Cum prepari detergentul de casă fără bazaconii: cele mai simple și sănătoase rețete

Cum prepari detergentul de casă fără bazaconii: cele mai simple și sănătoase rețete

Mirela Floricescu - Redactor

Detergentul de casă poate deveni aliatul tuturor celor care vor să renunțe la produsele din comerț pline de tot felul de soluții chimice. Pe lângă faptul că economisiți bani, detergentul de casă conține doar ingrediente naturale, care se găsesc în orice locuință. Detergentul de casă este ideal pentru familiile care au copii, dar și pentru cei cu alergie la chimicalele folosite în detergenții de la magazin. În câteva minute puteți avea propriul detergent de casă complet natural și gata să îndepărteze și cele mai dificile pete.

Cu ce poți înlocui detergentul de rufe?

Puteți să renunțați la detergenții din magazine foarte simplu, deoarece există multe produse care îi pot înlocui. Dacă nu vreți să stați să preparați un detergent în casă, puteți folosi pentru rufe: nucile de săpun, bicarbonatul de sodiu sau oțetul de vin alb. Nucile de săpun sunt refolosibile, fiind fructele uscate ale unui arbore și sunt utile întrucât fac spumă. Sunt naturale, nu conțin clor sau alte substanțe chimice și sunt mai ieftine decât un detergent obișnuit. Un kilogram de nuci de săpun costă în jur de 30 de lei.

detergent-lichid-pentru-rufe-si-haine-in-cos

O soluție și mai ieftină este bicarbonatul de sodiu. Se găsește în orice casă, iar un plic costă în jur de un leu. Față de nucile de săpun, acesta are și putere de albire, fiind ideal pentru țesăturile îngălbenite. Se descurcă de minune și cu mirosurile și este un excelent dezinfectant. Pentru o spălare, sunt necesare trei linguri de bicarbonat de sodiu.

Oțetul de vin alb este singurul dintre cele trei care poate fi folosit și ca balasam pentru haine. Acesta ajută la curățarea petelor, lasă hainele moi la fel ca în cazul unui balsam de rufe obișnuit. Pentru cei care se gândesc ce miros vor avea hainele după spălare, oțetul lasă un miros neutru pe rufe.

Detergent de rufe cu sodă și săpun

Detergentul de casă cu sodă și săpun mai este o alternativă pentru spălatul rufelor. Dacă nu vă place ideea de a folosi oțet sau bicarbonat, pueți să vă preparați un detergent de casă adevărat. Acest detergent este folosit încă din înainte de apariția celor din magazine. Pentru prepararea sa aveți nevoie de:

  • două săpunuri de casă
  • două căni de sodă de rufe
  • două căni de bicarbonat de sodiu
  • apă
  • 2 – 3 căni de borax
  • opțional: uleiuri esențiale
  1. Într-un recipient amestecați boraxul și bicarbonatul de sodiu.
  2. Puneți într-o oală săpunul și apa și amestecați până săpunul devine lichid. Pentru a vă fi mai ușor, ideal este să radeți săpunul sau să-l măcinați cu ajutorul unui blender.
  3. Peste săpunul topit adăugați boraxul și bicarbonatul, iar apoi amestecați. Pentru cei care vor ca detergentul să aibă un miros mai puternic, adăugați câteva picături de ulei esențial.
  4. După ce se răcește este gata pentru folosire.

Detergent lichid de rufe făcut în casă

Detergentul lichid este preferat de multe gospodine deoarece protejează mașina de spălat împotriva depunerilor de calcar. Pe lângă detergentul cu sodă și săpun, mai există câteva variante de detergent de casă lichid, la fel de simplu de preparat.

detergent-lichid-rufe-masina-de-spalat

Detergentul lichid este recomandat pentru puterea sa de a scoate petele, în detrimentul unuia de tip pudră. Un detergent lichid de rufe făcut în casă este potrivit pentru cei care au alergii la ingredientele din detergenții obișnuiți. Prețul este și el un factor important. Un detergent de la o firmă cunoscută costă între 20 și 30 de lei, în timp ce un detergent de casă nu costă mai mult de 10 lei. Majoritatea ingredientelor folosite se regăsesc în orice casă.

3 rețete de detergenți lichizi

  1. Pentru prima rețetă aveți nevoie de:
  • 6 căni de borax
  • 2 căni de bicarbonat
  • 2 căni de borax
  • 2 căni de praf de copt
  • un săpun de casă

Peste apa fiartă puneți săpunul, iar apoi adăugați restul ingredientelor. După ce ați amestecat bine toate ingredientele, lăsați detergentul într-un recipient până a doua a zi.

  1. La a doua rețetă trebuie să aveți:
  • 3 plicuri de praf de copt
  • câteva linguri de oțet
  • 6 căni de borax
  • 2 căni de săpun lichid

Amestecați toate ingredientele într-o sticlă, iar apoi adăugați apă fierbinte. A doua a zi detergentul de casă lichid este gata.

  1. În cazul celei de a treia a rețete aveți nevoie de:
  • 2 căni de praf de copt
  • 2 căni de săpun lichid
  • 1 cană de sare

Puneți-le pe toate într-o sticlă și turnați apă fierbinte. După ce le-ați amestecat, lăsați detergentul de casă peste noapte. Pentru o spălare sunt necesari 50 de ml de detergent de casă lichid.

Soda de rufe

Cel mai cunoscut detergent fără clor sau alte subsanțe chimice este soda de rufe, folosită încă de pe timpul egiptenilor antici. În vremurile antice ea era obținută din cenușa unor plante, iar în secolul al XIX-lea era extrasă din sarea marină. În prezent, este produsă în fabrici, din sarea de bucătărie.

Soda de rufe nu este bună doar pentru spălarea hainelor, ci și a vaselor sau a pardoselilor, sau a bucătăriei, deoarece are o formulă foarte blândă cu mâinile. Faptul că nu are termen de valabilitate este cu atât mai bine, deoarece puteți să o folosiți la curățenie pe termen nelimitat. Soda pentru rufe se găsește în toate supermarketurile cunoscute la prețul de cinci lei.

Săpun de casă răzuit

Săpunul de casă este folosit cu mult timp înainte de apariția zecilor de tipuri de săpun din magazine. Dacă acum găsim săpunuri cu diferite ingrediente, săpunul de casă avea la bază untura. Peste untura fierbinte se adăuga soda caustică, iar amestecul era lăsat câteva zile, până se întărea și devenea alunecos. Săpunul de casă era folosit atât la igienizarea mâinilor, cât și la spălatul hainelor.

Săpunul de casă răzuit este un detergent pudră foarte bun. Este indicat pentru albirea hainelor și pentru faptul că lasă rufele moi, astfel că, nu trebuie să folosiți neapărat balsam de rufe.

Detergent de spălat pe jos făcut în casă

Pentru a face podelele să strălucească, dar fără a folosi detergenți puternici, nu trebuie să cheltuiți mai mult de trei lei. Oțetul este cel mai bun produs natural pentru curățarea tuturor pardoselilor.

Femeie care tine o tava cu ingrediente pentru detergent facut in casa

Oțetul combinat cu alte câteva ingrediente devine un detergent de casă bun și ieftin. Amestecați câteva linguri de oțet, câteva linguri de bicarbonat, apă și suc de lămâie. Pe lângă faptul că va curăța foarte bine, acest detergent de casă va lăsa și un miros plăcut de lămâie.

O altă variantă de detergent pentru podele este să combinați două căni de oțet, apă și pentru miros ulei esențial sau detergent de vase. Acest detergent de casă este bun și pentru parchetul laminat. Dacă nu vă deranjează mirosul, puteți să folosiți doar un amestec de câteva linguri de oțet, într-un litru de apă.

Detergent de casă lichid pentru vase

Detergentul pentru vase obișnuit usucă mâinile, din cauza alcoolului folosit la prepararea sa, de aceea, multe persoane caută să-și prepare acasă un detergent de vase cu ingrediente naturale. Glicerina este cel mai bun ingredient pentru hidratarea mâinilor, de aceea este folosită în numeroase rețete de detergent de vase făcut acasă.

Detergent care curge pe buretele de vasa

Pentru o rețetă simplă aveți nevoie de: câteva lingurițe de glicerină, săpun lichid, opțional puteți pune și ulei esențial și o linguriță de sare. Trebuie doar să le amestecați pe toate și detergentul de vase lichid este gata.

Dacă nu vreți să folosiți glicerină sau nu vreți să cumpărați, există o rețetă compusă doar din igrediente care se găsesc în orice casă. Aveți nevoie de:

  • 500 ml de apă
  • câteva linguri de sare
  • 200 ml de oțet
  • 2 – 3 lămâi

Tocați lămâile sau puneți-le într-un blender și puneți peste ele sarea și oțetul. Puneți amestecul la fiert și adăugați apa peste acesta. După 15 – 20 de minute este gata. După ce s-a răcit este gata de utilizare.

Acestea sunt câteva rețete pentru pregătirea unor produse de curățenie complet naturale, fără adaoși chimici, care vă vor fi de folos în întreaga gospodărie. Sunt produse eficiente, unele folosite de mii de ani, care se păstrează și astăzi și sunt folosite de oamenii care fie nu au încredere în compoziția produselor din comerț, fie vor să economisească bani folosind detergenți sau produse de curățenie făcute în propria casă.

Surse: dozadesanatate.ro, magazinuldecase.ro, acasacumami.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți
Laptele fără lactoză – beneficii și proprietăți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum se fac bezelele: cele mai simple rețete
    Cum se fac bezelele: cele mai simple rețete

    Bezelele reprezintă o delicatesă crocantă și dulce, adorată de gurmanzi în întreaga lume. Aceste delicioase bomboane sunt cunoscute pentru textura lor aerată și culoarea...

    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă
    Înghețată fără zahăr: cele mai bune rețete făcute în casă

    Înghețata este unul dintre deserturile copilăriei pe care îl mâncăm cu plăcere și ca adulți. Dacă ești pasionată de gătit și vrei să încerci să prepari...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci
    6 rețete de brioșe sănătoase pe care să le încerci

    Chiar dacă fac parte dintre cele mai îndrăgite variante de mic dejun, de gustare sau desert, brioșele nu au întotdeauna o „reputație” bună, întrucât...

    Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață
    Au rămas fără tată, fără casă, iar mama lor este grav bolnavă. Cum poți ajuta 7 copii greu încercați de viață

    Mariana Naghiu este o femeie puternică, dar greu încercată de viață. Și-a pierdut acum 5 ani, în urmă unui accident vascular cerebral, fiind astfel nevoită să...

    Înghețata cu mascarpone: 4 rețete simple și delicioase
    Înghețata cu mascarpone: 4 rețete simple și delicioase

    Aceste 4 rețete simple de înghețată de mascarpone sunt perfecte pentru orice anotimp. Cu foarte puține ingrediente poți pregăti un desert delicios, cremos și rapid de preparat.

    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă
    Cele mai bune uleiuri esențiale: cele 5 pe care trebuie să le ai permanent în casă

    Cum alegem cele mai bune uleiuri esențiale? Uleiurile esențiale aduc o mulțime de beneficii sănătății noastre, având un spectru larg de utilizare. Sunt eficiente atât...

    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok
    Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok

    La fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte rețele de socializare, TikTok nu se lasă mai prejos când vine vorba de a furniza idei inedite. Nu face excepție...

    © 2024 Qbebe