4 afecțiuni care pot să apară dacă nu alăptezi corect

4 afecțiuni care pot să apară dacă nu alăptezi corect

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În primele luni de viață ale bebelușilor, alăptarea ni se va părea un proces mai degrabă dificil decât agreabil, mai ales în momentele în care ne vom confrunta cu disconfort și ne vom teme că nu ne mai putem hrăni așa cum trebuie micuții. Mai exact, este vorba despre apariția a tot felul de afecțiuni ale sânilor, care, dacă nu sunt tratate corespunzător, pot pune în pericol întreaga perioadă de alăptare. Pentru a nu ajunge într-o asemenea situație, este necesar să respectăm cât mai bine regulile unei alăptări corecte și să intervenim încă de la primele simptome ce pot fi dovada uneia dintre afecțiunile respective. Numai așa vom reuși să ne hrănim așa cum trebuie bebelușii și să reușim să ne și bucurăm de o perioadă atât de specială din viața noastră, care contribuie  la întărirea legăturii dintre mamă și copil.

De ce ar trebui să ții cont pentru a nu ajunge să alăptezi incorect

Ca să poți să eviți tot felul de probleme neplăcute în perioada de alăptare (de exemplu, bebelușul să refuze să sugă, să nu mai ia așa cum trebuie în greutate, să ai mereu disconfort la nivelul sânilor etc.), este necesar să ții cont de următoarele indicații:
Să ai grijă de poziția corpului tău în timpul alăptării
Pentru a putea să te simți și tu confortabil, iar bebelușul să poată ajunge cu ușurință la pieptul tău este foarte important să:
• Te folosești de un fotoliu, de un scau cu spătar sau de multe perne, pentru ca brațele și spatele tău să stea cât mai bine în timp ce-i dai micuțului să sugă
• Nu uiți că și picioarele tale au nevoie de o bună susținere- De pildă, pune sub picioare un taburet, o măsuță de cafea, chiar o grămadă de cărți, o pătură rulată sau o pernă tip sul
• Când stai întinsă, ai grijă să-ți alegi poziția în care te simți cel mai bine și în care poți să fii cu adevărat relaxată, astfel încât și bebelușului să-i fie la îndemână să ajungă la pieptul tău

Citește și: Aproape că m-am oprit din alăptare, până ce am învățat această poziție

Sânii vor trebui să se bucure și ei de o susținere corespunzătoare
În vederea unei alăptări corecte și a menținerii sânilor într-o stare cât mai bună, este indicat să adoptăm oricare dintre următoarele tehnici de susținere ale acestora:
• Susținerea ce se folosește și după cezariană- Îți vei ține mâna liberă în următoarea poziție: patru degete vor fi așezate sub sânul tău, iar degetul mare va fi plasat deasupra, susținând sânul în partea sa superioară
• Sânii vor fi susținuți cu ajutorul degetelor mijlocii ale uneia dintre mâini, formându-se un fel de „V"- Ai grijă să-ți fixezi degetele la aproximativ 5 cm mai jos de mameloane, astfel încât bebelușul să nu ajungă să le sugă pe ele

Fii atentă la poziția bebelușului
Atunci când se simte în siguranță, bebelușul va fi mai dornic să se hrănească. De aceea, nu uita să te folosești de brațele tale, de perne, de o păturică sau de orice altceva ar putea să susțină spatele și gâtul micuțului.
Poți să-l și legeni sau să-ți ții brațele în jurul său pentru a-l face să se simtă din ce în ce mai bine.

Ori de câte ori poți, dă-i bebelușului să sugă de la sâni diferiți
Procedând așa, nu numai că ne vom ajuta bebelușul să se simtă îndestulat după ce a supt, dar și noi vom putea reduce riscul apariției unor afecțiuni cum ar fi înfundarea canalelor galactofore sau a durerilor și crăpăturilor de pe mamelon.
De asemenea, specialiștii spun că alăptarea prin alternarea sânilor poate să crească producția de lapte matern.

Încearcă să te relaxezi cât mai mult
Consultanții în lactație ne atrag atenția asupra următorului aspect: stresul și oboseala accentuată ne poate face să nu ne mai alăptăm corect bebelușul și să avem parte de afecțiuni care de care mai neplăcute.
Pentru a-ți reduce riscul de a te confrunta cu asemenea dificultăți, cel mai bine este să ai și momente de relaxare. De exemplu, înainte să-ți alăptezi bebelușul poți să faci exerciții de respirație, să meditezi, să închizi puțin ochii. Nu-ți va strica nici să te relaxezi sorbind încet dintr-un suc natural savuros sau dintr-un pahar cu iaurt de băut sau cu smoothie. O bună hidratare te poate ajuta și ea să-ți crești volumul de lapte!

Este esențial să știi când ar trebui să pui capăt unei „sesiuni" de alăptat
Dacă sesizezi că al tău bebeluș s-a mai liniștit, că întoarce căpușorul și nu mai vrea să sugă, cel mai probabil s-a săturat.
Ca să oprești alăptarea în momentul în care consideri că este necesar, procedează așa: îți vei introduce degetul arătător într-un colț din gurița bebelușului. Când acesta te va apuca de deget, îl vei retrage și îți vei retrage apoi și sânul.

Care sunt afecțiunile ce pot surveni în cazul în care nu alăptezi corect

Angorjarea sânilor
Este una dintre cele mai comune afecțiuni care pot apărea în alăptare, declanșând-se cu precădere în primele 5 zile de la debutul alăptării. Simptomele după care o vom recunoaște sunt:
• Inflamație și întărire a sânilor, care devin mai sensibili la atingere
• Există o senzație de presiune, iar sânii sunt resimțiți ca fiind mereu plini
Cauzele care duc la apariția angorjării sânilor sunt variate, dar printre cele mai frecvente se numără:
• Apariția unui blocaj la nivelul canalelor prin care se scurge laptele matern
• Creșterea volumului de sânge și de limfă de la nivelul sânilor
• Adoptarea unor poziții de alăptare care nu te avantajează nici pe tine, dar nici pe bebeluș
• purtarea unui sutien nepotrivit
• Nu-ți alăptezi bebelușul suficient de des
În vederea ameliorării acestei afecțiuni, cel mai important va fi, conform specialiștilor, să ne hrănim mai des bebelușul, să fim atente la poziția care-l avantajează cel mai bine și să continuăm să alăptăm în ciuda disconfortului resimțit. De asemenea, alternarea sânilor din care va suge bebelușul este și ea o soluție utilă.
În același timp, în caz de angorjare a sânilor putem să recurgem la:
• Aplicarea unor comprese călduțe pe sânul cu probleme
• Aplicarea de frunze de varză pe locul dureros și inflamat
• Folosirea pompei de sân
• Diminuarea presiunii de la nivelul sânilor prin următoarea tehnică: ne vom folosi degetele pentru a apăsa ușor, în cerc, în jurul mamelonului. Astfel va apărea o ușoară „ridicătură", pe care bebelușul o va apuca și va putea să sugă mai ușor.
Dacă starea ta nu se ameliorează după aceste încercări și apare și febra, consultă cât mai repede un medic, întrucât poate fi vorba de o infecție.

Citește și: Alăptarea: soluții pentru sânii angorjați

Mastita
Apare mai ales atunci când bebelușul nu se atașează corect la piept sau când nu suge la fel de mult din ambii sâni. În aceste condiții, laptele nu se va scurge corect prin mamelon și se va produce un fel de blocaj.
Mastita este însoțită de simptome precum:
• Manifestări similare gripei (frisoane, dureri în corp, febră mai mare de 38 de grade)
• Din mamelon se poate scurge un lichid
• Pe unul dintre sâni poate apărea o umflătură
• Unul dintre sâni este mai cald decât celălalt și mai sensibil la atingere
Cele mai importante măsuri pe care ar trebui să le iei în caz de mastită sunt:
• Asigură-te că îți alăptezi corect bebelușul, asigurându-i o poziție din care să poată suge cât mai confortabil și alternând sânii din care va suge
• Este preferabil să-i dai bebelușului să sugă mai întâi din sânul dureros
• Folosește și o pompă de sân
• Nu uita de produsele speciale pentru tratarea mameloanelor crăpate- Dacă le vei neglija, există riscul ca prin crăpăturile de acolo să pătrundă bacterii și să se agraveze infecția
• Aplică niște comprese călduțe la locul dureros
• Poți să iei antiinflamatoare, dacă medicul îți recomandă așa ceva
Când sesizezi că simptomele prezentate mai sus se agravează sau sunt persistente, consultă neapărat un medic, întrucât poate fi necesar să ți se prescrie un antibiotic.

Femeie ce are durere la un san

Mameloanele dureroase și crăpate
Pot surveni mai ales la debutul perioadei de alăptare și pot aduce cu ele un disconfort accentuat. Uneori, pe lângă crăpături și iritații pe mamelon, pot să apară și bășici.
Principala cauză ce sta la baza acestei afecțiuni este următoarea: bebelușul nu a fost alăptat corect, în sensul în care nu i s-a dat posibilitatea să se atașeze așa cum trebuie de sânul mamei.
Una dintre cele mai la îndemână metode de a o preveni este să se asigure un contact „piele la piele" încă din primele zile de viață ale bebelușului. Astfel, acesta se va obișnui să găsească mai ușor sânul și își va alege singur poziția în care îi este cel mai bine pentru a suge.
Dacă bebelușul nu va putea să facă singur acest demers, va trebui ca noi, mamele, să-i creăm bebelușului posibilitatea de a-i fi la îndemână să ajungă la pieptul nostru. De pildă, va trebui să-i susținem spatele și umerii, iar el să stea cât mai mult cu fața spre sân, fără a fi nevoie să se răsucească.
În unele cazuri, există posibilitatea ca bebelușul să sufere de anchiloglosie („limba fixată" este o malfomație congenitală, care se referă la faptul că țesutul care atașează limba de „planșeul" cavității bucale este mai scurt decât în mod normal), ceea ce îl va împiedica să poată să apuce mamelonul așa cum trebuie. Numai un medic va putea să decidă ce este cel mai bine să se facă în această situație!
La fel ca și pentru prevenirea angorjării, poziția în care îți alăptezi bebelușul este vitală pentru a-l putea alăpta corect. Încearcă mai multe variante până când o vei găsi pe aceea care să vă avantajeze pe amândoi.
Totodată, mameloanele dureroase și crăpate pot fi prevenite sau tratate dacă vei face următoarele demersuri:
Vei folosi o pompă de sân
Multe mame spun că și o utilizare scurtă a pompei de sân le va ușura senzația de presiune și le va feri de durerile ce pot apărea când bebelușul nu se atașează bine la sân

Nu vei uita nici de compresele călduțe
Cel mai bine este ca acestea să se aplice în regiunea mamelonului, fie înainte, fie după alăptare

Poți să aplici pe mameloane chiar laptele tău
Specialiștii spun că ideal este să-l lași să se usuce pe locurile cele mai dureroase. Vei reduce astfel și riscul de infecții!

Apelează la produsele speciale pentru îngrijirea mamelonului

Printre acestea se numără și cele din gama „Multi-Mam".
De exemplu, „Multi-Mam Balm" (30 ml) se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului.
„Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.
Un alt produs pe care-l poți folosi oricând pentru îngrijirea mameloanelor crăpate și dureroase este și „Multi-Mam Lanolin" (30 ml). Acesta este natural, nu are gust sau miros și este inofensiv pentru copii. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare.
Poate fi aplicat pe tot parcursul zilei, dar pentru o protecție optimă este indicat înainte de alăptare. Se va aplica de minimum două ori pe zi, pe întreaga zonă a mamelonului.

 Multi-Mam Balm  Multi-Mam Lanolin
   

Multi-Mam comprese Poți să recurgi și la compresele speciale
Și acestea se pot regăsi în gama „Multi-Mam" . Ele oferă o îngrijire optimă și delicată în perioada alăptării, fiind recomandate în prevenirea și tratarea disconfortului. De asemenea, sunt sigure pentru mamă și copil, au la bază ingrediente naturale și nu conțin conservanți.
„Multi-Mam Compresses" (12 bucăți) este un produs potrivit pentru:
• Eliminarea disconfortului provocat de mameloanelor deteriorate: durere, inflamații, umflături și sensibiltate
• Îmbunătățirea stării țesutului mamelonului
• Prevenirea infecțiilor
Produsul are efect antiinflamator, analgezic și antiseptic, nefiind toxic dacă este înghițit.
Compresele se utilizează în felul următor: vor fi aplicate pe mamelon cu partea impregnată, fiind păstrate acolo pentru cel puțin 5 minute. Se va recomanda acest tratament de cel puțin două ori pe zi, până când simptomele neplăcute se ameliorează. Nu ar trebui însă să fie folosite pentru mai mult de 30 de zile de tratament.

Apariția canalelor galactofore înfundate
Și această afecțiune poate apărea în urma unei alăptări ce nu a fost efectuată corect, dar aceasta nu este singura cauză.
Când se întâmplă ca laptele să fie produs mai repede sau în cantități prea mari, el se poate reîntoarce în aceste canale
. De aceea, țesutul din jurul lor se va inflama și va apăsa pe canalele propriu-zise, provocând un blocaj.
Ca să îți dai seama dacă ai canalele galactofore blocate, ar trebui să sesizezi următoarele simptome:
• Pe sân poate apărea o mică umflătură, sensibilă la atingere și dureroasă. Uneori pot apărea mai multe asemenea umflături
• Zona respectivă se înroșește
• După ce alăptezi, poți să ai senzația că sânul este mai fierbinte și mai inflamat
De asemenea, dacă te simți epuizată și ai febră, este posibil să ai deja o infecție la nivelul canalelor galactofore și atunci este neapărat necesar să consulți un medic. Lăsată netratată, această problemă poate duce la mastită, pentru care cel mai probabil ți se va prescrie un antibiotic.
Printre cele mai frecvente cauze menite să conducă la astfel de blocaje se numără:
• Ești foarte stresată- Sub influența stresului, corpul tău nu va mai produce suficientă oxitocină (aceasta este un hormon ce antrenează practic procesul de lactație și care este responsabil pentru formarea legăturii mamă-copil)
• Bebelușul are anumite dificultăți în a suge, mai ales din lipsa unei poziții confortabile- În unele situații, bebelușul va ajunge să primească insuficient lapte, întrucât sânul cu canalele galactofore înfundat nu va mai putea oferi destul lapte
• Nu ai la dispoziție o pompă de sân de calitate- De regulă, pompele prea slabe sunt cele ce determină apariția unor blocaje la nivelul canalelor galactofore
• Ți-ai înțărcat brusc bebelușul- Dacă nu reușești să oprești treptat alăptarea la sân a bebelușului, este foarte posibil ca la nivelul canalelor galactofore să survină blocaj
Chiar dacă ai canalele galactofore înfundate, încearcă să nu intri în panică și ia măsurile recomandate mai jos:
• Ai grijă să-ți schimbi poziția în care alăptezi
• Nu te opri din a-ți alăpta bebelușul
• Începe prin a-ți alăpta bebelușul de la sânul cu probleme

Bebelus ce suge

• Fă-ți masaj- Se recomandă să-ți faci un masaj blând, dar ferm, la sânul la care ai probleme.
• Hidratează-te suficient
• Aplică niște comprese calde sau reci
• Mizează pe dușurile calde

Voi v-ați gândit până acum la faptul că o alăptare incorectă ne poate pune în situația de a ne confrunta cu tot felul de afecțiuni ale sânilor, care de care mai neplăcute?

Surse:
www.babycenter.com, www.thebump.com, www.todaysparent.com, www.webmd.com

Articolul urmator
Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii
    5 afecțiuni pe care părinții nu le pot lua de la copii

    Nu este un secret pentru nimeni faptul că părinții se îmbolnăvesc odată cu copiii lor, dar nu este o regulă. Având un sistem imunitar deja fortificat, adulții sunt...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Ar trebui să alăptezi dacă ai fost diagnosticată cu coronavirus?
    Ar trebui să alăptezi dacă ai fost diagnosticată cu coronavirus?

    Epidemia de coronavirus a ajuns în prezent răspândită la nivel mondial, motiv pentru care apar o mulțime de întrebări cu privire la modul în care putem să...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet
    Cum este normal să alăptezi în public? Fotografia care a stârnit scandal pe internet

    „Ba da, i-am dat să mănânce înainte să plecăm din casă!”, „Nu îi dau cu biberonul pentru că nu îl acceptă!”, „Nu, nu pot să...

    Pot naște natural dacă am uter septat?
    Pot naște natural dacă am uter septat?

    Uterul septat reprezintă una dintre cele mai frecvente anomalii care țin de dezvoltarea uterului. Un uter care este septat nu implică riscuri pentru sănătate, dar generează anumite...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece
    Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece

    Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2),...

    © 2024 Qbebe