Top 10 metode de parenting controversate si de ce sunt ele bune

Top 10 metode de parenting controversate si de ce sunt ele bune

Louise Tanase - Contributor

Atunci cand devii parinte pentru prima oara vei constata imediat ce ajungi cu bebelusul acasa ca toata lumea din jurul tau (bunicii, prietenii si vecinii) au o parere sau un sfat in legatura cu modul in care trebuie sa il ingrijesti sau cresti pe cel mic, pe care incearca sa ti le impuna cu o incapatanare direct proportionala cu nivelul tau de confuzie. In cazul in care te intrebi care sunt metodele bune de abordare a unei probleme legate de cel mic si vrei sa le separi de cele mai putin bune, Qbebe iti dezvaluie care sunt metodele mai controversate si de ce acestea sunt totusi bune.

Din nefericire, bebelusul nu soseste in viata voastra insotit de un manual de instructiuni de utilizare clare, sigure si de netagaduit, prin urmare tot ce inseamna orarul meselor si al somnului, metoda cea mai buna de a schimba scutecul sau de a desfunda nasul bebelusului, temperatura apei cu care ii faci baie sau timpul pe care trebuie sa il petreci interactionand cu bebelusul, devin niste mistere pe care orice parinte cu putin mai multa experienta decat tine (chiar si cu o saptamana mai mult!) va fi incantat sa ti le lamureasca. Ce te faci insa atunci cand sfaturile de la cei din jur nu concorda? Ce te faci cand o carte iti spune ca e bine sa infesi bebelusul, iar prietena ta cea mai buna iti spune ca e o metoda barbara? Qbebe te sfatuieste sa incerci sa alegi singura ce crezi ca este cel mai bine pentru tine si bebelusul tau si iti prezinta cele mai controversate metode de parenting si motivul pentru care fiecare dintre acestea este buna.

Infasatul bebelusului

Probabil ca iti amintesti cum, nu demult, bebelusii erau infasati in acele mini-paturici, cu piciorusele aliniate si manutele bagate inauntru. Bebelusii aratau ca niste painici si pentru adultii cu capul pe umeri situatia parea foarte incomoda.

Controversa: Unii cred ca infasatul este periculos pentru bebelus. Criticii mai vehementi sustin chiar ca infasatul bebelusului i-ar putea provoca acestuia displazie de sold, supra-incalzire si chiar inabilitatea de a se trezi complet atunci cand este necesar.

De ce metoda este buna: Foarte multi proaspeti parinti din zilele noastre iti vor putea confirma ca bebelusul doarme mai bine cand este infasat. Motivul? Uneori, in timpul somnului, bebelusul misca manutele inconstient, iar pentru ca inca se mai obisnuieste cu propriul corp, acesta se poate speria de miscarea propriilor maini si se poate trezi din somn. Institutul International al Displaziei de Sold afirma ca practica infasatului nu este daunatoare pentru bebelus, atat timp cat este infasat corect, adica nu legi prea strans picioarele bebelusului.

Marturia unei mamici: Dana, mamica Laurei, spune ca "fiica mea dormea mult mai bine cand era infasata. Putea dormi cateva ore fara intrerupere infasata, iar cand nu o infasam se trezea din ora in ora."

Metoda Ferber

Metoda Ferber este una dintre cele mai controversate metode de parenting. Metoda poarta numele unuia dintre cei mai cunoscuti pediatri si este recomandata pentru problemele de somn ale bebelusului. Metoda Ferber presupune sa lasi bebelusul sa planga atunci cand se trezeste din somn, fara sa incerci sa il linistesti, pana cand se calmeaza singur.

Controversa: Criticii acestei metode, plus majoritatea mamelor sensibile, spun ca a lasa bebelusul sa planga fara sa il alini este o cruzime si ar putea sa provoace bebelusului traume emotionale.

De ce metoda este buna: Ferber sustine, de fapt, plansul controlat, nu prelungit, presupunand sa lasi bebelusul sa planga o perioada scurta de timp, insa nu pana adoarme extenuat sau toata noaptea. Ideea este ca bebelusii se trezesc pe timpul noptii in mod natural, periodic. In cazul in care vrei ca bebelusul tau sa doarma neintrerupt toata noaptea, Ferber sustine ca ar trebui invatat sa adoarma singur la loc fara sa fie leganat, hranit sau fara sa ii canti un cantec de leagan. De asemenea, Ferber sustine ca bebelusul nu poate invata acest lucru fara un pic de practica. Chiar daca aceasta metoda nu este potrivita pentru toata lumea, multi parinti sustin ca functioneaza.

Marturia unei mamici: Reta sustine ca metoda a dat roade in cazul fiului sau: „Ionut se trezea noaptea, plangea, iar eu saream sa il iau in brate in cateva secunde. Dupa ce se linistea si vroiam sa il pun inapoi in patut, incepea sa planga din nou. Cand am inceput sa il las sa se linisteasca singur, mi s-a parut ca sunt o mama rea, insa dupa cateva episoade am observat ca Ionut se linistea singur din ce in ce mai repede - mult mai repede decat inceta sa planga la mine in brate."

Metoda independentei copilului

 

Lenore Skenazy, autoarea cartii „Free range kids" a fost pusa la zid de opinia publica dupa ce a scris ca si-a lasat fiul de 9 ani sa mearga singur cu metroul. Multi au considerat ca si-a pus fiul in pericol in mod inconstient, iar anumite publicatii au spus ca este „cea mai rea mama a Americii". Practic, metoda sugereaza ca trebuie sa ii oferi copilului un minim de independenta inca de la varste fragede.

Controversa: Expunerea copiilor la anumite pericole este o cruzime si o inconstienta din partea parintilor, mai ales in zilele noastre cand pericolele pandesc la tot pasul, in special in mediul urban.

De ce metoda este buna: Lenore Skenazy sustine ca „rapirea copiilor este devastatoare, insa, statistic vorbind este foarte rara". Cartea nu face decat sa sublinieze faptul ca parintii care sunt mai mult decat precauti trebuie sa constientizeze faptul ca nu rezolva nimic daca sunt tot timpul ingrijorati. Nu pot preveni si nu isi pot feri copiii de anumite pericole stresandu-se. Singura solutie este, in viziunea autoarei, sa le dai copiilor posibilitatea sa faca alegeri, sa le oferi un nivel mai mare de independenta si sa ii inveti sa fie responsabili.

Marturia unei mamici: Gina, mama a doi baieti, sustine ca aplica aceasta metoda fara sa stie ca este atat de controversata sau ca sunt scrise carti despre ea: „Inca de cand erau foarte mici eu le-am oferit baietilor mei posibilitatea sa fie independenti. Nu incerc sa ii pun in pericol si nu sunt inconstienta, insa fiul meu cel mare si-a spart nasul cand era cu mine, iar cel mic si-a rupt mana mergand cu bicicleta langa tatal sau. Niciodata vreunul dintre ei nu s-a ranit cand nu era sub supraveghere, ceea ce ma pune pe ganduri. Ma gandesc ca sunt lucruri care nu pot fi evitate si ca sunt un parinte mai bun daca doar le spun ce se poate intampla rau si ii las sa descopere singuri cum se pot feri sau care pot fi consecintele. "

Citeste si:

Scrisoare deschisa de la educatoare: Dragi parinti, sunt lectii pe care numai voi le puteti da copilului_

Pentru parinti intelepti: Efectul advers al laudei asupra copiilor  

Metoda RIE (Resources for Infant Educarers)

Aceasta metoda a devenit faimoasa datorita unor parinti celebri care sustin ca o aplica, printre care Tobey Maguire, Penelope Cruz si Felicity Huffman. Metoda RIE include cateva tehnici mai scortoase de crestere a copilului, dintre care amintim reducerea timpului de stat pe burtica, lipsa jucariilor simpatice sau leganatul in carucior inainte ca bebelusul sa poata sta in fundulet.

Controversa: Unii critici sustin ca metoda promoveaza o viata cam anosta pentru bebelus.

De ce metoda este buna: De fapt, principiul de baza al metodei presupune sa lasi bebelusul sa descopere lumea in ritmul sau. Multi parinti care aplica aceasta metoda spun ca nu vad niciun motiv pentru care ar trebui sa fortezi bebelusul sa stea pe burtica sau in fundulet inainte ca acesta sa fie pregatit, adica sa o faca singur. De asemenea, jucariile simpatice si foarte scumpe care scot sunete si aprind o luminita sunt inutile, atat din punctul de vedere al cheltuielii prea mari, cat si prin prisma faptului ca in casa ai o gramada de obiecte care pot face acelasi lucru. In acest fel iti dezvolti latura creativa, bebelusul are aceleasi beneficii si portofelul tau va fi fericit.

Marturia unei mamici: „Metoda RIE mi se pare o varianta excelenta, mai ales ca se axeaza pe respectarea bebelusului ca persoana. In plus, metoda ii permite bebelusului sa exploreze liber mediul inconjurator si iti permite ca mama sa ai timp pentru tine. Creezi o legatura cu bebelusul oricum in timpul meselor, al baitei, si al imbracarii." spune Mihaela, mama lui Mihnea.

Expert in bebelusi

 

In cartea lor „Cum sa devii expert in bebelusi", medicii Gary Ezzo si Robert Buckham, sfatuiesc parintii in legatura cu modul in care isi pot face bebelusii sa doarma toata noaptea incepand cu varsta de 7-9 saptamani. Desi parintii privati de somn ar putea, la inceput, sa creada ca este cea mai buna metoda din cate exista, trebuie sa stiti ca are si o problema: programarea meselor bebelusului la fiecare 3 ore poate fi daunatoare in primele saptamani de viata.

Controversa: Asociatia Americana de Pediatrie sustine ca „metoda recomandata de catre cei doi medici a fost asociata in practica cu intarzierea dezvoltarii, dificultati in producerea laptelui de catre mama si intarcare involuntara prematura. Metoda nu poate fi sustinuta de practica medicala conventionala."

De ce metoda este buna: Din pacate pentru parinti, metoda nu prea este buna si demna de urmat. Chiar daca autorii cartii au un scop bun pe care incearca sa il atinga (obisnuirea bebelusului cu o rutina care sa ajute si parintii sa supravietuiasca primelor luni), este clar ca bebelusul nu poate fi „programat pe ceas". In primul rand, bebelusul are nevoie sa manance si nu poti sa ii restrictionezi hrana din niciun motiv.

Marturia unei mamici: „Metoda a functionat pentru fetita noastra si am reusit sa ne facem un program de viata destul de bine pus la punct. Insa cred ca nu trebuie luat cuvant cu cuvant ce scrie in carte, ci fiecare mamica trebuie sa incerce sa adapteze metoda la nevoile bebelusului sau. Pana la urma nu o sa-ti lasi copilul sa planga de foame numai pentru ca nu este ora de masa", spune Georgiana.

Dormitul cu bebelusul in pat

Probabil ca ai auzit sau ai fost partasa deja la multe dezbateri pe aceasta tema si ti-ai creat o opinie personala asupra dormitului cu bebelusul in pat.

Controversa: Dormitul cu bebelusul in pat creste riscul Sindromului Mortii Subite a Sugarului, de aceea asociatiile medicilor pediatri din intreaga lume sfatuiesc mamicile sa nu urmeze aceasta metoda, cel putin in primul an de viata al copilului.

De ce metoda este buna: Un studiu realizat in 2013 a demonstrat ca dormitul cu bebelusul in pat creste rata alaptarii la san, ceea ce este categoric un avantaj, insa acest avantaj nu contrabalanseaza riscul asociat cu Sindromul Mortii Subite a Sugarului. Din fericire, mai exista si alte metode ca bebelusul sa doarma cu mama care nu implica impartirea aceluiasi pat. De exemplu, daca asezi bebelusul intr-un patut sau cos in camera ta este sigur pentru bebelus si nu numai ca poate face alaptarea mai comoda, insa te va scuti si sa mai alergi prin toata casa de fiecare data cand ti se pare ca auzi un sunet ciudat in difuzorul de monitorizare a bebelusului.

Marturia unei mamici: „Fetita mea a dormit intr-un landou langa patul meu de cand am adus-o acasa si pana a crescut suficient cat sa doarma fara intreruperi toata noaptea. M-a scutit de alergat din camera in camera si mai ales de stresul ca nu o am aproape de mine sa o supraveghez. Si cred ca s-a simtit si ea mai bine, in siguranta, simtindu-ma aproape de ea mereu."

Citeste si:

Educatia copilului: 8 lucruri pe care sa nu le faci niciodata 

Spune-mi ce copil cresti, ca sa iti spun cine esti!  

Fara scutece

Metoda presupune ca bebelusul sa nu foloseasca scutece deloc. Chiar deloc, incepand cu ziua in care se naste. Ceea ce inseamna ca bebelusul isi poate face nevoile nestingherit, la vedere, pana in momentul in care incepe sa stea in sezut si poate fi asezat pe olita.

Controversa: Uneori, apropiatii pot fi impotriva metodei aplicate de parinti pentru ca, practic, un incident ud sau urat mirositor se poate intampla in orice moment, murdarind totul in jur sau chiar persoanele care manipuleaza bebelusul. Unii medici pediatri sustin chiar ca aceasta metoda obliga bebelusul sa invete prea devreme sa foloseasca olita, ceea ce poate favoriza aparitia infectiilor urinare si a constipatiei.

De ce metoda este buna: Sustinatorii acestei metode jura cu mana pe inima ca este mult mai usor sa inveti copilul cu olita daca folosesti aceasta metoda. In plus, mediul inconjurator este recunoscator pentru ca nu mai irosesti atatea scutece de unica folosinta sau nu mai speli scutece refolosibile tot timpul.

Marturia unei mamici: "Am inceput sa folosesc aceasta metoda cand fiul meu a inceput sa stea singur in sezut, in jurul varstei de 6 luni. Il sustineam pe olita si a prins ideea destul de repede. La 2 ani era familiarizat pe deplin cu olita si cu faptul ca nu trebuie sa faca pe el.", spune Laura.

Alaptarea extinsa

Probabil ca toata lumea inca isi mai aminteste coperta revistei Time care infatisa o mama alaptandu-si fiul de 3 ani cocotat pe un scaunel. Multe mamici sunt de acord cu alaptarea extinsa, in vreme ce altele sustin ca micutul prezentat de Time este prea mare pentru a mai fi alaptat.

Controversa: Unii cred ca alaptarea dincolo de stadiul de bebelus poate afecta negativ dezvoltarea copilului si a independentei acestuia si este, practic, inutila.

De ce metoda este buna: Asociatia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea pana la varsta de 1 an, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de 2 ani sau mai mult. Niciuna dintre organizatii nu precizeaza o varsta exacta la care alaptarea la san ar trebui oprita. Copiii mici se bucura de beneficiile nutritionale ale laptelui mamei, iar studiile nu au demonstrat pana acum ca ar fi afectati negativ din punct de vedere psihologic.

Marturia unei mame: „Am alaptat pana cand fiul meu a implinit 2 ani si cred ca a fost cel mai bun lucru pe care l-am facut pentru el. Are un sistem imunitar grozav si avem o relatie minunata. Nu am planificat sa alaptez atat de mult, insa nu mi s-a parut nici anormal sau ciudat, dimpotriva!" spune Emilia, mama lui Andrei.

Metoda stimularii atasamentului

Metoda promoveaza stimularea atasamentului dintre bebelus si parinti si presupune ca parintii sa fie cat mai apropiati de micut. In aceasta metoda sunt incluse si dormitul cu bebelusul si alaptarea extinsa

Controversa: Criticii sustin ca aceasta metoda forteaza parintii sa isi construiasca intreaga viata in jurul bebelusului, ceea ce poate fi daunator atat parintilor cat si copiilor. Se spune chiar ca aplicarea acestei metode creaza copii rasfatati si egoisti.

De ce metoda este buna: Sustinatorii acestei metode spun ca aceasta ajuta la construirea unei relatii stranse intre copii si parinti, relatie bazata pe incredere deplina. De asemenea, cei care practica aceasta metoda sustin ca micutul invata ce este compasiunea si bunatatea, ceea ce, categoric, este un lucru bun pentru fiecare copil.

Marturia unei mamici: Cristina, mama a 3 copii, spune ca „Unele articole prezinta aceasta metoda intr-o maniera extremista, de parca toate mamele care o practica isi alapteaza in public copilul de 8 ani sau nu isi lasa pentru nimic in lume copiii in grija unei bone. Este clar ca metoda promoveaza anumite idei precum alaptarea extinsa, purtarea bebelusului aproape de tine si impartirea patului cu cei mici, insa asta nu inseamna ca nu putem alege numai ce ni se potriveste."

Citeste si:

28 de sfaturi esentiale de la copii pentru parinti 

Cand sa pedepsesti copilul? Experiente reale si lectii date de copii  

Cresterea copilului in stil francez

Cartea scrisa de Pamela Druckerman „Cum sa cresti un copil" a starnit multe reactii, atat pro cat si contra. Autoarea relateaza tot ceea ce a invatat ea despre cresterea copiilor in timpul sederii sale in Franta - metoda pe care a descoperit-o este foarte diferita de sistemul clasic de crestere a copiilor. Metoda franceza presupune sa ignori anumite comportamente ale copilului, sa nu il supraveghezi prea atent si sa sanctionezi comportamentul negativ, fara a-l premia in vreun fel pe cel pozitiv.

Controversa: Anumite tactici aplicate de framcezi pot fi periculoase (ca de exemplu sa nu supraveghezi actiunile copilului la locul de joaca sau in parc), iar altele pot avea impact negativ asupra micutului (cum ar fi pedepsirea lui pentru orice comportament neadecvat, fara a rasplati faptele bune).

De ce metoda este buna: Evident ca fiecare parinte vrea sa isi opreasca micutul sa faca ceva periculos si sa ii ofere un desen amuzant de fiecare data cand isi pune jucariile la locul lor, insa poate ca uneori ar trebui lasat sa exploreze singur. Iar atunci cand face ceva rau, poate ca micutul trebuie sa experimenteze si ce inseamna consecinte. In plus, pe langa toate invatamintele de care ar putea beneficia cel mic, si parintii pot profita de aceasta metoda, acordandu-si timp sa faca lucruri pentru ei.

Marturia unei mamici: "Paragrafele care m-au convins din toata cartea au fost acelea care spuneau ca poti avea o viata si atunci cand ai copii", spune Andreea, mamica unei fetite de 4 ani. "Mi s-a parut intotdeauna ca majoritatea femeilor tind sa devina niste martire pentru copiii lor si sa renunte la orice altceva nu are legatura cu cei mici, iar aceasta carte este binevenita pentru ca arata ca inca poti merge la o cina eleganta sau poti sa ai un hobby daca micutii tai sunt calmi si manierati."

Dintre toate metodele prezentate, voi ce metoda ati fi dispusi sa aplicati?

Surse: scholastic.com; parentingscience.com; circleofmoms.com; ncbi.nlm.nih.gov.

Articolul urmator
Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici
Parenting-ul „sânge de pui”, noua metodă de educație care distruge copilăria celor mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
    Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă

    Deși poți fi tentată să recurgi la diete restrictive, care promit eliminarea rapidă a kilogramelor în plus, medicii nutriționiști îndeamnă ca, pentru obținerea unor...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!
    5 metode contraceptive utilizate în Antichitate. Unele dintre ele sunt folosite și acum!

    Pe de o parte, în Antichitate oamenii erau dornici să aibă cât mai mulți copii. Pe de altă parte, pe măsură ce numărul acestora creștea, femeile au început să fie...

    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere
    5 teme controversate despre cresterea copiilor care impart femeile in doua tabere

    Nu exista tema mai controversata in ceea ce priveste copiii, decat educatia copiilor. Si cum oamenilor le place, in general, sa creada ca ei le stiu pe toate, sfaturile pentru cresterea si...

    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
    Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

    Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”
    Sfaturi de parenting de la o mamă de 6 adolescenți: „A fi prezent în fiecare moment al vieții lor este cel mai bun sfat de parenting”

    Nu e întotdeauna ușor să fii părinte de adolescent, dar asta nu înseamnă că nu e extrem de frumos. Care este cel mai prețios sfat pe care îl poate da o mamă care are...

    Nu pedepsele sunt soluția în parenting, ci conexiunea dintre părinte-copil
    Nu pedepsele sunt soluția în parenting, ci conexiunea dintre părinte-copil

    În cartea sa, „Nepedepsit”, Michelle Kenney - mamă și expert în parenting - povestește cum și-a schimbat stilul de parenting atunci când și-a dat seama că...

    © 2024 Qbebe