
1. Identifică factorii declanșatori
Acest sfat este valabil atât pentru tine, cât și pentru copil. Când vine vorba despre copil, întreabă-te cum a fost ziua sa, ce neplăceri a avut din punctul său de vedere. Dacă poți anticipa și elimina cauzele chiar înainte să se întâmple, vei reuși să salvezi situația pentru ambele părți: și pentru copil care izbucnește necontrolat, dar și pentru tine care ajungi să te enervezi inevitabil. Când vine vorba despre tine, ține cont de faptul că și tu ai niște butoane pe care copilul știe când și cum să le apese. De obicei te deranjează anumite comportamente, așa că descoperindu-le din timp poți să crești șansa de a le evita. Uneori se poate să fie vorba și despre cauze externe, precum oboseala de la locul de muncă.
Urania Cremene, specialist în Parenting reiterează următorul dialog pe care cu siguranță l-ai purtat și tu în calitate de părinte, cel puțin o dată:
“ - De câte ori să-ți mai spun?
Hei, m-auzi? Nu-mi place când trebuie să mă rog de tine. Dă-mi, te rog, telefonul. Te-ai uitat destul! Haide să mănânci.
- NU! Mai vreau un episod.
- Se răcește mâncarea…
- Și ce dacă?! Mănânc mai târziu..
- Eu nu stau cu masa întinsă toată ziua!...
- Dar numai puțiiiin, mami!
- Gata, am spus că E DESTUL!!!”
Tu îi știi pe acei părinți care au mereu răbdare cu copiii lor?
Care zâmbesc mereu și sunt mereu numai o vorbă bună, care nu au ridicat tonul la copil niciodată?
Acei părinți care nu au spus niciodată: "Nu mai pot!" și "Nu mai știu ce să fac ca să mă asculte copilul ăsta!"
Exact…
Nici eu nu-i știu, pentru că, cel mai probabil, nu există.
Cei mai mulți dintre noi, odată ajunși părinți, ne-am dori ca următoarea invenție medicală să fie pastila cu eliberare prelungită de RĂBDARE.
Sau, mai bine de atât: un siropel gustos pentru copii, care să-i facă să spună "DA, mami!" cam de fiecare dată când vorbești cu ei…”
Mai sus ai câteva soluții pe care le ai la îndemână îți vine să țipi la copil:
Surse: www.smartparenting.com.ph, www.todaysparent.com