Ghid pe vârste: de ce mint copiii?

Ghid pe vârste: de ce mint copiii?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce se dezvoltă, copiii devin mai creativi, mai receptivi la ceea ce se întâmplă și mai independenți. De aceea, încep să învețe și să spună minciuni. Desigur, ca părinți sau ca educatori ne întrebăm adesea de ce aleg copiii să mintă. Pentru a ne fi mai ușor să înțelegem acest proces, precum și pentru a putea să gestionăm mai bine situațiile în care copiii mint, putem parcurge articolului de mai jos. În cadrul acestuia vom găsi un „ghid" pe vârste, menit să ne prezinte mai clar motivele pentru care ai noștri copii ne mint pe noi sau pe cei din jur.

De ce mint copiii mici (începând de la vârsta de 2-3 ani)

Cam de pe la vârsta de 2 ani, te poți confrunta cu primele minciuni ale copilului tău. Înainte de toate, trebuie să știi că este vorba despre mici minciuni, legate în general despre negarea a ceea ce a făcut. Pe de o parte, aceste minciuni rezultă din incapacitatea de a distinge între realitate și fantezie, iar pe de altă parte memoria copilului este încă de scurtă durată. Astfel, este posibil ca, la un moment dat, copilul să nu-și amintească faptul că a făcut un anumit lucru.
De asemenea, experții spun că un alt motiv pentru care copiii mici încep să mintă se leagă și de dorința lor de a ne mulțumi cu comportamentul lor. Iar dacă se întâmplă să observe că părinții sunt nefericiți după ce au făcut ceva, preferă să „șteargă" urmele comportamentului respectiv, negându-l pur și simplu. În niciun caz minciunile inventate la vârstele foarte fragede nu sunt spuse intenționat, pentru a ne dezamăgi pe noi, cei mari!
Când micuțul tău începe să spună tot mai des mici minciuni, există niște soluții care te pot ajuta să-l determini, în timp, să renunțe la ele.
Iată ce ai putea să faci:
Nu-l obliga pe copil să-ți spună adevărul și nu te înfuria- De pildă, dacă al tău copil a spart o vază, nu-i spune „Tu ai spart vaza?", ci rezumă-te doar la „Uite, vaza este spartă!". Cu cât copilul te va vedea că ești furioasă, cu atât se va teme de tine și va evita va evita să recunoască adevărul.
Stabilește clar niște consecințe pentru minciuni- În primul rând, este foarte important ca, dacă al tău copil îți va spune adevărul, să lauzi mereu un asemenea comportament. Iar dacă observi că a făcut un anumit lucru și nu vrea să-l recunoască, stabilește totuși niște consecințe pentru comportamentul respectiv, dar fără a fi vorba despre o pedeapsă aspră. Spre exemplu, în situația în care copilul a împrăștiat suc pe jos, spune-i că va trebui să te ajute să curățați împreună sucul.
Ajută-l să observe întreg adevărul- Nu va fi ușor să procedezi așa, dar cu răbdare și calm poți găsi modalitatea prin care, printr-o discuție simplă și convingătoare, să-l ajuți pe copil să-și amintească tot ce a făcut și să vadă că întâmplările s-au petrecut diferit față de ceea ce a spus el.

Baietel ce minteDe ce mint copiii mai mari de 3-4 ani (preșcolarii)

Primul aspect pe care trebuie să-ș știi în legătură cu minciunile spuse de copiii între 3-6 ani este că ei nu recurg la ele pentru a te supăra sau pentru a te dezamăgi, ci din alte motive, precum:

Uită repede

Preșcolarii nu au încă memorie de lungă durată.

Își doresc să nu se fi întâmplat un anumit lucru

De exemplu, dacă al tău copil îți va spune că nu el a spart bibeloul tău favorit, poți fi sigură că a mințit pentru că și-ar fi dorit să nu se fi întâmplat așa și să te convingă și pe tine.

Au o imaginație bogată

Experții spun că de obicei, la preșcolari, imaginația atinge cote înalte și le place să fie înconjurați de fanteziile lor.

Nevoia de a se simți mai importanți

Când copilul minte, de fapt el încearcă să se simtă important și să primească laude, fără a se gândi la consecințe.

Nevoia de a primi atenție

Un alt motiv pentru care preșcolarii mint poate fi și nevoia de a primi mai multă atenție din partea noastră. Întrucât ei nu știu cum să procedeze mai bine pentru a-ți atrage atenția, le poate fi la îndemână să-ți spună o minciună.

Copilul își dorește să simtă că a putut controla o situație

Spre exemplu, dacă îl auzi pe al tău copil spunându-ți că el a fost cel ce și-a ajutat fratele mai mic să nu cadă din leagăn (dar în realitate nu s-a întâmplat așa), poate fi un semn clar al dorinței sale de a fi controlat situația respectivă, în condițiile în care a simțit că aceasta l-a depășit.
Pentru a evita ca al tău preșcolar să-și facă un obicei din a spune minciuni, poți recurge la următoarele trucuri:
Fii mai relaxată
Desigur, nu înseamnă că trebuie să asculți la nesfârșit minciunile copilului tău, dar încearcă să te detașezi puțin și să te amuzi de ceea ce îți zice. În fond, ia în calcul ceea ce s-a precizat și mai sus și anume că un copil de 4-6 ani are o imaginație foarte bogată , că este un proces normal al dezvoltării sale.
Reține următorul fapt: Nu va fi benefic nici pentru tine, dar nici pentru copilul tău să te enervezi și să-l cerți și să-l forțezi să recunoască adevărul!

Nu îți acuza copilul
Indiferent de minciuna pe care o auzi, străduiește-te să nu-ți acuzi copilul. Dacă îl vei certa și-l vei acuza, îl vei face să se ferească de tine și să te mintă des.

Explică-i faptul că onestitatea este importantă
Pentru a-l face pe copil să înțeleagă mai bine importanța adevărului, găsește modalități distractive. De pildă, faceți jocuri de rol sau citește-i povești, arătându-i că minciunilepot avea consecințe negative.

Citește și: 10 Jocuri pentru a dezvolta sinceritatea copilului

Nu-l pedepsi pentru că a mințit
Chiar dacă ar fi vorba despre o minciună mai mare, încearcă să nu-l pedepsești. Mult mai bine este să-i explici faptul că minciuna poate avea consecințe neplăcute.
De asemenea, pedeapsa l-ar putea face să fie furios pe tine, iar relația dintre voi va avea de suferit .

Asigură-ți copilul că îl iubești, indiferent de ceea ce se întâmplă
Când copilul spune o minciună, el va recurge la acest gest și de teama că tu te-ai supăra pe el și nu l-ai mai iubi. Iată de ce este bine să-i explici faptul că tu tot îl vei iubi, chiar dacă ți-ai fi dorit să nu facă un anumit lucru.

De ce mint școlarii (între 7-9 ani)

Pe măsură ce cresc, copiii vor putea spune minciuni tot mai complicate, în condițiile în care au un vocabular mai bogat și încep să înțeleagă mai bine ce gîndesc cei din jur. Pe la 8 ani, există posibilitatea ca un copil să mintă atât de bine, încât să nu poată fi prins cu ușurință.
Să vedem care ar fi principalele motive pentru care copiii de vârstă școlară se pricep să mintă:

Încep să înțeleagă mai bine relația cauză-efect

De aceea, copiii pot alege să mintă pentru a evita să intre în necaz.

Încearcă să evite să-i rănească pe cei din jur

Pe măsură ce copiii cresc, empatia lor se dezvoltă și devin mai sensibili la ceea ce se întâmplă în preajma lor. Din acest motiv pot alege să mintă pentru a nu răni sentimentele celor din jur.

Copilul poate avea motive concrete pentru care minte

Nu de puține ori se poate întâmpla să-l auzi pe un copil ce este la școală că minte referitor la teme sau la notele sale. Gândește-te că poate alege minciuna pentru că are motive concrete, precum dificultăți de învățare sau presiuni de la cei din jur (de pildă, din partea învățătoarei).
Înainte de a-l certa și de a-l pedepsi pentru o minciună, încearcă să găsești cauzele exacte ce l-au determinat să opteze pentru nu spune adevărul.
Va fi mai simplu să gestionezi oricare dintre situațiile de mai jos dacă vei pune în aplicare următoarele sfaturi:
Răspunde-i copilului cu aceeași monedă
De exemplu, dacă vezi că îți construiești o adevărată „poveste" printr-o minciună, spune-i doar atât: „Este o poveste grozavă: ai putea să o și scrii". Vei reuși să-i stimulezi imaginația, fără a-l încuraja să mintă.

Ajută-l să evite situațiile care l-ar putea determina să spună minciuni
Spre exemplu, dacă al tău copil varsă ceva în bucătărie, spune-i doar atât: „Văd că s-a întâmplat un mic accident. Nu-ți face probleme, curățăm îndată!"

Roagă-l să citească povești sau spune-i tu unele din care să învețe cât este de important să spună adevărul
Alege unele care să-i demonstreze copilului că este bine să evităm minciunile, că adevărul este cea mai bună soluție.

Laudă-l oricând îți va spune adevărul
Numai așa îl vei stimula să opteze mai ales pentru adevăr.

Adolescenta ce isi minte mamaDe ce mint copiii mai mari (pre-adolescenții și adolescenții)

Pe măsură ce cresc, ai noștri copii pot avea tendința de a nu ne spune diverse lucruri. Nu este vorba neapărat despre minciuni, ci despre încercarea de a avea secrete față de noi, lucru normal la pre-adolescenți.
De asemenea, copiii mai mari aleg să mintă pentru a ieși onorabil din anumite situații. De pildă, dacă spun mici minciuni legate de sarcinile pe care ar fi trebuit să le desfășoare în casă, nu este ceva grav.
Nu în ultimul rând, copiii pot minți când ajung în perioada de pre-adolescență sau la adolescență pentru că de fapt doresc să ia decizii pentru ei înșiși,să facă numai ceea ce vor.
Ca părinți, putem să luăm măsuri menite să facem față mai ușor oricăreia dintre situațiile de mai sus:
Lasă-l pe copil să știe că îți dai seama când minte și că nu apreciezi acest lucru
Spre exemplu, când al tău copil nu ți-a spus că după ore nu vine direct acasă, ci va rămâne la un alt coleg să-și facă temele, este recomandabil să-i spui doar: „Probabil că te-ai hotărât brusc să nu vii acasă după școală. Este în regulă dacă te-ai dus în casa unui coleg. Numai că ar fi fost mai bine să-mi lași și mie un mesaj".

Stabilește niște reguli clare
Când copilul tău are mai mult de 9 ani este capabil să înțeleagă mai bine regulile. Printre acestea, este necesar să introduci și unele legate de faptul că minciunile nu sunt tolerate în familia voastră.

Nu-l certa pe copil pentru minciună, ci încercați să discutați și să vedeți ce a stat la baza minciunii respective
În special când este vorba despre minciuni mai grave, legate, de pildă, de încercarea de a fuma, este necesar să aveți o discuție pentru a afla ce ar fi putut să-l determine pe copil să recurgă la minciună.
Fii calmă și fă-l pe copil să-și dea seama că se poate baza pe tine oricând!

Citește și: Cum iti dai seama ca al tau copil te minte?

Tu mai știi și alte aspecte legate de motivele pentru care mint copiii?

Surse:
www.babycenter.com; www.parenting.com; www.raisingchildren.net.au;www.todaysparent.com; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
  Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

  Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

  40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
  40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

  Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

  Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc
  Cifre alarmante: peste 40% din copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc

  Raportul Național de Literație de anul acesta arată date îngrijorătoare despre alfabetizarea elevilor români. Peste 40% dintre copiii cu vârste între 6 și 14 ani...

  Toată lumea crede că mint și că fiul meu de 13 ani îmi este, de fapt, frate
  Toată lumea crede că mint și că fiul meu de 13 ani îmi este, de fapt, frate

  O mamă și fiul ei seamănă atât de mult și sunt atât de apropiați ca vârstă, încât oamenii se întreabă dacă nu cumva sunt mai degrabă frați!

  Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus
  Alocațiile copiilor cresc de la 1 ianuarie! Cei cu vârste între 2 și 18 ani vor primi 12 lei în plus

  Începând cu 1 ianurarie 2023, alocațiile de stat ale copiilor în cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani vor crește cu 5,1%. Asta înseamnă că se vor...

  Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi
  Povestea incredibilă a mamei care are trei copii de vârste diferite, toți născuți în aceeași zi

  O mămică de peste granițe se confruntă cu o adevărată provocare în fiecare an, pe 11 ianuarie, de ziua celor trei copii ai săi care nu, nu sunt tripleți, ci doar născuți...

  Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
  Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

  Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

  Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar
  Ghid de „supraviețuire” cu o soacră de coșmar

  Relația cu soacra a fost din cele mai vechi timpuri portretizată în mod negativ. Într-adevăr există numeroase situații în care soacra nu se înțelege cu nora și...

  © 2024 Qbebe