Răcești de mai multe ori pe an? Posibil să ai lipsă de vitamina D

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime și face parte dintre cei mai valoroși nutrienți pentru organismul uman, fiind indispensabilă pentru sănătatea fizică și psihică. Așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, unul dintre principalele sale roluri este de a întări sistemul imunitar, astfel încât să te bucuri de o sănătate optimă în fiecare zi, indiferent de vârstă și de anotimpul în care ne aflăm.

Vitamina D oferă protecție împotriva infecțiilor respiratorii acute- concluziile unui studiu recent

În anul 2017, Institutul Național pentru Cercetarea din domeniul Sănătății din Marea Britanie, alături de 25 de specialiști din 21 de state și de Universitatea „Queen Mary” din Londra au publicat în „British Medical Journal” concluziile unui studiu amplu, realizat la nivel global. Scopul acestuia a fost să arate că vitamina D nu mai trebuie privită doar ca o vitamină ce asigură sănătatea oaselor și mușchilor, ci și ca un aliat de nădejde în prevenirea infecțiilor respiratorii acute.

Studiul s-a bazat pe implicarea a 11.000 de participanți și a arătat legătura directă dintre deficitul de vitamina D și incidența infecțiilor respiratorii precum răcelile sau gripele. Astfel, s-a constatat că la majoritatea acestora nivelurile de vitamina D din organism erau sub cele normale (sub 25 nmol/L).
Motivul pentru care vitamina D este utilă în prevenirea infecțiilor respiratorii este, conform celor care au elaborat studiul, că aceasta crește nivelul de peptide antimicrobiene (substanțe cu proprietăți antibiotice) din plămâni. Efectul ei este cu atât mai mare cu cât este vorba despre asigurarea suplimentelor cu vitamina D în cazul unui deficit sever, spun experții.

Având în vedere aceste constatări, coordonatorii studiului au precizat că administrarea suplimentelor alimentare pe bază de vitamina D ar trebui să se realizeze cu precădere în perioadele marcate de creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii, iarna și la începutul primăverii, când nivelurile de vitamina D din organism sunt de obicei mai reduse. Cauza acestui fenomen este expunerea mai rară la lumina soarelui, care facilitează sinteza vitaminei.

Sfatul celor implicați în realizarea studiului menționat este să se încurajeze administrarea suplimentelor cu vitamina D cu precădere în sezoanele reci, aceasta fiind considerată o modalitate accesibilă, deloc costisitoare, de a se reduce semnificativ riscului apariției infecțiilor respiratorii și, implicit, de a se diminua din pericolul apariției complicațiilor acestora (cea mai frecventă dintre ele este pneumonia și, potrivit coordonatorilor studiului, aceasta a ucis, în anul 2013 peste 2,65 milioane de persoane la nivel global).

Cum acționează vitamina D asupra sistemului imunitar- studii

Influențează pozitiv activitatea limfocitelor T
Limfocitele T pot să recunoască și să distrugă microorganismele dăunătoare numai în prezența receptorilor de vitamina D și a vitaminei D ca atare.
Un studiu danez a urmărit modalitatea în care acționează limfocitele D când în preajma lor este și vitamina D. În vederea unei imagini cât mai clare asupra întregului proces, s-a apelat atât la celule care nu au fost atacate de niciun virus sau de nicio bacterie, cât și la limfocitele T. S-a observat că acelea din prima categorie nu pot să producă receptori de vitamina D, în timp ce limfocitele T pot face acest lucru.

Sistemul imunitar va răspunde mai bine virusurilor în preajma vitaminei D
Oamenii de știință au observat că vitamina D este oricând utilă întrucât ea va învăța organismul cum să răspundă la expunerea la diferiți agenți patogeni.
Un studiu japonez a reușit să demonstreze acest fenomen după ce au fost analizați, timp de 1 an, elevi care nu au fost vaccinați antigripal. În tot acest interval, o parte dintre ei au primit suplimente alimentare cu vitamina D, iar alții au primit suplimente tip placebo.
La sfârșitul studiului, s-a arătat că în rândul celor care luaseră suplimente cu vitamina D incidența îmbolnăvirilor de gripă (mai ales cu virusul A) a fost cu aproape 58% mai redusă decât în rândul celor care au luat suplimente tip placebo.

Vitamina D- necesarul zilnic

În vederea funcționării optime a sistemului imunitar, se recomandă ca zilnic să avem parte de următoarele doze de vitamina D:
• Adulții de până la 70 ani: 600 UI pe zi (cu o limită maximă de 4000 UI pe zi)
• Adulții de peste 70 de ani- 800 UI pe zi (cu o limită maximă de 4000 UI pe zi)
Recomandarea medicilor este, în general, ca un adult să primească în jur de 1000 de IU de vitamina D pe zi.

Deficitul de vitamina D

Alături de creșterea frecvenței numărului de infecții respiratorii de pe parcursul unui an, mai sunt și alte semne, deloc de neglijat, menite să îți demonstreze că te confrunți cu deficit de vitamina D. Iată care sunt acestea:
• Te simți tot timpul foarte obosită, epuizată
• Ai dureri de oase și/sau de spate
• Ai adesea stări depresive
• Ai dureri musculare
• Este prezentă slăbiciunea musculară
• Observi că rănile ți se vindecă mai greu
• Ai frecvente probleme cu dantura (vitamina D este cea care asigură absorbția calciului, de care depinde sănătatea dinților)

De asemenea, trebuie să știi că deficitul de vitamina D conduce și la pierderea densității osoase, ceea ce va crește riscul de apariție a osteopeniei (demineralizarea oaselor, fiind o etapă care precede osteoporoza) și a osteoporozei.

Persoanele cel mai expuse riscului de a suferi din cauza deficitului de vitamina D sunt:
• Cele care petrec mult timp în interior și nu se expun în mod constant la lumina soarelui (corpul produce în mod natural vitamina D prin expunerea la lumina soarelui)

• Cele care suferă de boli inflamatorii intestinale (din acest motiv, intestinele nu pot absorbi așa cum ar trebui vitamina D provenită din alimente)

• Cele care suferă de probleme renale (rinichii sunt mai puțin capabili să convertească vitamina D în forma ei activă)

• Cele care au o dietă vegetariană (le lipsesc din dietă alimentele cele mai bogate în vitamina D)

• Cele care au pielea închisă la culoare (cantitatea mai mare de melanină reduce din capacitatea pielii de a produce vitamina D în urma expunerii la lumina soarelui)

• Cele care urmează diferite tratamente, ce împiedică realizarea metabolismului optim al vitaminei D (printre astfel de medicamente se numără, de pildă, cele ce conțin corticosteroizi, cele pentru scăderea nivelului de colesterol „rău” sau cele destinate scăderii în greutate)

• Cele care sunt supraponderale sau obeze (vitamina D se extrage din sânge de către celulele grase, dar cu cât acestea sunt mai numeroase, cu atât procesul se desfășoară mai greu și există un risc mai mare de apariție a deficitului de vitamina D)

• Persoanele care au peste 55 de ani

Cum îți asiguri necesarul de vitamina D

Pentru a nu fi expusă permanent infecțiilor respiratorii, dar nici manifestărilor neplăcute menționate anterior, este necesar să te asiguri că vei primi suficientă vitamina D. În acest scop, vei face următoarele demersuri:
Vei avea grijă să te expui constant la lumina soarelui
Întrucât vitamina D este produsă în mod natural de organism ca răspuns la expunerea pielii la soarelui, este indicat să petreci cât mai mult timp în aer liber.
Ține însă cont și de următorul avertisment al medicilor: expunerea ocazională a mâinilor și a feței, la lumina soarelui, nu este suficientă pentru a preveni deficitul de vitamina D și pentru ca aceasta să ajute într-adevăr la funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Cel mai bine va fi să se expună la soare porțiuni mai mari de piele, atunci când este posibil (de exemplu, se recomandă perioada din an cuprinsă între finalul lunii martie și finalul lunii septembrie).

Chiar și scurtele plimbări, de 20-30 de minute, sunt o modalitate ideală ca lumina soarelui să stimuleze activarea vitaminei D în corpul tău.

Vei include în dietă alimente care conțin vitamina D sau care facilitează absorbția acesteia
În privința celor ce sunt sursă de vitamina D, se pot menționa:
• Pește și ulei de pește
• Produse lactate
• Ouă
• Ciuperci
• Cereale fortificate
• Sucuri naturale fortificate

Printre alimentele care sprijină o absorbție bună a vitaminei D în organismul tău se numără:
• Cele care conțin magneziu (Banane, legume cu frunze verzi, nuci, migdale, tofu, orez brun etc.)
• Cele cu probiotice (Iaurtul, chefirul etc.)
• Cele în care se găsesc și grăsimi sănătoase (Uleiurile vegetale, avocado, diverse nuci)
• Cele în care se află o substanță numită sulforafan (Aceasta se află în plantele din familia cruciferelor și, datorită ei, receptorii de vitamina D vor fi activați, iar corpul va reacționa pentru a produce această vitamină. Printre cele mai cunoscute alimente cu sulforafan sunt: broccoli, salata Kale sau varza de Bruxelles)

Vei recurge la suplimente alimentare
În cazul în care medicul va constata, în urma analizelor, că ai într-adevăr deficit de vitamina D, îți va recomanda să iei și niște suplimentare alimentare. Numai acesta va ști exact ce fel și câtă va trebui să iei, astfel încât să nu ajungi să depășești limita maximă considerată sigură pentru sănătate: 4000 UI pe zi. Odată ce s-ar depăși acest nivel, pot interveni manifestări neplăcute și periculoase, precum:
• Greață/vărsături
• Diminuarea apetitului
• Stare de slăbiciune
• Tulburări de ritm cardiac
• Tulburări în funcționarea rinichilor
• Stări de confuzie
• Constipație

Citește și: Ghid pe vârste: Câtă vitamina D trebuie să iei, tu sau copilul

Un alt detaliu de care trebuie neapărat să ții seama când vine vorba despre administrarea de suplimente alimentare pe bază de vitamina D este acesta: vitamina D interferează cu numeroase medicamente. De aceea, trebuie să te consulți neapărat cu un specialist dacă iei medicamente precum:
• Cele bazate pe steroizi (Steroizii sunt folosiți pentru tratarea unor afecțiuni precum artrita, astmul, eczemele sau alte afecțiuni inflamatorii. În special Prednisonul este recunoscut pentru capacitatea de a interfera cu vitamina D)
• Unele medicamente pentru ameliorarea convulsiilor
• Unele destinate tratării psoriazisului
• Unele pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale etc.

Printre suplimentele cu vitamina D care se administrează cu multă ușurință, fiind sub formă de spray oral, se numără și Vitoral D Spray Oral pentru Adulți. Acesta se bazează pe prezența vitaminei D3 (colecalciferol), similară cu aceea ce este sintetizată în mod natural de organism în prezența luminii soarelui. Alături de aceasta, spray-ul conține și vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului, la coagularea normală a sângelui și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinţilor.

Vitoral D Spray Oral pentru Adulți, disponibil în cadrul Vavian Pharma, a fost creat special pentru a se adresa și persoanelor care au anumite afecțiuni ce le impune urmarea unor diete speciale sau celor care sunt adepte ale unei diete vegetariene. Astfel, spray-ul nu conține coloranți, conservanți, sare, zahăr, grăsimi, gluten, drojdie sau lactoză, fiind alegerea potrivită inclusiv pentru diabetici, celiaci sau cei care suferă de intoleranță/alergie la lactoză.
În general, este indicat să se administreze zilnic câte 1 puf din Vitoral D Spray Oral pentru Adulți. Numai în cazurile severe sunt indicate câte 3 pufuri pe zi.

Surse: express.co.uk, nhs.uk, prevention.com, sciencedaily.com, healthline.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Maternitatea e un zbor în care rămâi, de multe ori, fără aer
  Maternitatea e un zbor în care rămâi, de multe ori, fără aer

  Era patru dimineaţa şi tocmai îl readormisem pe Alec, bebeluşul meu de trei luni. Stătea agăţat cu o mână de decolteu, iar pe cealaltă o avea înfiptă-n părul meu...

  Anca Serea din nou la spital: "Viaţa nu este aşa cum ne dorim să fie, de multe ori este plină de surprize neplăcute."
  Anca Serea din nou la spital: "Viaţa nu este aşa cum ne dorim să fie, de multe ori este plină de surprize neplăcute."

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi a ajuns de curând la spital. Iată ce a dezvăluit Anca Serea!

  Este însărcinată cu primul copil! Vedeta a făcut anunţul în cel mai drăguţ mod posibil
  Este însărcinată cu primul copil! Vedeta a făcut anunţul în cel mai drăguţ mod posibil

  Actriţa şi cântăreaţa americană Ashley Tisdale le-a dezvăluit recent fanilor că aşteaptă un copil. Și a făcut-o într-un mod foarte drăguț, implicându-l și pe...

  Iubitul meu mi-a dat un ultimatum: ori accept o relație poliamoroasă, ori continuă să mă înșele
  Iubitul meu mi-a dat un ultimatum: ori accept o relație poliamoroasă, ori continuă să mă înșele

  O relație de cuplu solidă se construiește în timp, însă este nevoie de implicarea ambilor parteneri. În anumite situații însă, doar unul dintre ei se dedică...

  Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
  Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

  Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

  De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice
  De ce mamele care alăptează ar trebui să mănânce mai multe citrice

  Pot mamele care alăptează să mănânce citrice? Când alăptezi, ai nevoie de o cantitate mai mare de vitamine și minerale decât în mod normal, asta pentru că...

  Crina Coliban: „Rolul de părinte este cel mai greu rol posibil”
  Crina Coliban: „Rolul de părinte este cel mai greu rol posibil”

  Expertă în alăptare și deversificare, Crina Coliban a dus parentingul la rangul de artă. Filmează, ține workshopuri, a scris cărți foarte apreciate și mai are două în...

  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D
  Dr. Mihai Craiu: Respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D

  Una dintre principalele griji ale părinților în aceste vremuri de pandemie, este faptul că din cauza izolării, copiii nu vor avea parte de aportul corect de vitamina D. Pe pagina...

  © 2023 Qbebe