7 lucruri surprinzătoare pe care nu știai că vaginul tău le poate face

7 lucruri surprinzătoare pe care nu știai că vaginul tău le poate face

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vaginul face și el parte dintre organele cu funcții multiple. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei înțelege de ce vaginul are roluri mai importante decât îți închipui și de ce depinde atât de mult de noi ca el să și le poate îndeplini așa cum trebuie, astfel încât să ne bucurăm de o sănătate optimă și din acest punct de vedere.

Ce atribuții deosebite are vaginul

Poate să se auto-curețe
Ceea ce sprijină vaginul în acest demers este secreția vaginală. Începând cu perioada pubertății, când se produce estrogenul, în interiorul său vor apărea bacterii „bune", menite să asigure protecția acestuia în fața celor care i-ar putea afecta echilibrul și ar putea ajunge până la uter. Ele fac parte din grupul lactobacililor.
Secrețiile vaginale provin din mucusul din cervix, din bacteriile menționate, de pe pereții vaginului și variază într-o lună, în funcție de anumite intervale. Spre exemplu, în zilele din preajma producerii ovulației, ele sunt albicioase, dense și sunt cunoscute sub numele de leucoree. La ovulație, cantitatea de leucoree poate crește considerabil, dar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze. Pe măsură ce menstruația se apropie, scurgerile vaginale nu vor mai avea aspectul unui „albuș de ou", ci vor deveni mai opace.

Când sunt produse aceste secreții vaginale, țesutul vaginal se menține umed și elastic, iar pH-ul florei vaginale este în limite normale. Ele sunt practic un fenomen perfect normal, cu condiția să nu aibă miros neplăcut, să nu-și modifice aspectul și să nu fie însoțite de alte simptome neplăcute, printre care mâncărimi, iritații, senzație de arsură la urinare etc.. Dacă vom semnala astfel de modificări, este necesar să consultăm un medic, întrucât poate fi vorba despre o infecție.

Vaginul poate să „vorbească" despre sănătatea ta
Unul dintre lucrurile uimitoare pe care vaginul le poate face este că poate să-ți arate când ceva nu este în regulă. Spre exemplu, ar trebui să te pună în gardă următoarele simptome:
• O chimbare a culorii, cantității și mirosului secrețiilor tale vaginale
• Înroșirea din zona vulvei și inflamația
• Senzația de mâncărime

Femeie care se scarpina in zona intima

• Sângerările apărute între menstruații
• Senzația că există un „corp străin" în vagin
• Durerile din timpul actului sexual

Cel mai important este să te străduiești să consulți un medic încă de la debutul primelor manifestări menționate, întrucât ele pot fi semnul unei infecții. În special dacă te-ai mai confruntat cu infecții bacteriene sau fungice trebuie să vezi dacă nu cumva este vorba despre o recidivă întrucât, lăsate netratate, asemenea infecții pot avea efecte foarte serioase (cum ar fi infertilitatea).
În privința durerilor din cadrul actului sexual, trebuie să știi că acestea au cauze diverse, dar, de cele mai multe ori, este vorba despre durerile din timpul penetrării, apărute ca urmare a spasmelor mușchilor vaginali. Discută cu un medic și în acest caz, întrucât poate fi vorba despre o uscăciune excesivă a vaginului sau de un simptom al menopauzei.

Își poate schimba culoarea
Spre exemplu, dacă este vorba despre sarcină sau despre un contact sexual, când fluxul sanguin din zonă se va intensifica, este firesc să observăm o culoare mai intensă a părților externe ce țin de vagin (vulva și labiile). Conform specialiștilor, aceste modificări ale culorilor vaginului sunt mai frecvente în jurul vârstei de 30 de ani.

După vârsta de 40 de ani, pe măsură ce nivelul de estrogen scade, iar echilibrul vaginal va avea de suferit din acest motiv, predispoziția spre inflamații și înroșiri de la nivelul vulvei va crește. Odată cu apropierea tot mai mare a menopauzei, culoarea intensă va începe să pălească, astfel încât nu va mai fi vorba despre nuanțe intense, ci mai degrabă de o nuanță mai palidă.
Practic, schimbarea de culoare este unul dintre lucrurile surprinzătoare pe care vaginul le poate face, fiind ceva normal, care arată evoluția acestui organ de-a lungul timpului.

Dimensiunile vaginului pot crește în timpul actului sexual
În medie, spun medicii, vaginul are o lungime de 7, 5- 10 cm. Dar odată ce are loc o activitate sexuală, dimensiunile sale se pot dubla, întrucât pereții vaginului se vor lubrifia, se vor extinde. În acele momente, tensiunea musculară din corp crește, ceea ce face ca uterul să fie împins mai sus, poziția cervixului se schimbă, iar vaginul devine mai lung. Nu de puține ori se poate întâmpla ca această redimensionare a vaginului să persiste și după încheierea actului sexual. Acest lucru poate fi explicat astfel: când se umple mai mult cu sânge, în timpul penetrării, vulva pare mai extinsă și mai inflamată.

Poate să creeze mai multe tipuri de orgasm
O altă atribuție uimitoare pe care o deține acest organ este să ducă la apația a mai multor tipuri de orgasm, precum:
• Cel clitoral- Produs în momentul în care clitorisul este stimulat
• Vaginal- Când are loc penetrarea vaginală, chiar dacă nu există o stimulare mare a clitorisului
• Combinat- De regulă, aceasta apare când se produc simultan ambele tipuri de orgasm menționate mai sus, plus o stimulare la nivelul cervixului (pentru unele femei aceasta poate fi dureroasă)
• Multiplu- Se produce dacă vei reuși, de-a lungul unei activități sexuale, să te simți satisfăcută de mai multe ori (să ai mai multe orgasme succesive)

Poate să „captureze" un penis
Există cazuri rare, cunoscute sub numele de „penis captivus", în care mușchii vaginului se contractă atât de tare în momentul actului sexual, încât penisul rămâne practic prins între ei. Explicația pentru acest fenomen se leagă de faptul că, în timpul orgasmului, penisul devine mai rigid și rămâne în vagin până când mușchii se mai relaxează.
Medicii consideră că, în general, că o „blocare" a penisului în vagin nu durează mai mult de 5-10 secunde. În situația în care se întâmplă să nu se amelioreze situația (ceea ce este foarte puțin probabil), va trebui ca tu și partenerul tău să solicitați ajutor medical și să stați nemișcați și calmi până când îl veți primi.

Este posibil să trăiești având două vagine
În această situație, este vorba despre o afecțiune foarte rară, numită „uter didelf". Practic, uterul este împărțit în două, la fel și vaginul, care cuprinde două cavități. Dintre acestea, una se dezvoltă mai bine, devenind dominantă, iar cealaltă mai puțin. În schimb, trompele uterine sunt dezvoltate normal, iar ovarele își pot exercita funcțiile obișnuite.
Experții spun că femeile ce au această particularitate anatomică vor putea rămâne însărcinate, dar sunt mai predispuse totuși riscului de avort sau de naștere prematură decât acelea care au un singur vagin.

Citește și: Top 12 mituri despre vagin care te vor uimi

Multi- Gyn Intiskin spray Care sunt măsurile pe care le poți lua pentru a te bucura de un vagin sănătos

Pentru ca vaginul să-și poată îndeplini atribuțiile ce-i permit să se păstreze cât mai sănătos, este necesar să ai grijă să iei tot timpul măsuri precum:
• Te vei spăla pe mâini înainte de a veni în contact cu zona intimă
• Te vei strădui să te ștergi mereu corect când mergi la toaletă (din față în spate, evitând ca bacteriile din zona anusului să ajungă în vagin)
• Nu vei folosi săpunuri sau geluri de duș obișnuite pentru igiena zonei intime, ci te vei orienta spre unele special concepute pentru ea-Dintre ele fac parte și produse din gama „Multi-Gyn" . Spre exemplu, va fi binevenit să încerci și Multi-Gyn IntiSkin Spray . Acesta are efect plăcut, răcoritor și se folosește pentru a elimina mirosurile neplăcute și pentru a asigura prospețime. În plus, are rolul de a calma mâncărimile, iritațiile și arsurile din zona intimă cauzate de epilat, șervețele umede, tampoane, hârtie igienică, săpun, sport, activitate sexuală. Produsul se poate utiliza de 2 până la 3 ori pe zi (1-2 pulverizări) sau ori de câte ori simți nevoia.
• Nu vei purta lenjerie intimă din materiale sintetice, care împiedică pielea să respire și va crea mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor sau ciupercilor (din cauza căldurii și umezelii)
• Vei încerca să nu porți des pantaloni prea strâmți- Și aceștia pot fi dăunători sănătății zonei intime tot din cauza imposibilității ca aerul să circule așa cum trebuie
• Vei avea grijă să nu rămâi mult timp udă în zona intimă, schimbându-ți slip-ul ud
• Vei evita dușurile sau băile prea fierbinți- Căldura și umezeala nu fac altceva decât să favorizeze dezvoltarea ciupercilor sau bacteriilor responsabile de apariția problemelor vaginale
• Vei utiliza prezervativul, în special când îți schimbi partenerul
• Nu lua antibitioce decât la recomandarea unui medic- Excesul de antibiotice poate să contribuie la proliferarea „Candidei albicans" și te poate îmbolnăvi astfel de o candidoză vaginală
• Vei recurge, mai ales după naștere, la exerciții speciale pentru mușchii din zona pelvisului. Mai exact, este vorba despre exercițiile tip „Kegel", care te pot ajuta să previi și să tratezi incontinența urinară sau durerile din timpul actului sexual

Femeie ce face un exercitiu pentru muschii din zona pelviana

Nu uita să mergi la controale ginecologice periodice, astfel încât să eviți apariția unor probleme serioase de sănătate. Un simplu control de rutină îți poate salva viața!

Tu știai câte lucruri deosebite poate să facă vaginul?

Citește și: Greșeli pe care le faci, care îți pot îmbolnăvi vaginul

Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.mayoclinic.org, www.medicaldaily.com,www.sbs.com.au, www.womenshealthmag.com, www.womansday.com

 

Articolul urmator
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

    Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    © 2024 Qbebe