9 trucuri de ameliorare a durerilor de sâni din timpul sarcinii

9 trucuri de ameliorare a durerilor de sâni din timpul sarcinii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Sânii dureroși reprezintă unul dintre primele simptome ale sarcinii și pot persista pe tot parcursul ei, chiar dacă se vor ameliora treptat. Pentru a ne fi mai ușor să depășim acest disconfort, putem recurge la tot felul de trucuri simple. Acestea pot fi puse în aplicare oricând și ne vor ajuta să ne simțim mult mai bine.

Ce se întâmplă cu sânii în timpul sarcinii

Încă din cea de-a treia sau cea de-a patra săptămână de sarcină sânii noștri vor fi mult mai sensibili la atingere, date fiind și fluctuațiile nivelurilor de estrogen și de progesteron. În unele cazuri, această senzație poate fi observată chiar de dinainte ca sarcina să fie confirmată.
În acest context, adesea vom simți că nu mai suportăm nici măcar sutienul și că nu ne dorim să fim atinse în zona sânilor.
De asemenea, sânii își vor mări treptat volumul, încă din prima perioadă a sarcinii. Cel mai probabil vei câștiga câteva mărimi la sutien până la naștere. Acest proces nu se va încheia însă, întrucât stratul de grăsime din țesutul mamar va crește considerabil, la fel și glandele mamare. Toate aceste transformări ne pregătesc de fapt pentru alăptare.

Sunt normale durerile de sâni din timpul sarcinii?

Specialiștii ne asigură că aceste dureri sunt normale, în condițiile în care sânii devin mult mai sensibili, încă din primele săptămâni ale sarcinii. De altfel, durerile de sâni sunt unele dintre cele mai deranjante simptome ale sarcinii din primul trimestru, alături de grețuri și stările de oboseală.
Pe măsură ce sarcina progresează, durerile de sâni se vor diminua. Din cel de-al doilea trimestru de sarcină, pe fondul unei stabilizări hormonale, senzația de disconfort din zona sânilor va scădea tot mai mult, dar nu vor dispărea complet. Studiile din domeniu au arătat că aproapte jumătate dintre femei se plâng de sâni dureroși și pe parcursul celui de-al treilea trimestru.
Pentru a avea însă parte de cât mai puțin disconfort provocat de sânii sensibili și dureroși, experții ne recomandă câteva trucuri simple. Să le cunoaștem mai detaliat!

Citește și: Sanii in sarcina: ingrijire, sfaturi, probleme

Ce putem face pentru a ne ameliora durerile de sâni din timpul sarcinii

Poartă un sutien adecvat perioadei speciale în care te afli

Una dintre metodele cele mai la îndemână de a scăpa de disconfortul sânilor în perioada sarcinii este să fim cât mai atente la sutienele pe care le vom purta. Iată de ce ar trebui să ținem cont pentru a face alegerile cele mai potrivite:
Alege un sutien care să îți asigure o bună susținere
Dacă vei alege un astfel de sutien, sânii tăi nu vor resimți eventualul disconfort apărut pe măsură ce își măresc volumul. Ideal este să alegi un sutien din materiale cât mai naturale, care să îți asigure confortul și astfel să-ți micșoreze durerile.

Alege un sutien care să ți se potrivească perfect ca mărime
Pe măsură ce sânii tăi devin mai mari, este nevoie să-ți achiziționezi periodic sutiene care să ți se potrivească.
Asigură-te că vei face alegerile cele mai potrivite consultând și specialiști din magazine. Aceștia te pot ghida mai bine pentru ca tu să beneficiezi, în final, de sutienul cel mai potrivit pentru tine.

Evită sutienele cu sârmă

Dacă vrei să-ți ameliorezi durerile de sâni din sarcină, evită cât mai mult să porți sutiene ale căror cupe se susțin cu ajutorul unor sârme.

Nu uita să porți sutien și pe perioada exercițiilor fizice

Pentru a fi într-o formă cât mai bună și pe timpul sarcinii este indicat să faci și diverse exerciții fizice.
Nu uita însă, cât faci exerciții, să porți un sutien sau o bustieră pentru ca sânii tăi să aibă o poziție cât mai confortabilă. Procedând așa te vei confrunta mai puțin cu sânii dureroși.

Femeie insarcinata cu o minge de gimnastica

Poartă sutien și pe timpul nopții

Deși putem fi tentate să credem că purtarea sutienelor pe timpul nopții ne poate mări disconfortul, în realitate lucrurile nu sta așa. Dimpotrivă, specialiștii ne asigură că un sutien de calitate, care ni se potrivește perfect ca mărime, poate diminua mișcarea sânilor și ne va feri de eventualele dureri ale sânilor.

Folosește pernuțe protectoare pentru sâni

Și acesta ne pot fi utile pentru a evita cât mai mult sânii dureroși din timpul sarcinii. Datorită lor, sfârcurile vor fi mai bine protejate și se vor mișca mai puțin în sutien, ceea ce va face durerile mai puțin intense.
Ideale sunt pernuțele protectoare confecționate din materiale cât mai naturale, precum bumbacul.

Fii atentă la ceea ce mănânci

Experții ne asigură că o dietă echilibrată pe timpul sarcinii ne poate ajuta să ne confruntăm cu dureri de sâni mai puțin puternice.
De pildă, apelează la alimente bogate în magneziu, întrucât acest mineral reduce retenția de fluide și relaxează corpul. Poți să mănânci mai multe legume cu frunze verzi, dar și banane, semințe, nuci, avocado.
Dacă medicul îți recomandă, poți să iei și suplimente alimentare pe bază de magneziu.
De asemenea, nu te feri de alimentele ce conțin vitamina E. Printre acestea se numără: migdalele, semințele de floarea-soarelui, uleiul de măsline, avocado etc..
La fel ca și în cazul magneziului, poți să apelezi, la indicațiile unui medic, la suplimente alimentare cu vitamina E.

Ai grijă să bei cât mai multă apă

În condițiile în care retenția de apă poate agrava durerile de sâni, este nevoie să te asiguri că te vei hidrata corespunzător. Bea cât mai multă apă ziua pentru ca organismul tău să funcționeze perfect și să scapi de excesul de lichide reținute și să-ți reglezi activitatea hormonală.
În același timp, se recomandă, pentru ca durerile de sâni să se amelioreze consistent, să adaugi în apă și lămâie sau fenicul. Oricare dintre acestea pot contribui la reglarea hormonală și ne vor ajuta să ne simțim mai bine.

Femeie insarcinata cu un pahar cu apa

Apelează la semințele de in

Semințele de in pot fi utile în ameliorarea durerilor de sâni din sarcină, în condițiile în care conțin vitamina E, dar și magneziu, contribuind totodată la reglarea hormonală.
Ai însă grijă să nu consumi aceste semințe neprelucrate termic, întrucât conțin niște substanțe toxice (glicozizi). În schimb, prin prelucrarea termică, acestea vor fi eliminate.
Ideal este să alegi pudra de semințe de in , pe care să o amesteci cu apă, un iaurt natural, un smoothie, un suc de fructe. De asemenea, poți să prepari pudra peste supe, ciorbe sau salate. Nu depăși însă cantitatea de 1 linguriță pe zi!

Seminte de in in castronel

Încearcă să reduci aportul de sare

Sarea poate favoriza retenția de apă, ceea ce va sensibiliza și mai mult sânii și poate duce la apariția durerilor.
În schimb, un consum cât mai redus de sare și consumarea, doar ocazional, a unui sortiment cât mai de calitate de sare de mare, pot reduce sensiblitatea și nu vor mai provoca sâni dureroși.

Fă-ți un masaj al sânilor

Masarea sânilor poate reduce inflamația și va îmbunătăți circulația sângelui în zonă. Astfel, țesuturile mamare își vor menține mai bine sănătatea, iar tu te vei confrunta cu mai puține dureri.
Pentru a-ți face un automasaj al sânilor, poți proceda după cum urmează:
• Când ești la duș, aplică un săpun delicat pe sâni și fă-ți un masaj blând, pornind din zona centrală a sânilor și mergând către zona axilei.
• Poți să-ți faci masaj cu un amestec din ulei de măsline (2 linguri), combinat cu câteva picături de ulei de camfor. Pentru cele mai bune rezultate este indicat să-ți masezi sânii de două ori pe zi.
• Altă opțiune este și un masaj cu următoarea combinație: ulei de caise și de germeni de grâu se amestecă în proporții egale.

multi mam balm De asemenea, poți încerca și balsamul Multi-Mam, din magazinul online vavianpharma.ro, perfect pentru pielea sensibilă a sânilor. Este potrivit pentru masajul delicat în timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării, fiind un produs natural, inofensiv pentru copil. 

Când ai dureri de sâni, evită dușurile

În special în primul trimestru de sarcină, când sânii sunt cei mai sensibili și dureroși, este foarte posibil ca și jetul de apă de la duș să-ți provoace disconfort.
De aceea, este mai bine să eviți să-l faci sau să fii atentă ca sânii să nu fie prea mult loviți de jetul direct de apă.

Aplică pe sâni comprese călduțe

Când simți că durerile de sâni din sarcină îți provoacă un disconfort deosebit, apelează și la următorul truc: pur și simplu umezește un prosop cu apă călduță și aplică-l pe sâni, timp de 10-15 minute. Vei observa că te vei simți mai bine, în condițiile în care căldura va stimula circulația sângelui, va reduce inflamația și sensibilitatea.
În plus, dacă medicul îți permite, poți să faci și băi călduțe.

Voi mai știți și alte trucuri, menite să ne ajute să scăpăm de durerile de sâni din timpul sarcinii?

Citește și: 5 moduri în care poți calma durerea de sâni în sarcină

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.mamanatural.com, www.top10homeremedies.com,www.verywell.com

Surse poze:

www.pixabay.com

 

http://www.magazinvavianpharma.ro/

 

Articolul urmator
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare
Ulei de măceșe: beneficii și mod de administrare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii
    Caz fără precedent în medicină. Unei mamei i-a crescut o a doua pereche de sâni în timpul sarcinii

    Este incredibil prin câte schimbări poate trece corpul unei femei în sarcină. Dincolo de creșterea în greutatea, hormonii încep să-și facă de cap, astfel...

    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici
    12 motive pentru care chiar trebuie să faci mișcare în timpul sarcinii. Mărturia unei mămici

    Atunci când ești însărcinată pare că toată lumea își dă cu părerea în legătură cu ce și cât ar trebui să mănânci, ce ar trebui să faci, să...

    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii
    Analize sarcina. Noutati legistlative. Ce analize trebuie sa faci inainte sa ramai gravida si in timpul sarcinii

    Inainte si dupa ce ai ramas insarcinata este recomandat sa faci mai multe analize medicale pentru a determina starea de sanatate a mamei si a bebelusului. In continuare vei afla ce analize...

    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat
    Am băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii, iar acum copilul meu are întârziere în dezvoltare. Nu a meritat

    O femeie care a născut un copil cu întârziere în dezvoltare, mărturisește că a băut câteva pahare de vin în timpul sarcinii. Deși nu se știe cauza pentru...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus
    Copilul meu s-a născut cu probleme grave de sănătate după ce a fost infestat cu un virus în timpul sarcinii. Ce este infecția cu citomegalovirus

    Virusul citomegalovirus (CMV) face parte din familia virusului herpes simplex (HSV) și poate fi prezent atât la oameni, cât și la animale, iar simptomatologia este...

    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
    A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

    Dina Aktar era însărcinată în câteva luni când a început să aibă dureri de cap și o tuse persistentă. Tânăra de 29 de ani din Londra, care mai avea...

    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer
    O mamă a aflat că mai are un an de trăit după ce simptomele pe care le-a avut în timpul sarcinii s-au dovedit a fi cancer

    O femeie din Statele Unite a descoperit că simptomele pe care credea că le are din cauza sarcinii, erau, de fapt, simptomele unui diagnostic crunt: cancerul. Mai multe detalii regăsiți...

    © 2024 Qbebe