Conform Academiei Americane de Medicina Somnului, aproximativ 1 din 3 adulți americani nu doarme suficient. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă ca adulții între 18-60 ani să se bucure de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Însă în realitate nu se întâmplă acest lucru.
Ce spun oamenii de știință cu privire la o cantitate insuficientă de somn
Matthew Walker, profesor de neuroștiință și psihologie în cadrul Universității Berkeley, California, și autor al cărții De ce dormim subliniază că în primul rând lipsa somnului va împiedica creierul să creeze noi amintiri; spune că fără odihnă capacitatea de memorare a creierului se blochează și nu mai poți acumula noi experiențe. Prin urmare, noile informații se pendulează și ajungi cu o senzație similară amneziei; practic nu poți crea noi amintiri. De asemenea, se cunoaște faptul că lipsa somnului conduce la o cantitate crescută a unor proteine toxice din creier denumită beta-amiloide, asociată cu boala Alzheimer. Se întâmplă acest lucru deoarece atunci când dormi un sistem de curățare a creierului intră în funcțiune și o elimină din organism. Prin urmare, dacă nu dormi suficient în fiecare noapte, se acumulează o cantitate tot mai mare din beta-amiloide, respectiv îți va crește riscul de a dezvolta demență ulterior în viață.
Care sunt efectele privării de somn asupra corpului? În primul rând sistemul reproducător este influențat. Astfel, bărbații care dorm doar 5-6 ore pe noapte au un nivel de testosteron similar celui pe care îl are o persoană cu 10 ani mai în vârstă, scăzând astfel gradul de virilitate. Apoi, lipsa somnului are un impact asupra sistemului imunitar. După doar o noapte cu 4-5 ore de somn apare o reducere cu 70% în celulele imunitare anticancerigene denumite celule natural killer. Astfel, un somn de durată redusă reprezintă un factor de risc în dezvoltarea diverselor forme de cancer (de colon, de prostată, de sân). Recent chiar Organizația Mondială a Sănătății a subliniat legătura dintre somn și cancer, clasificând orice formă de muncă prestată noaptea drept un posibil cancerigen (poate induce cancerul din cauza tulburării ritmului de somn). Și sistemul cardiovascular are de suferit deoarece în timpul somnului are loc o echilibrare la nivelul tensiunii arteriale realizată în mod natural: ritmul cardiac scade ca și tensiunea. Atunci când nu dormi destul (mai puțin de 6 ore) sistemul cardiovascular nu se regenerează și tensiunea arterială crește; ajungi să te confrunți cu un risc cu 200% mai mare de risc de infarct sau accident vascular cerebral.
Există și un experiment la nivel mondial efectuat asupra unui număr de 1.6 miliarde de persoane de două ori pe an. Astfel, primăvara când pierdem o oră de somn, ajungem să ne confruntăm cu o creștere de 24% în riscul de infarct din ziua următoare.
O întrebare justă este care este rata de regenerare a unei ființe umane? Cât timp putem rezista fără somn înainte de a observa un declin în funcția cerebrală sau la nivelul corpului? Răspunsul oferit de oamenii de știință este 16 ore de veghe; după acest moment începe să se instaleze deteriorarea mentală, respectiv cea fizică în cazul corpului. Astfel, după o perioadă de trezire de 19-20 ore, capacitatea mentală ajunge atât de mult alterată încât vei fi la fel de deficient ca o persoană care a consumat alcool și conduce. Pentru a repara prejudiciul pe care îl cauzează starea de veghe (un prejudiciu lent și de nivel redus adus asupra creierului), este necesară o durată de aproximativ 16 ore de somn.
Profesorul de neurochirurgie din cadrul Universității California, Itzhak Fried, implicat într-un alt studiu legat despre privarea de somn spune că "am descoperit că lipsa somnului privează neuronii de abilitatea de a funcționa corespunzător, ceea ce conduce la deficiențe cognitive în modul în care percepem și reacționăm la lumea din jurul nostru". Oamenii de știință au descoperit că pe măsură ce pacienții oboseau, devenea tot mai dificil să facă față testelor, iar celulele cerebrale încetineau; în plus, unele zone ale creierului sunt mai afectate decât altele de lipsa de somn. Nu în ultimul rând, este influențată și abilitatea neuronilor de a coda informațiile și de a le traduce în gânduri conștiente.
Alte efecte pe care le poate avea privarea de somn asupra ta
- crești în greutate. Conform unui studiu care a examinat legătura dintre somn și greutate într-un grup de 21 469 adulți peste 20 de ani, cei care au dormit mai puțin de 5 ore în fiecare noapte pe durata studiului de 3 ani au avut șanse mai mari să se îngrașe, în vreme ce persoanele care au dormit între 7-8 ore au avut greutate relativ normală
- crește riscul de diabet. Pe lângă creșterea în greutate, crește și riscul de diabet. 10 studii distincte au examinat legătura dintre somn și diabet. Iar o durată între 7-8 ore de somn este optimă pentru a evita problemele cu insulină care pot conduce la diabet
- ești predispus accidentelor. Fundația Națională de Somn susține că ești de 3 ori mai predispus de a fi implicat într-un accident de mașină dacă ai parte de 6 ore sau mai puțin de somn pe noapte. Cei mai predispuși sunt cei care lucrează în ture de noapte.
- probleme ale pielii. Conform unui studiu științific, au fost evaluate persoane între 30-50 de ani; cele care au dormit prea puțin au avut mai multe riduri, culoare a pielii neuniformă și pierderea elasticității pielii. De asemenea, au fost și mai nemulțumiți de aspectul lor fizic.
Recomandări pentru un somn sănătos
Somnul nu oferă doar beneficii estetice, ci îți poate salva viața. Dacă te confrunți cu tulburări de somn (apnee în somn, narcolepsie, sindromul picioarelor neliniștite, covulsii, tulburări de mișcare) trebuie să beneficiezi de ajutorul unui specialist; acesta poate efectua diverse investigații, precum somnografie.
Pentru a preveni problemele cauzate de un somn insuficient, asigură-te că te odihnești destul. Recomandările generale sunt de 7-9 ore de somn pentru majoritatea adulților 18-64 ani. De asemenea, ajută să eviți siestele din timpul zilei (să nu depășească 20 de minute), să nu consumi cafea după ora prânzului, să mergi la aceeași oră la culcare, să te trezești la aceeași oră, să respecți programul de somn și în vacanțe, înainte de somn să desfășori activități relaxante, să eviți mesele copioase, dar și cofeina/nicotina înainte de culcare, să eviți dispozitivele electronice înainte de a adormi, să faci regulat exerciții fizice (nu înainte de culcare), să ai o temperatură confortabilă în camera unde dormi și lumină difuză.
De asemenea, poți să iei în considerare și administrarea unui supliment alimentar, cu rol în reglarea funcțiilor vitale. Vitoral D Spray Oral ajută la menţinerea funcţiei normale a sistemului muscular, menţinerea sănătăţii dinţilor, funcţionarea normală a sistemului imunitar și participă la procesul de diviziune celulară.
Privarea de somn poate avea un efect pe termen lung și asupra copiilor, conducând la performanță academică precară, probleme în relaționare, risc de implicare în comportamente periculoase și antisociale, probleme cu creștere și dezvoltarea fizică.
Citește și: 8 pericole la care expui bebelusul daca nu te odihnesti suficient in sarcina
Surse: www.businessinsider.com; www.healthline.com; www.livescience.com; www.medicalnewstoday.com