De vorbă cu Dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, despre interminabilele probleme ale copiilor

De vorbă cu Dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, despre interminabilele probleme ale copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Qbebe a avut ca invitat la primul live cu invitați speciali pe doamna doctor Ana Maria Apostol, medic primar ORL! Pe lângă răspunsul la întrebarea care frământă pe toți părinții, de ce se îmbolnăvesc atât de des copiii, doamna doctor a explicat și în ce mod se curăță nasul corect și ce trebuie să știm despre polipi. Aflați în continuare detalii complete.

Din ce cauză răcește copilul atât de des?

Într-adevăr, copiii născuți în zilele noastre răcesc mult mai des decât cei de acum 5-10 ani. Se întâmplă pentru că sunt mult mai imunodeprimați, au o imunitate mult mai scăzută pe fond alergic. Poluarea, noxele intervin asupra noastră printr-un mecanism alergic și inflamează foarte mult mucoasa respiratorie. O sensibilizează, iar germenii și bacteriile se alipesc mai ușor și provoacă această răceală frecventă, recidivantă. S-a agravat în ultimii ani situația ca urmare a poluării intense și constante. Nasul se înfundă mult mai frecvent și se formează mucii, care sunt secreții alergice. Sunt secreții albe, transparente, catarale, alergice. Respirăm un aer uscat și în consecință secrețiile nu mai sunt umede, fluide, ci cleioase, vâscoase. De aceea de multe ori în tratamente se administrează fluidizante de secreții respiratorii, pe lângă aerosoli și decongestionant. Ajungem astfel să dăm un medicament antialergic, antihistaminic.

De ce recidivează răcelile? Pentru că nu am dus până la capăt tratamentul răcelii anterioare. Medicii dau un tratament, dar părintele nu mai revine cu copilul la verificare, dacă a trecut toată inflamația mucoasei respiratorii. După primele 3 zile se pot ameliora simptomele, însă în spatele nasului se pot ascunde secrețiile vâscoase, care de multe ori se duc și în ureche și reprezintă un factor de inflamație, de observat pentru medic.

Recidiva răcelilor în colectivitate

Colectivitatea este importantă pentru copil, învață multe. Dar dacă îl duci prea repede, sub 2 ani, încă nu s-a învățat cu lumea, cu germenii de afară. Și va răci mult mai ușor. Acel copil va răci, va face febră și secreții, iar în acel moment trebuie să îl ții acasă. Pentru că organismul este imunodeprimat. Ca răceala să îi treacă repede este important ca corpul să se odihnească, să doarmă. Dacă duci copilul bolnav, este contagios din primul moment de apariție a simptomelor și va transmite și celorlați. Dacă este ținut acasă din start, se va reface mult mai repede, decât dacă aștepți o săptămână. Și cu otitele este la fel, pentru că otita va trece nu doar cu tratament, ci și cu curățarea frecventă a nasului.

de vorba cu specialistul ORL

Ce am făcut eu pentru copiii mei de nu au răcit atât de des, în calitate de mamă de doi copii?

În primul rând, i-am îmbrăcat. Nu i-am lăsat afară pe vremea asta fără căciulă pe cap și fular. În interiorul corpului nostru sunt 37 de grade, este foarte cald. Corpului nostru îi place căldura. Dacă noi stăm puțin mai mult în frig, scade temperatura corpului, se dezechilibrează, mucoasa respiratorie este mult mai sensibilă și va forma niște muci. Deci pot apărea răceli pe acest fond. Acesta este primul factor de prevenire, îmbrăcarea corespunzătoare. Când oferim căldură și în exterior corpului, va fi mai echilibrat și va face față germenilor din jur. Avem în jur o mulțime de bacterii și virusuri, iar imunitatea noastră luptă împotriva lor. Apoi este important să fie odihniți. Sunt mulți părinți care iau răcelile de la copii pentru că nu dorm noaptea sunt obosiți, au imunitatea deprimată și preiau mult mai acut bacteriile din mediu.

O altă metodă de prevenție a răcelilor este pur și simplu să curățăm nasul. În nas intră tot aerul murdar de care vorbeam, cu noxe, alergeni, bacterii, virusuri care se lipesc de nas. Pentru a nu se inflama mucoasa, trebuie curățată. La fel cum curățăm corpul și dinții și nasul trebuie. Eu sfătuiesc părinții să facă acest lucru dimineața și seara, chiar dacă nu sunt răciți. Tot ajung germeni care favorizează recidiva răcelilor. Nu sunt de părere că trebuie folosit serul fiziologic, ci cu spray-urile standardizate de apă de mare, care sunt spray-uri dozate la verticală. Ca să îl curățăm corect, trebuie să stăm cu nasul nu orizontal, ci vertical, aplecat în jos. Secrețiile din nas trebuie să iasă tot prin el, nu să curgă în spatele său, unde oricum curg. Deci introducem spray-ul cu apă de mare într-o nară, pe cealaltă o ținem apăsată și suflăm și repetăm și la a doua. Sunt mulți părinți care le curăță nasul bebelușilor în poziție orizontală și se miră de ce nu le trece otita și nu li se desfundă nasul. Se desfundă perfect dacă îl curățăm cum trebuie. Cu cât este curățat mai des, cu atât trece mai ușor răceala. Nu vă stresați dacă curățați nasul des, că poate sângera. Se întâmplă pe fond de viroză, mucoasa fiind sensibilă din cauza răcelii. Nasul trebuie tot timpul curățat.

Răceala staționează dacă secrețiile staționează în nas. Și serul fiziologic poate fi folosit, dacă dăm un jet puternic pentru a decola secrețiile uscate de pe toți pereții cavității nazale. Fiecare organism este diferit, chiar și frații gemeni, și reacționează diferit la un virus sau la o bacterie.

Sunt pro batista bebelușului. Când copiii nu pot sufla nasul, nu știu sau nu vor s-a inventat această metodă de aspirație care este foarte bună. Decât să lași mucii în nas, care se vor duce în spate, în trompa lui Eustachio și pot conduce la otită, mai degrabă curățăm nasul copilului prin aspirație. Aspiratul nasului îl putem face de câte ori este necesar, nu doar de 2-3 ori pe zi, nu există o regulă. De câte ori nasul copilului este înfundat și fornăie, îl aspirăm. Dacă îl lăsăm cu secrețiile în nas, totul se va agrava. Trebuie suflat și insistat mai des. Poți să sufli chiar și de 5 ori.

Cu privire la umidificator, aerul pe care îl respirăm este foarte uscat și usucă mucoasa și secrețiile. De aceea este importantă umidificarea aerului, mai ales noaptea. Stai într-o cameră închisă și nasul se poate înfunda doar din uscăciunea aerului.

Secrețiile din spatele nasului

Trebuie să înțelegeți că nasul nostru este foarte lung și podeaua fosei nazale nu este dreaptă, cum ne imaginăm. Este ca un tobogan care se duce în spate. Imaginați-vă că nasul alunecă spre posterior și toate secrețiile se adună într-o cavitate în care se află acei polipi. Sunt niște mici bucăți de carne, exact ca amigdalele, situate în cavitatea din spatele nasului. Se adună secreții între polipi și vălul palatin și simțiți acea fornăială. Dar dacă țineți copilul vertical când curățați nasul secrețiile vor ieși, vor aluneca gravitațional în afară. Însă mai întâi trebuie desfundat. Mai avem în nas cornetele nazale, niște structuri care sunt vizibile în fața nasului, iar în răceală sunt bombate și obstrucționează respirația. De aceea nu au cum să iasă mucii, așa că medicii prescriu picături vasoconstrictoare, cum este Vibrocil. Deci mai întâi punem picăturile și apoi dăm cu spray-ul cu apă de mare. Mucii curg mai ușor și dacă dăm fluidizante.

Ce trebuie să știți despre polipi

Toți copiii au polipi. Ne naștem cu toții cu ei, la fel ca și cu amigdalele. Se pune problema cât de mari sunt. Termenul medcial este vegetații adenoidiene. Sunt o structură limfatică, cu celule, în care se formează limfocitele și leucocitele care luptă în imunitate. Aceste țesut este foarte benefic. Când ne naștem este o mică cărniță, nu ne deranjează. Dar pentru că trebuie să lupte cu o grămadă de germeni, praf și noxe, aceasta va crește în volum și va ocupa cavitatea din spatele nasului. Așa că aerul pătrunde prin nas, dar nu are cum să ajungă în gât datorită polipilor și apare acea obstrucție nazală a nasului.

Într-o răceală este foarte important tratamentul. Dacă nu îl duci până la capăt polipii rămân inflamați. Sunt ca un balon care se umflă și se dezumflă. Într-o răceală se umflă și pot să își dubleze volumul. Dacă medicul oferă tratamentul corect pentru ca mucii să dispară, polipii se vor retrage în volum. Mulți copii rămân cu ei inflamați post viroză. Pacientul trebuie să vină la control ca să verificăm starea polipilor, de cele mai multe ori ajutăm antialergicul local. Cu puțină răbdare ar trebui să scadă în volum. Pe blogul meu alertaorl am explicat oamenilor despre fiecare aspect din sfera ORL. Despre polipi, otită, despre multe probleme. Răspund și la comentarii, la fiecare în parte. Dar mulți îmi spun simptome și se așteaptă la tratament. Nu se dă tratamentul pe internet și pe simptome, ci pe examen clinic și investigații paraclinice. Deci dacă copilul rămâne înfundat după o viroză mergeți la medic, specialist ORL. Chiar dacă pediatrul știe foarte multe, nu are cu ce să se uite în nas, nici nu analizează foarte bine simptomele.

Când o viroză nu este tratată cum trebuie, nasul va secreta mai mulți muci și va rămâne o sensibilitate. Pe fond de praf, aer rece, noxe, germeni secrețiile din ans alunecă în spate și vor staționa pe peretele posterior al faringelu și apare râcâiala în gât, senzația de nod în gât și de multe ori tuse. Dacă nasul este suflat suficient de des se poate rezolva. Nu orice răceală trece cu antibiotic.

de vorba cu specialistul ORL

Cum putem retrage polipii? Sunt două metode: antialergic local care constă în spray cu cortizon. La unii copii scad polipii, la alții nu. Depinde foarte mult de momentul în care vii la medic pentru tratament și de cât de mari și inflamați sunt. Am pacienți cu nasul înfundat de 3-6 luni. Dacă ar veni la 2-3 săptămâni merg tratamente medicamentoase, dar la un interval atât de mare polipii sunt staționari acolo și trebuie să intervii operator. Există un procent de copii care trebuie operați pentru că nu a avut succes tratamentul sau că părintele a venit cu copilul mult prea târziu la medic. Intervenția chirurgicală nu este atât de complicată sau de dificilă. Iar dacă medicul spune că trebuie făcută, nu există altă variantă. Sunt mulți părinți încăpățânați care refuză operația. Iar la copil se vede de la distanță că stă cu gura deschisă, este palid și anemic și apare că nu gândește deloc. Dacă nasul este înfundat nu intră oxigen și nici la creier și ajungem la hipoxie cerebrală, copilul nu mai gândește cum trebuie, nu mai are chef de viață. La școală nu mai are capacitatea de a gândi și de a avea performanțe adecvate din cauza lipsei de oxigen. Operația nu este dificilă, iar vindecarea este foarte ușoară.

Dexametazona este un antiinflamator și antialergic pe care îl folosim în fază acută, nu în fază cronică, când vrem să scădem în volum polipii. Merge la începutul unei răceli.

Sforăitul din timpul nopții poate apărea nu doar din cauza polipilor, ci și a amigdalelor mărite. Ne facem griji cu privire la ele dacă se infectează des, dacă apare puroi pe ele și apare amigdalită acută. Atunci pot întreține un focar infecțios și trebuie extrase. Pentru respirația corectă a copilului nu este importantă doar prezența polipilor, ci și a amigdalelor. Ele nu scad în volum atât de repede ca polipii și ajungi să intervii chirurgical. Nu trebuie neapărat extrase, ci cauterizate, să le reducem volumul. Astfel va crește spațiul faringian, copilul va respira mai bine și nu va mai sforăi.

Ne ambiționăm să credem că o infecție va trece în 5 zile. Trăim în niște vremuri cu germeni foarte rezistenți. Un tratament cu antibiotic trebuie dat cam 10 zile, se poate ajunge chiar la 12 zile de antibiotic. Îl dai până vezi clinic și simptomatic că acel copil nu mai are nimic. Este foarte important și antibioticul ales. Sunt multe antibiotice care nu mai sunt eficiente, așa că medicul specialist trebuie să știe să aleagă antibioticul.

Metoda aerosolilor este foarte bună și eu o încurajez. Decât să administrăm medicamente sistemic, apelăm la ei și băgăm substanțe care se nebulizează și se duc loco-regional peste tot, în nas, gât, faringe, plămâni. Dar copiii mici se sperie de abur. Voi trebuie să vorbiți cu ei și să le faceți o poveste. Copilul înțelege tot. Numai că trebuie să vorbești cu el. Și înainte de a merge la medic este bine să le explicați ce urmează să se întâmple. Sunt părinți care reușesc asta cu copii de 2 ani. Încă de la 1 an de zile ei înțeleg ce li se spune.

Otitele la copii

Se formează ca urmare a nasului înfundat și a secrețiilor din spatele nasului, chiar dacă la început sunt virale. De exemplu, la gripă în nas apar secreții catarale, care trec în 3-4 zile. Dar acea viroză a scăzut imunitatea corpului și bacteriile din jur au capacitatea să se multiplice, iar gripa se va transforma într-o infecție bacteriană la nivelul mucoasei respiratorii. Iar acei muci tranparenți de la începutul răcelii se transformă în secreții purulente, pentru care trebuie antibiotic local sau sistemic. Dacă nu tratăm din start cât mai repede acele secreții, vor aluneca ușor în spatele nasului, se vor scurge prin trompa lui Eustachio și vor ajunge în urechea medie. Mulți părinți își culcă copiii fără să îi curețe bine în nas, iar secrețiile se acumulează în urechea medie, stagnează, fac presiune pe timpan și copilul se trezește cu durere de ureche. De aceea face otită doar pe o parte. De aceea și recidivează otitele, că nu cureți nasul cum trebuie și nu se face tratament de la început cum trebuie. Contează foarte mult examenul clinic, să vezi ce aspect au secrețiile, cât de congestionat este nasul, cât de inflamați sunt polipii, ca să vezi tratamentul corect. La unele viroze dai 3 medicamente, la altele cum sunt infecțiile bacteriene poți ajunge și la 6-7. Trebuie să asociezi mai multe medicamente ca să treacă răceala.

Este foarte imprtant examenul clinic pentru că tratamentul poate fi diferit de la o persoană la alta, ca atunci când copilul este răcit să îl ții acasă, să se odihnească și să stea în casă.

Articolul urmator
Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia
Am încălcat una din regulile „de aur” ale parentingului: Le-am acordat copiilor timp nelimitat cu tehnologia

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai
    Povestea Sfântului Apostol Matei! Descoperă cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești astăzi și nu numai

    Sfântul Apostol și Evanghelist Matei îi ocrotește pe toți cei care îi poartă numele, dar și pe credincioșii care înalță o rugăciune către cer. Este...

    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei
    Maria Sharapova este însărcinată cu primul copil. A făcut anunțul chiar de ziua ei

    Maria Sharapova este însărcinată! Fosta jucătoare profesionistă de tenis din Rusia și dețînătoarea a cinci titluri Grand Slam a făcut marele anunț chiar în ziua...

    8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi
    8 septembrie, Sfânta Maria Mică. Ce nu ai voie să faci azi

    Pe 8 septembrie, în fiecare an, creștinii sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, fiind prima mare sărbătoare a Noului An Bisericesc început la 1 septembrie. Cu un simbol...

    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil
    Ana Baniciu este însărcinată cu primul copil

    În ultimii ani a devenit una dintre cele mai cunoscute vedete din showbiz-ul autohton, fiind cântăreață și actriță. Ana Baniciu s-a căsătorit religios, în toamna...

    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții
    Tăticii gestionează mai bine decât mamele crizele de furie ale copiilor? Ce spun experții

    Când vine vorba de creșterea copilului, mamele sunt cele care gestionează cele mai multe situații dificile. Însă, dacă vorbim despre crizele de furie ale copilului, care te...

    Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii
    Maria Dragomiroiu l-a cerut în căsătorie pe soțul ei după 4 ani de relație. Povestea lor de iubire se scrie de aproape 4 decenii

    Îndrăgita cântăreață de muzică populară, Maria Dragomiroiu, face mărturisiri spectaculoase după 38 de ani de relație cu Bebe Mihu. Artista a fost cea care a făcut...

    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor
    Fetița dependentă de jucăria de care uitase și alte dependențe ale copiilor

    Fetița mea de 11 ani nu prea se mai joacă cu jucării de pluș, dar recent a făcut obsesie pentru broscuța sa interactivă de pluș pe care o are de la naștere. Toată ziua se plimba cu...

    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine
    Dorințele simple de Crăciun ale copiilor nevoiași. Nu visează la jucării, ci la căldură și haine

    Pentru mii de copii din România, Moș Crăciun nu există decât în basme. În timp ce unii micuți așteaptă jucării și dulciuri sub bradul de Crăciun, alți copii...

    © 2024 Qbebe