Deficiența de vitamina D poate duce la boli grave ale inimii

Vitamina D este una dintre vitaminele de care depinde cel mai mult starea noastră de sănătate. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, un aport suficient al ei ne poate ține departe de probleme grave, cum ar fi și cele cardiace. Pentru a înțelege mai bine importanța vitaminei D va trebui să aflăm care sunt motivele pentru care ea este esențială pentru sănătatea inimii și cum ar trebui să procedăm ca să ne asigurăm că vom beneficia de dozele corecte.

La ce se referă deficitul de vitamina D

Dacă până de curând medicii asociau deficitul acestei vitamine cu o predispoziție mai ridicată spre oase fragile, spre creșterea riscului de fracturi și de osteoporoză sau spre o funcționare deficitară a sistemului imunitar , în ultimii ani s-a ajuns la concluzia că lipsa vitaminei D poate fi legată de apariția problemelor ce țin de sănătatea inimii. În aceste condiții, se vorbește tot mai mult despre necesitatea efectuării periodice de analize menite să detecteze un eventual deficit de vitamina D, astfel încât să poată fi luate cât mai din timp măsuri care să scadă posibilitatea apariției unor tulburări cardiace.

În cadrul unei analize de sânge va trebui măsurat nivelul de vitamina D numit 25 hidroxivitamina D. Se consideră că există un deficit al ei când nivelul este sub 20 ng/ dL. Specialiștii recomandă ca această testare pentru vitamina D să se facă în special dacă:
• Avem o vârstă mai înaintată
• Avem pielea închisă la culoare
• Nu ne expunem suficient la lumina soarelui
• Fumăm
• Suntem obezi/supraponderali
• Suferim de diverse maladii ale rinichilor sau ficatului (Din aceste motive, vitamina D nu poate fi absorbită eficient la nivelul hepatic și renal)

Analiza a sangelui pentru testarea nivelului de vitamina D

Pentru persoanele care au astfel de probleme se recomandă ca vitamina D (atât D2, cât și D3) să le fie prescrisă de medic, inițial, într-o cură ce le va furniza, săptămânal, cam 50.000 IU, pe o durată de 8 până la 12 săptămâni. Urmează ca după aceea să se continue cu o cură de stabilizare, de menținere, care să asigure următoarele doze:
• 50.000 IU vitamin D2 sau D3 la fiecare două săptămâni
• 1000-2000 IU zilnic
Va fi necesară și expunerea la lumina soarelui (pentru pacienții cu pielea de culoare deschisă), timp de 10 minute, în intervalul din zi cuprins între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza. Desigur, în funcție de orele alese și de anotimp, nu va trebui să se neglijeze nici crema de protecție solară
O nouă testare pentru a se vedea dacă nivelul de vitamina D s-a reglat se va face după 3 sau 6 luni de la urmarea tratamentului menționat.

Studii care arată importanța vitaminei D în sănătatea inimii

Un studiu brazilian din 2018
Cercetători de la „Universitatea din Pernambuco" au studiat anul trecut un grup de 137 de pacienți, cu vârsta de peste 60 de ani. Acestora li s-au luat probe de sânge pentru a li se verifica nivelul de vitamina D din organism în scopul de a-l corela cu riscul de apariție a infarctului miorcardic acut.
După efectuarea analizelor, s-au făcut următoarele constatări:
• 65% dintre ei aveau deficit de vitamina D
• 62% dintre aceștia aveau deficit sever al acestei vitamine
• Bărbații cu deficit sever de vitamina D erau cu 15, 3% mai expuși riscului de a suferi un infarct față de femei
• Riscul de a avea infarct erau mai mare la pacienții supraponderali
• Cei care sufereau și de aritmie aveau un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de inimă, în condițiile în care și așa aveau lipsă de vitamina D
Concluzia studiului a fost că riscul de a suferi nu numai de infarct miocardic, dar și de alte maladii, precum aritmie, hipertensiune arterială sau ateroscleroză era cel mai ridicat la pacienții bărbați, care aveau un deficit sever de vitamina D și erau și supraponderali.

Studiu american din anul 2017
Un grup de cercetători au observat că endoteliul vascular (endoteliul reprezintă un grup de strat de celule care tapetează pereții interni ai inimii) poate să fie afectat în mod negativ de resursele insuficiente de vitamina D. De exemplu, endoteliul care nu funcționează optim este legat de apariția unor afecțiuni grave, precum ateroscleroza sau infarctul miocardic. Din acest punct de vedere, s-a observat că pacienții implicați în studiu , ce suferiseră un infarct miocardic, aveau și un nivel insuficient al vitaminei D în organism.

Această constatare i-a făcut pe coordonatorii studiului să afirme că deficitul vitaminei D nu provoacă un infarct, dar că poate crește pericolul de a ne confrunta cu așa ceva. Dintre formele vitaminei D, cea care joacă un rol mai important este vitamina D3. Explicația pentru importanța acesteia este legată de faptul că ea va putea să reducă stresul oxidativ care ar putea afecta endoteliul cardiac și va avea grijă de sănătatea vaselor de sânge. De asemenea, vitamina D3 este responsabilă și de reglarea tensiunii arteriale, fiind de ajutor pentru a împiedica instalarea hipertensiunii.

Capsule gelatinoase alaturi de un aparat de masurare a tensiunii arteriale

Citește și: 5 afecțiuni periculoase care pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D

Studiu american definitivat în 2014
Experți din cadrul „Universității Harvard" au demonstrat că femeile care au luat suplimente cu vitamina D și cu calciu după instalarea menopauzei aveau un nivel mai scăzut al colesterolului „rău" în organism decât acelea care nu au luat. Pentru a se ajunge la această concluzie, în anul 2008 au fost invitate să participe la studiu 600 de femei. Unele dintre ele au luat, timp de 6 ani, suplimente alimentare cu calciu și cu vitamina D3 (1000 mg de calciu și 400 IU pe zi). În schimb, celorlalte li s-au dat alte tipuri de pastile (cu efect placebo).
După 6 ani, în 2014, când s-a analizat starea de sănătate a femeilor implicate în studiu, s-a putut vedea că administrarea de suplimente cu vitamina D și cu calciu le-a fost benefică, în sensul în care se bucurau de o sănătate a inimii mai bună. Totodată, s-a sesizat inclusiv faptul că acelea care au reușit să aibă și un stil de viață sănătos, din care nu lipseau alimentele cu vitamina D, cu calciu și nici expunerile constante la lumina soarelui, aveau un nivel bun al colesterolului „bun".

Relația dintre deficitul de vitamina D și ritmul cardiac

Pentru sănătatea inimii este foarte important și cum organismul are capacitatea de a sintetiza calciul. Asfel, pentru o absorbție optimă a acestuia este neapărat necesară vitamina D. În cazul în care atât calciul, cât și vitamina D, sunt la niveluri scăzute, pot apărea simptome foarte neplăcute, cum ar fi tulburările de ritm cardiac. Ele pot duce, dacă nu sunt tratate corespunzător, la un risc mai mare de a interveni un infarct.
Ca să ne dăm seama dacă suntem expuși unui asemenea risc va trebui nu numai să sesizăm simptome neplăcute (precum apariția unor contracții musculare involuntare, stări depresive, stări de slăbiciune, palpitații însoțite de respirație întretăiată etc.), care pot fi dovada unei lipse de vitamina D și de calciu, dar și să ne facem analize de sânge. Numai așa vom putea să reducem posibilitatea de a ne confrunta, la un moment dat, cu crize cardiace urmate de un infarct.

În funcție de rezultatelor analizelor, medicul va decide cum și cât calciu și vitamina D să luăm pentru a scădea posibilitatea apariției unor probleme cardiace severe. Pe lângă administrarea unor suplimente alimentare (De obicei, se recomandă ca zilnic să se ia între 700-800 IU de vitamina D3, alături de 500-1200 mg de calciu), se vor face și recomandări privitoare la dietă și la stilul de viață. De exemplu, în meniul zilnic vor trebui neapărat incluse alimente cu vitamina D și calciu, dar va trebui și să ne străduim să nu uităm că, pentru o sinteză optimă a vitaminei D, este nevoie să ne expunem constant la lumina solară.

Cum se recomandă să se administreze suplimentele pe bază de vitamina D

Înainte de a te gândi să iei asemenea suplimente, mergi neapărat la un consult medical. Numai după efectuarea unor analize se va decide  câtă vitamina D ar trebui să iei pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate în ansamblu.
În același timp, nu uita că vitamina D poate să interacționeze cu unele medicamente pe care poate le iei, printre acestea aflându-se:
• Unele medicamente pentru scăderea colesterolului (în special statinele)
• Unele ce au în componență Prednison
• Unele ce sunt destinate tratării epilepsiei

Cea mai mare grijă a ta va fi să nu iei doze de vitamina D mai mari sau egale cu 4000 IU, întrucât poți să ajungi la excese, manifestate prin:
• Grețuri și vărsături
• Pierderea apetitului
• Constipație
• Scăderea bruscă în greutate
• Oboseală persistentă
• Tulburări renale
În funcție de vârstă și starea de sănătate, ți se poate prescrie fie vitamina D2, fie D3. Cu toate acestea, pentru o sănătate optimă a inimii și a întregului organism se recomandă mai degrabă D3 (colecalciferol), aceasta având o structură similară vitaminei D ce este sintetizată grație expunerii la lumina soarelui.

Un supliment alimentar care conține această formă a vitaminei D este și Vitoral D Spray Oral pentru adulți. Spray Vitoral D pentru adulti
Vitoral D are gust de mentă și xylithol, sub formă de spray și este destinat administrării orale. Conţine o combinaţie de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinților. Vitoral D pentru adulți nu conține coloranţi artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și persoane care suferă de boala celiacă. Spray-ul nu conține ingrediente care să cauzeze crampe!
Pentru administrare, spray-ul se va agita bine. Se recomandă a se folosi câte 1 puf pe zi (În acest caz, conținutul poate fi suficient pentru 120 de zile). În cazuri severe, se pot folosi până la 3 pufuri pe zi.

Tu știai cât de importantă este vitamina D și pentru sănătatea inimii?

Citește și: Ghid pe vârste: câtă vitamina D ar trebui să iei, tu sau copilul

Surse:
www.health.harvard.edu, www.japi.org, www.livestrong.com, www.medicalnewstoday.com, www.vitamindcouncil.org, www.webmd.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 boli pe care copilul tău le poate lua de la țânțari
  10 boli pe care copilul tău le poate lua de la țânțari

  Înțepăturile de țânțari pot provoca diverse boli. Iată câteva exemple!

  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților
  Avertisment! Covid-19 poate duce la infertilitatea bărbaților

  Studii realizate după izbucnirea pandemiei generate de noul coronavirus au evidențiat faptul că o infecție produsă de acest virus poate avea și consecințe asupra calității spermei,...

  Zgâriată de pisica ei, o fetiță ajunge la spital cu o infecție periculoasă, ce poate duce la deces
  Zgâriată de pisica ei, o fetiță ajunge la spital cu o infecție periculoasă, ce poate duce la deces

  O fetiță de 6 ani din Marea Britanie a petrecut câteva zile în spital după ce pisica ei a mușcat-o de mână.

  Presiunea succesului impusă asupra copiilor noștri poate duce la afecțiuni mintale
  Presiunea succesului impusă asupra copiilor noștri poate duce la afecțiuni mintale

  Probabil că și voi ați crescut cu presiunea de a fi cei mai buni la școală. Vânătoarea notelor a devenit un trend extrem de popular în rândul elevilor, dar mai ales...

  O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?
  O familie cu doi copii poate duce un trai decent la oraș cu 4200 lei pe lună. Asta spun autoritățile. Care este însă realitatea?

  Specialiști din cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții au calculat că o familie ce trăiește în mediul urban și care are doi copii ar putea duce un trai decent...

  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”
  Bianca Drăgușanu revoltată că nu își mai poate duce fiica la grădiniță: ”Idioții ăștia au închis grădinițele și școlile cu virusul lor inventat”

  Bianca Drăgușanu este din cale-afară de supărată pentru că nu își mai poate duce fetița la grădiniță, după ce s-au închis toate unitățile de...

  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus
  Vitamina D este cea care ajută în lupta organismului cu noul coronavirus

  Probabil că, după ce ați citit acest titlu, ca și mine, v-ați spus - iar alt studiu, iar altă vitamină, iar se golesc farmaciile de suplimente? Informația aceasta eu o am de...

  Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului
  Educația nutrițională corectă este primul pas în prevenția și terapia celor mai frecvente boli ale prezentului

  Cartea “Ghid de nutriție – de la prevenție la terapie” este dedicată tuturor celor care doresc să își îmbunătățească cunoștințele despre nutriție....

  © 2022 Qbebe