8 replici de încercat când copilul nu vrea să mănânce

8 replici de încercat când copilul nu vrea să mănânce

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mame, ne gândim permanent la cum ar trebui să ne hrănim copiii pentru ca aceștia să se dezvolte armonios. De aceea, facem toate eforturile în acest scop. Specialiștii sunt de părere că, pe măsură ce aceștia vor crește, putem fi adesea în situația de a fi refuzate când le oferim să mănânce. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, motivele pentru care un copil va respinge hrana sunt numeroase. Cunoscându-le în detaliu, ne va fi mai ușor să acționăm astfel încât ai noștri micuți să se poată hrăni totuși cât mai bine, iar creșterea lor să nu fie afectată. Una dintre cele mai la îndemână metode, din acest punct de vedere, va fi să folosim cuvintele potrivite, menite să-i influențeze pe aceștia să accepte mai ușor mâncarea și să nu ajungem să avem des conflicte când este ora mesei.

Din ce cauze copilul poate ajunge să nu vrea să mănânce

Pentru a ne fi mai simplu să facem față situațiilor în care al nostru copil va refuza să mănânce, trebuie să știm că în spatele atitudinii sale se pot afla numeroase motive. Fie că este vorba despre prezența anumitor afecțiuni, fie că pur și simplu sunt probleme de comportament, oricare dintre acestea pot interfera cu dorința de a mânca. Să vedem care ar fi cauzele pentru care micuțul ar putea fi reticent când vine vorba de mâncare:

Prezența anumitor afecțiuni
Printre cele mai comune probleme de sănătate ale copiilor, ce-i pot determina să nu vrea să mânânce, se numără refluxul gastroesofagian și constipația cronică.
De exemplu, refluxul gastroesofagian poate să afecteze copilul încă din primele luni de viață și să se agraveze pe măsură ce înaintează în vârstă. Întrucât puțini copii ajung să se plângă de dureri de stomac sau că „îi arde ceva pe gât", această afecțiune poate fi uneori ignorată. De noi depinde să ne observăm copiii cu atenție și să-i ducem periodic la un consult medical. Astfel, am putea să evităm mai bine situația în care aceștia să ajungă să nu mănânce de teama senzațiilor neplăcute provocate de refluxul gastroesofagian. Aceleași lucruri se pot spune și despre constipație. Când refuză să mănânce din această cauză, cel mai probabil copilul o face pentru că resimte disconfort abdominal, ce s-ar accentua și mai mult dacă burtica sa ar fi plină. În acest context, cel mai bine va fi să încercăm să găsim tot felul de remedii naturale (cum ar fi consumul de suc de prune, o hidratare mai bună etc.) pentru ca micuțul să aibă un tranzit intestinal normal.

Copilul refuză mâncarea din cauza unor dificultăți prezente la nivel senzorial
În special când un copil atinge anumite mâncăruri și i se par „scârboase", este puțin probabil că va mai accepta să le mănânce. De altfel, specialiștii spun că pentru copii este foarte important primul contact pe care îl au cu alimentele: dacă acestea vor fi de la începul atractive, atunci șansele să fie receptivi la ele și să le dorească în farfurie vor crește.
În general, copiii au probleme de acceptare a texturii când vine vorba de alimentele care nu sunt ușor de distins (cum ar fi piureurile, brânza etc.), dar le va fi mai la îndemână să se hrănească dacă pot avea un „control" asupra lor. De exemplu, alimentele potrivite pentru „finger food" (cum ar fi pastele, bucățile de cașcaval, pâinea etc.) sunt mul mai puțin evitate, întrucât aceștia le pot ține în mână și pot decide singuri cât să mănânce.
De asemenea, medicii ne atrag atenția asupra următorului aspect: copiii ce au avut probleme de sănătate ce au necesitat efectuarea de investigații pe cale orală, care au avut tuburi de hrănire, care au fost des la dentist etc. vor fi mai predispuși să fie rezervați față de mâncare. Explicația este următoarea: vor fi speriați de orice ar veni în contact cu zona lor sensibilă (în cazul de față, gura).

Citește și: Ce facem când copilul refuză mâncarea gătită

Copilul nu a dobândit încă abilitățile necesare pentru a se hrăni complet singur
Tranziția spre alimentația solidă poate fi un pas dificil pentru copil. Astfel, până când va învăța să mestece mâncarea și să o înghită poate să dureze. În acest interval, poate fi tentat să nu vrea să mănânce tocmai pentru că simte nu are niciun „control" asupr hranei. Semnele care indică faptul că al tău copil nu deține încă abilitățile necesare pentru a-i face total tranziția spre alimentele solide sunt: va înghiți mâncarea greu (după câteva secunde/minute de când aceasta a ajuns în gura sa), va scuipa des mâncarea, va vomita și vei vedea că mare parte a hranei este nedigerată. În același timp, nu va fi atât de receptiv nici față de alimentele sub formă solidă.
Ceea ce poți face în această situație este să alegi mai întâi alimente cu structură „prietenoasă", ce pot fi ținute ușor în mână, precum și să ai răbdare și să introduci pe rând alimente noi. Numai după ce copilul se va familiariza cu unele poți trece, treptat, și la altele, lăsându-i totodată posibilitatea de a le avea la îndemână și pe cele pe care le cunoaște deja.

Nu există o rutină consistentă în ceea ce privește luatul mesei în familie
Dacă în familia voastră nu există o rutină în privința programului de servire a meselor, dacă fiecare mănânca unde și când vrea, dacă se mănâncă numai pe fugă, în fața computerului sau a televizorului, nu ar trebui să ne mirăm când al nostru copil va refuza să meargă la masă.
Mai ales copiii mai mari, care încearcă să-și arate tot mai mult independența, vor fi tentați să-și facă singuri programul de masă și să nu țină cont de ceea ce le spunem noi.
Pentru a evita cât mai mult o asemenea situația, un copil ar trebui să aibă de la o vârstă fragedă în față modelul unei familii care respectă un program de mers la masă, care mănâncă împreună, fără să stea numai în fața unui ecran. În acest fel, pe măsură ce crește va fi tentat să ne imite și va fi mai dispus să meargă să ia masa atunci când trebuie.

Un copil poate să refuze să mănânce pentru că vrea să ne „testeze" limitele
Tot pe măsură ce un copil crește și vrea să fie tot mai independent, putem fi puși în situația ca acesta să nu vrea să meargă la masă când ne așteptăm mai puțin.
Psihologii spun că aceasta este o etapă firească în dezvoltarea copilului și că de noi depinde să reacționăm astfel încât să nu ajungem la conflicte și la dificultăți tot mai mari când vine vorba de mâncat.
De exemplu, nu este indicat să ne „mituim" copilul pentru a mânca un anumit aliment, nu este cazul să-l pedepsim pentru că nu vrea să mănânce și în niciun caz nu trebuie să-l forțăm.
În schimb, va trebui să fim fermi, să nu negociem prea mult cu copilul și să-i oferim întotdeauna alternative pentru ca el să aibă impresia că deține „controlul".

Exemple de replici pe care să le încerci în momentele în care al tău copil nu vrea să mănânce

Înainte să te apuci să-i spui copilului cuvinte dure când nu refuză să mănânce, mai bine ține cont de următoarele sfaturi venite din partea specialiștilor:
• Nu-ți „mitui" niciodată copilul pentru ca acesta să mănânce- Procedând așa, îl vei face să dorească să fie „mituit" și pentru a face alte lucruri
• Nu trata mersul la masă ca pe o pedeapsă- Dacă îl vei face să asocieze mâncatul cu un comportament negativ, pe care tu îl critici, un copil va prinde aversiune față de mâncare
• Nu îl obliga să mănânce tot ce îi dai- O asemenea atitudine îl poate determina pe copil să adopte obiceiuri alimentare nesănătoase (cum ar fi să mănânce prea mult) pentru a vedea că tu ești mulțumită de el

În același timp, nu vei greși dacă te vei folosi de oricare dintre replicile de mai jos:

„Este atât de plăcut să fim mai mulți masă"
Încercând să-i oferi permanent copilului un exemplu despre ceea ce presupune o masă în familie, că acest lucru înseamnă să petreceți mai mult timp împreună, acesta va fi mai dispus să meargă să mănânce.
Va fi suficient să-și creeze o „rutină" în acest sens, ceea ce îl va face să fie dornic să meargă la masă chiar și pentru faptul că îi va avea alături pe mami, pe tati și eventual un frate/o soră.

Mama, tata si fiica la masa

„Hai să vedem ce a ieșit din ce ai ales tu ieri la cumpărături"
Dându-i posibilitate unui copil să aleagă și el alimente pentru a le găti îi vei da ocazia să-și arate independența și să vadă că îl apreciezi pentru că știe ce să cumpere.
Nu ezita în a-l lăsa să contribuie și el la alcătuirea unui meniu, oferindu-i mai multe alternative. Vei vedea că treptat va deveni mai puțin dispus să refuze să mănânce, chiar și pentru simplul fapt că este mândru că a „cumpărat" și el ceva și că este curios ce ai pregătit.

„Azi te voi servi cu altceva. Vino să vezi despre ce e vorba!"
Această replică te va ajuta mai ales când copilul nu mai vrea să mănânce pentru că s-a săturat de anumite alimente, care nu-i plac, dar pe care tu insiști să i le servești.
Încearcă să găsești soluția pentru a le înlocui cu altele, cu proprietăți nutritive similare, dar care ar putea fi mai atractive pentru el.

Iată câteva exemple în acest sens:
• Dacă al tău copil refuză mereu laptele, înlocuiește-l pe acesta cu diferite tipuri de brânză- Îl poți atrage pe copil, de pildă, cu niște cubulețe de cașcaval sau de telemea tăiată cubulețe și aranjate frumos, poți să-i razi brânză/cașcaval peste anumite feluri de mâncare îndrăgite sau poți să strecori puțină brânză dulce într-un smoothie mai consistent
• Pentru situația în care copilul urăște legumele și fructele- Cel mai bine va fi să i le strecori în diferite preparate (cum ar fi supe, piureuri, budinci, chifteluțe, creme, smoothie etc.), alăturându-le unor ingrediente despre care știi că le acceptă
• Ce să faci dacă al tău copil ocolește carnea- Pentru a-i furniza totuși proteinele necesare, orientează-te cu precădere spre alimente precum ouăle, lactatele, boabele, cerealele integrale etc.Și acestea pot furniza nutrienți valoroși și poți crea cu ele tot felul de preparate atrăgătoare

„Să știi că o să mai dureze până la următoarea masă. Așa că ar fi bine pentru stomăcelul tău să-ți potolești foamea!"
În special când este vorba despre un copil foarte obosit, care poate să refuze să mănânce din acest motiv, este important să-i atragi atenția că, întrucât va merge să se culce, va mai dura până să primească următoarea masă.
Astfel, îl vei ajuta să înceapă să conștientizeze că ar trebui să mănânce în acel moment pentru a putea să se odihnească în voie după aceea. Nu insista să termine tot din farfurie și gândește-te că va „recupera" când va fi mai odihnit.

„Mi-a plăcut că ieri ai încercat să mănânci și...."
Laudele sincere îl vor determina pe copil să repete un comportament pozitiv, așa că nu vei greși dacă îi vei spune aceste vorba când este reticent în a merge la masă.
Din dorința de a fi iar lăudat, copilul va fi mai dornic să mănânce. Nu mai sta pe gânduri și laudă-l pentru orice mâncare nouă pe care a gustat-o, chiar dacă nu a terminat tot ce avea pe farfurie.

„Jucăria X s-a așezat la masă și a întrebat de tine. Hai să mergem să vedem ce face!"
În special un copil mic ce refuză să meargă la masă poate fi convins mai ușor să facă acest demers dacă va ști că are alături jucăria îndrăgită. Nu ezita să o aduci și pe aceasta la masă și încearcă să faci un mic joc de rol, în sensul în care să inventezi un dialog prin care jucăria să „vorbească" și să spună că vrea să mănânce și ea din mâncarea copilului, că este curioasă să o guste etc..

Mama ce incearca sa-si convinga fetita sa manance

„Nu vrei să te faci și tu puternic/verde precum...(alege un personaj pe care copilul îl știe)?"
Dacă vei reuși să transformi experiența mersului la masă în ceva amuzant, copilul va fi mai dornic să meagă să mănânce.
De exemplu, spune-i că, dacă va mânca și el diverse legume cu frunze verzi, se va face puternic precum Hulk sau roagă-l să-și imagineze că este un monstru ce mănâncă toți copacii din preajma sa (aceștia ar putea fi reprezentați, de pildă, de broccoli).

Mama ce incearca sa-si convinga fetita sa guste si broccoli

„Te invit să vezi ce ți-am pregătit pentru masa de azi"
O bună modalitate de a-ți determina copilul să meargă să mănânce este să faci niște schimbări legate de mediul în care veți lua masa. Dacă vei face acest demers, îi vei aduce o nouă experiență, care îl va încânta și îl va face să simtă din plin că i se acordă toată atenția.
Iată ce ai putea face pentru a aduce modificările necesare:
• Poți să pui muzică la masă
• Alege un alt loc din casă în care să mâncați
• Poți să organizezi un picnic pe balcon sau în grădină
• Nu greșești nici dacă vei aduce la masă un invitat special (de pildă, un prieten al copilului, o rudă pe care copilul nu a văzut-o demult și pe care o îndrăgește etc.)

Voi mai puteți da și alte exemple de replici pe care le putem spune copiilor noștri când nu vor să meargă să mănânce?

Citește și: 7 lucruri despre mâncare pe care nu ar trebui să i le spui copilului

Surse:
www.essentialbaby.com.au,www.familydoctor.org,www.healthywa.wa.gov.au,www.raisingchildren.net.au,www.sarahremmer.com, www.wikihow.mom,www.yourkidstable.com

Articolul urmator
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi
Încearcă-le! 26 de fraze care îți vor calma copilul când are o criză de nervi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge
    Copilul nu vrea să mănânce micul dejun? 6 sfaturi pentru a-l convinge

    Una dintre cele mai la îndemână modalități de a te asigura că micuțul tău va avea parte de un start bun într-o nouă zi este să-i oferi micul dejun. Uneori...

    Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată
    Soția mea mă acuză că mi-am înfometat copilul, dar el nu vrea să mănânce nimic, niciodată

    Un tată de peste hotare se simte neîndreptățit pentru că soția sa îl acuză că le-a înfometat copilul. Acesta a scris pe un forum de parenting, povestind că el și...

    Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?
    Ce trebuie să mănânce copilul când este bolnav, conform pediatrilor?

    Când copilul este bolnav, așteaptă-te ca apetitul să i se diminueze și să devină mai selectiv în privința alimentelor pe care le acceptă. De asemenea, nu uita că hrana...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

    Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare
    Îmi cresc copilul vegan, dar îl las să mănânce și gogoși. Cei din jur spun că va ajunge să aibă tulburări alimentare

    Despre dieta vegană în rândul copiilor, părerile sunt împărțite. În timp ce unii specialiști consideră că nu este deloc o idee bună să privăm organismele...

    Da, am încercat să-mi concep copilul în funcție de zodiac. Mi-am dorit un copil Taur
    Da, am încercat să-mi concep copilul în funcție de zodiac. Mi-am dorit un copil Taur

    În cazul în care ești pasionată de astrologie, în special de horoscop, nu este exclus să-ți dorești să ai un copil într-o anumită zodie. În funcție de...

    © 2024 Qbebe