Fistula anală la copii: Ce este și cum se tratează?

Raluca Margean - Redactor

Fistula anală este o problemă medicală destul de frecventă la copii și reprezintă o comunicare anormală între rect și pielea din regiunea anală. În general, fistula este cauzată de glandele anale infectate sau poate fi o afecțiune congenitală. Ea trebuie tratată de urgență, necesitând intervenție chirurgicală. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre fistula anală la copii!

Ce este fistula anală la copii?

Canalul anal este porțiunea finală a tractului intestinal și include rectul și anusul. La unele persoane, se dezvoltă uneori un pasaj anormal de la canalul anal la alt organ (vagin, tractul urinar sau piele), iar acest lucru poate determina trecerea fecalelor prin respectivul organ, nu prin anus, așa cum este normal. În aceste cazuri, este vorba de o afecțiune numită fistulă anală. Ea poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau poate apărea în urma unui abces sau infecție anală, afecțiuni ale intestinului, traume ale canalului anal sau intervenții chirurgicale.

Simptome pentru fistula anală la copii și bebeluși 

La nou-născuții cu fistulă anală congenitală, neonatologul care examinează bebelușul va observa anumite anomalii și va recomanda investigații medicale suplimentare. Un semnal de alrmă la nou-născuți poate fi lipsa scaunului în primele zile de la naștere și abdomenul umflat.

fistula-anala-la copii-bebelus-care-plange

La copiii mai mari, simptomele fistulei anale includ:

 • Durere și roșeață în regiunea anală
 • Scurgere de puroi, sângerare sau ambele
 • Probleme urinare
 • Durere care apare în timpul mișcărilor intestinale
 • Senzația de oboseală permanentă
 • Febră

Abcesul și fistula perianală la copii

Abcesul perianal este un puroi care se formează în regiunea din jurul anusului. El este mai frecvent întâlnit la bebelușii cu vârsta de sub 1 an, care folosesc scutecele absorbante deoarece germenii din materiile fecale pot infecta mai ușor glandele din regiunea anală. Principalul simptom al abcesului perianal la copii este umflătura roșie sub pielea din jurul anusului, iar complicația cea mai cunoscută o reprezintă fistula perianală. 

Există tratament naturist pentru fistula anală?

Această afecțiune se tratează printr-o intervenție chirurgicală, care depinde de tipul fistulei și de starea generală de sănătate a copilului. Dacă cel mic prezintă o îngustare a canalului anal, medicul chirurg va recurge la dilatarea anală periodică. De asemenea, în cele mai multe cazuri se recurge la fistulotomie, procedura prin care se taie pe lungime fistula, pentru a drena conținutul acesteia.

fistula-anala-la copii-operatie

În anumite cazuri, copilul are nevoie de anoplastie posterioară sagitală, o operație prin care se poziționează corect rectul sau i se administrează o colostomie, adică se efectuează o deschidere în intestinul gros care permite ca fecalele să treacă într-o pungă. Colostomia poate fi temporară sau permanentă, iar îngrijirile de lungă durată depind de tipul fistulei și de succesul operației. În timpul șederii în spital, copilului i se vor administra lichide intravenoase și antibiotice pentru a preveni infecția. Alăptarea este încurajată cu această afecțiune, deoarece laptele uman este ușor de digerat. 

IMPORTANT DE ȘTIUT! Tratamentul chirurgical este singurul eficient în corectarea fistulei anale, așadar nu încerca acasă tot felul de remedii naturiste.

După operație, este important să urmezi instrucțiunile medicului și să verifici în mod regulat anusul celui mic pentru a vedea dacă sângerează sau există vreun semn de infecție.

În cazul în care copilul a avut o colostomie, iată ce poți face acasă pentru el: 

 • Spală-ți mâinile cu săpun și apă caldă înainte și după îngrijirea colostomiei.
 • Dacă copilul tău are un tifon pe zona afectată, inclusiv pe stomac, schimbă pansamentul imediat ce se murdărește.
 • Dacă cel mic are o pungă, ai grijă să o golești frecvent și asigură-te că punga se potrivește bine.
 • Curăță pielea din jurul stomacului cu apă caldă și săpun și unge-l pe piele cu o cremă protectoare, conform sfaturilor medicului.
 • Nu lăsa copilul să tragă de pansament sau de pungă.
 • Monitorizează zona pentru semne de infecție. 
 • Mergi de urgență la doctor dacă apare oricare dintre următoarele simptome: febră mai mare 38 grade Celsius, sânge, puroi sau mucus urât mirositor la anus sau orice alte semne de infecție, precum roșeață, umflare sau drenaj mirositor.

Durerea anală la copii

Durerile anale pot apărea înainte, în timpul sau după eliminarea materiilor fecale. Ele pot avea intensități diferite, fiind uneori suportabile, iar alteori atât de deranjante, încât pot afecta viața unui copil. De obicei, durerea rectală este cauzată de boli inflamatorii ale intestinului, infecţii localizate, sau leziuni apărute în această zonă.

fistula-anala-la copii-baiat-care-plange

În cazul problemelor minore precum fisuri anale, acestea se pot trata cu ajutorul unor proceduri nonchirurgicale care au scopul de a înmuia scaunul, ca să nu mai provoace durere la trecerea prin intestinul gros. Acestea includ consumul de alimente bogate în fibre, administrarea de suplimente alimentare, laxative şi medicamente speciale, precum şi băi de şezut pentru 10-20 de minute, în fiecare zi. Pe de altă parte, în cazurile de fistulă anală, tratamentul este doar chirurgical, iar simptomele includ, pe lângă durere și sângerări rectale, puroi sau febră.

Sângerări anale la copii

Sunt mai multe tipuri de sângerări anale la copii și nu toate reprezintă un motiv de îngrijorare. Iată care sunt acestea:

 • Sângele de culoare roșu aprins indică o sângerare survenită la nivelul tractului gastrointestinal inferior (adică în colon sau în rect); 
 • Sângele de culoare roșu închis poate fi un semn al sângerării la nivelul intestinului subțire sau la porțiunea finală a colonului; 

Cauzele apariției sângerărilor anale la copil sunt multiple, iar acestea pot include următoarele:

 • inghițirea de sânge matern, de la rănile de la sânii mamei (la sugar)
 • boli inflamatorii cronice (enterocolită ulcero-necrotică, boala Chron
 • fisurile anale (de obicei aceasta este cea mai frecventă cauză)
 • proctocolită (alergia la proteina laptelui de vacă)
 • polipi juvenili
 • boală diareică acută infecțioasă (cauzate de infecțiile bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella, Yersinia, Escherichia coli)

Este important să urmărești cu atenție scaunele copilului tău, dar și alte simptome care ți-ar putea da mai multe indicii cu privire la cauzele sângerărilor anale. Prin urmare, dacă apar dureri în zona anală, însoțite de roșeață, puroi sau febră, este obligatoriu să te prezinți de urgență la un consult de specialitate.

În concluzie, tratează cu seriozitate orice schimbare negativă în starea generală de sănătate a copilului tău, deoarece lăsate să treacă de la sine, anumite probleme minore se pot transforma în complicații extrem de grave care îi pot pune acestuia viața în pericol.  

Surse: mhealth.org, webmd.com

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?
  Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

  Pietrele pe amigdale sau amigdaliții reprezintă formațiuni de culoare albă sau gălbuie, care apar la nivelul sau în interiorul amigdalelor. De cele mai multe ori, pacienții cu...

  Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?
  Urinat des la băieți: De ce apare și cum se tratează?

  Dacă băiatul tău are mereu senzația că trebuie să meargă la toaletă, cel mai probabil suferă de sindromul vezicii urinare hiperactive. În mod obișnuit, o persoană își...

  Hidroxiclorochina, medicamentul experimental pentru tratarea COVID-19: este periculoasă pentru copii?
  Hidroxiclorochina, medicamentul experimental pentru tratarea COVID-19: este periculoasă pentru copii?

  Hidroxiclorochina și un alt medicament înrudit, clorochina, sunt în prezent studiate datorită potențialelor lor atribuții în tratamentul pentru COVID-19. Aceste...

  Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect
  Iodura de potasiu: ce este și cum se administrează corect

  Iodura de potasiu este un compus chimic din familia iodului, care nu are caracter radioactiv, și poate fi utilizată pentru a opri absorbția materialelor radiocative, precum iodul...

  Cum previi astenia de primăvară la copii?
  Cum previi astenia de primăvară la copii?

  Astenia de primăvară nu îi afectează doar pe adulți, ci și pe copii. Deși nu este o problemă serioasă de sănătate, ci una mai degrabă deranjantă, este indicat să îi...

  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea
  Epidemie de norovirus în Romania. Ce este și cum poți preveni îmbolnăvirea

  Direcția de Sănătate Publică Brașov se confruntă cu o epidemie de norovirus. Au fost diagnosticați 140 de pacienți cu simptomatologie specifică virusului, dintre care 25 au ajuns la...

  Ce este spasmul hohotului de plâns și cum gestionezi o astfel de criză a copilului?
  Ce este spasmul hohotului de plâns și cum gestionezi o astfel de criză a copilului?

  Mulți dintre noi am auzit povești despre copii mici și încăpățânați sau voinici, care își țin respirația până când devin albaștri la față. Acestea...

  © 2023 Qbebe