Tot ce trebuie să știi despre inflamațiile tractului orofaringian

Bianca Geica - Redactor Senior

Durerea în gât reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, pe care o experimentăm adesea în sezonul rece și care este asociată, de regulă, afecțiunilor virale ce afectează tractul respirator superior. Cel mai des, durerea în gât este descrisă ca o senzație de arsură, combinată cu dificultăți la înghițire și de cele mai multe ori, în funcție de cauză, este însoțită și de alte simptome precum febră, tuse, amigdale umflate, răgușeală.

Află care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii în gât și cum se manifestă acestea, dar și cum pot fi prevenite și/ sau tratate eficient!

Cele mai frecvente inflamații ale tractului orofaringian

Printe cele mai frecvente inflamații ale tractului orofaringian se numără faringita, laringita și amigdalita. Iată tot ce trebuie să știi despre fiecare afecțiune în parte:

Faringita

Faringita reprezintă inflamația acută sau cronică a mucoasei faringelui și este însoțită, de obicei, de durere în gât și febră (între 38 și 40°C). Mai pot apărea și tusea seacă, durerea de cap, vocea răgușită și congestia sau secreția nazală, simptome care pot dura de la 3 la 5 zile.

Majoritatea cazurilor de faringită (între 40 și 60%) sunt cauzate de o infecție virală și mai puțin de bacterii sau factori iritanți (fum, alergii și boală de reflux gastroesofagian). Cei mai predispuși la această afecțiune sunt copiii, din păcate, în cazul cărora faringita se dezvoltă în special în partea superioară a faringelui și anunță, în circa 30% din cazuri, prezența unei infecții cu streptococ beta-hemolitic de grup A.

Există două tipuri de faringită: cronică și acută. Faringita acută se manifestă prin durere la înghițire, senzație de uscăciune la nivelul gâtului, iritatie faringiană, crize de tuse, senzație de mâncărime în gât, febră și stare generală de rău, în timp ce faringita cronică, se manifestă, în funcție de tipul ei, astfel:

 • faringită cronică catarală: senzație de amorțeală sau arsură în gât, febră, tuse însoțită de o senzație de uscăciune la nivelul faringelui și, în special, prin durere la înghițire;
 • faringită cronică hipertrofică: mucoasa peretelui posterior al faringelui prezintă o hipersecreție mucoasă și dilatații venoase, iar pe lângă asta mai pot apărea durere la înghițire, senzația de uscăciune sau de corp străin în gât, tuse;
 • faringită cronică atrofică: peretele posterior al faringelui este uscat și prezintă cruste groase, iar mucoasa faringiană are un aspect neted, transparent. În acest caz pot apărea senzația de jenă respiratorie în timpul nopții și insomnii.

În cazul faringitei de origine virală, tratamentul este în general simptomatic, iar când este dovedită prezența streptococului, se recomandă antibioterapie.

Laringita

Laringita este o afecțiune inflamatorie a mucoasei care căptușește laringele și se manifestă prin febră, frisoane, dureri în gât, tuse iritativă sau lătrătoare, dificultate la înghițire, răgușeală, senzația de mâncărime în gât, dispnee de tip inspirator, prezența unui zgomot în timpul inspirului.

Există două tipuri de laringită:

 • laringită acută, frecvent întâlnită în sezonul rece, în special în rândul copiilor și adolescenților;
 • laringită cronică, care este mai frecventă în rândul adulților.

Cauzele laringitei, indiferent de tipul său, sunt fie de natură infecțioasă (virus gripal, virus paragripal, adenovirusuri, coronavirusuri, enterovirusuri, rinovirusuri sau virusul rujeolei), fie de natură bacteriană (stafilococi, streptococi etc.). De cele mai multe ori, însă, laringita este asociată cu răceală sau gripă, iar în majoritatea cazurilor, simptomele durează mai puțin de 2 săptămâni.

Amigdalita

Amigdalita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului orofaringian, cu care aproape oricine s-a confruntat măcar o dată în viață. Amigdalita este o inflamație a amigdalelor, de obicei, cu debut rapid, iar simptomele pot include dureri în gât, febră, mărirea amigdalelor, dificultăți la înghițire și ganglionii limfatici măriți. Pe lângă acestea, mai pot apărea frisoane, oboseală, dureri de cap, dureri în urechi, pete albe sau galbene pe amigdale.

Amigdalita se produce cel mai frecvent la copii, iar în cazul copiilor mai mici, care încă nu își pot descrie simptomele, ne putem da seama că este vorba de amigdalită dacă aceștia refuză să mănânce sau apare saliva care se prelinge din gură ca urmare a dificultății la înghițire.

Cel mai frecvent, amigdalita este cauzată de o infecție virală (virusurile includ adenovirus, rinovirus, gripă, coronavirus și virusul respirator sincițial), iar aproximativ 5% până la 40% din cazuri sunt cauzate de o infecție bacteriană, în astfel de cazuri predominant fiind streptococul beta-hemolitic A.

În caz de amigdalită, tratamentul implică ameliorarea simptomelor și scăderea riscului de apariție a complicațiilor.

Cum se tratează inflamațiile tractului orofaringian

Indiferent de tipul inflamației de tract respirator - faringită, laringită, amigdalită - primul lucru pe care trebuie să îl faci este să iei legătura cu medicul de familie, care te va îndruma către un specialist ORL. Acesta din urmă va prescrie tratamentul potrivit, în funcție de tipul afecțiunii și de factorii declanșatori.

Pentru cei mici, însă, de primă intenție, la primul semn al inflamației mucoasei orofaringiene, poți lua în calcul administrarea unui spray oral cu extracte din plante și îndulcitori. LARIDEP spray oral, de la Dr.Phyto, conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian.

LARIDEP spray oral:

 • reduce inflamația mucoasei orofaringiene;
 • inhibă multiplicarea virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei;
 • calmează durerea și senzația de uscăciune cauzate de inflamație;
 • regenerează mucoasa orofaringiană.

În cazul adulților, tot de prima intenție, la primul semn al inflamației mucoasei orofaringiene, este Laridep, un supliment alimentar pe bază de extracte vegetale standardizate și îndulcitori, sub formă de comprimate de supt.

Laridep este indicat în prevenția și tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian, întrucât ajută la:

 • reducerea inflamației mucoasei orofaringiene;
 • inhibarea multiplicării virusurilor prin formarea unui film protector la nivelul mucoasei;
 • calmarea durerii și senzației de uscăciune cauzată de inflamație;
 • regenerarea mucoasei orofaringiene.

Soluțiile fitoterapeutice de la Dr.Phyto reprezintă o alternativă de primă intenție, blândă și delicată, dar eficientă, în abordarea tulburărilor funcționale și a patologiei sugarilor, copiilor și nu numai. Descoperă și mai multe produse pentru sănătatea ta și a familiei tale pe www.drphyto.ro!

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Infecțiile tractului orofaringian pe înțelesul părinților- cum le putem trata și preveni?
  Infecțiile tractului orofaringian pe înțelesul părinților- cum le putem trata și preveni?

  Infecțiile tractului orofaringian pot surveni încă din primii ani de viață ai unui copil. Având cauze și manifestări diverse, ele trebuie tratate cu multă atenție pentru...

  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
  Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

  Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi
  Travaliul la a treia naștere - tot ce trebuie să știi

  Travaliul la a treia naștere te surprinde mai pregătită din punct de vedere emoțional și mental, pentru că deja știi la ce să te aștepți ținând cont că ai trecut deja prin...

  Tot ce trebuie să știi despre terapiile naturale cu miere și propolis
  Tot ce trebuie să știi despre terapiile naturale cu miere și propolis

  Albinele au apărut pe Pământ din timpuri imemoriale și de atunci nu au încetat să aibă grijă de noi, oferindu-ne daruri neprețuite, care pot fi valorificate pentru a ne...

  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie
  Tot ce trebuie să știi despre uleiurile esențiale și aromaterapie

  Uleiurile esențiale au devenit tot mai căutate, în ultimii ani, datorită beneficiilor lor pentru sănătate și frumusețe, recunoscute încă din antichitate. Ele pot fi...

  Tot ce trebuie să știi despre colici
  Tot ce trebuie să știi despre colici

  Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor
  Tot ce trebuie sa stii despre infasatul bebelusilor

  Una din primele provocari ale unui bebelus abia adus pe lume este sa se adapteze noilor conditii de viata. Iesit din burtica mamei, el experimenteaza un nou mod de a se hrani, un nou mod de...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  © 2022 Qbebe