinți și educatori dând vina pe calculator și telefon pentru orice comportament deplasat al copilului. Tendințele violente, notele autiste, tulburările opoziționiste, problemele de sănătate mintală, toate sunt explicate de timpul prea îndelungat pe care copiii îl petrec în fața ecranelor. Ciudat este faptul că, deși le pun telefonul în mână de la vârste foarte mici sau îi lasă exagerat de mult la desene animate, părinții nu simt că ar avea vreo implicare sau responsabilitate legată de evoluția psihică și emoțională a copilului.

bebe la calculator

Deși mitul transformării malefice a copiilor sub impactul tehnologiei este unul dintre cele mai de răspândite, în realitate problemele familiale sau erorile de parenting sunt cauze mult mai frecvente ale tulburărilor comportamentale ale acestora. Mai mult decât atât, unele studii demontează anumite credințe care fac din dispozitivele electronice și gadgeturi sursa tuturor relelor din viața copilului.

Timpul petrecut în fața ecranelor nu afectează sănătatea mintală a copilului

Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea North Carolina în Greensboro. În cadrul cercetării, au fost examinați peste 2.000 de copii și adolescenți, între 9 și 15 ani, de la școli publice din Carolina de Nord. A fost înregistrat pentru fiecare copil timpul de utilizare zilnică a dispozitivelor electronice, iar, în paralel, copiii au fost testați legat de anumite aspecte de sănătate mintală.
Un an mai târziu, un sub-eșantion de aproape 400 de participanți a fost retestat după utilizarea intensă a telefoanelor mobile.
În studiul nostru longitudinal asupra adolescenților, nu am găsit dovezi suficiente să susțină o legătură, corelațională sau cauzală, între utilizarea tehnologiei digitale și simptomele de sănătate mintală”, concluzionează cercetătorii

Utilizarea telefoanelor poate fi chiar benefică

De fapt, în unele cazuri, utilizarea tehnologiei a redus sentimentele de anxietate și simptomele depresiei în rândul participanților.
Contrar credinței comune că smartphone-urile și rețelele de socializare dăunează sănătății mintale a adolescenților, am constatat că cei care petrec timp online cu prietenii beneficiază de o sănătate mentală mai bună.”, arată studiul.
Aceste concluzii contrazic unele studii mai vechi, care relaționează problemele mentale ale copiilor și adolescenților cu timpul petrecut în fața calculatoarelor. De exemplu, în 2017, psihologul Jean Twenge a arătat într-un articol devenit viral că utilizarea intensă a calculatorului și telefonului crește cu aproape o treime riscul de depresie. Concluziile lui Twenge au fost, însă, întâmpinate cu scepticism în lumea științifică. Când cercetătorii de la Oxford au folosit aceleași date, nu au putut găsi o legătură clară între tendințele depresive și timpul petrecut în fața ecranelor.

copii pe tableta

Important este cum folosim dispozitivele

Dacă petrecem timpul pe calculator sau pe telefon pentru a păstra conexiunea cu prietenii care ne fac să ne simțim bine, acest lucru nu ne poate afecta sănătatea mentală. În această eră digitală, copiii dezvoltă legături mult mai intense cu amicii sau colegii prin mijloace de comunicare on-line. Este o realitate pe care nu o putem nega și este important pentru cei mici să nu le interzicem această formă de comunicare. În plus, mai mulți copii și adolescenți decât credem petrec timpul pe internet citind, documentându-se sau ținând pasul cu evoluția tehnică și socială. Este adevărat că a scăzut interesul pentru cartea tipărită, dar asta nu înseamnă că cei mici nu mai citesc deloc. Este o altă credință eronată, care arată că există un gol de comunicare între părinți și copii.
Cu alte cuvinte, important pentru sănătatea mentală a copiilor este cum utilizează tehnologia, nu cât timp stau în fața ecranelor.
De acum înainte, studiile ar trebui să se concentreze mai puțin pe timpul propriu-zis petrecut în fața ecranului și mai mult pe modul în care putem educa și sprijini cel mai bine copiii care cresc în era digitală, arată cercetătorii.
Poate că a venit timpul ca adulții să nu mai piardă timpul în dispute legate de cât dăunează smartphone-urile și rețelele de socializare și să caute cele mai bune modalități de a sprijini copiii atât în viața lor offline, cât și în online”, arată psihologul Candice Odgers de la Universitate. din California, Irvine.

Este nevoie și de limite

copii dispozitive

Sursa foto: Pinterest

Poate că ne-am eliberat de neliniștea că timpul petrecut în fața ecranelor este dăunător pentru sănătatea copilului. Relațiile cu prietenii, vizionarea unor conținuturi de calitate, dezvoltarea abilităților digitale și alinierea la tendințele viitorului sunt doar câteva dintre beneficiile pe care copii le au utilizând telefonul sau computerul. Dar aceasta nu înseamnă să-i permitem copilului un timp nelimitat în fața ecranului. Chiar dacă sănătatea mentală nu este afectată direct de utilizarea dispozitivelor, sănătatea fizică este cu siguranță compromisă atunci când copiii petrec prea mult timp on-line. Sedentarismul duce la multiple complicații, dintre care obezitatea, afectarea coloanei vertebrale și problemele de vedere sunt cele mai frecvente. Dependența de ecran este o realitate, pentru că folosirea telefonului sau calculatorului activează zone pe creier conectate cu sentimentul de satisfacție și recompensă. Iată de ce copiii nu se satură niciodată să stea în fața telefonului sau a tabletei și pot reacționa prin crize de furie sau de plâns atunci când li se iau dispozitivele. Tendința adolescenților de a evada în realitatea virtuală este, de asemenea, de necontestat, afectând relația lor cu lumea și împiedicându-i să-și dezvolte abilitățile sociale necesare mai târziu. Izolarea poate duce la anxietate și depresie, chiar dacă nu este un efect direct al timpului petrecut în fața ecranelor.
Iată de ce părinții trebuie să monitorizeze activitatea online și timpul dedicat de copil dispozitivelor și să se asigure că există un echilibru cu celelalte activități și responsabilități.

Surse: https://www.sciencealert.com; https://www.vox.com; https://www.theatlantic.com

Surse foto: Pixabay, Pinterest

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Timpul petrecut în fața ecranelor schimbă structura creierului copiilor
  Timpul petrecut în fața ecranelor schimbă structura creierului copiilor

  Un timp îndelungat petrecut în fața ecranelor poate modifica forma creierului copiilor, reiese în urma unui studiu desfășurat recent. Iată în continuare care sunt...

  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi
  Cum este afectată sănătatea copilului dacă se abține să facă pipi

  Probabil că fiecare dintre noi s-a confruntat de câteva ori în viață cu momente în care a preferat să se abțină din a merge la toaletă, din diverse motive. Cu toate...

  Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu
  Este normal? Jumătate din mămicile de nou-născut se gândesc să își rănească bebelușii, spune un studiu

  Odată ce devii mamă, alături de bucuria enormă pe care o resimți, primul an de viață al copilului tău te va pune în față în față cu numeroase provocări. Printre...

  O mamă este arestată după ce s-a dezbrăcat în fața copiilor ei
  O mamă este arestată după ce s-a dezbrăcat în fața copiilor ei

  O femeie din statul Utah (SUA) riscă să fie condamnată la închisoare şi să fie înregistrată în registrul oficial al celor care au molestat sexual după ce a apărut...

  Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta
  Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta

  Luna naşterii are o influenţă majoră asupra vieţii unui individ. De la modul de viaţă şi alegerile în carieră, până la riscurile de a se îmbolnăvi, totul este...

  Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate
  Ce spune un nou studiu despre purtarea măștilor de copii. Rezultatele sunt neașteptate

  Purtarea măștii de protecție în spațiile închise încă mai este obligatorie în România și nu numai. Este o măsură aplicată în toate statele...

  Un studiu de la Harvard spune că distanțarea socială va continua până în 2022
  Un studiu de la Harvard spune că distanțarea socială va continua până în 2022

  Cu toții visăm la ziua în care izolarea va lua sfârșit, însă cercetătorii sunt de părere că distanțarea socială va continua până în 2022. Iată...

  Nu mai trebuie să evităm șunca, salamul și cârnații! Un studiu spune că sunt bune pentru sănătate
  Nu mai trebuie să evităm șunca, salamul și cârnații! Un studiu spune că sunt bune pentru sănătate

  Toate studiile și specialiștii ne avertizează cu privire la consumul mezelurilor, dar un nou studiu introdus recent în literatura de specialitate se pare că este de altă părere....

  © 2022 Qbebe