Care sunt alimentele care te ajută în sănătatea intimă

Care sunt alimentele care te ajută în sănătatea intimă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a ne asigura că ne vom bucura de o sănătate a zonei intime optimă, nu vor fi suficiente măsurile de igienă pe care le luăm în fiecare zi. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, va fi nevoie să ne orientăm și spre o dietă echilibrată, care să se bazeze pe anumite alimente. Unele dintre acestea ne pot fi oricând la îndemână, altele sunt mai deosebite și nu foarte cunoscute, dar toate conțin substanțe menite să ne sprijine în prevenirea și ameliorarea unor afecțiuni supărătoare.

Alimente potrivite în cazul în care sănătatea intimă este amenințată de infecții ale tractului urinar

Infecțiile urinare sunt printre cele mai cunoscute probleme de sănătate care ne afectează, dar care pot fi prevenite și ameliorate și datorită unei alimentații sănătoase. Medicii ne sfătuiesc, în situația în care ne supără adesea acest gen de infecții, să consumăm în mod constant:

Alimente pline de antioxidanți
Aceste substanțe au rolul de a  elimina din  radicalii liberi, împiedicând astfel deteriorarea celulelor din corp, ce ar fi mai expuse aderării bacteriilor. Printre cei mai utili antioxidanți pentru sănătatea aparatului urinar sunt polifenolii. Alimentele care sunt valoroase datorită prezenței acestora sunt:
• Merișoarele- Mai ales cele consumate în stare proaspătă sunt ideale, inclusiv dacă se va face suc din ele. Nici merișoarele uscate nu sunt rele, cu condiția să nu fie îndulcite și să fie cât mai organice

Femeie ce tine in mana merisoare proaspete

• Afinele- În special sucul de afine este foarte bogat în polifenoli

Alimentele cu probiotice
Probioticele ne pot asigura că bacteriile rele din intestine și din vagin nu vor ajunge și în zona vezicii urinare, provocând infecțiile.
Cel mai la îndemână aliment cu probiotice este iaurtul. Ai însă grijă să faci rost doar de variante naturale, neîndulcite, fără conservanți și fără conținut redus de grăsime.

Alimentele cu fibre
Au calitatea de a asigura detoxifierea organismului, importantă în prevenirea apariției infecțiilor. De exemplu, cerealele integrale, semințele, nucile și boabele sunt ideale pentru noi, alături de legume și fructe.

Alimente cu acizi grași Omega 3
Medicii le recomandă și pe acestea  în cazul în care suferim  din cauza infecțiilor urinare, în condițiile în care au proprietăți antiinflamatoare. De pildă, peștele, nucile și semințele de in pot fi introduse mai des în meniul nostru.

Alimente cu vitamina A
Întrucât această vitamină contribuie la întărirea sistemului imunitar, nu este nici ea de evitat în cazul apariției unei infecții urinare. Printre alimentele în care se regăsește se află, de exemplu, mazărea, legumele cu frunzele verzi, cartofii dulci, pepenele galben, caisele etc..

Nu în ultimul rând, dacă avem infecții urinare recurente, specialiștii ne îndeamnă să nu uităm să consumăm usturoi. De altfel, un studiu indian din anul 2015 a ajuns la concluzia că usturoiul conține subtanțe care pot să lupte eficient împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, ce sunt asociate infecțiilor apărute pe tractul urinar.

Citește și: Infecția de tract urinar

Ce să mănânci pentru a avea grijă de vaginul tău în caz de infecții fungice

Cea mai des întâlnită infecție fungică în rândul femeilor este cu „Candida albicans". În mod normal, ea este prezentă în mucoasele organismului, dar în anumite condiții se poate multiplica exagerat și poate aduce tot felul de tulburări, inclusiv la nivelul vaginului. Printre factorii favorizanți ai unei candidoze vaginale se numără:
• Sistemul imunitar slăbit
• Prezența unui diabet netratat corespunzător
• Sarcina
• Un tratament cu antibiotice
• Administrarea unor pilule contraceptive sau a unei terapii hormonale ce provoacă și creșteri ale nivelului estrogenului

Simptomele ce vestesc o candidoză vaginală se referă la:
• Apariția descărcărilor vaginale albicioase, dense, cu aspect similar brânzei dulci, dar fără miros
• Mâncărimi excesive în zona intimă
• Senzația de arsură și de disconfort la urinare, dar și în timpul actului sexual
• Înroșirea din zona vulvei

Printre demersurile ce te pot ajuta să previi și să tratezi o asemenea problemă de sănătate intimă, medicii recomandă să ai grijă și ceea ce mănânci. Astfel, alimentele trebuie să asigure un echilibru optim al bacteriilor „bune" atât la nivelul intestinelor, cât și la nivelul microflorei vaginale. De exemplu, ar trebui să nu excluzi din dietă:
Alimentele ce conțin probiotice
Iaurtul, kefirul, murăturile, kvasul (o băutură fermentată, obținută prin fermentarea ovăzului sau sfeclei), dar și oțetul de mere (Acesta conține o enzimă specială, despre care s-a descoperit că poate elimina „Candida albicans"), oricare dintre acestea vor încuraja multiplicarea bacteriilor „bune", contracarând dezvoltarea celor „rele".

Cruciferele
Printre acestea pot fi incluse broccoli, varza, varza de Bruxelles, ridichiile. Ele sunt bogate în substanțe capabile să distrugă ciupercile așa cum este și „Candida albicans".

Cuișoarele
Sunt utile în vindecarea candidozei vaginale deoarece au în componență eugenolul, un ulei esențial cu proprietăți antifungice semnificative.

Turmericul
Chiar dacă nu te încântă aroma sa, ia în calcul faptul că te poate ajuta în cazul în care ai probleme din cauza unei candidoze vaginale. Capacitatea sa vindecătoare este asigurată de către curcumin, un compus despre care, prin intermediul unui studiu din 2011, s-a descoperit că poate fi aproape la fel de eficient ca fluconazolul (un medicament antifungic recomandat adesea în caz de infecții cu Candida).Testele au confirmat că, datorită turmericului, proliferarea „Candidei albicans" poate fi măcar redusă considerabil, în cazul în care ciuperca nu poate fi eliminată complet.

Ghimbirul
Datorită a doi compuși cu rol antiinflamator și antifungic, acesta este util în menținerea sănătății intime pentru că nu va susține multiplicarea necontrolată a ciupercilor de la nivelul mucoaselor (inclusiv de la nivelul vaginului).

Alimentația menită să te ajute să scapi de uscăciunea vaginală

Această problemă ce ține de sănătatea intimă nu este prezentă doar în perioada ce precede instalarea menopauzei, ci și înainte. Cauzele pentru care poate surveni sunt variate și se referă la:
• Utilizarea pilulelor contraceptive
• Scăderea bruscă în greutate- În aceste condiții, ovarele nu mai pot lucra în condiții normale, iar pereții vaginali vor începe să devină mai subțiri și mai puțin elastici
• Dezechilibre în producerea de estrogen- De exemplu, sarcina, alăptarea, o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor, medicamente date pentru tratarea unor afecțiuni precum endometrioza pot interveni asupra producției de estrogen
• Administrarea unor medicamente antidepresive
• Prezența unor alergii severe
• Prezența sindromului Sjögren (O boală autoimună ce presupune uscarea excesivă a tuturor mucoaselor)
• Lipsa respectării unei igiene intime corecte- Spre exemplu, utilizarea săpunurilor și gelurilor de duș obișnuite, în loc de unele speciale pentru zona intimă, pot favoriza uscăciunea vaginală

Pentru a preveni această afecțiune neplăcută, medicii insistă asupra ideii de a consuma cât mai des alimente cum ar fi:
Edamame
Este o variantă de soia, foarte populară în Asia, care este utilă pentru sănătatea vaginală deoarece este bogată în fitoestrogeni.Aceștia au abilitatea de a imita modul în care acționează estrogenul în corp, de aceea sunt buni pentru a preveni instalarea uscăciunii vaginale , în special la persoanele care suferă de niveluri reduse ale estrogenului.

Edamame

Spanacul
Poate fi un aliment bun pentru sănătatea ta intimă deoarece are în componență magneziu, ce stimulează fluxul sanguin. Astfel, pereții vaginului vor fi mai bine irigați și nu vor mai fi atât de predispuși la uscăciune.

Semințele de in
Sunt și ele sursă de fitoestrogeni, ducând la lubrifierea mai bună a vaginului. De aceea, sunt recomandate să fie consumate și înainte de a avea un act sexual.

Nucile
Fiind pline de vitamina E, ele vor împiedica uscăciunea de la nivelul mucoaselor vaginale. Printre cele mai bogate tipuri de nuci în această vitamină sunt migdalele și arahidele.

Uleiul de cocos
Este recomandat pentru sănătatea zonei intime din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, va menține o mai bună lubrifiere a țesuturilor vaginale, iar pe de altă parte are proprietăți antibacteriene și antifungice, prevenind apariția infecțiilor bacteriene sau fungice.

Alături de o alimentație corectă, pentru uscăciunea vaginală sunt binevenite și gelurile speciale. Multi Gyn Liquigel

De exemplu, Multi-Gyn Liquigel se distinge pentru că:
• Poate ameliora rapid uscăciunea vaginală, redând confortul
• Previne iritația și este un excelent lubrifiant
• Optimizează starea țesutului vaginal
• Este natural, sigur și protejează flora vaginală
• Nu afectează prezervativele
• Se poate aplica pe tampoane, prezervative, mănuși etc. pentru o aplicare mai ușoară
Ca să beneficiezi de cele mai bune efecte ale sale, Multi-Gyn Liquigel se va folosi astfel:
• Pentru tratarea uscăciunii vaginale vei aplica gelul cel puțin o dată pe zi sau ori de câte ori simți nevoia
• Pentru prevenția uscăciunii vaginale și a iritației este bine să-l aplicați de 2 ori pe zi, timp de 5 zile consecutiv
• Pentru stimularea umidității vaginale poți să utilizezi produsul pentru mai multe zile la rând, înainte de culcare

Tu știai până acum de alimentele care te pot asigura de o sănătate mai bună a zonei intime?

Citește și: Factori neștiuți care pot dăuna sănătății intime

Surse:
www.eatthis.com, www.goodhousekeeping.com, www.healthline.com,www.mindbodygreen.com, www.yinovacenter.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

    Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?
    Astrologii va ajută să stabiliți data nunții în 2024-2025 pentru o căsnicie de vis. Care sunt zilele norocoase în care vă puteți uni destinele?

    Nu ați stabilit încă data nunții? Nu știți care este cea mai propice perioadă pentru a vă uni destinele? Astrologii vin în sprijinul cuplurilor care doresc să își...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească
    7 sfaturi care te vor ajuta să comunici cu un adolescent care refuză să-ți vorbească

    Pe măsură ce copilul crește și devine adolescent, se întâmplă adesea să nu mai comunice cu părintele la fel cum o făcea când era mic. Dacă vrei să te (re)apropii...

    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă
    "Mami" și "tati" nu au ce căuta în pat! Află TOTUL despre cele două cuvinte care îți sabotează viața intimă

    După apariția copiilor în viața de cuplu, flacăra pasiunii din dormitor nu mai e așa aprinsă ca la început. Motivul? Ni-l dezvăluie un celebru terapeut al cuplurilor...

    Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta
    Ce spune luna în care te-ai născut despre sănătatea ta

    Luna naşterii are o influenţă majoră asupra vieţii unui individ. De la modul de viaţă şi alegerile în carieră, până la riscurile de a se îmbolnăvi, totul este...

    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii
    5 activități pe care specialiștii în sănătatea creierului nu le recomandă pentru copii

    Pe de o parte, creierul copiilor este sensibil mai ales la contuzii, la infecții și la toxine. Pe de altă parte, creierul copiilor este vulnerabil și în cazul expunerii...

    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise
    Diversificarea alimentatiei si alimentele interzise

    Diversificarea alimentatiei e o chestiune care necesita grija si multa inteligenta. Din partea parintilor!

    © 2024 Qbebe