Un nou simptom dezvăluie infecția cu coronavirus. Ce spun medicii

Andrada Popa

Lista cu simptomele noului coronavirus devine din ce în ce mai lungă. Medicii ne sfătuiesc să fim foarte atenți la fiecare simptom și dacă numai unul dintre ele apare într-un mod intens să ne izolăm de restul, ca să evităm propagarea virusului. U nou simptom apare acum pe listă: conjunctivita.

Coronavirusul este un agent patogen care intră în organismul uman pe care aeriană, transmis de la altă persoană infectată prin stropi de salivă eliminați prin strănut sau tuse. Covid-19 este un coronavirus care produce probleme respiratorii și inflamații ale plîmînilor, care pot să devină grave, chiar mortale. Însă principala problemă nu este virusul în sine, ci viteza cu care se propagă, cât și subtilitatea simptomelor la pacienții care nu au semne clare ale infectării.

Simptome frecvente ale Covid-19

Simptomele coronavirusului cele mai frecvente apar, în general, între 2 și 14 zile de la expunere la virus:

 • febră
 • dificultăți în respirație
 • epuizare fizică
 • dureri de cap
 • tuse seacă cu dureri de piept
 • dureri musculare și de oase
 • probleme digestive: greață, vărsături, crampe abdominale, diaree

Dacă apar simptome grave, trebuie să apelăm la medic:

 • buze albastre, care indică lipsa de oxigen
 • tuse care ne împiedică să respirăm
 • dificultăți mari de respirație
 • dureri intense în piept
 • incapacitate de mișcare
 • stare de leșin și amețeli severe

"Dacă apar semne că insuficiență respiratorie severă, trebuie sunat imediat la urgențe sau la medicul de familie", spune Dr. Patrice Harris, președintele Asocieției Medicale din SUA.

Trebuie să știm să diferențiem simptomele de gripă sau răceală de cele ale coronavirusului. Astfel, tusea provocată de Covid-19 este la nivelul pieptului, provocând dureri, nu este o tuse cauzată de nevoie organismului de a elimina mucus, ca la gripă. Iar insuficiența respiratorie este cea care este asociată cu coronavirusul, mai ales dacă aceasta se agravează pe zi ce trece.

Simptome neobișnuite ale coronavirusului

Cele mai neobișnuite semne ale infecției cu Covid-19 este lipsa mirosului și a gustului, semne care apar la peste 30% dintre bolnavi.

Ne dorim să aducem tuturor la cunoștință că acesta este un semn al infecției cu Covid-19, pentru ca toți cei care simt că își pierd aceste două simțuri să se izoleze numaidecât la domiciliu. Este un mic detaliu care poate contribui la încetinirea transmisiei virusului și poate salva vieți.”, declară Prof. Claire Hopkins, președintele Societății Rinologice Britanice.

Un alt semn, de curând semnalat de către medici, este conjunctivita. Aceata este o inflamație a conjunctivei, stratul transparent care acoperă zona albă a globului ocular și pleoapa internă. Practic, coronavirusul este purtat de particule de salivă de la bolnavi în aer și intră organismul uman la nivelul feței - gură, nas și ochi. Se pare că pacienții care au contractat virusul la nivelul ochilor, dezvoltă și conjunctivită, peste 3% dintre cazuri având acest simptom.

Dr. Sanjay Gupta, Managerul corespondenților medicali de la CNN, spune că din acest motiv este acest virus atât de periculos, pentru că este foarte contagios , dar și pentru că simptomele lui pot să fie foarte subtile. "Într-un studiu din China al primilor bolnavi, s-a descoperit că jumătate dintre pacienți au avut numai probleme digestive, nu au febră, tuse sau dificultăți respiratorii. Aceste semne au apărut mult mai târziu.", subliniază acesta.

Sfatul experților este să ne ferim cât putem de ieșiri din casă. Iar dacă apare chiar și un singur simptom al bolii, să ne izolăm de cei din familie într-o cameră separată, eventual cu o baie separată. Să ne asigurăm că dezinfectămm tot după noi și să sunam medicul de familie pentru consiliere. Dacă simptomele se agravează și ridica probabilitatea de infecție cu Covid-19, medicul va solicita testarea și ne va îndruma privind pașii de urmat.

Surse: CNN, CDC, NY Times, The Independent

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ne vizităm familia de Crăciun cu test de COVID făcut? Ce spun medicii
  Ne vizităm familia de Crăciun cu test de COVID făcut? Ce spun medicii

  Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și, în absența pandemiei de coronavirus, perioada următoare ar fi fost un bun prilej pentru a petrece timp cu familia și...

  Alertă pentru părinți și medici: un simptom specific Covid-19 atacă organismul copiilor
  Alertă pentru părinți și medici: un simptom specific Covid-19 atacă organismul copiilor

  În contextul pandemiei mondiale de coronavirus, a fost identificat un simptom în rândul copiilor de către un raport efectuat în Marea Britanie. Acest sindrom, PIMS,...

  Ce nu știam până acum despre coronavirus
  Ce nu știam până acum despre coronavirus

  Pe zi ce trece oamenii de știință observă lucruri noi și necunoscute despre coronavirus, care pare să se afle într-o evoluție și schimbare continuă. Află în continuare...

  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!
  Se transmite coronavirusul când ne scăldăm în piscină sau în mare? Ce spun specialiștii!

  Vești minunate! Conform datelor obținute de către experţii în sănătate publică din Statele Unite se pare că noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine!

  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus
  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

  În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu,...

  De ce a fi imun la noul coronavirus este atât de complicat
  De ce a fi imun la noul coronavirus este atât de complicat

  Reacția sistemului imunitar față de noul coronavirus este dificil de înțeles de către oamenii de știință, aceștia studiind în prezent legătura dintre diverse celule...

  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus
  Lipsa de vitamina D strâns legată de cazurile grave de infecție cu coronavirus

  Pentru persoanele care își doresc să se protejeze împotriva infecției cu coronavirus, două cercetări sugerează că un aport crescut de vitamina D poate să se dovedească...

  © 2023 Qbebe