Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Gripa și raceala la copii: sfaturi prețioase de la medicul pediatru

Suntem în sezonul răcelilor și virozelor, așa că este important să ne asigurăm că micuții noștri au o imunitate de fier în această perioadă. Copiii sunt cei mai predispuși la răceli și gripe din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat, care uneori are nevoie de puțin ajutor pentru a putea face față cu succes problemelor care pot apărea odată cu instalarea frigului.

Pentru a afla mai multe despre gripă și răceală și cum facem diferența între ele, am stat de vorba cu Dr. Irina Costache, medic primar pediatru. Am aflat informații prețioase despre cum putem susține sistemul imunitar al copilului în sezonul rece, la ce trebuie să fim atenți atunci când alegem un supliment alimentar sau un sirop de tuse pentru cei mici, dar și care sunt cauzele care duc, de fapt, la apariția răcelii și gripei.

Dr. Irina Costache, medic primar pediatru, a răspuns la următoarele întrebări legate de gripă și răceală la copii:

Care sunt cele mai bune modalități prin care poate fi susținut sistemul imunitar al unui copil, în sezonul rece?

Această perioadă este una mai complicată pentru că noi, întregul an, am stat mai izolați, copiii au fost un pic mai retrași și, într-adevăr, este un pic mai dificil. Este foarte important ca cel mic să aibă o alimentație diversă, echilibrată, să cuprindă foarte fructe și legume, să primească vitamina D, să urmeze schemele de vaccinare, să se vaccineze, pe cât posibil și împotriva virusului gripal și, în general, să căutăm să găsim un echilibru între perioada aceasta complicată, în care stăm mai degrabă izolați, dar și expunerea la soare, întâlnirea cu alte persoane, în principal în aer liber, socializare, toate acestea contribuie la un sistem imun cât de cât adecvat, care să ne ajute să trecem cu copiii noștri printr-o iarnă complicată care va să vină.

Citește și: Cel mai bun tratament este prevenția: produsele care îți feresc copilul de răceală

Ce rol joacă vitamina C în sensul întăririi sistemului imunitar?

Deficitul de vitamina C este o problemă foarte gravă, este cunoscut încă din antichitate și se numește scorbut. Din fericire, în zilele noastre, copiii mănâncă bine, au acces la o alimentație mai diversă, iar părinții au înțeles cât de importantă este alimentația echilibrată, cu fructe și legume din care putem lua o cantitate mare de vitamina C. Vitamina C este o substanță pe care organismul o folosește în oxidarea tuturor reacțiilor chimice. De asemenea, vitamina C este utilizată în metabolismul absorbției fierului. De aceea, atunci când copiii au anemie, avem nevoie și de vitamina C.

Care sunt fructele și legumele cu cea mai mare concentrație de vitamina C?

Noi, părinții, credem că vitamina C se găsește cel mai mult în citrice, dar nu este chiar așa. Cea mai mare cantitate de vitamina C o are gogoșarul, de exemplu. Poți să mănânci pătrunjel, într-o salată, și iarăși poți să aduci vitamina C din exterior.

Care este doza zilnică de vitamina C recomandată la copii și adulți?

La adulți, doza zilnică de vitamina C recomandată este de până la 1000 mg pe zi. La copii, mai puțin de atât, undeva între 200 și 500 mg pe zi. Nu este recomandă administrarea vitaminei C în exces, mai ales în rândul copiilor, care au predispoziție la a face calculi renali, pentru că acidifiaza urină și favorizează depunerea calciului renal.

La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem un supliment pe bază de vitamina C pentru copii?

În primul rând, trebuie să ținem cont de vârsta copilului. Un copil mic, până în trei ani, de exemplu, nu poate să înghită tablete, deci trebuie să fim atenți la forma farmaceutică pe care o folosim, în funcție de vârstă. Siropul, de exemplu, se adresează mai degrabă sugarilor și copiilor mai mici, pentru că este mult mai bine tolerat, având și un gust mai bun. Apoi, să fim atenți la ingrediente. Să fie un produs cât mai apropiat de natură. Este bine să evităm suplimentele alimentare care conțin zahăr, conservanți și diverse substanțe colorante. Să fim atenți la alergiile copilului și să citim prospectul pentru a ne asigura că suplimentul nu conține ingrediente care i-ar putea face rău celui mic.

ascovit

Ce rol joacă vestimentația în prevenirea răcelilor și câte straturi de haine ar trebui să poarte copiii?

Este bine să ne îmbrăcăm copiii adecvat temperaturii de afară și adecvat activității pe care o practică. Nu trebuie să înfofolim copiii sau să îi îmbrăcăm mult prea gros, pentru că vor transpiră.

Este adevărat că poți răci dacă te trage curentul? Care sunt cauzele medicale care conduc, de fapt, la apariția unei răceli?

Curentul, în sine, nu te îmbolnăvește! Poți răci din cauza curentului, într-adevăr, dar doar pentru că virusurile sunt purtate de curenții de aer. Virusurile obișnuite, coronavirusurile obișnuite, rinovirusurile, adenovirusurile sunt purtate de vânt, astfel că atunci când avem curenți de aer, da, avem șanse să răcim mai frecvent. Poți să răcești și de la curenții de aer dar că atare, curentul nu te îmbolnăvește. Ba mai mult, în țările vestice, în special în Germania, se recomandă aerisirea încăperilor, în special a sălilor de clasă, pentru evitarea contractării virusurilor care circula prin aer. Deci nu te îmbolnăvești nici de la curent, nici de la frig, ci de la virusuri!

Cum putem preveni răceala la copii?

Dacă vorbim de virusurile digestive, este importantă igiena, spălatul pe mâini ori de câte ori este nevoie. Dacă vorbim de virusurile respiratorii, aici lucrurile sunt foarte clare. Lumea dă prea multă importanță bacteriilor, însă pentru ele există tratament, există medicamente specifice, în timp ce pentru virusuri nu avem decât câteva antivirale. Tocmai de aceea, putem spune că virusurile sunt mai ”păcătoase”.

Pentru a preveni o îmbolnăvire, copilul trebuie să aibă o viață cât mai activă, să facă mișcare mai ales în aer liber și să mănânce sănătos. Așa îl ferim de boli! Când este nevoie, putem include și suplimente pentru susținerea imunității. În cazul copiilor care răcesc frecvent, de exemplu, putem opta pentru suplimente alimentare pe bază de vitamina C, vitamina D, zinc și alte minerale. Ar trebui să evităm situațiile în care copilul s-ar putea îmbolnăvi, să evităm mersul la mall, în magazinele aglomerate, pentru că sunt spații închise, neaeresite corespunzător, în care se ventileaza aceleași virusuri.

Când trebuie să ne îngrijorăm cu privire la tusea copilului? Când mergem la medic?

În general, tusea este un fenomen de apărare al organismului. Când tusea devine supărătoare, atât de supărătoare încât copilul nu poate să mănânce, să odihnească, atunci trebuie consultat un medic.

Care sunt cele mai bune remedii pentru tuse?

Tusea trece cam când vrea ea, într-un context viral. Este important să ajutăm starea generală a copilului, care în cazul răcelii sau gripei, nu este una foarte bună. Pentru ameliorarea tusei sunt recomandate extractele din plante, mierea (nu înainte de 1 an), diverse substanțe emoliente, însă nu ne putem aștepta ca tusea să treacă imediat. Important de precizat este că siropurile de tuse nu opresc tusea, ci o ameliorează. Îl fac pe copil să se simtă mai bine, să nu mai simtă nevoia de a tuși tot timpul.

Când alegem sirop de tuse, ce trebuie să urmărim?

Ca și la vitamina C, siropul de tuse ar trebui să fie fără zahăr, să se adreseze vârstei copilului și să conțînă ceea ce ne dorim noi sau medicul pediatru să conțină. Să fie fără coloranți, adjuvanți, să fim atenți să nu conțină zahăr dacă copilul e diabetic, să ne asigurăm că cel mic nu are alergie la una dintre substanțele enumerate pe ambalaj. Este foarte important noi, ca părinți, să citim prospectele. Mai important decât să citim ce ingrediente conține un produs, este să citim cum se păstrează un sirop, cât se păstrează de la deschidere și unde.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții atunci când administrează sirop de tuse copiilor?

Faptul nu respectă doză și frecvența cu care se administrează siropul sunt, probabil, unele dintre cele mai frecvente greșeli. Se întâmplă că părinții să mai uite câte o doză sau uneori chiar să supradozeze. De obicei, siropurile de tuse se administrează de două sau de trei ori pe zi, dimineața și seara sau dimineața, la prânz și seara. Nu sunt antibiotice, deci nu trebuie administrate la un interval orar fix.

Medicamente vs. tratamente naturiste - ce părere ai despre părinții care refuză să dea tratamente medicamentoase copiilor și insistă doar pe remediile naturiste?

Este extrem de important să pui în balanță și să te gândești dacă îți asumi faptul că îl poți expune pe cel mic unor situații complicate, mai ales dacă vorbim de febră, de exemplu, care netratată corespunzător poate aduce multe complicații și poate pune în pericol viața copilului. Din fericire cazurile în care părinții optează pentru remedii naturiste în detrimentul tratamentelor medicamentoase, sunt foarte puține. Marea majoritate, deși încep să ofere soluții naturopate, când văd că acestea nu funcționează, merg la medic și urmează tratamentul prescris.

Cum desfundăm corect nasul unui bebeluș?

Foarte important de precizat este că desfundăm nasul bebelsului doar atunci când e răcit. Altfel, nu scobim în nasul copilului. Dezobstrucția nazală se face prin substanțe precum apă de mare hipertonă sau diverse alte picături care se adresează vârstei. Legat de aspirarea nasului, se poate face doar dacă cel mic are o cantitate foarte mare de secreție, atât.

Vaccinul antigripal injectabil sau nazal? Care este mai eficient și care sunt diferențele dintre ele?

Vaccinul injectabil se adresează pacienților care au vârsta de peste 6 luni, în timp ce vaccinul nazal se adresează celor de peste 2 ani. Deci este o diferență foarte mare în ceea ce privește adresabilitatea. Unul dintre vaccinuri, respectiv cel nazal, sub formă de spray, este cu virus viu atenuat și nu este indicat persoanelor cu imunodeficiențe severe. Cel sub formă infejctabila conține un virus inactivat. Ambele vaccinuri sunt tetravalente, toate conțîn două tulpini de tip A și două tulpini de tip B. Nu există contraindicații în cazul copiilor sau adulților sănătoși când vine vorba de vaccinul antigripal, ci doar în cazul persoanelor cu alte probleme de sănătate sau imunodeficiențe. Important este să îi administrăm copilului un vaccin potrivit vârstei și patologiei sale.

Ce facem dacă unul dintre membrii familiei a răcit? Cum reducem riscul să se îmbolnăvească și ceilalți?

Este destul de greu, pentru că dacă respectivul membru este răcit, înseamnă că a fost contagios și cu 2-3 zile înainte de debutul simptomelor. Ca să nu se îmbolnăvească și restul membrilor familiei, persoană bolnavă poate purta mască în casă, tot timpul. Aerisirea încăperilor iarăși ajută foarte mult, iar dacă e vorba despre coronavirus, să facem un circuit separat în casă. Persoana să fie izolată într-o cameră și cu toții să purtăm măști atunci când ne întâlnim unii cu ceilalți.

Care sunt sfaturile pe care le-ai da părinților, pe care le-ai urma și tu cu privire la gripă și răceală?

Să mănânce sănătos, echilibrat, să evite, în această perioadă, aglomerațiile, să evite întâlnirile inutile în spațiile interioare. Să își păstreze mintea liniștită, să iasă afară, să se vadă cu cei dragi în exterior și să păstreze distanța. Revin la alimentație, care este un factor foarte important. Să mâncăm fructe și legume, vitamina C, vitamina D, dar să încercăm, totodată, să fim echilibrați și emoțional, pentru că avem nevoie de un mare bagaj până la primăvară.

Povestea unei femei însărcinată după un viol: medicul i-a refuzat avortul pentru că „a păcătuit destul”

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic
  Simptome gripa. Cum faci diferenta intre raceala si gripa. Cand sa mergi DE URGENTA la medic

  Simptome gripa. Informatiile care circula cu privire la sezonul de gripa 2019 nu sunt deloc pozitive. De aceea este foarte important sa stii cum recunosti simptomele de gripa si pe cele de...

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști
  Medicamente recomandate pentru răceală și gripă: sfaturi de la specialiști

  Medicamentele antivirale, recomandate pentru răceală și gripă, sunt ușor de achiziționat, dar administrarea lor este deseori realizată greșit. Hai să aflăm împreună, de la...

  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă
  Medicul Mihai Craiu avertizează: Ce să NU facem în cazul în care copilul are gripă

  Odată cu frigul au apărut și cei mai periculoși germeni, printre care se află și gripa. Bineînțeles că cei mici sunt vizați mai adesea decât adulții, însă dacă...

  Care este diferența dintre răceală și gripă
  Care este diferența dintre răceală și gripă

  Răceala și gripa sunt amândouă boli respiratorii și au simptome asemănătoare. Câteodată este dificil să faci diferența dintre răceală și gripă în primele zile,...

  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți
  Vitamina D la copii: sfaturi importante de la pediatru pentru părinți

  Vitamina D este responsabilă pentru o mulțime de procese din corpul uman, începând de la creșterea și întărirea oaselor și până la buna funcționare a...

  Uită de răceală și gripă! Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier
  Uită de răceală și gripă! Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier

  Răcelile și gripele fac parte dintre cele mai cunoscute afecțiuni cu care te poți confrunta la orice vârstă. Din articolul de mai jos vei afla ce ar trebui să faci pentru a lupta...

  © 2021 Qbebe