Diabetul: cauze, simptome si tratament naturiste

Diabetul: cauze, simptome si tratament naturiste

Roxana Cristea

Tratamentele naturiste pentru diabet pot tine in frau aceasta boala care afecteaza din ce in ce mai multi oameni. Aproximativ 800.000 de persoane sufera de diabet, in Romania, dintre care in jur de 200.000 sunt pacienti aflati in tratament cu insulina. Alarmant este ca aproape 400.000 de romani au diabet fara sa stie. Iata care sunt cauzele si simptomele diabetului, dar si ce tratamente naturiste pentru diabet iti sunt la indemana.

alimente sanatoase pentru diabeticiCe este diabetul? Care sunt cauzele si simptomele diabetului?

Diabetul, adesea numit de medici diabet zaharat, descrie un grup de boli metabolice care se refera la persoane cu hiperglicemie (valori crescute ale glucozei in sange, zahar in sange si in urina). Zaharul in sange apare fie din cauza ca productia de insulina este inadecvata si insuficienta, fie pentru ca celulele organismului nu raspund corect la insulina (insulina nu-si indeplineste rolul in organism), sau ambele. Pacientii cu zahar in sange au ca simptome comune urinarea frecventa, sete exagerata si apoi senzatia de foame continua.
Exista 3 tipuri de diabet zaharat:
- Diabetul de tip 1, apare atunci cand organismul nu produce insulina. Persoanele cu acest tip de diabet sunt insulino-dependente. Aceasta forma de diabet se mai numeste si diabet juvenil sau diabet zaharat cu debut precoce. Oamenii, de obicei, dezvolta diabet de tip 1 inainte de varsta de 40 de ani. Aproximativ 10% din toate cazurile de diabet sunt de tip 1. Pacientii cu acest tip de diabet isi vor injecta insulina tot timpul vietii. De asemenea, vor tine un regim alimentar strict si isi vor face analize de sange regulat, pentru stabilirea nivelului de glucoza din sange.
- Diabetul de tip 2, apare atunci cand organismul nu produce suficienta insulina sau atunci cand celulele din organism nu reactioneaza la insulina (rezistenta la insulina). Ca sa intelegi mai bine, zaharul sub forma de glucoza, este principala sursa de combustibil pentru celulele corpului. Insulina permite accesul glucozei in sange pentru a ajunge la celule. In diabetul de tip 2 organismul nu produce suficienta insulina sau celule sunt rezistente la insulina.Aproximativ 90% din toate cazurile de diabet la nivel mondial sunt de acest tip. Drept urmare, glucoza , in loc sa ajunga la celule, se acumuleaza in sange si celule raman fara energie. In cazul in care nivelul ridicat de glucoza in sange persista, pot fi afectati ochii, inima, rinichii sau nervii.
- Diabetul gestational afecteaza femeile insarcinate. Unele femei au un nivel foarte ridicat de glucoza in sangele lor si organismul lor este in imposibilitate de a produce suficienta insulina pentru a transporta toata glucoza la celule, rezultand cresterea progresiva a nivelului de glucoza. In general, gravidutele pot controla diabetul gestational cu exercitii fizice simple dar regulate si dieta adecvata. Doar 10% pana la 20% dintre viitoarele mamici cu diabet gestational iau medicamente. Atentie! Diabetul gestational nediagnosticat sau necontrolat poate creste riscul de complicatii la nastere. Oamenii de stiinta de la National Institutes of Health de la Universitatea Harvard au descoperit ca femeile a caror dieta, inainte de sarcina, a fost bogata in grasimi animale si colesterol, prezinta un risc mai mare de diabet gestational, comparativ cu femeile care au avut o dieta bazata pe fructe, legume si carne slaba.

Simptomele diabetului sunt: ameteala, oboseala, senzatia de foame si sete, la diabetul de tip 1 pacientul poate sa slabeasca brusc.

Tratamente naturiste pentru diabet

Unii oameni pot fi in masura sa controleze diabetul zaharat de tip 2 printr-o dieta sanatoasa, prin sport si monitorizarea nivelului de glucoza din sange. Iata cateva tratamente naturiste pentru diabet:
1. Frunzele de smochin sunt recunoscute ca adjuvant in tratarea diabetului zaharat. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice, putand reduce cantitatea de insulina necesara unei persoane care sufera de diabet. Lichidul extras din frunzele de smochin trebuie consumat dimineata. Poti face si un ceai din frunze de smochin, din care sa bei o cana in fiecare dimineata.
2. Semintele negre (Nigella Sativa) sunt considerate a fi miraculoase pentru ca trateaza aproape toate bolile. Acest remediu este folosit de peste 2000 de ani. Pentru diabet se ia jumatate de cana de seminte ce au fost incalzite cu jumatate de cana de seminte de mustar si 1/4 de coji de rodii. Amesteca-le intr-un blender. In fiecare zi se ia o lingurita din acest amestec, cu o ora inainte de mese. Trebuie luat cel putin o luna.

3. Schinduful este o planta ierboasa ale carei seminte trateaza diabetul de tip 1. Se face o cura de 12 luni cu infuzie de schinduf, din care se beau cite 2-3 cani pe zi. Schinduful este un hipoglicemiant puternic in timp, care va necesita reducerea gradata a dozelor de insulina. Poti lua intre 5 si 30 grame de seminte de schinduf la fiecare masa sau 90 gr o data pe zi, dar nu mai mult. De asemenea, nu se amesteca cu alte medicamente . Consulta-ti medicul pentru ca aceste seminte pot avea efecte adverse cum ar fi diareea si gazele intestinale sau, mai grav, dificultati in respiratie, senzatia de apasare pe piept, eruptii cutanate si mancarimi.
4. Scortisoara este considerata ca fiind un tratament naturist bun pentru diabet. Si asta datorita unui studiu realizat in 2003. 60 de persoane au fost testate in grup si o treime a primit tratament cu scortisoara. Nivelul de glucoza a scazut cu 18% in cazul celor care au luat scortisoara. Scortisoara poate imita insulina si prin consumul regulat (cel putin o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi) se poate reduce nevoia de insulina a organismului.

5. Extractul din samburi de struguri a fost testat in Japonia in 2006 si in Romania in 2009. Efectele au fost mai mult decat multumitoare. Extractul din samburi de struguri imbunatateste starea persoanei afectate de diabet. Semintele de struguri sunt pe piata in capsule de 50-100mg. Este recomandat sa se ia 50mg pentru 50 de kilograme greutate corporala, dar doza zilnica nu trebuie sa depaseasca 300mg.
6. Uleiul de masline este bun in prevenirea si tratarea diabetului dar si a unor boli cardiovasculare. S-a demonstrat stiintific faptul ca dieta mediteraneana este benefica in tratamentul diabetului datorita uleiului de masline, foarte folosit in aceasta dieta. Uleiul de masline este bogat in acizi mononesaturati in loc de grasimi saturate. Inainte de culcare bea ¼ ceasca de ulei de masline. Tine minte ca o ceasca de masline are 2000 de calorii.

7. Pepenele amar trateaza diabetul deoarece contine substante asemanatoare insulinei. Trebuie folosit ca suc si baut dimineata pe stomacul gol. Semintele pot fi macinate si mincate. Se poate si face un ceai din ele.
8. Vitamina C poate normaliza nivelul de zahar din organism. Mai exact, cercetatorii spun ca daca iei de la 100 pana la 600mg de vitamina C , in fiecare zi, timp de o luna, glucoza din sange ajunge la limite normale.
9. Avocado este adjuvant in tratamentul diabetului. Samanta de avocado se taie, apoi se fierbe pana apa devine maronie. Lichidul se bea atunci cand se raceste. Dupa 2 saptamani se observa si rezultatele.
10. Marul ajuta si el la tratarea diabetului. Marul se taie in bucati si se pune in tigaie. Peste bucatile de mar se toarna 4 cani cu apa. Se fierbe pana scade apa la jumatate. Bea dimineata si seara dina cest amestec. Dupa doua luni rezultatele sunt vizibile.

11. Ginsengul din America de Nord (Panax quinquefolius) poate imbunatati controlul glicemiei si nivelul hemoglobinei glicozilata (o forma de hemoglobina din sange folosita pentru a monitoriza nivelul de glucoza )
12. Aloe Vera. Studiile recente facute pe animale sugereaza ca gelul de aloe vera poate ajuta persoanele cu diabet zaharat.Un studiu japonez arata ca anumiti compusi (filosterol) din gelul de aloe vera reduc valorile glicemiei si hemoglobinei glicozilate.
13. Gymnema. Mai multe studii preliminarii sugereaza ca planta Gymnema poate reduce nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet tip 2. Persoanele care iau insulina nu ar trebui sa foloseasca aceasta planta ca remediu decat daca doctorul este de accord.
14. Cromul , magneziul si zincul ajuta in mentinerea unui nivel normal al zaharului in sange. Cromul este un mineral esential care joaca un rol important in metabolismul glucidelor si grasimilor si ajuta celulele corpului sa raspunda in mod corespunzator la insulina. Magneziul este un mineral care se gaseste in mod natural in alimente, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nuci, seminte si cereale integrale ?i în suplimentele nutritive. Este nevoie de magneziu pentru mai mult de 300 de reactii biochimice. Acesta ajuta si la reglarea nivelului de zahar din sange. Zincul joaca un rol important in producerea si stocarea de insulina.

15. Frunzele de nuc au in componenta tanin, uleiuri volatile, flavonoide si vitamina C. Aceste substante ajuta bolnavul de diabet sa tina afectiunea sub control. Poti face un ceai din frunze de nuc. Bea 2-3 cani pe zi.
16. Frunzele de afin sunt adjuvante in caz de diabet. 3 cani de ceai din frunze de afin il va ajuta pe bolnavul de diabet sa tina sub control aceasta afectiune.
17. Ceaiul antidiabetic contine un amestec de frunze de nuc, frunze de dud, frunze de afin cu ramurele, teci de fasole fara seminte, iarba de menta si papadie. Este folosit ca adjuvant in tratamentul diabetului. Se gaseste la orice farmacie naturista.

Diabetul nu trebuie sa-ti puna viata in pericol. Cu ajutorul tratamentelor naturiste pentru diabet, poti avea o viata normala si sanatoasa. Insa, este bine sa-ti anunti medicul atunci cand decizi sa folosesti orice tratament naturist pentru diabet.

Surse: medicalnewstoday.com; naturalnews.com; altmedicine.about.com; mayoclinic.com; sfatul medicului.ro
Articolul urmator
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

    Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

    © 2024 Qbebe