Psihologi de la „Universitatea din Massachusetts" (SUA) precizează că, în momentele în care gătește pentru alții, o persoană poate să-și exprime gânduri, sentimente, pe care altfel i-ar fi fost mai greu să le dezvăluie. Specialiștii de aici au vorbit despre diverse culturi, în care oamenii obișnuiesc să gătească și să împartă apoi ce au gătit în memoria unei persoane dragi, care nu mai este în viață. Este o modalitate, spun aceștia, de exprimare a dragostei și regretului față de cel/cea care nu mai este, știind că gestul lor va fi primit cu recunoștință.
Un beneficiu al demersului de a găti pentru ceilalți este că acesta va diminua din stres. Explicația psihologilor pentru acest fenomen este: când cineva gătește, va trebui să-și îndrepte atenția spre ceea ce face în momentul respectiv, nelăsând loc pentru alte gânduri ce pot provoca stres. De exemplu, un patiser renumit din Marea Britanie, care a primit în anul 2012 distincția „Cel mai bun Patiser", a povestit cum gătitul l-a ajutat să gestioneze mai ușor stările negative provocate de o depresie severă. Cel mai important avantaj pe care l-a avut de pe urma transformării gătitului într-o meserie a fost că a reușit să aibă din nou sentimentul că poate deține controlul, că nu îi mai este teamă, ceea ce i-a fost de mare ajutor în ameliorarea afecțiunii de care suferea.
Un alt avantaj al gătitului îl constituie stimularea creativității. Conform experților de la „Universitatea din Boston" (SUA), cei care au obiceiul de a se implica în activități ce presupun și creativitate (precum este și gătitul), sunt mai relaxați și mai fericiți în viața de zi cu zi. Pentru a demonstra aceste lucruri, psihologii de aici au realizat un studiu, la care au participat 658 de persoane. Aceștia au fost rugați ca, timp de 2 săptămâni, să gătească zilnic. La sfârșitul perioadei vizate, ei erau mai entuziaști și mai binedispuși.
Cine gătește are posibilitatea să se simtă mai împlinit. Psihologii de la o universitate din Noua Zeelandă au sesizat că persoanele care gătesc devin mai creative, ceea ce le va spori încrederea în ele însele și le va oferi o stare de bine, ca și cum ar „înflori". Ele se vor simți mai utile, se vor conecta mai bine cu ceilalți, în condițiile în care gătitul presupune dăruire.
Surse:
www.bustle.com, www.huffpost.com, www.rd.com,www.tandfonline.com