Hemoroizii interni în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre dificultățile ce poate surveni oricând în sarcină și care nu este prea simplu de recunoscut din cauza lipsei unor simptome evidente este reprezentată de hemoroizii interni. Din articolul de mai jos vei afla cum poți să-i tratezi și cum poți să-i previi, astfel încât să nu apară vreo complicație menită să te pună în pericol pe tine sau pe bebeluș.

Ce sunt hemoroizii interni

Această formă a hemoroizilor sunt dilatații ale venelor aflate în interiorul rectului. Uneori, se poate întâmpla ca aceștia să iasă și în afara sa, caz în care hemoroizii devin dureroși. De regulă, ei vor fi reîmpinși în rect după încheierea procesului de eliminare a materiilor fecale.

Cauze ale producerii hemoroizilor interni în sarcină

Sarcina este una dintre perioadele în care putem fi mai predispuse spre hemoroizi deoarece:

Modificarea nivelului de progesteron
În urma creșterii nivelului acestui hormon în sarcină, pereții vaselor de sânge vor fi mai predispuși spre inflamare. De asemenea, din cauza nivelului ridicat de progesteron vor interveni mai frecvent tulburări intestinale, inclusiv constipația cronică. În același timp, progesteronul va determina amplificarea pereților vaselor de sânge, inclusiv ale celor din zona rectală.

Constipația
Faptul că vei petrece mai mult timp la toaletă și te vei forța va influența negativ starea vaselor de sânge din interiorul rectului și va provoca dezvoltarea hemoroizilor interni.
Îți va fi mai ușor să gestionezi această problemă dacă-ți vei mări aportul de fibre și te vei hidrata corespunzător.

Femeie ce sta pe toaleta

Citește și: 8 trucuri pentru a scăpa de constipație în timpul sarcinii

Mărirea uterului
Pe măsură ce sarcina va avansa, uterul își va modifica dimensiunile, exercitându-se mai multă presiune asupra venelor din parte inferioară a corpului tău, inclusiv din regiunea rectului.

Lipsa de mișcare
Dacă ai obiceiul să stai mai mult jos, trebuie să știi că vei fi mai mult expusă hemoroizilor.
Poți să eviți această problemă dacă vei încerca să ai parte de activitate fizică în mod constant.. Pentru a fi sigură că nimic din ceea ce faci nu îi va dăuna bebelușului, discută cu un specialist ca să primești recomandări privitoare la cele mai adecvate forme de mișcare în perioada sarcinii.

Simptome ale hemoroizilor interni

Spre deosebire de cei externi, care sunt acompaniați de prurit, iritație, durere, cei interni nu sunt dureroși decât în cazul în care ajung să iasă din rect.
Poți să te gândești că îi ai dacă sângerezi (în special după ce ai avut scaun) sau resimți o senzație de presiune la nivelul rectului, dar fără dureri.

Cum se tratează hemoroizii interni din sarcină

Dacă bănuiești că ai această afecțiune, consultă neapărat un medic, mai ales dacă ai sângerări frecvente, dureri abdominale sau în apropierea anusului, iar aspectul scaunelor se tot modifică în interval de o săptămână. Numai acesta poate să-ți dea un diagnostic și să-ți prescrie un tratament.
De cele mai multe ori, ți se va indica un unguent cu proprietăți anestezice sau supozitoare, avându-se în vedere să conțină numai substanțe ce nu sunt contraindicate în sarcină. În plus, ți se pot indica și niște suplimente alimentare pe bază de fibre, menite să-ți îmbunătățească tranzitul intestinal.
În situația în care simptomele persistă sau dacă se ajunge ca hemoroizii să fie atât de mari încât să iasă în afara anusului, medicul te va sfătui să-i elimini  pe cale chirurgicală, după naștere.

O altă componentă esențială a tratamentului hemoroizilor interni este și o igienă corectă, cu atât mai mult cu cât aceștia au început să iasă și în afara anusului. De exemplu, apelează și la compresele anale.Multi-Gyn comprese anale
„Multi-Gyn Comprese anale" constituie un tratament foarte eficient în caz de hemoroizi și fisuri anale, sprijinind procesul de vindecare. Ele au un efect calmat puternic de calmare asupra țesuturilor afectate, a mâncărimii si a iritației. Totodată, au capacitatea de a reduce inflamația și de a preveni infecția.
Compresele anale nu ar trebui aplicate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.

Ce poți face pentru a preveni hemoroizii interni în sarcină

Pentru a nu avea de suferit din cauza sângerării, poți să intervii încă din primele săptămâni de sarcinii. Iată ce ai putea face:
Evită să fii constipată, consumând alimente bogate în fibre
De exemplu, cerealele integrale, fructele și legumele vor fi de mare ajutor ca să nu ai dereglări ale tranzitului intestinal. Ideal este să consumi cam 25 g de fibre pe zi, o mare parte dintre mesele și gustările tale bazându-se pe ele.

Femeie insarcinata ce vrea sa consume cereale

Hidratează-te permanent

Apa băută treptat pe parcursul unei zile, dar și sucurile naturale, supele, compoturile, ceaiurile neîndulcite (Consultă-te cu un specialist pentru a afla care ceaiuri sunt interzise în sarcină) etc. oricare dintre ele îți vor completa necesarul de fluide și astfel se va mai diminua din riscul de constipație.

Gătește folosind uleiuri  sănătoase
Uleiuri precum cel de măsline sau de cocos îți vor furniza grăsimi sănătoase și te vor ține departe de constipația cronică.

Încearcă să te miști cât mai mult
Chiar dacă nu vei face activități fizice intense, mișcarea te va ajuta să te menții în formă și să nu mai fi așa de expusă constipației. Micile plimbări și unele treburi casnice îți vor fi oricând de folos din acest punct de vedere.

Străduiește-te să nu stai prea mult pe toaletă
Ca să se evite unele gesturi care ar forța ieșirea în afară a hemoroizilor interni, este recomandat să nu petreci acolo mai mult de 3-5 minute. Poți să treci mai ușor peste eventualele sângerări dacă vei utiliza o hârtie igienică de calitate, cât mai fină.

Pe cât posibil, nu vei petrece timp îndelungat stând jos
Inclusiv în situațiile în care ești nevoită să stai mai mult jos, pe o suprafață tare, este indicat să faci un efort și să mai iei și câte o „pauză", în care să poți face puțină mișcare. Numai așa vei mai reduce din presiunea creată asupra vaselor de sânge de la nivelul rectului și te vei expune mai puțin apariției hemoroizilor interni.

Tu ai auzit până acum de hemoroizii interni? Știai că te pot afecta semnificativ în timpul sarcinii?

Citește și: Totul despre hemoroizi

Surse:
www.bellybelly.com.au, www.healthlinkbc.ca, www.ncbi.nlm.nih.gov,www.sfatulmedicului.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?
  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?

  Uneori se întâmplă ca menstruația să nu apară la timp, iar testul de sarcină să fie negativ. Atunci apare incertitudinea. De ce are loc oare această...

  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul
  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul

  Un test de sarcină pozitiv reprezintă un motiv de bucurie și uneori, vestea așteptată de foarte mult timp. Însă toate viitoarele mămici ar trebui să știe că până la...

  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil
  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil

  Atunci când în corp nu se află un nivel corespunzător de vitamina D pot apărea probleme. Iată că un studiu recent a demonstrat cum o deficiență de vitamina D în...

  Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?
  Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?

  Anemia este una dintre afecțiunile cele mai frecvente pe parcursul sarcinii, putând să genereze efecte negative neașteptate. Din articolul de mai jos vei descoperi nu numai...

  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului
  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

  Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și...

  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii
  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii

  Dintre nutrienții esențiali pentru o sarcină sănătoasă face parte și fierul. Nu numai că un aport corect al acestui mineral o va ține pe viitoarea mamă departe de o anemie...

  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist
  Tot ce trebuie să știi despre preeclampsia dupa naștere direct de la specialist

  Sarcina reprezintă o perioadă minunată în viața unei femei, o perioadă în care organismul are parte de nenumărate schimbări pentru a fi gata să găzduiască timp de 9...

  © 2023 Qbebe