Un studiu demonstrează în sfârșit că mărimea mameloanelor nu afectează alăptarea

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce începem să ne alăptăm bebelușul, ne dorim să-i oferim cât mai mult timp șansa de a primi cel mai valoros aliment. Din acest motiv, ne temem adesea că anumite particularități anatomice ale sânilor noștri pot afecta procesul de alăptare. Printre acestea se află și dimensiunea mameloanelor. În cadrul articolului de mai jos veți afla însă că această caracteristică a sânilor nu va influența în mod negativ alăptarea, ci sunt alți factori ce pot interveni în acest proces.

Mărimea mameloanelor nu afectează alăptarea

Chiar dacă anterior se credea că mameloanele prea mici sau prea mari afectează capacitatea de a ne alăpta bebelușul, studii recente au demonstrat că acestea își pot îndeplini rolul de îndată ce laptele matern începe să fie produs, indiferent de mărimea pe care o au.
Astfel, cercetătorii din cadrul „Universității Queensland" (Australia) au efectuat mai multe studii și au arătat că atât mameloanele mai mari, cât și cele mai mici, le pot furniza bebelușilor laptele matern.
De exemplu, au fost efectuate mai multe măsurători asupra mameloanelor a 63 de femei și de bărbați. Pe lângă faptul că s-a ajuns la concluzia că mameloanelor bărbaților sunt mai mici, în medie, cu aproximativ 36% decât acelea ale femeilor.
Desigur, specialiștii sunt de acord că sânii se modifică mult în timpul sarcinii. De pildă, datorită transformărilor hormonale, mameloanele pot dobândi o culoare mai închisă. Practic, ele devin mai proeminente, dar nu neapărat de dimensiuni mai mari față de cum erau înainte de perioada sarcinii.
Corpul lucrează pentru noi pentru a ne ușura procesul de alăptare, iar mameloanele pot părea mai extinde imediat după ce bebelușul a supt.
În concluzie, nu mărimea mameloanelor poate afecta alăptarea, ci mai degrabă forma acestora, care poate cunoaște modificări semnificative.
De asemenea, în urma studiilor întreprinse s-a sesizat următorul aspect: va conta ca un bebeluș să simtă că mamelonul este cald atunci când va suge. Numai așa va fi mai atras să înceapă să sugă, se va produce un fel de „comunicare" între mamă și copil, care va deveni mai doritor să ajungă la sân și să se hrănească. Nu va conta deci dacă mameloanele sunt mai mici sau mai mari.

Fetita ce suge de la sanul mamei

Cum influențează forma mameloanelor procesul de alăptare

Ce se întâmplă dacă avem mameloane mari
În general, spun medicii, mameloanele mari nu îl vor împiedica pe bebeluș să primească suficient lapte matern. Numai în cazul în care este vorba despre bebeluși aflați în primele zile de viață, care sunt și prematuri, alăptarea poate fi mai dificilă din cauza faptului că aceștia nu pot să cuprindă cu gurița tot mamelonul. Când se întâmplă așa, bebelușul se va limita doar la sfârc și nu și la zona înconjurătoare, ceea ce poate antrena un efort suplimentar pentru el.
Ca să eviți să ai o asemenea problemă, procedează în felul următor:
• Stai de vorbă cu un specialist, care te va examina și îți poate oferi sfaturi utile
• Apelează și la o pompă de sân
• Fii atentă la poziția în care îți vei ține bebelușul când suge- De exemplu, poziția de „minge de fotbal american" îți va da posibilitatea să-ți ții bebelușul mai aproape de sân, lăsându-te pe tine să-i îndrepți spre guriță sânul din care să sugă
• Ia în calcul și posibilitatea de a folosi mameloane de silicon- Acestea sunt fabricate din materiale speciale, ce se pot mula perfect pe suprafața mamelonului și vor ușura efortul micuțului tău, stimulându-l să vrea să mai sugă

Mama ce sta culcata si isi alapteaza bebelusulCum să procedezi dacă ai mameloane aplatizate
Mameloanele aplatizate nu afectează alăptarea propriu-zisă, dar pot să influențeze negativ dispoziția bebelușului de a suge. Ele pot să devină o problemă când este vorba despre sânii angorjați, în condițiile în care sânii prea plini și inflamați nu vor mai fi ușor de apucat de bebeluș în procesul de supt.
Dacă te confrunți cu mameloane aplatizate, pentru a-ți ajuta bebelușul să poată suge fără prea mari dificultăți vei recurge la oricare dintre următoarele soluții:
• Folosește o pompă de sân
• Ține-ți bebelușul într-o poziție cât mai confortabilă- De exemplu, poți apela la „poziția leagăn" sau cea în care tu stai culcată pe pat, iar bebelușuș stă lipit de pieptul tău
• Nu uita de mameloanele de silicon
• Dacă ți se pare că sânii tăi sunt prea plini, încearcă să folosești pompa de sân înainte de o „sesiune" de alăptat pentru ca aceștia să se mai elibereze, să fie mai moi, cu mameloanele mai puțin rigide

Care sunt soluțiile pe care să le adopți în caz de mameloane înfundate
Nu ar trebui să-ți faci mari probleme dacă ai mameloane înfundate, întrucât bebelușul poate să sugă și din acestea. Numai în cazul în care observi că acesta nu câștigă în greutate, că sânii tăi nu sunt niciodată goliți complet și micuțul pare că nu este niciodată sătul după ce l-ai hrănit, atunci este cazul să te alarmezi.
Printre complicațiile ce pot interveni în caz de mameloane înfundate, se numără:
• Angorjarea sânilor
• Înfundarea canalelor galactofore
• Mastita
• Scăderea semnificativă a producției de lapte
Ca să eviți aceste situații, ține cont de indicațiile de mai jos:
• Nu exclude posibilitatea de a recurge la mameloanele de silicon
• Nu uita să folosești și pompa de sân
• Încearcă mai multe poziții de alăptat și vezi care îl ajută pe bebeluș să se mai simtă confortabil și să-l facă mai dornic să sugă
• Mergi urgent la un specialist dacă bebelușul nu ia în greutate suficient, iar tu resimți disconfort și dureri severe în regiunea mameloanelor

Citește și: Fiziologia sanului in timpul alaptarii

Care sunt factorii ce pot infuența în mod negativ alăptarea

Așa cum s-a menționat deja, nu dimensiunea mameloanelor este cea ce influențează în mod negativ procesul de alăptare, ci există alte cauze care îl pot afecta. Iată-le pe unele dintre cele mai cunoscute:
Țesutul glandular este insuficient dezvoltat
Din diverse motive, unele dintre noi pot să aibă sânii mai puțin dezvoltați, ceea ce va însemna mai puțin țesut glandular și, implicit, mai puțin spațiu în care canalele galactofore se pot forma.
Pentru ca acest lucru să nu-ți compromită de tot alăptarea, poți să recurgi la o pompă de sân, să iei niște suplimente alimentare pentru stimularea lactației recomandate de un medic, dar și să-i dai bebelușului și lapte praf.

Ai probleme hormonale sau endocrine
De pildă, dacă ai sindromul ovarului polichistic, hiper sau hipotiroidism, dar și diabet, poți avea probleme și în ceea ce privește producția de lapte matern. De cele mai multe ori, oricare dintre aceste afecțiuni va genera un volum redus al laptelui.
Discută cu un specialist pentru ca acesta să găsească soluții adaptate problemei tale.

Ai suferit anumite intervenții chirurgicale la nivelul sânilor
Orice fel de asemenea intervenții poate reduce producția de lapte matern. Chiar și un simplu piercing poate afecta alăptarea.
Numai după consultul unui specialist vei ști exact ce ai de făcut pentru a putea totuși să continui să-ți alăptezi bebelușul.

Folosești pilule contraceptive
Specialiștii spun că anumite tipuri de pastile contraceptive, luate pe timpul alăptării, pot reduce semnificativ producția de lapte matern. Se pare că efectul acestora este mai negativ dacă sunt luate în primele patru luni de la nașterea copilului.
Și în acest caz, consultarea unui medic sau a unui specialist în lactație te poate ajuta să găsești soluțiile potrivite pentru a putea să-ți mai alăptezi bebelușul.

Iei anumite medicamente sau ai folosit anumite plante
De exemplu, s-a constatat că substanțe precum pseudoefedrina sau plante cum ar fi salvia, menta sau pătrunjelul pot afecta producția de lapte matern.
Dacă sesizezi că aceasta s-a redus după folosirea unor medicamente sau a unor plante, nu mai sta pe gânduri și consultă un specialist.

Nu-ți hrănești destul bebelușul pe timpul nopților
Cercetările din domeniu au demonstrat următorul fapt: mamele care nu reușesc să-și hrănească suficient bebelușii pe timpul nopții vor ajunge să sesizeze o scădere a producției de lapte matern. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: nivelul prolactinei (hormonul care le transmite sânilor să producă lapte) este mai ridicat pe timpul nopții.
Deși este mai greu să nu te odihnești pe timpul nopților, gândește-te că va fi mai benefic pentru micuțul tău dacă îi vei da să sugă și atunci pentru a-ți menține nivelul de lapte la un nivel acceptabil.

Recurgi și la suplimentele de lapte praf
Specialiștii spun că mai ales în primele luni de viață ale bebelușului este necesar să recurgi cât mai rar la lapte praf. Astfel, cu cât îi vei da mai mult din acest lapte, cu atât îți vei „păcăli"sânii să producă tot mai puțin lapte.
Nu uita, în cazul în care îi dai bebelușului și lapte praf, să folosești periodic și o pompă de sân, reușind inclusiv să-ți menții un volum cât de cât bun al laptelui.

Multi-Mam Balm Pentru ca alăptarea să se desfășoare bine, ai cât mai multă grijă de sânii tăi

Ca să eviți cât mai mult să te confrunți cu un volum scăzut al laptelui matern și pentru a avea parte cât mai puțin de probleme în alăptare (cum ar fi mameloane crăpate și dureroase, sâni angorjați etc.), poți să recurgi la tot felul de produse de îngrijire ale sânilor. De exemplu, apelează cu încredere la cele din gama „Multi-Mam".
„Multi-Mam Balm" (30 ml) se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului.
„Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Multi- Mam Lanolin Un alt produs pe care-l poți folosi oricând pentru îngrijirea sânilor în perioada de alăptare este și „Multi-Mam Lanolin" (30 ml). Acesta este natural, nu are gust sau miros și este inofensiv pentru copii. Nu este necesară îndepărtarea produsului înainte de alăptare.
Poate fi aplicat pe tot parcursul zilei, dar pentru o protecție optimă este indicat înainte de alăptare. Se va aplica de minimum două ori pe zi, pe întreaga zonă a mamelonului.

Multi-Mam comprese De asemenea, nu uita nici de compresele speciale din aceeași gamă. „Multi-Mam Compresses" (12 bucăți) este un produs potrivit pentru:
• Eliminarea disconfortului provocat de mameloanelor deteriorate: durere, inflamații, umflături și sensibiltate
• Îmbunătățirea stării țesutului mamelonului
• Prevenirea infecțiilor
Produsul are efect antiinflamator, analgezic și antiseptic, nefiind toxic dacă este înghițit.
Compresele se utilizează în felul următor: vor fi aplicate pe mamelon cu partea impregnată, fiind păstrate acolo pentru cel puțin 5 minute. Se va recomanda acest tratament de cel puțin două ori pe zi, până când simptomele neplăcute se ameliorează. Nu ar trebui însă să fie folosite pentru mai mult de 30 de zile de tratament.

Citește și: Alăptarea: soluții pentru mameloane dureroase și crăpate

Voi știați până acum faptul că dimensiunea mameloanelor nu afectează producția de lapte matern?

Surse:
www.baby-magazine.co.uk, www.dailymail.co.uk, www.romper.com,www.todaysparent.com, www.verywellfamily.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi
  Un nou studiu demonstrează de ce este bine să bei o bere pe zi

  Berea este cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai, dar și una dintre cele mai vechi, datând din anul 5000 î.Hr. Are și un festival dedicat! În fiecare...

  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe
  STUDIU: Alăptarea previne declinul cognitiv al mamelor la bătrânețe

  Știm deja faptul că alăptarea este benefică, din multe puncte de vedere, atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Cel mic își primește toți nutrienții de care...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare
  Sfaturi de la specialist pentru calmarea mameloanelor dureroase în alăptare

  La începutul perioadei de alăptare, multe mămici se plâng de mameloane dureroase și iritate. Însă specialiștii spun că nu ar trebui să reprezinte un motiv de...

  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica
  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica

  Nu a trecut mult de când Gina Pistol şi Smiley au anunţat că vor deveni părinţi. Descoperă cum arată acum viitoarea mămică!

  20 de imagini care demonstrează ca părinții nu pot supraviețui fără simțul umorului
  20 de imagini care demonstrează ca părinții nu pot supraviețui fără simțul umorului

  Ce ar fi viața fără umor? Umorul ne ajută să depășim momente dificile și să facem față, cu zâmbetul pe buze, provocărilor cu care ne mai confruntăm din când în...

  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
  In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

  Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

  Jennifer Aniston, în sfârșit mamă? Vestea care a șocat lumea
  Jennifer Aniston, în sfârșit mamă? Vestea care a șocat lumea

  Recent, au început să circule zvonuri potrivit cărora una dintre cele mai cunoscute actrițe americane ar deveni mamă. Mai exact, s-a vehiculat ideea că aceasta ar urma să adopte...

  © 2022 Qbebe