Identificați/sortați culorile obiectelor
Când copilul învață să identifice anumite culori și să le sorteze, de fapt reușește să recunoască obiectele în funcție de o particularitate și să împartă pe categorii. De aceea, se poate spune că o asemenea activitate este benefică pentru dezvoltarea cognitivă, îmbunătățindu-i discriminarea vizuală (capacitatea de a distinge și de a interpreta asemănările și deosebirile între diferite elemente vizuale) și gândirea logică.
Pentru ca micuțul tău să învețe culorile, poți începe prin a-i arăta obiecte pe care le întâlnește adesea în rutina zilnică, de exemplu castronele, fructe, legume, jucării, hăinuțe etc. De asemenea, când mergeți la joacă în parc sau când vă plimbați invită-l să căutați diferite obiecte care sunt de o anumită culoare.
În același timp, ca să-l faci dornic să pătrundă în universul fascinant al culorilor apelează și la o carte interactivă Montessori. O asemenea carte este binevenită atât pentru dezvoltarea vocabularului, limbajului și abilităților matematice, cât și pentru dezvoltarea unor abilități motorii: motricitatea fină și coordonarea mână-ochi. Ținând cont de aceste beneficii, nu greșești dacă te orientezi spre Cartea Montessori uriașă XXL de la INSPIO, ce deschide o lume a creativității, a învățării prin joacă și a distracției pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.
Datorită celor 64 de pagini și celor 233 atașamente cu velcro din plastic flexibil alb, copilul are posibilitatea să se familiarizeze cu cele mai variate noțiuni, inclusiv cu culorile.
Fie că este vorba despre alimente, fie că este vorba despre articole de îmbrăcat, despre animale sau despre diverse obiecte întâlnite zi de zi, cu ajutorul accesoriilor din Cartea Montessori uriașă XXL copilul învață atât să recunoască culorile, cât și să sorteze obiectele în funcție de culori. Marele avantaj al atașamentelor cu velcro este că pot fi lipite și dezlipite în mod repetat, cât ai clipi din ochi, așa că micuțul tău se va bucura de ele și își va îmbogăți cunoștințele inclusiv când nu sunteți acasă. De altfel, întrucât este realizată dintr-un material lavabil, foarte gros și rezistent, cartea îl poate însoți oriunde, spre exemplu când luați masa în oraș, când sunteți în parc sau chiar când mergeți la medic.
Găsiți formele din „săculețul cu mistere”
Pe măsură ce copilul tău devine tot mai dornic să descopere lumea, înseamnă că este timpul să îl înveți și formele. Ca să îți fie cât mai la îndemână în acest demers și să-i stârnești curiozitatea, inspiră-te din metodele Montessori de învățare prin joacă și stimulează-l să facă cunoștință cu formele prin intermediul simțului tactil. Cel mai simplu este să te folosești de jucăriile sale preferate.
După ce începe să se familiarizeze cu anumite forme și le recunoaște fără mare dificultate, antrenează-l într-un joc care îl va captiva. Astfel, găsește obiecte pe care copilul le poate apuca ușor cu mânuțele și pune-le într-un săculeț. Ulterior, roagă-l să închidă ochii, să bage mânuța în săculeț și să scoată de acolo un obiect. „Misiunea” sa va fi să identifice forma obiectului respectiv fără să se uite deloc la el, doar prin atingere.
Pentru a vă juca „săculețul cu mistere”, apelează și la diferite accesorii incluse în Cartea Montessori uriașă XXL pentru copii de la INSPIO. De pildă, dacă ai o fetiță vă puteți juca cu fluturașii colorați, iar un băiețel sigur va fi încântat de mijloacele de transport care fac parte din accesoriile din carte.
Învățați cu drag cifrele
Ca să îți ajuți copilul să se familiarizeze cu cifrele, antrenează-l în activități distractive legate de rutina zilnică. De pildă, când sunteți la plimbare, puteți să numărați mașinile de o anumită culoare care trec pe lângă voi și să căutați numere pe panouri publicitare, vitrine, anunțuri etc. Când sunteți acasă, puteți exersa câteva numere când luați masa. Spre exemplu, lasă-l să-și numere biscuiții de la gustare, invită-l să găsească o anumită cifră pe cutia de cereale, să-și numere feliuțele de fructe etc.
Pe lângă exemplele de activități menționate, o modalitate eficientă și distractivă pentru a-ți introduce copilul în lumea cifrelor cu ajutorul învățării prin joacă este să recurgi la activități inspirate din metoda educațională Montessori. Mai exact, ghidându-te după faptul că un copil reține mai bine cifrele dacă le poate atinge, propune-i să vă jucați cu cartonașe cu numere. Spre exemplu, întoarce cartonașele cu fața în jos și roagă-l, când le întoarce cu fața în sus, să-ți spună despre ce număr este vorba. Procedând așa, se familiarizează cu primele noțiuni matematice în mod natural, fără presiune, doar prin descoperire.
Totodată, ca să-l atragi spre universul cifrelor, contează din nou pe accesorii regăsite în Cartea Montessori uriașă XXL pentru copii de la INSPIO. De fapt, accesoriile sunt cartonașe de diverse dimensiuni, cu cifre. Odată ce copilul știe cifrele din ce în ce mai bine, va fi foarte încântat să le utilizeze pentru a asocia cifra cu numărul de obiecte sau ființe existente pe paginile cărții Montessori: animăluțe, steluțe, baloane, lumânări de pe un tort etc.
Folosiți-vă de cărți captivante pentru învățarea literelor
La fel ca în cazul învățării cifrelor, și pentru învățarea literelor este indicat să mizezi pe activități care nu pun presiune asupra copilului ci, dimpotrivă, îi fac plăcere. De aceea, transformă una dintre cele mai îndrăgite rutine zilnice ale preșcolarilor, și anume timpul petrecut cu cărțile, într-un prilej numai bun pentru a face primii pași spre familiarizarea cu sunetele și cu literele.
În condițiile în care Cartea Montessori uriașă XXL pentru copii de la INSPIO este deosebit de versatilă, oferă și posibilitatea de a învăța literele prin joacă cu ajutorul numeroaselor sale accesorii. Spre exemplu, dacă ai un copil cu vârsta între 3 și 5 ani, puteți lua cartonașele rotunde din carte și să le utilizați pentru învățarea literelor mici și mari. Treptat, pe măsură ce le stăpânește, încercați să asociați o literă mică cu corespondentul ei ca literă mare.
Dacă ai un copil mai măricel, ce are în jurul vârstei de 5 ani, arată-i care sunt literele care îi compun numele și învață-l cum să le pună în ordine ca să-l scrie. Din nou, Cartea Montessori uriașă XXL îți va fi alături, în contextul în care poate fi personalizată chiar prin scrierea numelui copilului cu accesoriile-litere pe coperta frontală. Din acest motiv, cartea reprezintă și un cadou foarte inspirat pentru cei mici, primit oricând cu mare entuziasm.
Amuzați-vă descoperind părțile corpului
În jurul vârstei de 2 ani, copilul tău ar trebui să reușească să identifice o anumită parte a corpului când aude numele acesteia și, de asemenea, ar trebui să poată să identifice câteva părți ale corpului său sau ale unei jucării. Pentru a te asigura că va fi suficient de curios ca să realizeze un astfel de demers, profită de anumite rutine zilnice ca să exersați denumirile părților corpului. Cel mai simplu este să începeți cu fața, valorificând momentele în care copilul tău se uită în oglindă ca să se spele pe dinți sau când vă amuzați adoptând diverse expresii faciale. Pentru a-și îmbogăți vocabularul și cu denumirile altor părți ale corpului, nu ezita să le aduci în discuție tot în cadrul unor rutine zilnice, de exemplu la îmbrăcat.
Mai mult, transformă familiarizarea cu denumirile părților corpului într-o activitate de învățare prin joacă, binevenită pentru dezvoltarea sa cognitivă, recurgând și la Cartea Montessori uriașă XXL pentru copii de la INSPIO. În paginile cărții, veți găsi accesorii ce se referă la detalii ale feței. Învață copilul să așeze accesoriile cu velcro corespunzător chipurilor de băiețel și de fetiță, ajutându-l astfel să rețină denumirile părților feței.
Distrați-vă în bucătărie
Odată ce devin tot mai receptivi la lumea din jur, copiilor le place să petreacă timp și în bucătărie. În afară de faptul că aici se vor întâlni cu o mare varietate de culori, de forme și de dimensiuni, implicându-se în diverse activități pot acumula cunoștințe matematice, își îmbogățesc vocabularul, își dezvoltă motricitatea fină și coordonarea mână-ochi. În aceste condiții, nu greșești dacă îl antrenezi pe copilul tău în anumite activități din bucătărie, precum: tăierea unui aluat cu forme de fursecuri, felierea fructelor pentru o salată/a legumelor pentru un sandviș, măsurarea unor ingrediente etc.
Până să realizați asemenea demersuri, distrați-vă și învățați folosindu-vă tot de Cartea Montessori uriașă XXL pentru copii de la INSPIO, întrucât în paginile acesteia se regăsesc și accesorii cu fructe și legume, veselă și alte alimente.
Indiferent de activitățile din rutina zilnică pe care le valorifici pentru a-i da copilului ocazia să se joace și să învețe, ține minte că procedând așa îl stimulezi și să se concentreze asupra unei activități, să-și păstreze atenția, să țină cont de reguli și să urmeze etapele dintr-un proces. Mai mult decât atât, nu uita că activitățile ludice și educative de zi cu zi oferă timp de calitate petrecut împreună, consolidează relația părinte-copil și contribuie la crearea unor amintiri de neuitat.
50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău
Surse foto: freepik.com, freepik.com, facebook.com/Inspio.ro/reels/
Surse articol: enchantedhomeschoolingmom.com, howwemontessori.com, kids-cooking-activities.com, whattoexpect.com
