Remedii naturiste pentru transpiratie

Remedii naturiste pentru transpiratie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Anotimpul cald a sosit si ajungem sa ne confruntam constant cu o problema neplacuta: transpiratia. Deoarece antiperspirantele clasice nu ofera reale beneficii, continand in plus si o serie de componente nocive, avem la dispozitie o serie de remedii naturiste pe care le vom afla in cadrul articolului urmator.

Aspecte importante

Transpiratia excesiva, cunoscuta sub denumirea medicala de hiperhidroza constituie o problema serioasa si stanjenitoare, insa din fericire exista o multime de solutii la indemana. Cauzele sale pot fi reprezentate de: o infectie, boli cronice, tulburari de anxietate sau altele care afecteaza echilibrul hormonal (cum este hipertiroidismul). Exista si o serie de alti factori ce contribuie la transpiratia excesiva cum sunt ereditatea, alcoolismul si efecte adverse ale anumitor medicamente (este vorba mai degraba de o transpiratie generalizata). Desi apare mai rar, este posibila si situatia in care transpiratia sa nu aiba o cauza cunoscuta (hipotalamusul regleaza si controleaza transpiratia, insa in unele cazuri intervine o problema intre mesajul transmis de creier catre nervi).

Desi in cazurile grave pot fi indicate deodorante pe baza de reteta medicala, medicamente, botox si chiar interventie chirurgicala, in cazurile usoare si moderate aveti posibilitatea in primul rand sa eliminati alimentele favorizante. Astfel, specialistii considera ca alimentele picante, cele dulci sau cu continut de cofeina trebuie indepartate. De asemenea, este bine sa le evitati si pe cele greu de digerat-legume crude, fructe, produse lactate si carne rosie (efortul suplimentar metabolic poate induce transpiratie). In afara de remediile prezentate mai jos, este important sa purtati imbracaminte din fibre naturale sau care absorb umezeala si sa va imbaiati zilnic deoarece in acest mod preveniti dezvoltarea excesiva a bacteriilor la nivelul pielii.

Consum sporit de apa

Hidratarea ajuta la mentinerea unei temperaturi scazute a corpului, prin urmare va fi produsa mai putina transpiratie. Apa este de altfel un lichid vital, eliminand efectiv mineralele in exces, dar si toxinele sau produsele reziduale. Specialistii recomanda consumul a 6-8 pahare de apa zilnic.

Ceai de salvie

Salvia este un remediu natural, cel mai des folosit in tratamentul transpiratiei excesive pentru functionarea corpului si reglarea productiei de transpiratie. Prepararea unui ceai de salvie si musetel in fiecare dimineata si salvieseara va oferi rezultate concrete intr-un interval de 2-3 saptamani (musetelul confera un gust mai placut). Iata si modul in care il puteti prepara: 1 ½ lingurite de petale de musetel, 1 cana de apa si 1 lingura de frunze proaspete de salvie/1 lingurita de salvie uscata. Apa se fierbe si se adauga plantele lasand sa infuzeze timp de 10-15 minute; strecurati apoi si adaugati dupa gust lamaie sau miere. In cazul in care apelati la varianta mai rapida a extractului de salvie, turnati 2-3 picaturi in 200 ml de apa; puteti adauga si 1 lingurita sau 2 de otet de mere (si acesta este eficient in tratamentul transpiratiei excesive). Retineti insa ca extractul trebuie folosit doar timp de 3-4 saptamani si apoi intrerupt 2 saptamani deoarece poate cauza sangerari vaginale sau hemoragii in cazul ranirii (cand este administrat timp indelungat). Dr. Sharol Tilgner, un medic homeopat, considera aceasta planta utila in tratarea numeroaselor afectiuni asociate cu transpiratia excesiva, inclusiv transpiratii nocturne si bufeuri legate de menopauza. Salvia este un astringent puternic, putand cauza contractie tisulara, inclusiv a pielii.

Mixtura din bicarbonat de sodiu si suc de lamaie

Puteti sa va frecati zona axilara folosind dischete din lana inmuiata intr-un amestec din bicarbonat de sodiu si suc de lamaie. Natura alcalina a bicarbonatului creeaza un gaz cand se combina cu transpiratia corpului care este acida, acest gaz evaporandu-se in consecinta. Puteti prepara de asemenea o mixtura si din bicarbonat si apa pana creati o substanta similara cu o pasta pe care o aplicati la subtioara si o lasati sa actioneze 25 minute; curatati apoi cu apa si repetati timp de cateva zile pentru a obisnui corpul sa usuce mai repede transpiratia.

Otet de mere sau alt otet din malt

Curatati zona subratului de par, daca este necesar, si aplicati otetul lasandu-l sa se usuce. Acesta isi va crea drum in porii axilari, neutralizand bacteriile cauzatoare de miros neplacut (nivelele pH-ului sunt restabilite). Va rezulta in schimb un efect de uscare al subratului care va determina axilele sa transpire mai putin si sa ramana uscate. Puteti dormi cu otetul aplicat si sa-l curatati dimineata cu sapun si apa. Exista si varianta de a-l combina cu suc de lamaie si a-l aplica pe zonele cu probleme. Datorita eficacitatii demonstrate, otetul poate fi si ingerat; unele persoane apeleaza la un amestec din 3 pahare de apa cu 2 lingurite de otet de mere si 2 lingurite de miere pe stomacul gol. Puteti crea si o mixtura folosind 120 ml de otet rosu (este bun orice tip de otet) cu 30 picaturi de otetulei esential introduse intr-un recipient etans; agitati si lasati-l timp de o saptamana acoperit de lumina soarelui si umiditate, agitand zilnic cel putin 10 secunde. Folositi dupa 1 saptamana turnand 3 linguri in fiecare cada de baie.

Sare

Frecati zona transpirata cu sare. Puteti resimti o senzatie de intepatura; lasati sa actioneze 20 minute. Veti resimti apoi o senzatie de mancarime insa este bine sa rezistati cat de mult puteti si sa spalati apoi zona. Continutul sau ajuta la mentinerea transpiratiei la minim si la reducerea nivelului de aciditate. Puteti prepara chiar voi o sare de baie pentru a destupa porii si a indeparta impuritatile (ajutand corpul sa elimine toxinele). Amestecati 1 ½ cana de borax, 1 cana din fiecare sortiment de sare de baie pe care-l aveti la indemana, bicarbonat de sodiu si ulei esential la alegere (lamaie, muscata, portocala, menta sau menta creata). Turnati ¼-1/2 din amestec intr-o cada cu apa calda/fierbinte si cufundati-va timp de 10-20 minute, ajustand temperatura pentru a corespunde confortului vostru (sarea functioneaza si la temperaturi mai mici).

Brusture

Utilizarea tipica a brusturelui este de purificator al sangelui deoarece poate elimina cu succes toxinele. Este insa de ajutor si in transpiratia excesiva deoarece transmite corpului sa elimine lichidele in alte modalitati (prin urina). Daca il folositi excesiv, poate avea efect laxativ. Retineti ca dispune de un gust amar, prin urmare nu este indicat pentru ceai, ci mai degraba sub forma de tinctura disponibila in plafare cu instructiuni specifice de intrebuintare.

Alte solutii

Aplicati suc de lamaie inainte de culcare pe zonele cu problema. Puneti pulpa de rosii la subrat o data pe zi timp de 15 minute; repetati timp de cateva saptamani. Creati o pasta din frunze de alune de padure si eucalipt. Fierbeti pliculete de ceai si inmuiati mainile si picioarele in ele (nu s-a dovedit eficacitatea). Aplicati ceai negru strecurat (astringent natural) la subrat.

Antiperspirant natural

In locul deodorantelor clasice care dispun, dupa cum stim, de multe ingrediente nocive cu potential cancerigen, puteti prepara in cateva minute unul natural care impune si un cost mai redus. Ingrediente: 2 lingurite de alaun, 2-3 picaturi de ulei din arbore de ceai, 4-5 picaturi din orice ulei esential doriti (trandafir, lavanda, vanilie, lemn de santal), ¼ cana de bicarbonat de sodiu, ¼ cana de amidon de porumb, ulei de cocos, 1 recipient gol de la un transpiratieantiperspirant. Amestecati inredientele pudra intr-un castron si adaugati uleiul din arbore de ceai si celelalte uleiuri. Adaugati apoi ½ lingurita de ulei de cocos pana obtineti o consistenta groasa (poate parea mai moale daca uleiul de cocos de topeste in timpul amestecarii; se va intari din nou). La final introduceti compozitia in recipient si lasati-o sa se solidifice timp de cateva ore; asigurati-va ca o depozitati intr-un loc racoros, uscat (uleiul de cocos se poate topi).

Sfaturi

In final, este bine sa tineti cont si de urmatoarele sfaturi. Se pare ca deodorantul sau sapunul din comert trebuie evitate de unele persoane deoarece nu sunt compatibile cu corpul lor, cauzand acumularea de bacterii la nivelul pielii (ce vor conduce la miros neplacut). Puteti apela la un dus rece alaturi de un sapun antibacterian pentru a va asigura de curatenia corpului si de indepartarea mirosului; evitati in schimb baile fierbinti (desi pot fi utile in eliminarea toxinelor, apare transpiratie excesiva in urma lor). Este de ajutor si sucul de rosii care dispune in plus si de vitamine si nutrimente de calitate; evitati bauturile fierbinti, inclusiv cafeaua-optati pentru suc, limonada sau bauturi cu gheata pentru a regla temperatura corpului.

Evitati alcoolul, tigarile si drogurile deoarece chimicalele produse determina corpul sa intampine dificultati in controlul transpiratiei (apare o intarziere in circulatia sanguina). Evitati alimentele dulci, picante si pe cele procesate deoarece ingerarea cantitatilor mari de substante nocive va agrava transpiratia; optati pentru alimente sanatoase, in special cu continut de vitamina B (lipsa ei indica faptul ca nu exista o asimilare eficienta a nutrimentelor si o eliminare corespunzatoare a toxinelor), cum sunt cereale integrale, fructe proaspete (cirese, piersici, pepene rosu, mere, portocale, prune), dar si legume sau alimente bogate in proteine (peste, oua, carne rosie in cantitati moderate, fasole pentru vegetarieni).

Citeste si:

Transpiratia la copii: ce trebuie sa stii 

15 neplaceri care apar in timpul sarcinii 

Surse:

http://tedcharles.hubpages.com; http://health.howstuffworks.com; www.nativeremedies.com; www.wikihow.com; www.wisegeek.com; www.livestrong.com

Articolul urmator
Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii
Transpirația excesivă la cap: cauze și remedii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație
    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și transpirație

    O fetiță de 11 ani este alergică la propriile lacrimi și la transpirația produsă de corpul ei. Pielea i se decojește, se înroșește, mâncărimile nu îi dau pace....

    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
    11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

    Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

    Umflături pe limbă: cauze și remedii
    Umflături pe limbă: cauze și remedii

    Limba este un organ ce îndeplinește funcții foarte importante, ajutându-te să înghiți, să mesteci, să simți gustul alimentelor și băuturilor și să vorbești....

    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei
    O mamă este considerată abuzivă de internauți după ce aceasta a spus că aplică doar remedii holistice pentru bolile copiilor ei

    O mămică din Statele Unite își crește copiii într-un stil de viață complet „bio”. Familia nu merge la medic, nu ia medicamente și nu consumă decât...

    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?
    Care sunt principalele remedii în ameliorarea colicilor la bebeluși?

    Dacă ești însărcinată sau doar ce ai devenit mamă trebuie să știi că te vei confrunta cu cel puțin o criză de colici a bebelușului tău în primele 6 luni de viață....

    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii
    Stare de tristețe fără motiv: cauze și remedii

    Te simți cuprinsă de tristețe, dar nu înțelegi de ce ? Sentimentul este pe cât de uman, pe atât de comun. Motivele din spatele acestuia pot fi nenumărate, fie de...

    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina
    Ce se întâmplă dacă înghiți glicerina

    Dacă ai folosit sau folosești glicerină în prezent, este bine să știi ce se întâmplă, dacă o înghiți. Află mai multe despre această substanță și despre...

    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?
    Ajutor, copilul are de fiecare dată rău de mașină, chiar și la drum scurt. Ce e de făcut?

    Micuțul tău are rău de mașină? Uite ce poți să faci ca să previi, dar și să tratezi răul de mișcare pentru ca al tău copil să se bucure, din nou, de drumul cu mașina.

    © 2024 Qbebe