8 trucuri pentru a scăpa de constipație în timpul sarcinii

8 trucuri pentru a scăpa de constipație în timpul sarcinii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre simptomele neplăcute ce pot surveni în sarcină se numără și constipația. Studiile din domeniu au arătat că aceasta poate afecta 3 din 4 femei și că poate fi prezentă în toată perioada. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, este foarte important să ne analizăm cu atenție și, în cazul în care constipația presupune simptome mai severe, să luăm imediat legătura cu un medic. În schimb, dacă avem simptome ușoare, putem să apelăm la diverse metode ce ne pot ajuta să ne ameliorăm această problemă sau chiar să scăpăm de ea.

Din ce cauze poate apărea constipația în perioada sarcinii

Apariția constipației în timpul sarcinii este legată de factori precum:
Transformările hormonale
Odată ce nivelul de progesteron începe să crească, mai exact din cea de-a doua sau cea de-a treia lună de sarcină, mușchii din corp se vor relaxa tot mai mult. Printre aceștia se numără și cei de la nivelul intestinelor. În acest context, digestia se va face mai dificil și de aici poate apărea și constipația. S-a constatat că aceasta va fi mai acută dacă nu consumăm suficiente alimente cu fibre și nu bem destulă apă. De asemenea, unele alimente ce conțin conservanți (cum ar fi aspartamul) pot accentua acest fenomen, de aceea ar fi bine să le evităm cât mai mult în perioada de sarcină.

Reducerea bruscă a consumului de hrană și de lichide
În special dacă te confrunți cu grețuri puternice vei fi tentată să-ți reduci aportul de hrană și de lichide. Dacă ai și frecvente episoade vomă, vei avea tendința să te deshidratezi mai ușor.
Cu alte cuvinte, grețurile și vărsăturile pot provoca și ele constipație, în special în primul trimestru de sarcină.

Nu adopți o dietă corectă
Pentru ca organismul tău să funcționeze optim în timpul sarcinii, este necesar să ai mare grijă la ceea ce mănânci. De exemplu, trebuie să știi că produsele bazate pe făină albă și pe zahăr pot afecta tranzitul intestinal, întrucât ele nu conțin deloc sau aproape deloc fibre. Odată ce sunt digerate, ele se vor transforma într-o substanță densă, ce va absorbi rapid lichidele și va încetini mișcările intestinului. În plus, ele pot interfera considerabil și cu transformările hormonale menționate anterior.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să restrângi cât mai mult consumul unor asemenea alimente și să te orientezi spre cele mai bogate în fibre.

Administrarea unor suplimente alimentare pe bază de fier
Fierul este foarte important în sarcină, iar administrarea de suplimente alimentare nu este necesară decât dacă un specialist ne recomandă. Când din dietă se poate obține suficient fier și nu avem un deficit (de pildă, dacă avem o anemie), nu este nevoie să luăm asemenea suplimente. În momentul în care ele se vor digera, nu vor fi absorbite complet la nivelul intestinului, ceea ce le va transforma într-un fel de „pastă" care va încetini considerabil mișcările acestuia. Iată de ce poate apărea oricând constipația.
Pentru a evita o asemenea situația este indicat să consumăm cât mai multe alimente ce ne pot furniza fier (cum ar fi spanac, carne roșie etc.) și să luăm unele suplimente alimentare vegetale ce-l conțin.

Ce simptome poate avea constipația în timpul sarcinii

Nu este obligatoriu, dacă ești constipată, să ai simptome foarte supărătoare. Cu toate acestea, trebuie să te observi cu atenție și, când ți se pare că acestea devin severe sau sunt neobișnuite (cum ar fi prezența mucusului sau sângelui în materiile fecale), să iei imediat legătura cu un medic.
Printre simptomele provocate de constipație se remarcă:
• Scaunele sunt dure și dificil de evacuat
• Ai disconfort abdominal când elimini scaunele
• Te simți adesea balonată și ai gaze abdominale
• Simți că nu ai poftă de mâncare
• Ai respirația urât mirositoare
• Te simți lipsită de energie
• Frecvența scaunelor este redusă, pot fi și două zile între ele

Cum ar trebui să procedezi pentru a-ți ameliora constipația din perioada de sarcină

Dacă simptomele enumerate mai sus nu sunt serioase și nu sunt prezente tot timpul, poți încerca să-ți ameliorezi problema constipației și prin următoarele metode:
Adoptă o alimentație corectă
Ca să te asiguri că vei avea cât mai puțin de suferit de pe urma constipației, ar fi bine să încerci în dietă alimente cum ar fi:
• Fructe și legume proaspete (inclusiv pe cele cu frunze verzi precum spanacul, salata verde sau broccoli)
• Fructe uscate și nuci (de exemplu, prune, caise, stafide, migdal, nuci, nuci braziliene, migdale etc.)
• Boabe (fasole boabe, năut)
• Cereale integrale
• Iaurt (cât mai natural)
• Produse pe bază de făină integrală
• Orez brun
De asemenea, pentru prevenirea apariției constipației, specialiștii recomandă și următorul truc: să ne începem fiecare masă cu fructe sau legume proaspete sau cu o salată.

Femeie insarcfinata ce doreste sa consume fructe

Hidratează-te suficient
Odată ce rămâi însărcinată, trebuie să știi că ar fi bine să depășești cele 8 pahare de apă recomandate zilnic.
În același timp, consumă supe, sucuri proaspete, compoturi și fructe și legume bogate în apă (cum ar fi cireșe, dovlecei, roșii, pepene etc.).
Nu uita nici de apa cu lămâie, care va fi eficientă contra constipației mai ales dacă este băută dimineața.

Citește și: Consumul de apa in sarcina

Încearcă să ai cât mai multă activitate fizică
Fie că vei face plimbări, fie că vei face exerciții fizice acasă sau într-un cadru organizat, mișcarea constantă te poate ajuta să nu suferi prea mult din cauza constipației din perioada sarcinii.
Ai însă grijă să consulți un medic înainte de a demara anumite exerciții fizice, întrucât unele dintre ele pot fi dăunătoare în timpul sarcinii.

Femeie insarcinata ce face un exercitiu yoga acasa

Străduiește-te să-ți relaxezi musculatura din zona pelviană
De exemplu, chiar și când mergi la toaletă poți încerca următorul exercițiu: inspiră adânc și expiră profund, astfel încât să simți că mușchii din regiunea pelviană se relaxează și ei.
Repetând acest demers, vei constata că nu vei mai fi atât de constipată.

Nu lua multe suplimente alimentare pe bază de fier
Așa cum s-a menționat deja, suplimentele alimentare cu fier vor fi luate numai dacă medicul ți-a recomandat.
Este preferabil, pe cât posibil, ca acestea să fie evitate, iar resursele de fier să provină din alimentație și din suplimente pe bază de plante.

Poți recurge și la acupunctură sau la reflexoterapie
Pentru a ameliora problema constipației prin oricare dintre aceste metode, este necesar să se acționeze asupra punctelor responsabile de activitatea intestinelor.
Studiile din domeniu au arătat că aceste terapii alternative pot da rezultate foarte bune în constipație și că pot îmbunătăți sănătatea organismului în ansamblu. Ai însă grijă să apelezi la o persoană cât mai calificată în domeniu!

Apelează la aromaterapie
La fel ca și în cazul terapiilor anterioare, și aceasta trebuie făcută sub îndrumarea strictă a unui specialist, în condițiile în care unele uleiuri esențiale pot declanșa o naștere prematură.
De exemplu, uleiuri precum acela de lămâie, de portocală, de grapefruit sau de bergamotă pot fi eficiente contra constipației. Tot ce va trebui să faci va fi să-ți masezi ușor abdomenul cu ele.

Citește și: Remedii naturiste pentru constipatie

Nu te feri de ceaiuri
De pildă, unele ceaiuri, cum ar fi cel de păpădie sau cel de mușetel pot relaxa musculatura intestinelor și pot stimula mișcările acestora, ameliorând astfel constipația.
Poți să bei pentru câteva zile la rând asemenea ceaiuri, în condițiile în care ele te pot ajuta și să rămâi cât mai bine hidratată.

Femeie insarcinata ce se relaxeaza cu un ceai

Voi știați ce ar fi bine să facem pentru a suferi cât mai puțin din cauza constipației apărute în perioada sarcinii?

Surse:
www.americanpregnancy.org, www.healthline.com, www.momjunction.com

Articolul urmator
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere
    Scapă de 7 kg în 7 zile: 7 smoothie-uri verzi pentru o săptămână de detoxifiere

    Să elimini toxinele din organism presupune să scapi de acele reziduuri provenite din poluanții din mediul înconjurător, din diverse produse cu chimicale, din alimentația...

    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare
    „Legea Anastasia”. Niciun șofer aflat sub influența substanțelor de orice fel implicat în accidente mortale nu mai scapă de închisoare

    În urma tragicului accident rutier în care o fetiță de 4 ani a fost călcată de mașină de o femeie fără carnet, s-a creat legea „Anastasia”, care spune că...

    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație
    Te simți singură? Cum poți scăpa de această senzație

    Singurătatea poate fi dificil de înfruntat și poate începe să-ți afecteze sănătatea mintală, făcându-te să te simți tristă, deprimată. Uneori, dacă te lupți,...

    Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită
    Botez cu peripeții: Un bebeluș lovește Biblia preotului și acesta o scapă direct în apa sfințită

    Un bebeluș de 11 luni a adus un plus de amuzament propriului botez după ce i-a dat preotului cu mâna peste Biblie, iar cartea a căzut în apa sfințită. Toată lumea a fost...

    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi
    Patru copii au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu un insecticid pentru a-i scăpa de păduchi

    Patru copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce mama lor i-a spălat cu Tomoxsan, o substanță chimică, care se...

    © 2024 Qbebe