Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

7 semne care îți spun că ai cistită

Printre cele mai frecvente și mai supărătoare afecțiuni, care pot apărea la orice vârstă, se află și cistita. Din articolul de mai jos vei afla detalii despre cauzele responsabile de apariția sa, despre factorii de risc, despre semnele care îi vestesc prezența, dar și despre prevenție și tratament. Reține faptul că de tine va depinde în mare măsură să ții cât mai departe această problemă de sănătate, care nediagnosticată și tratată corect poate să conducă la complicații serioase.

Ce reprezintă cistita

Aceasta este o afecțiune care se referă la cea mai des întâlnită formă de infecție a tractului urinar și apare când bacteriile din vezică vor determină inflamarea și iritarea sa.
În funcție de cauzele care au produs-o, cistita poate fi de două feluri:

Bacteriană
Ea se declanșează când bacterii pătrund în tractul urinar, prin intermediul uretrei și încep să se multiplice. Printre bacteriile care sunt cel mai mult responsabile de apariția cistitei se află și E. coli.
O cistită bacteriană poate să apară atât la femeile active sexual, cât și la cele care nu sunt active, întrucât bacteriile pot ajunge oricând în zona genitală.

Cistita care nu este de origine bacteriană
Uneori, este posibil ca nu bacteriile să intervină și să ducă la îmbolnăvirea de cistită. În astfel de cazuri, se poate vorbi despre următoarele forme ale acestei afecțiuni:
• Cistita provocată de existența altor boli, cum ar fi diabetul, calculii renali etc..
• Cistita chimică- Aceasta intervine la persoanele care sunt hipersensibile la unele chimicale conținute în produs de igienă (săpunuri, geluri, spray-uri pentru igiena intimă etc.).Din acest motiv, există posibilitatea ca vezica lor să se irite, să se inflameze
• Cistita interstițială- Medicii nu știu exact din ce cauze apare, de aceea este mai dificil de diagnosticat și de tratat. Este o formă a cistitei care presupune ca vezica urinară să fie mereu inflamată și să provoace dureri. Semnul ce ar putea să-ți spună că este posibil să suferi de această boală este: unele dureri în partea inferioară a abdomenului, ce durează de mai mult de 1 lună, despre care știi sigur că nu sunt provocate de o infecție sau de calculi renali
• Cistita provocată de unele medicamente-De exemplu, s-a constatat că anumite medicamente folosite în timpul chimioterapiei pot să favorizeze apariția acestei afecțiuni
• Cistita apărută în urma radioterapiei- În urma acestui tratament, aplicat în zona pelvisului, organismul va fi mai predispus spre cistite
• Cistita declanșată de prezența unui corp străin în zona vezicii- De pildă, prezența unui dispozitiv, precum un cateter, pentru mai mult timp, poate fi o cauză pentru declanșarea cistitei

Practic, dacă ar trebui să ne gândim la toate cauzele responsabile de o cistită, ar trebui să ne referim la:
• Existența bacteriilor
• Prezența chimicalelor din produsele destinate igienei personale
• Reacția în urma unor tratamente agresive (precum radioterapia sau chimioterapia)
• Un corp străin aflat în zona vezicii (precum un cateter) sau o intervenție chirurgicală acolo

Citește și: Infecția de tract urinar

Factorii de risc pentru îmbolnăvirea de cistită

Specialiștii atrag atenția asupra următorului aspect: mai ales femeile sunt mai predispuse la cistită, în condițiile în care uretra este mai scurtă. Printre cei mai cunoscuți factori ce ar putea favoriza aceasă afecțiune se numără:
• Faptul că există infecții urinare recurente
• Activitatea sexuală
• Utilizarea unei diafragme cu spermicide
• Lipsa unor măsuri adecvate de igienă (inclusiv utilizarea unor produse de igienă necorespunzătoare)
• Prezența calculilor renali
• Diabetul
• Unele tratamente recente, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia
• Sarcina
• Menopauza

Cum știi că este posibil să ai cistită

Pentru a lua în calcul posibilitatea de a te confrunta cu această problemă de sănătate ar trebui să identifici următoarele semne:
• Prezența disconfortului în zona pelviană (în special presiune și durere)
• Urinezi frecvent, dar în cantități mici
• Urina este tulbure și are un miros puternic
• Când ai nevoie să urinezi, senzația de disconfort devine tot mai persistentă

Femeie care simte disconfort cand trebuie sa mearga la toaleta

• Ai senzația de arsură la urinat
• Sesizezi urme de sânge în urină
• Ai febră

Complicațiile pe care le poate da cistita

Dacă sunt tratate la timp și în mod corespunzător, cistitele nu vor crea probleme suplimentare. Dar când nu se întâmplă așa, ele pot da o serie de complicații, precum:
• Infecții renale- Cistita poate evolua, dacă nu este tratată, spre o infecție numită pielonefrită. Aceasta poate să afecteze doar unul sau ambii rinichi și poate fi recunoscută după manifestări precum: dureri lombare puternice, frisoane, febră, urinări frecvente etc.. O afecțiune de acest tip se poate trata doar cu antibiotice
• Prezența sângelui în urină- Când vei putea vedea urme de sânge, aceasta poartă numele de hematurie. De cele mai multe ori, sângele din urină nu se vede decât la microscop. Este esențial ca această problemă să fie tratată cu toat seriozitatea, mai ales dacă este recurentă

Când să mergi neapărat la medic

Alături de simptomele menționate, sunt și alte semne care ar trebui să te pună în alertă și să te determine să ceri cât mai repede ajutorul unui doctor. Printre acestea se află:
• Ai dureri de spate puternice
• Ai febră mare (peste 38) și frisoane
• Ai senzație de greață sau ai deja vărsături
• Vezi urme de sânge în urină

De asemenea, dacă ai mai avut recent probleme din cauza vreunei alte infecții de pe tractul urinar și dacă ai luat deja un tratament pentru aceasta, este necesar să te duci de îndată la medic. Este foarte posibil ca tratamentul inițial să nu fi fost cel mai adecvat și să fie nevoie să faci un altul.
Odată ce ajungi la un specialist, acesta îți va recomanda o serie de analize (de exemplu, urocultură sau analize de sânge) pentru a vedea cum este mai bine să-ți trateze cistita. În același timp, dacă este vorba despre o recidivă, este posibil să-ți fie indicate niște teste mai complexe (cum ar fi o citoscopie- Aceasta presupune ca un tub mic, dotat cu o cameră, să fie introdus în uretră pentru a se vedea exact cum arată, o urografie- Pentru a se analiza aspectul rinichilor și a vezicii urinare sau chiar un examen RMN).

Tratarea cistitei

În funcție de motivele care au provocat-o, cistita se tratează în mod diferit. Iată cum:
Tratamentul pentru cistita de origine bacteriană
Această formă a cistitei se tratează cu un antibiotic. De obicei, simptomele neplăcute încep să se amelioreze după o zi- două de la începerea tratamentului. Cu toate acestea, medicul va spune ca tratamentul să se continue pentru mai multe zile (cel puțin 3 zile), în funcție de severitatea infecției. Dacă nici după urmarea cu strictețe a tratamentului nu ți se îmbunătățește starea, medicul te va trimite să faci investigații suplimentare (de exemplu, urografie, RMN etc.).
În cazul femeilor aflate la menopauză, care sunt mai predispuse la această afecțiune, se poate decide administrarea, în paralel cu antibioticul, a unui gel vaginal pe bază de estrogen.
Pentru cistite bacteriene recurente se poate indica și utilizarea preventivă a unui antibiotic după actul sexual sau urinarea cât mai curând după acesta, astfel încât bacteriile să nu aibă răgaz să stagneze în vezică.

Femeie ce doreste sa ia o pastila

Tratarea unei cistite care nu este de origine bacteriană
Dacă este vorba despre o cistită de acest gen, tratamentul nu necesită administrarea unui antibiotic. Medicul poate să recomande niște medicamente pentru calmarea durerii, cu efect antiinflamator și luarea unor măsuri suplimentare în privința igienei intime. În același timp, se va recomanda o hidratare optimă (dar fără consumul de alcool, de băuturi răcoritoare acidulate, dulci, de cafea) și o grijă mai mare la dietă (De exemplu, se vor evita alimentele condimentate, care pot spori senzația de iritare de la nivelul tractului urinar).
În situația în care cistita este un efect secundar al radioterapiei sau chimioterapiei, specialistul va decide un tratament specific, de diminuare a efectelor secundare ale unor asemenea tratamente. Nu în ultimul rând, se va recomanda hidratarea și posibil unele medicamente pentru terapia locală a disconfortului cauzat de cistită.

Prevenția cistitei

Ca să poți evita, pe cât posibil, să ai de suferit din cauza simptomelor neplăcute care însoțesc o cistită, este foarte important să ții cont de indicațiile de mai jos:
Asigură-te că vei consuma cât mai multe lichide
Acest demers este foarte important pentru ca bacteriile să nu aibă timp să stagneze pe tractul urinar și să provoace inflamații și iritații. Cel mai important este să bei cât mai multă apă, cel puțin 2 l pe zi.

Citește și: Care sunt alimentele care te ajută în sănătatea intimă

Încearcă să mergi la toaletă de îndată ce simți nevoia să urinezi
Medicii spun că aceasta este una dintre cele mai eficiente metode pentru a evita dezvoltarea bacteriilor care ar putea conduce la apariția cistitei.

Fii foarte atentă cum te vei șterge când folosești toaleta
Întotdeauna te vei șterge din față în spate pentru ca bacteriile din zona anusului să nu poată ajunge la vagin și ulterior pe tractul urinar.

Spală-te pe mâini înainte și după ce te duci la toaletă
Și această regulă de igienă este foarte importantă pentru ca bacteriile să nu ajungă în zona genitală și de acolo în uretră.

Multi- Gyn Femiwash Spală-te cu grijă în zona intimă
O măsură la îndemână de diminuare a riscului de a te îmbolnăvi de cistită este să alegi numai produse special concepute pentru îngrijirea zonei intime. Cele obișnuite, precum săpunurile sau gelurile de duș , nu fac altceva decât să irite și să sensibilizeze pielea delicată de acolo.
De exemplu, poți alege și Multi-Gyn Femiwash . Aceasta este o spumă concentrată bio activă pentru îngrijirea zilnică, având următoarele caracteristici:
• Nu conține săpun, parfum, conservanți
• Curăță delicat, fără să afecteze sistemul natural de apărare al țesutului vaginal
• Conține un complex activ, menit să împiedice alipirea bacteriilor nocive
• Previne disconfortul vaginal (de exemplu, mâncărimile, iritațiile, inflamațiile), fiind potrivit inclusiv pentru o piele foarte uscată și foarte sensibilă

Încearcă să urinezi cât mai repede după un act sexual
Și această măsură poate să te ferească de o cistită. Ca să-ți fie mai ușor în acest demers, hidratează-te cât mai bine.

Tu aveai până acum suficiente informații despre cistită?

Surse:
www.healthline.com, www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com,www.sfatulmedicului.ro, www.webmd.com

 

20 semne care spun că bebelușul tău are probleme de auz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân
  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

  Semnele de cancer de sân variază semnificativ, de la noduli la schimbări la nivelul pielii, iar în multe situații nu există niciun fel de simptom. În unele cazuri un...

  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical
  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical

  Cancerul cervical este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă deseori decât după un anumit interval de timp. Simptomul cel mai frecvent este sângerarea vaginală...

  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic
  Semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult oftalmologic

  Un consult oftalmologic se impune întotdeauna în cazul în care copilul tău nu poate citi bine la distanță sau la apropiere. Există însă și o mulțime de semne...

  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar
  12 semne care îți spun că al tău copil ar putea avea nevoie de un aparat dentar

  Aparatul dentar oferă cele mai mari beneficii atunci când este montat din timp. Pentru că în copilărie se observă de obicei primele semne că există câteva probleme la...

  3 semne care îți spun că ai nevoie să iei vitamine prenatale în sarcină
  3 semne care îți spun că ai nevoie să iei vitamine prenatale în sarcină

  Sarcina este momentul în care îți supui organismul la cea mai mare provocare a tuturor timpurilor. În timpul celor 9 luni acesta va funcționa la capacitate dublă, pentru...

  7 semne care îți spun că al tău copil nu mănâncă suficient
  7 semne care îți spun că al tău copil nu mănâncă suficient

  Orice mămică știe că dezvoltarea optimă a copilului ei depinde și de hrana pe care acesta o primește. Din diverse motive, se poate întâmpla ca, în anumite perioade,...

  10 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult stomatologic
  10 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult stomatologic

  Copilul tău va avea nevoie de un consult stomatologic atunci când acuză dureri la nivelul dinților sau când observi modificări ale acestora care te îngrijorează....

  © 2019 Qbebe