Ce este mai potrivit pentru copil: computerul, tableta sau jocurile video? Avantaje si dezavantaje

Ce este mai potrivit pentru copil: computerul, tableta sau jocurile video? Avantaje si dezavantaje

Irina Olteanu - Redactor Senior

Deoarece traim intr-o epoca in care tehnologia a dobandit aplicabilitate in toate aspectele vietii, copiii sunt expusi la un nivel de informatie mult mai mare si de la varste extrem de fragede. Care sunt beneficiile, dar si dezavantajele pe care le prezinta utilizarea computerului, tabletei sau jocurilor video au fost deja demonstrate de o serie de studii stiintifice si confirmate de specialisti, dupa cum veti afla in continuare.

Despre tableta - pareri controversate

Inca de la lansare, tabletele au devenit extrem de populare in randul prescolarilor si copiilor de varsta mica, iar parintii le cumpara tot mai des, astfel ca numarul de detinatori de tablete pe familie s-a dublat de la 20% in 2012 la 51%. Si procentul de copii pana la 8 ani detinatori de tableta a crescut la 7%, aproape cat cel al adultilor din urma cu 2 ani; se pare ca fiecare 2 din 5 copii au utilizat o tableta sau un smartphone pana au reusit sa lege cuvintele, conform unui raport recent.

Ceea ce ingrijoreaza cu adevarat este gradul de implicare al copiilor cu aceste dispozitive, devenind aproape cult si apare intrebarea daca parintii trebuie sa limiteze/refuze accesul la inteligenta tehnologica al copiilor sau sa-i mentina in siguranta fata de efectele nocive inca neintelese pe deplin?

Jordy Kaufman, director al BabyLab (primul laborator de neurocercetare cognitiva infantila) la Universitatea Swinburne din Melboune a explorat impactul utilizarii tehnologiei asupra copiilor cu varste intre 2-5 ani, urmarindu-si propriul copil, deoarece a remarcat cat de usor utilizeaza cel mic dispozitivul (in mod intuitiv). In acest sens, subliniaza faptul ca toate cercetarile asupra pericolului prezentat de timpul petrecut in fata unui monitor/ecran implica toate tipurile de dispozitive si in special televizorul, prin urmare ar fi o premisa gresita sa presupunem nocivitatea tabletei si ca totul depinde de modul in care este folosita. Kaufman sustine insa ca tabletatabletele inhiba creativitatea, spre deosebire de cuburi sau de jocuri de construit; sunt necesare totusi din punctul sau de vedere deoarece invatarea in cadrul generatiei actuale de copii ajunge pe culmi nebanuite, in acest mod fiind inlesnita masurarea cresterii/dezvoltarii copiilor si feedback-ul catre parinti. Copiii de varsta mica sunt capabili prin intermediul tabletei sa gestioneze propriul mediu inainte de a dispune de abilitatile motorii specifice; se pare ca aceasta abilitate le ofera un avantaj in invatare.

Dificultatea consta in faptul ca cercetarile nu au reusit sa identifice ce anume se petrece exact in mintea unui copil in timp ce utilizeaza o tableta, deoarece este dificil de masurat activitatea cerebrala in cazul unei persoane care se misca si deoarece metalul nu poate fi introdus intr-un aparat de RMN. Se pare insa ca utilizarea acestui dispozitiv remodeleaza conexiunile din creierele celor mici, fiindu-le mai dificil sa asimileze informatii oferite lent.

Tabletele sunt menite sa oglindeasca lumea cunoscuta si par sa opereze intuitiv, mimetic, raspunzand la, reflectand si re-prezentand atingerea utilizatorului; apare intrebarea daca acestea pot traduce senzatia de atingere pentru a crea o relatie intensa intre tehnologie si om? In acest sens, Rosie Flewitt, din cadrul Institutului de Educatie de la Universitatea din Londra a publicat o cercetare cu privire la modul in care tabletele pot sustine invatarea in educatia din gradinita, primara si speciala, axandu-se pe modul in care functioneaza neuronii oglinda. Astfel, a observat faptul ca intr-o scoala speciala copiii care nu avusesera acces la acest tip de dispozitiv au reusit sa deprinda folosirea singuri, cu totii fiind captivati si intens motivati sa desfasoare diverse activitati; se pare ca neuronii oglinda (nu se cunoaste pe deplin modul de functionare sau natura lor) - inseamna ca atunci cand o persoana vede o actiune gandeste o fractiune de secunda o realizeaza ei insisi, mesaje distincte emise de piele, transmitand creierului daca este reala sau nu. Aceasta realitate virtuala la care fiinta umana devina conectata ajunge sa antreneze o implicare/atasament deosebita (creierul empatizeaza cu ceea ce vede). Acelasi cercetator considera ca o negare a accesului la tablete echivaleaza cu o segmentare a societatii si o privare de evolutie, deoarece aceste dispozitive fac deja parte din viata copiilor si a noastra, devenind ceva normal pentru generatia prezenta (la fel cum noi ne-am nascut cu televizoare, masini pe strada etc.).

Terapeutul ocupational Lindsay Marzoli din cadrul Centrului de Invatare si Terapie a observat ca cei care intreprind diverse activitati/jocuri pe tableta, nu mai efectueaza activitatile pe hartie in modul in care ar trebui, iar muschii asociati se slabesc. Au fost identificati in acest sens o serie de copii care prezinta intarziere motrice, forta musculara redusa in anumite zone ale corpului, aspect confirmat si de psihoterapeutul Lorna Taylor - efecte nocive asupra sanatatii musculo-scheletice. Medicul Rahil Briggs, psiholog pediatru la Centrul Medical Montefiore din New York considera ca poate aparea si o incetinirea a dezvoltarii limbajului si ca natura solitara a activitatii poate afecta aptitudinile de socializare.

Exista si situatii deosebite in care tabletele se impun ca parte din terapia ocupationala o unor copii, deoarece ii pot ajuta la dezvoltarea coordonarii mana-ochi si a miscarilor degetelor (apucatul si ciupitul); partea negativa este ca sunt afectate echilibrul si postura deoarece un timp excesiv petrecut pe tableta inlocuieste un timp petrecut alergand, sarind, construind si desenand. Astfel, specialistii considera ca o perioada de 3-4 ore petrecuta de copii nesupravegheati pe tableta este echivalenta cu periclitarea dezvoltarii (conform medicului pediatru Timothy Doran de la Centrul Medical Baltimore), fiind recomandate reprize de utilizare de maxim 15 minute.

Anul trecut, un medic a raportat un numar crescut de copii (inclusiv unul de 4 ani) care au necesitat terapie pentru comportament compulsiv in urma expunerii la internet si dispozitive digitale. Un professor din Irlanda de Nord sustine ca elevii sai nu mai dispun de acelasi grad de atentie; alte cadre didactice au observat ca cei mici nu mai dispun de aceleasi aptitudine manipulative si ca nu mai socializeaza in mod normal. Mark Montgomery sustine ca supraexpunerea la tehnologie conduce la crestere in greutate, comportament agresiv, oboseala si rani asociate repetate.

Despre computer si jocuri video - pareri la fel de controversate

Copiii se joaca jocuri, isi fac temele, vorbesc cu prietenii si navigheaza pe Internet cu ajutorul computerelor iar parintii se tem ca in lipsa lor ar putea deveni cumva "analfebeti" ai tehnologiei; conform unui studiu desfasurat in anul 2003, 31% din copiii cu varsta de 3 ani si mai mici utilizau deja computerul si se naste intrebarea cat de benefice sunt cu adevarat pentru ei?

Cercetarea asupra beneficiilor educationale ale activitatilor pe baza computerului sunt reduse, jocurile fiind asociate cu imbunatatiri ale anumitor aptitudini de inteligenta vizuala specifice utilizarii tehnologiei computerizate (computerele ii ajuta pe copii sa se priceapa la ...computere). Insa din punctul de vedere al performantelor academice, a fost constatata o ameliorare nesemnificativa. Un beneficiu incontestabil insa al utilizarii sale este pentru ajutorarea copiilor cu nevoi speciale, care nu pot participa in programe educationale traditionale din cauza tulburarilor de invatare, emotionale, deficiente de vorbire si auz, pierderea vederii si dizabilitati psihice grave. Desi poate parea neobisnuit, chiar si copiii care sufera de ADHD isi pot imbunatati concentrarea cu ajutorul acestora.

Riscurile pe care le prezinta computerle se datoreaza fie angrenarii in activitati nepotrivite, fie timpului excesiv. computerAstfel exista o serie de pericole virtuale, cum sunt pedofilie, pornografie si continut nepotrivit. Jocurile video devin din ce in ce mai violente si cei mici prefera tipurile competitiv-agresive, parintii nefiind de multe ori constienti de continutul lor. In cadrul unui studiu recent, cercetatorii de la Universitatea din Iowa au concluzionat ca jocurile video violente cresc gradul de agresivitate al copiilor (care excede pe cel din jocurile video), ostilitatea si ii insensibilizeaza fata la violente. Cel mai mare risc asociat cu utilizarea excesiva a computerului consta in privarea de experiente de viata esentiale; jocurile si navigarea pe internet distrag usor pe cei mici deseori pentru un timp indelungat, fiind afectata dezvoltarea lor sociala si educationala. De asemenea, interactiunile virtuale sunt mult mai sarace in comparatie cu relatiile vii cu prietenii, familia, profesorii si natura, orice tip de interactiune umana avand la baza prezenta.

Desi studiile se afla inca in stadiu incipent, se prevede faptul ca si copiii vor prezenta acelasi tip de leziuni la incheieturi, spate si ochi identificate in utilizatorii adulti de computer. In plus, studii preliminare sugereaza ca utilizarea extinsa este legata de leziuni repetitive de stres si risc crescut de obezitate, in cazul jocurilor fiind asociata o forma de tendonita. Imaginile alternate rapid din unele jocuri pot cauza convulsii la copiii cu epilepsie fotosensibila. Un alt studiu realizat la Universitatea Cornell desfasurat in scoli a demonstrat ca postura la computer expune copiii la risc ridicat de a dezvolta tulburari musculo-scheletice, iar cercetatorii de la Oxford acuza computerele amplasate in dormitor pentru o durata a somnului de noapte redusa cu 2-5 ore (cei mici sunt distrasi de la somn); nu se cunosc insa efectele pe termen lung asupra rutinei de culcare si somnului.

Nu in ultimul rand, fiind un aspect deja cunoscut, din cauza utilizarii excesive a computerului pot aparea probleme cu vederea, fiind identificat si un sindrom in acest sens (include si probleme cu ergonomia) si un risc crescut de miopie progresiva. Pentru a reduce sansele de aparitie, parintii trebuie sa urmareasca daca cei mici au o pozitie neutra cand folosesc computerul astfel: capul este echilibrat pe gat (nu inclinat in fata sau in spate), iar unghiul fata de ecran sa fie de 15 grade sub nivelul ochilor; spatele este drept si umerii in spate dar relaxati (nu peste tastatura); partea superioara a bratelor este aproape de corp si relaxata (nu inclinata sau intinsa in fata); antebratele sunt intinse pe birou cu coatele formand un unghi drept; palmele sunt la acelasi nivel cu antebratele, fara incheieturi indoite; picioarele sunt pe podea cu genunchii in unghi de 90 grade (nu cu genunchii sub scaun). De asemenea, este indicata o pauza de 20-30 minute pentru ridicare si intindere (ajuta la eliberarea tensiunii musculare). In ce priveste miopia, utilizarea computerului presupune o tensiune oculara crescuta (pentru a vedea aproape), iar expertii considera ca aceasta afectiune se poate dezvolta (este o oboseala a ochilor mai mare decat cand se citesc carti sau reviste tiparite); de aceea, in cazul copiilor se recomanda la fiecare 20 minute sa isi jocuridezlipeasca privirea de pe ecran si sa priveasca la 10 m departare cel putin 10 secunde (se relaxeaza muschii oculari), existand si ochelari cu lentile speciale.

Trebuie subliniat de asemenea si faptul ca cei mici se confrunta (datorita imaginatiei si a modului de a gandi) cu o dificultate in a discerne intre viata reala si cea artificiala, dovada fiind atacul armat din SUA (liceul Columbine). Din cauza gratificarii instantanee oferita de computer, apare o toleranta redusa la frustrare, prin urmare o adaptabilitate redusa la provocarile din viata.

Pentru a reveni la aspecte cu o nota pozitiva, se pare ca utilizarea computerului de prescolari le sporeste gradul de pregatire pentru realizari scolare. Astfel, in cadrul unui studiu asupra a 122 prescolari, o parte din ei au avut oportunitatea de a lucra pe un computer 15-20 minute pe zi utilizand un software educativ la alegere, iar restul au primit activitati realizate in modul clasic. Copiii au fost testati la inceput si dupa 6 luni pentru a evalua nivelul de pregatire pentru scoala, aptitudinile motorii, cele motrice grosiere si dezvoltarea cognitiva, in cazul primilor observandu-se rezultate mai bune cu privire la nivelul de pregatire si dezvoltarea cognitiva.

Opinia specialistului

Doamna Raluca Mosora (Vasiliu) - consilier psihologic si psiholog clinician, absolventa de Master de Consiliere Educationala si de Master in Programare Neuro-Lingvistica http://www.psihologpentrucopii.ro:

"Iata un subiect de discutie foarte amplu, despre care putem vorbi ore in sir. Cand vorbim despre impactul calculatorului sau tabletei asupra copilului de obicei ne vin in minte jocurile video sau navigarea pe Internet. Insa calculatorul, tableta si celelalte gadgeturi au mult mai multe functii: ele sunt instrumente de invatare, de socializare, de informare, de distractie, de studiu. Despre fiecare din ele se vorbeste foarte mult si mai ales se pun in evidenta problemele asociate acestora.
De exemplu, se vorbeste foarte mult despre cresterea violentei asociate jocurilor video cu continut violent. Aceasta preocupare este cu atat mai intensa cu cat s-a descoperit cu certitudine ca jocurile video ii instiga pe copii la acte agresive.
O alta problema derivata din navigarea pe Internet este accesul la continuturi nepotrivite pentru copii, cum sunt medicmaterialele pornografice sau socante. Protejarea copiilor de aceste continuturi nepotrivite si de alti factori de risc a devenit o prioritate pentru multi parinti.
De asemenea, odata cu aparitia retelelor de socializare au inceput si probleme legate de hartuirea pe internet. Se pare ca toate problemele de socializare existente intre copii au migrat si pe aceste retele. Multi copii declara ca sunt amenintati sau intimidati pe Facebook si nu stiu cum sa se protejeze in fata acestor agresiuni.
Dependenta de jocurile pe calculator este o alta problema asociata folosirii noilor gadgeturi. Copiii prefera sa stea ore in sir pe tableta in loc sa se joace afara. Riscul obezitatii este si el crescut tocmai din cauza ca micutii care stau ore in sir in fata ecranului nu apuca sa isi consume energia fizica.
Toate aceste probleme reprezinta riscuri serioase, insa nu trebuie sa cadem in extrema cealalta si sa demonizam calculatorul, televizorul sau celelalte gadgeturi. Exista persoane care sustin ca din cauza lor copiii au ADHD, nu mai stiu sa socializeze sau nu mai sunt interesati de scoala. Aceasta perspectiva exagerata nu este insa nici adevarata, nici benefica.

Calculatorul, tableta si celelalte gadgeturi au o multitudine de functii. Sa ne gandim numai la accesul aproape nelimitat la orice fel de informatii, care se realizeaza aproape instant. Acum 20 de ani acest lucru era doar un vis frumos. Practic, acum orice informatie din aproape orice colt al lumii este doar la un click distanta si informatiile inseamna putere.

Avand acces la informatii, copiii au acces si la noi moduri de a gandi, la perspective diferite de abordare a oricarui subiect. Ei sunt expusi la puncte de vedere diferite si acest lucru ii ajuta sa isi formeze propria parere, propriile argumente. Ca sa nu mai spunem de programele educationale on-line, care nu doar informeaza, ci ii si ajuta sa invete, intr-un mod mai atractiv.
Pe langa faptul ca afla informatii, copiii au ocazia sa socializeze pe retelele de socializare. Se pare ca acestea ii ajuta sa isi extinda reteaua de cunoscuti si asta ii face mai increzatori in capacitatea lor de a relationa. Ele ii ajuta mai ales pe copiii timizi, care au dificultati sa relationeze fata in fata, sa prinda curaj si sa initieze contactul cu ceilalti. Multe probleme de integrare sunt depasite tocmai cu ajutorul acestor retele, care ii ofera copilului un impuls.

Chiar si mult criticatele jocuri pe calculator s-au dovedit a avea numeroase efecte benefice: fiind realizate intr-un mod realist, il plaseaza pe copil in anumite situatii in care trebuie sa se adapteze, sa negocieze, sa faca fata competitiei, sa ia decizii, sa coopereze cu membrii echipei. Printre avantajele dovedite stiintific ale jocurilor pe calculator se numara dezvoltarea orientarii in spatiu, a atentiei, memoriei, limbajului, gandirii strategice. In plus, ele sunt distractive si ii pot relaxa pe copii.
Asadar, in loc sa ne temem de calculator, am putea mai degraba sa invatam sa ni-l apropiem si sa ni-l facem prieten.

Daca privim doar din perspectiva problemelor, pare ca folosirea calculatorului si a celorlalte gadgeturi este mai computerdegraba daunatoare copilului. Insa aceasta perspectiva este, cred eu, gresita. Faptul ca un anumit lucru are riscuri asociate nu inseamna ca trebuie interzis! Daca am fi interzis tot ce avea un potential periculos, probabil ca nu am fi progresat mai deloc.
In loc sa interzicem sau sa evitam trebuie sa ne adaptam realitatii. Iar realitatea este ca aceste gadgeturi sunt peste tot in jurul nostru si ca sunt instrumente extrem de utile. Ne folosim din plin de ele si copiii nostri o vor face cu atat mai mult. Daca ii tinem pe copii departe de ele, ii privam practic de dobandirea unor deprinderi de care vor avea nevoie toata viata. Asadar, in loc sa le interzicem sa le foloseasca, este mult mai util sa le aratam cum sa le foloseasca intr-un mod benefic si cum sa evite capcanele asociate acestora.
In plus, sa nu uitam ca orice copil vrea sa fie in primul rand un membru valoros al grupului din care face parte. Daca in jurul lui toti copiii folosesc aceste gadgeturi dar el nu o face, se va simti inadaptat si risca chiar sa fie exclus din grup. Iar respingerea celor din jur ii poate crea copilului probleme mai serioase decat folosirea in mod responsabil a noilor tehnologii."

Doamna doctor Margareta Cosurba, medic primar neurolgie, Centrul Medical Medsana ne ofera urmatoarele informatii:

"Jocurile video au efecte benefice si efecte nefaste asupra creierului copiilor. Efectele benefice, prin repetivitatea jocurilor, sunt acelea ca ii invata pe copii sa faca mai multe lucruri in acelasi timp, dezvolta capacitatea asociativa si formeaza conexiuni stabile intre zonele din creier folosite mai des (de exemplu zona vizuala si motorie). Se adauga beneficiile educative si informationale, daca jocurile sunt alese si supervizate de parinti.

Este foarte important ca jocurile sa nu contina violenta, efectul violentei asupra unui creier in formare, mai ales la varsta critica a pubertatii fiind cu impact mai mare. Trebuie controlata cu mare atentie durata zilnica a jocului video, indiferent de suport, pentru ca prezentarea bidimensionala a lumii virtuale, lipsa interactiunii cu viata reala, duc in timp la tulburari de mediccomportament ca efect al modificarii perceperii mediului incojurator. Trebuie sa stim ca, copii nu au o perceptie corecta a trecerii timpului. Jocul prelungit, pe linga afectarea pozitiei coloanei, a vederii, duce la obezitate (lipsa miscarii si mancatul in timpul jocului), duce la izolare, agresivitate, tulburari de somn, scaderea atentiei si capacitatii de invatare.

Nu sunt studii stiintifice care sa ne spuna cu precizie varsta optima pentru jocurile video, problema este destul de noua si o sa mai treaca ceva timp pana se strang datele, dar bunul simt trebuie sa-i ghideze pe parinti. Adica, daca punem in balanta efectele benefice si raul pe care il pot face, durata jocului trebuie sa fie in raport cu varsta copilului, continutul jocului trebuie ales cu grija si cel mai important - copilul trebuie sa aiba activitati cat mai variate, fizice, artistice si intelectuale."

Sfaturi

Tabletele dispun de o multitudine de instrumente educationale mai ales prin intermediul aplicatiilor, insa nu trebuie folosite in exces sau in locul unor bone, conform Academiei Americane a Pediatrilor care sugereaza parintilor sa restrictioneze complet timpul petrecut in fata unui monitor pentru copiii sub 2 ani. De asemenea, expertii recomanda ca achizitia/folosirea tabletei sa se realizeze cel devreme la varsta prescolara deoarece copiii sub 2 ani invata cel mai bine din experiente si interactiuni reale, iar durata de folosire sa fie nu mai mare de ½ ora pentru un copil de 4-5 ani, nu mai mare de 1 ora pentru un copil de 6-7 ani si nu mai mult de 2 ore pentru un adolescent (depinde insa si cum este utilizata)

Ramane inca important ca parintii sa insufle copiilor obiceiuri bune si sa le ofere resurse cu care acestia sa se simta confortabil, sa se poate concentra, sa isi poate atinge potentialul maxim, sa lucreze si sa faca sport; timpul petrecut pe tableta nu trebuie sa inlocuiasca dormitul, cititul si interactiunea umana. Jill Buban, decan al Scolii de Educatie in Universitatea Post din Waterbury sustine ca daca cei mici absorb si inteleg tehnologia inainte de inceperea scolii, vor fi mai increzatori la intrarea in clasa. Alegerea unor jocuri si activitati care angreneaza copiii in aptitudini de gandire cum sunt jocuri de memorie, puzzle-uri, gandire spatiala, aptitudini de ingrijire si creatie (desenat, creat muzica) reprezinta optiuni potrivite conform specialistilor.  

Majoritatea parintilor dispun din fericire de o intuitie cu privire la potentialele pericole prin utilizarea excesiva/inadecvata a computerului, iar solutia este destul de simpla si presupune supraveghere indeaproape. Medicul Arlette Lefebvre, psihiatru, recomanda parintilor sa participe efectiv la incursiunile online ale copiilor (chiar si ale sfaturiadolescentilor), oferindu-le sfaturi cu privire la acestea si nu sa se bazeze pe educatori/profesori/alte persoane (cercetatorii de la Universitatea Loughborough au descoperit ca cei mici utilizeaza computerele de obicei fara supravegherea unui adult); de asemenea, medicul recomanda ca parintii sa urmareasca eventuale simptome ale comportamentelor similare dependentei ce pot aparea in urma jocurilor video excesive. Cei mai multi experti recomanda limitarea zilnica a timpului petrecut in fata monitorului astfel: nu mai mult de 1 ora pe zi pentru copiii cu varsta 2-5 ani si nu mai mult de 2 ore pe zi pentru copiii mai mari de 4 ani deoarece copiii necesita sa fie alaturi de alte persoane (astfel isi dezvolta aptitudinile de relationare si comunicare). Timpul pe care copiii il petrec pe computer trebuie echilibrat cu alte activitati benefice dezvoltarii lor, cum sunt activitati fizice si creative (puzzle-uri si desenat) de joaca, conversatii cu familia si prietenii; un echilibru corect al activitatilor alaturi de teme, sport si muzica ar trebuie sa lasa putin timp pentru computer. In incheiere, trebuie sa subliniem, ca si in cazul tabletelor: computerele nu trebuie sa suplineasca sau inlocuiasca activitati educationale, explorarea mediului sau socializarea. Retineti ca tehnologia utilizata cu intelepciune reprezinta un element esential pentru educatie.

Doamna Raluca Mosora (Vasiliu) - consilier psihologic si psiholog clinician, absolventa de Master de Consiliere Educationala si de Master in Programare Neuro-Lingvistica http://www.psihologpentrucopii.ro: 

"Problema duratei potrivite de petrecut in fata ecranului este inca neclara. Pediatrii si psihologii recomanda ca micutii sub 2 ani sa nu fie expusi deloc nici televizorului, nici calculatorului. Pentru copiii mai mari, se recomanda sa nu fie mai mult de 2 ore pe zi. Personal, doua ore mi se pare prea mult, avand in vedere programul incarcat al copiilor de azi. Cum timpul de relaxare si joc este tot mai scurt, ar fi pacat ca el sa fie consumat doar in fata calculatorului. Ar fi mult mai benefic pentru copil sa isi petreaca timpul liber cu familia si prietenii in primul rand si apoi, daca ii mai ramane timp, sa si-l petreaca la mediccalculator.

Precum spuneam, folosirea intr-un mod benefic a calculatorului si tabletei presupune sa invatam cum sa o facem. In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca reducem problemele asociate acestora, cat mai mult. Asta inseamna sa controlam strict timpul pe care copilul il petrece in fata lor, astfel incat sa nu devina dependent si sa nu ii afecteze viata sociala. Trebuie de asemenea sa fim foarte atenti sa nu il expunem continuturilor nepotrivite sau care il instiga la violenta. Acesta presupune un efort destul de mare din partea parintilor, insa merita. Sa il invatam ce sa faca in situatiile in care este hartuit pe Internet si cui sa ceara ajutorul. Si nu in ultimul rand, sa profitam de jocurile video pentru a-l invata cand sa se opreasca si cum sa evite excesul.
Odata ce am eliminat pe cat posibil riscurile este bine sa maximizam cat mai mult beneficiile: sa il ajutam pe copil sa caute informatii relevante si mai ales sa discearna intre informatiile adevarate si speculatii. Sa profitam de calculator pentru a-i tine curiozitatea si dorinta de cunoastere treaza. Sa il ajutam sa isi imbunatateasca abilitatile de a socializa si sa faca diferenta intre realitatea virtuala si cea reala. Sa ii oferim noi programe interesante, continuturi noi, jocuri care il ajuta sa se dezvolte cognitiv. Si mai ales, sa invete sa considere calculatorul un instrument si nu un stapan. "

Multumim doamnei Raluca Mosora (Vasiliu) si doamnei doctor Margareta Cosurba pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Citeste si:

Nu lasa copilul sa devina dependent de computer!

Dependenta de calculator - un pericol pentru copilul vostru! 

Cum afecteaza tehnologia dezvoltarea copilului tau? 

Activitatea fizica, vitala in dezvoltarea psihica a copilului? De ce? 

Surse:
www.dailymail.co.uk; www.theguardian.com; http://newsfeed.time.com; http://baltimore.cbslocal.com; http://mashable.com; www.telegraph.co.uk; www.imedicalapps.com; www.pbs.org; www.bluekids.org; www.allaboutvision.com; www.aboutkidshealth.ca/

Articolul urmator
Un copil ostil nu este obraznic, ci urlă după ajutor
Un copil ostil nu este obraznic, ci urlă după ajutor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
    Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

    Știai că jocurile video reprezintă cea mai populară formă de entertainment din lume? Aproximativ 40% din populație (3 miliarde de oameni) joacă frecvent jocuri video. Ne referim...

    Bărbat bănuit de pornografie infantilă, arestat pentru 30 de zile. Peste 400 de poze indecente cu minori in computerul său
    Bărbat bănuit de pornografie infantilă, arestat pentru 30 de zile. Peste 400 de poze indecente cu minori in computerul său

    Un bărbat din București a fost arestat preventiv pentru pornografie infantilă. Acesta avea sute de materiale indecente - poze și filmări - cu minori, realizate în ultimii 3 ani,...

    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje
    Prima excursie cu trei copii la Disney World. Un părinte vorbește sincer despre avantaje și dezavantaje

    Printre experiențele inedite pe care îți dorești să i le oferi copilului tău se poate regăsi și aceasta: o excursie într-un parc tematic precum este și Disney World (din...

    Un tată a adoptat un copil din Cambodgia acum 20 ani. Acum se mândrește cu reușitele lui, de la Jocurile Olimpice
    Un tată a adoptat un copil din Cambodgia acum 20 ani. Acum se mândrește cu reușitele lui, de la Jocurile Olimpice

    În urmă cu 20 de ani, un bărbat a hotărât să adopte un copil de 18 luni din Cambodgia pe care acum îl privește cum concurează la Jocurile Olimpice de la Tokyo!...

    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin
    Omul potrivit, la momentul potrivit! O mamă a aflat că fiica ei are o alergie alimentară de la un străin

    Un bărbat se afla într-un centru comercial împreună cu soția sa, atunci când a auzit un strigăt disperat după ajutor. O mamă striga în stânga și în...

    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema
    Dragi părinți, nu este sfârșitul lumii dacă cel mic ia păduchi! I se poate întâmpla oricui, adult sau copil, important este să știm cum tratăm problema

    Pe cât de mici și aparent inofensive, pe atât de „temute” sunt aceste mici insecte care provoacă mâncărimi puternice și rușine purtătorilor. Până...

    Fiica mea a fost pedepsită la școală pentru că nu avea tableta încărcată 100%
    Fiica mea a fost pedepsită la școală pentru că nu avea tableta încărcată 100%

    Se pare că vremurile în care elevii erau certați pentru că veneau cu telefoanele mobile la ore au apus. O mămică se plânge, pe Twitter, că fiica ei a fost pedepsită la...

    VIDEO: Un copil de 14 ani bătut și încătușat de un polițist din București
    VIDEO: Un copil de 14 ani bătut și încătușat de un polițist din București

    Pe 28 septembrie 2021, într-o zonă centrală din București, un minor de 14 ani a fost reținut pentru că ar fi furat dintr-un magazin. La fața locului au fost prezente mai multe...

    © 2024 Qbebe