Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Scaun cu sânge

Scaunul cu sânge apare deseori ca urmare a unei sângerări rectale și reprezintă sângerarea prin anus, precum și colorarea materiilor fecale în negru. Care sunt cele mai des întâlnite cauze pentru scaunul cu sânge alături de metode indicate de tratament aflați chiar aici.

Informații despre scaun cu sânge

Scaunul cu sânge poate fi asociat cu o serie de factori și poate indica fie o problemă gravă de sănătate, fie nu reprezintă un motiv de îngrijorare. În termeni medicali poartă denumirea de hematochezie (sânge proaspăt în scaun), din punct de vedere statistic fiind o problemă pentru un procent de până la 15% dintre adulți. Cantitatea de sânge variază de la o persoană la alta și în majoritatea cazurilor cel afectat de problemă o conștientizeză în momentul defecației, pe hârtia igienică. În alte situații prezența sângelui în scaun poate fi determinată doar prin intermediul unui test denumit test pentru sânge ocult în materii fecale. Rețineți că un consum de sfeclă poate părea sânge în scaun. Localizarea sângerării din tractul digestiv influențează culoarea scaunului: pentru scaune închise la culoare, ca smoala, denumite melena - locul hemoragiei este în partea superioară a tractului digestiv, iar pentru scaunele cu sânge roșu aprins - locul hemoragiei este în partea inferioară a tractului intestinal (intestinul gros sau rect) sau în zona anală.

În orice caz, motivul pentru prezența unui scaun pe sânge este de competența medicului specialist care va efectua o examinare fizică și va lua în considerare istoricul medical. Pot fi recomandate proceduri suplimentare precum colonoscopie, lavaj nazogastric, enteroscopie, scanare nucleară, radiografie cu bariu, laparotomie, angiografie și esofagogastroduodenoscopie (endoscopie a esofagului, stomacului și duodenului).

scaun cu sange

Cauze pentru scaun cu sânge

- fisura anală - este o mică tăietură sau ruptură în mucoasa din anus care conduce la prezența de sânge în scaun. Poate apărea la persoanele cu un musculatură compactă a sfincterului și este însoțită de o senzație de arsură (motivul principal este reprezentat de scaune voluminoase și dure specifice constipației; alte motive - infecții transmise pe cale sexuală, sarcină sau boala colonului iritabil). Țesutul își revine de la sine în decurs de câteva zile.
- hemoroizi - reprezintă inflamarea vaselor de sânge din anus sau rect și sunt însoțiți de durere și mâncărime (sunt prezente aglomerări sau mase de țesut în zona anală). Sângerarea este ușoară, dar îngrijorează pe majoritatea persoanelor. Hemoroizii pot apărea la orice persoană, dar sunt mai des întâlniți la gravide și la persoanele între 45-65 ani (1 din 10 persoane va avea nevoie de intervenție chirurgicală). Alte simptome asociate: durere, înroșire, inflamare și mâncărime în zona anusului. Este de ajutor creșterea aportului de apă, modificări în alimentație și creme topice.
- fistulă anală - este un mic canal care se formează între pielea de lângă anus și canalul anal. Este însoțită adesea de durere. Există situații rare în care apare un drenaj persistent și se impune intervenția chirurgicală. Alte simptome: iritație în jurul anusului, inflamarea, înroșire, sensibiilitate, scurgerea de puroi, febră și constipație
- gastroenterită - o infecție bacteriană sau virală la nivelul stomacului și al intestinelor. Poate conduce la diaree cu mucus sau sânge. Alte simptome includ: crampe stomacale, temperatură moderată, dureri de cap și vărsături. Scaune moi sunt eliminate de 3-4 ori pe zi. Dipare de obicei de la sine și nu necesită consult medical de specialitate.
- ulcer peptic - prezența unor răni deschise în mucoasa duodenului (porțiunea superioară a intestinului subțire) sau a stomacului, fiind deseori vorba despre o infecție bacteriană cauzată de Helicobacter pylori. Există și unele medicamente care pot cauza această afecțiune precum ibuprofen și aspirină. Simptomele includ: durere de tip arsură, arsură în capul pieptului, greață, balonare, scaune negre, vărsături și pierdere în greutate.
- boală diverticulară - diverticulii sunt mici buzunare care ies din peretele colonului, o problemă specifică vârstnicilor. Nu prezintă îngrijorare, dar se pot infecta sau pot sângera din cuaza vaselor de sânge slăbite. Sângele apare subit în scaun și este de culoare roșu sau maroniu. Majoritatea celor afectați nu prezintă simptome evidente, ci doar modificări ale tranzitului (diaree sau constipație), durere în zona inferioară a abdomenului, balonare sau sânge în scaun.
- cancer al intestinelor (rectal sau al colonului) sau polipi - aproximativ 1/3 din cazurile de cancer colorectal apar în rect, 2/3 apărând în colon. Dacă este identificată timpuriu, în 90% din cazuri tratamentul va fi de succes. Polipii sunt mici formațiuni benigne din mucoasa colonului/rectului care sângerează și sunt însoțiți de modificări în tranzit mai lungi de 3 săptămâni, o gâlmă în zona stomacului, oboseală, scădere în greutate, durere abdominală
- angiodisplazia (vase de sânge anormale) - prezența unor vase anormale de sânge în tractul gastrointestinal ce cauzează sângerare și este des întâlnită la vârstnici, în special în zona dreaptă a colonului. Simptomele pot include: oboseală, slăbiciune, scurtarea respirației. Nu apare durere și sângele este roșu aprins (din rect)
- boala intestinală inflamatorie (boala lui Crohn sau colita ulcerativă) - este o afecțiune de durată lungă caracterizată de inflamarea mucoasei intestinale și asociată cu prezența de mucus și sânge. Porțiunea superioară a tractului digestiv este afectată de boala lui Crohn (cele mai afectate sunt colonul și intestinul subțire - diaree cronică, durere abdominală, febră, scădere în greutate, sângerare rectală, senzație de plenitudine), în timp ce colita ulcerativă este localizată în partea inferioară (mici ulcere și abcese în colon și rect - durere abdominală și rectală, febră, scădere în greutate, malnutriție, sânge în diaree de culoare roșu închis).
- probleme esofagiene - rupturi sau varice în esofag. Orice tip de boală hepatică poate cauza aceste varice, iar sângele este de culoare închisă sub formă de striuri. Când este abundentă sângerarea, apar amețeală, vărsături și paloare.

scaun cu sange

Tratament pentru scaun cu sânge

Obiectivul inițial constă în stoparea sângerării; tratamentul diferă în funcție de cauză. Se apelează la endoscopie pentru a introduce medicamente și a utiliza laserul la cicatrizarea veselor de sânge. Angiografia poate fi folosită uneori - anumite medicamente sunt introduse direct în vasele de sânge. Pentru hemoroizi pacienții pot apela la coagulare în infraroșu, folosirea cremelor topice, scleroterapie, chirurgie sau ligaturare. O infecție cu H.pylori necesită antibioterapie. Ulcerul rectal implică aportul de fibre pentru a gestiona constipația, iar polipii din colon necesită excizia prin colonoscopie. Pentru relaxarea mușchilor sfincterului anal este necesară medicație. Ajută laxativele și băile calde de șezut.

Surse: 

www.thrombocyte.com; www.webmd.com; www.medicinenet.com

Eritrocite mărite la copil: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Câștigă o tricicletă, un scaun de masă și un fotoliu de la Nectărel.ro
  Câștigă o tricicletă, un scaun de masă și un fotoliu de la Nectărel.ro

  Magazinul copiilor cool, Nectărel.ro, alături de Qbebe, te invită la concurs. Poți câștiga o tricicletă Chipolino, ce se transformă și în bicicletă, un fotoliu de pluș...

  7 criterii de selecție pentru un scaun de masă perfect
  7 criterii de selecție pentru un scaun de masă perfect

  Pe măsură ce bebelușul crește, devine tot mai independent și capabil să treacă la alimentația solidă, se va impune să-i faci rost și de un scaun de masă. Parcurge cu atenție...

  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl
  O adolescentă de 13 ani din Târgoviște, imobilizată în scaun cu rotile, a devenit mamă. Cine este tatăl

  Povestea fetiței în scaun cu rotile din Târgoviște care a născut un bebeluș fără ca nimeni să bănuiască sarcina a șocat o țară întreagă!

  De ce femeile gravide fac trafic cu propriul lor sânge
  De ce femeile gravide fac trafic cu propriul lor sânge

  Mai multe femei au fost prinse în aeroport transportând zeci sau sute de eprubete cu sânge. Motivul este de-a dreptul șocant - nu ne-am fi gândit!

  Scaun auto bebe – Sfaturi pentru achiziționarea unui produs sigur și fiabil
  Scaun auto bebe – Sfaturi pentru achiziționarea unui produs sigur și fiabil

  Deoarece foarte multe familii din România sunt implicate în accidente rutiere grave, scaunul auto pentru copii a devenit un accesoriu obligatoriu. Acesta trebuie ales în...

  Primul scaun auto din lume care se transformă în cărucior la Baby Boom Show – ediția de toamnă
  Primul scaun auto din lume care se transformă în cărucior la Baby Boom Show – ediția de toamnă

  Cel mai mare târg pentru copii are loc între 6 și 9 septembrie la ROMEXPO!

  Analize îngrijorătoare! 160 de copii din această zonă, depistați cu plumb în sânge
  Analize îngrijorătoare! 160 de copii din această zonă, depistați cu plumb în sânge

  Un număr impresionant de peste 160 de copiii suferă afecțiuni ca urmare a particulelor toxice răspândite în aer. Tragedia care a avut loc în data de 15 aprilie a lăsat...

  © 2019 Qbebe