Tratamente naturiste cu frunze de nuc: utilizări medicinale ale acestui dar de la natură

Irina Olteanu - Redactor Senior

Frunzele de nuc, datorită ingredientelor active din compoziție, se pot dovedi extrem de utile în tratarea diverselor afecțiuni. Începând de la paraziți intestinali și până la îți prezentăm aici și restul de utilizări medicinale pe care ți le oferă acest dar de la natură.

Nucul și frunzele de nuc – beneficii

Nucul este în mod tradițional folosit pentru a trata multiple afecțiuni, dovedindu-se un remediu natural pentru următoarele: astm, constipație, diabet, arsuri în capul pieptului, hipertensiune, nivel crescut de colesterol, infecții fungice, paraziți intestinali, cancer, afte, psoriazis, diabet.

 • Taninurile din coaja de nuc sunt privite drept antibacteriene, anticancerigene, antidiareice, antihepatotoxice, chelatoare, antihipertensive, antitumorale, anticancerigene si antiulceroase.
 • Iodul este privit a dispune de un efect antiseptic și antibacterian.
 • Scoarța și frunzele nucului sunt privite ca o variantă alternativă de tratament, cu rol calmant, astringent, tonic sanguin, curățitor, emetic, laxativ, pectoral și vermifug.
 • Ceaiul din frunze de nuc are proprietăți astringente și antiinsecticide (distruge ploșnițele), precum și antifungice.

tratamente frunze nuc

Frunzele de nuc dispun de o reputație îndelungată și meritată pentru proprietățile curative. Nativii americani erau conștienți de proprietățile medicale ale nucului și le-au utilizat în multe moduri, în special pentru efectul antiparazitar. De altfel, au fost folosite în istoria medicinei toate părțile copacului, inclusiv scoarța, rădăcinile și cojile, în prezent principalele părți utilizate fiind frunzele, nucile și cojile. Se știe că vitaminele B1, B2 și B6 se găsesc în frunze.

Preparatele din frunze de nuc sunt obținute prin mărunțirea (reducerea în bucăți mici) ale frunzelor uscate. Produsele din plante care conțin frunze de nuc sunt de obicei disponibile ca frunze mărunțite care pot fi fierte în apă pentru a prepara un decoct, ce ce va aplica pe piele. Frunzele de nuc mai pot fi găsite în combinație cu alte plante medicinale în unele produse naturiste.

În continuare îți vom prezenta beneficiile pe care ți le oferă frunzele, care pot fi recoltate cu ușurință pe parcursul întregului an.

Ce poți trata cu frunzele de nuc

Concentrația ridicată, de până la 10%, de compuși astringenți denumiți taninuri reprezintă cea mai mare parte din calitățile curative când vine vorba despre preparate pe bază de frunze de nuc. Taninurile fortifică și contractă țesuturile, devenind astfel de ajutor pentru protejarea pielii și controlul inflamației și al pruritului. Preparatele topice cu frunză de nuc sunt folosite frecvent pentru eczemă ușoară și superficială și pentru transpirație excesivă a mâinilor și a picioarelor. În Franța îndeosebi, frunza este aplicată pe arsuri solare și pentru scalpul care se exfoliază de la mătreață. Alte afecțiuni ale pielii pentru care se știe că pot fi folosite sunt eczema și herpesul.

În general, frunzele de nuc sunt uscate și mărunțite înainte de a fi fierte și transformate în decoct. Odată răcit, ceaiul poate fi folosit în comprese, spălături și alte forme care pot fi aplicate pe piele, inclusiv poate fi adăugat în apa de baze.

eczema piele

Conform cercetătorilor, frunzele de nuc dispun și de proprietăți antibacteriene, antiparazitare și repelente. Conform unui chestionar asupra fermierilor italieni vârstnici, publicat în Revista de Etnofarmacologie din 1999, frunzele de nuc erau printre cele mai frecvent folosite împotriva insectelor și în tratarea infecțiilor parazitare ale pielii.
Comitetul pentru Produse Medicinale din Plante a concluzionat că, în baza utilizării îndelungate, frunzele de nuc pot fi folosite pentru ameliorarea afecțiunilor inflamatorii minore ale pielii și pentru a reduce transpirația excesivă a mâinilor și a picioarelor. Deși nu există dovezi științifice clare care să le demonstreze eficacitatea, faptul că au fost folosite timp de cel puțin 30 de ani (în Uniunea Europeană de cel puțin 15 ani), reprezintă un indiciu util. În plus, administrarea preparatelor nu implică supraveghere medicală. Preparatele pe bază de frunze de nuc trebuie utilizate doar în cazul adulților și nu mai mult de o săptămână. Dacă simptomele persistă, trebuie consultat un medic.

O infuzie pe bază de 42 grame de frunze uscate se adaugă la 240 ml de apă care fierbe timp de 15 minute, apoi se lasă la răcit 6 ore și se strecoară administrându-se în doze de trei ori pe zi, aceeași infuzie putând fi folosită și pentru aplicare externă. În cazul ulcerațiilor persistente, pot fi vindecate cu zahăr, la care se adaugă un decoct puternic din frunze de nuc.

De reținut

Din cauza lipsei cercetărilor științifice, nu se cunosc multe despre siguranța utilizării pe termen lung a suplimentelor care conțin extract de nuc. De asemenea, există mai multe tipuri de arbori și extracte, fiecare oferind un nivel diferit de beneficii, în baza ingredientelor bioactive. Este important de reținut că auto-tratarea unei afecțiuni cronice de sănătate cu nuc și evitarea sau întârzierea îngrijirii medicale standard poate avea consecințe grave. Dacă iei în considerare folosirea frunzelor de nuc în tratarea unei afecțiuni, asigură-te că discuți mai întâi cu medicul.

Frunzele de nuc au fost folosite în siguranță timp de mai multe secole ca remediu pentru afecțiuni ale pielii. Dată fiind astringența lor, asigură-te că aplici preparatul astfel încât zona afectată să fie bine aerisită. Din același motiv, evită să acoperi simultan părți mari din corp cu comprese pe bază de frunze de nuc.

Surse: www.diynatural.com,www.herbal-supplement-resource.com,www.ema.europa.eu, https://botanical.com, https://wholehealthchicago.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Frunze de nuc pentru păr: 6 beneficii extraordinare ale acestor minuni ale naturii
  Frunze de nuc pentru păr: 6 beneficii extraordinare ale acestor minuni ale naturii

  Încă de când eram mici, mamele noastre obișnuiau să folosească pentru frumosul nostru păr frunzele de nuc. Poate că multe dintre noi încă le mai folosim și astăzi,...

  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!
  Cele mai amuzante fotografii din natură ale anului 2021. Avem nevoie și de zâmbete!

  Chiar și în vremuri tulburi, natura își urmează nestingherită cursul ei. O dovadă clară în acest sens este oferită și de fotografii realizate pe parcursul acestui...

  Uleiul de ricin: 34 de utilizari si beneficii pentru frumusete si sanatate
  Uleiul de ricin: 34 de utilizari si beneficii pentru frumusete si sanatate

  Uleiul de ricin este cunoscut de secole pentru beneficiile sale miraculoase! Pe lângă faptul că este excelent pentru păr, piele și unghii, uleiul de ricin este excelent pentru...

  Priviți ochii acestui copil: a tușit până a leșinat! Avertisment de la Dr. Mihai Craiu
  Priviți ochii acestui copil: a tușit până a leșinat! Avertisment de la Dr. Mihai Craiu

  Dr. Mihai Craiu lansează un nou avertisment pentru toți părinții, subliniind încă o dată cât este de important să ne vaccinăm copiii!

  Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
  Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

  Din dorința de a-și stimula copiii să îndrăgească natura și să învețe lucruri noi într-un mod inedit, unii părinți fac tot posibilul ca micuții lor să petreacă...

  Mai mulți bani pentru elevi! Guvernul a decis să dubleze sumele din semestrul 2 al acestui an școlar
  Mai mulți bani pentru elevi! Guvernul a decis să dubleze sumele din semestrul 2 al acestui an școlar

  Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației își propune ca, începând din semestrul doi al acestui an școlar, să se modifice cunatumurile minime ale burselor...

  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"
  Papa Francisc: Coronavirusul "este un semnal de alarmă de la Dumnezeu că nu ne-am îngrijit de casa noastră. Dumnezeu iartă, natura nu"

  Să recunoaștem, ceea ce am citit în titlu este ceva de gândim cu toții, chiar dacă nu avem curajul să o spunem cu voce tare. Papa Francisc a spus, de fapt, ceea ce o...

  O zi din viața unui ginecolog: Ajung la spital la timp, împinge de câteva ori și naște. Măreția acestui moment încă mă uimește
  O zi din viața unui ginecolog: Ajung la spital la timp, împinge de câteva ori și naște. Măreția acestui moment încă mă uimește

  Un medic nu este o făptură supraomenească, cum mulți sunt tentați să creadă. Este un om, la fel ca și noi, cu griji, probleme, dar și cu bucurii. În plus, ajunge să...

  © 2022 Qbebe