Osteoporoza - ce este, simptome si tratament

Osteoporoza - ce este, simptome si tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Osteoporoza constituie o afectiune extrem de des intalnita, dar din pacate este tardiv diagnosticata. Desi prezinta rareori potential fatal, complicatiile asociate cauzeaza probleme ce privesc intregul organism. Sa aflam care sunt acestea, alaturi de simptomele ce o caracterizeaza si cateva moduri de prevenire sau tratament alaturi de doamna doctor Dana Boeriu.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afectiune in care oasele devin mai fragile si mai casante (denumirea sa inseamna oase poroase in latina), astfel ca si o cadere sau chiar un efort usor (aplecarea sau tusea) pot conduce la o fractura (acestea apar de obicei la nivel soldului, incheieturilor si coloanei vertebrale si in timpul activitatilor de rutina, cum este mersul). Oasele reprezinta un tesut viu care este in mod constant absorbit si inlocuit, iar aceasta boala osteoporozaapare cand crearea de tesut osos nou nu tine pasul cu inlocuirea celui vechi. In mod concret interiorul unui os normal are mici spatii, asemenea unui fagure, iar in cazul acestei afectiuni marimea acestor spatii creste (isi pierd densitatea ce masoara cantitatea de calciu si minerale) incat oasele isi pierd taria si densitatea (in acelasi timp si exteriorul osului devine mai slab si mai subtire).

Osteoporoza afecteaza barbatii si femeile de toate rasele, dar s-a observat o incidenta mai mare in special in cazul femeilor albe si asiatice si al celor care au trecut de menopauza (jumatate dintre femei si un sfert dintre barbati vor suferi o fractura specifica dupa 50 ani). Problema principala este faptul ca deteriorarea sistemului osos apare in mod silentios si progresiv, simptomele nefiind prezente pana la aparitia primei fracturi. La nivel mondial, conform statisticilor, mai mult de 40 milioane de persoane sufera de osteoporoza sau de masa osoasa scazuta.

Simptome osteoporoza

In mod uzual, dupa cum am mentionat anterior, nu sunt vizibile simptome in stadiile incipiente ale pierderii de substanta osoasa, dar odata slabite oasele puteti observa: durere de spate (din cauza unei vertebre fracturate - fractura prin compresie- sau lezate), scaderea in inaltime in timp (cifoza), postura aplecata, o fractura osoasa care apare mai usor decat se asteapta (coloana, incheietura sau sold).

Cauze

In copilarie, oasele cresc si se repara rapid, dar acest proces este incetinit odata cu varsta. Oasele se opresc din cresterea in lungime intre varsta de 16-18 ani (masa osoasa de varf) si continua sa scada in densitate pana dupa varsta de 20 ani (resorbtie). Apoi, incepand cu varsta de 35 ani se pierde gradual densitatea osoasa (remodelare), reprezentand un aspect normal al imbatranirii, insa in unele cazuri aceasta conduce la osteoporoza si risc crescut de fracturi. Alti factori care sporesc riscul de aparitie al osteoporozei:

- afectiuni asociate gladelor secretoare de hormoni (hipertiroidismul, dar si paratiroida sau glande adrenale hiperreactive). In cazul femeilor, menopauza conduce la o scadere a nivelului de estrogen, iar la barbati apare scaderea nivelului de testosteron (odata cu inaintarea in varsta) care pot cauza pierderea de substanta osoasa. In unele situatii si amenoreea (absenta menstruatiilor o perioada de timp) constituie un factor de risc.
- istoricul familial (de osteoporoza)
- utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente ce afecteaza duritatea oaselor sau nivelele hormonale (cum sunt prednisonul, heparina)
- probleme de malabsorbtie (interventie chirurgicala gastrointestinala), nutritie deficitara (in special un aport redus de calciu), tulburari de alimentatie (malnutritie, anorexie), inactivitate fizica (afectiuni ce necesita repaus la pat)
- consum ridicat de alcool si tigari

Riscul cel mai mare ramane in continuare varsta, alaturi de sex (femeile caucaziene sau asiatice). Se pare ca si o greutate mica corporala sau un schelet mic constituie factor de risc, dar exista si o serie de situatii in care nu exista o cauza evidenta.

Diagnostic

Densitatea osoasa poate fi evaluata cu ajutorul unui dispozitiv (osteodensitometria DEXA cel mai des, insa se poate apela si la tomografie pentru coloana vertebrala) care utilizeaza nivele reduse de radiatii pentru a determina proportia de minerale continuta de oase. In timpul acestei testari, va aflati intinsi pe o masa in timp ce scanner-ul trece deasupra corpului, in majoritatea situatiilor fiind investigate doar cateva segmente osoase (radiografiile simple nu permit identificarea sa exacta). Acest test va permite diagnosticarea pierderii de substanta osoasa si va prevedea riscul de fracturi, dar si urmarirea evolutiei tratamentului. Este recomandat uneori si un test de sange si de urina, daca osteoporoza este cauzata de o problema medicala (si nu de varsta).

Tratamentul osteoporozei

Cel mai adesea sunt utilizate medicamente de tip bifosfonati ce previn pierderea densitatii osoase (oral sau intravenos) sau medicamente ce incetinesc procesul de remodelare osoasa. In ce priveste bifosfonatii, acestia pot cauza o serie de efecte adverse: greata, durere abdominala, dificultate la inghitire si risc de esofag inflamat sau ulcer esofagian (formele injectabile nu provoaca probleme stomacale si pot fi si mai usor/putin costisitor de administrat). De asemenea, tratamentul pe termen lung a fost asociat cu o fisurare osoasa si chiar fractura la nivelul femurului (dar pot afecta si maxilarul, fiind recomandat un consult stomatologic prealabil terapiei).

La barbati, poate fi recomandata terapia cu testosteron, iar la femei cea cu estrogen (este asociata insa cu risc crescut de cheaguri de sange, boli de inima si anumite tipuri de cancer - de san) sau cu raloxifen (terapie osteoporozaalternativa cu mai putine riscuri). De asemenea, medicul indica si administrarea de calcitonina (reduce reabsorbtia osoasa), dar si de calciu (1000 - 1500 mg / zi pentru femeile aflate in perioada de postmenopauza si 1500 mg / zi pentru adolescenti si adultii tineri in scop de preventie) si vitamina D (800 UI / zi asociate cu calciu scad semnificativ riscul aparitiei fracturilor de sold). Nu in ultimul rand, trebuie sa efectuati modificari in ceea ce priveste stilul de viata, imbunatatindu-va alimentatia si nivelul de efort fizic (exercitiile fizice joaca un rol cheie in conservarea densitatii osoase la adultii - mers, jogging, tenis, dans, yoga, ridicat greutati etc.)

Prevenire

Exista o multitudine de factori de risc ce nu pot fi controlati, sexul, varsta si istoricul familial, insa si o serie asupra carora aveti posibilitatea sa interveniti. Astfel, cele mai bune mijloace de a preveni osteoporoza includ: un aport ridicat de calciu si vitamina D (nu excesiv), efectuarea regulata de exercitii fizice, renuntatul la fumat/alcool (in exces), limitarea consumului de cofeina la maxim 3 cai pe zi (sau echivalentul) si pentru femei evaluarea beneficiilor si efectelor adverse ale terapiei hormonale.

Doamna doctor Dana Boeriu - Medic Primar Endocrinologie, Centrul Medical Hiperdia Brasov:

"Demineralizarea osoasa rezultata din dezechilibrul dintre resorbtia si formarea osoasa, resorbtia fiind in acest caz mult accelerata.

Se impune obiectivarea OP prin determinarea densitatii minerale osoase(DMO) metoda DEXA. Foarte importanta este detectarea precoce a pacientelor cu risc crescut de OP-paciente cu sindrom hipoanabolic (IMC- indice masa corporala<18 kgm), paciente fumatoare, cele cu menopauza precoce(<45 ani), cele care au urmat tratamente cu glucocorticoizi, cele cu factori de risc genetic (antecedente familiale, spre exemplu mama cu fractura de sold).

Exista o serie de boli endocrine care pot determina osteoporoza-situatia OP secundara, ca de exemplu: hiperparatiroidismul, hipercorticismul, hipertiroidismul, insuficienta ovariana prematura. De aceea bilantul unei paciente cu OP-bazat pe examenul clinic-include si investigarea secretiei de PTH (parathormon), cortizol, hormoni tiroidieni, estradiol, 25OH vitD etc.

Tratamentul este cu atat mai eficace cu cat diagnosticul se stabileste intr-o faza mai precoce a OP.
O importanta majora in OP trebuie acordata preventiei:
-asigurarea unui aport optim de calciu si vit D,
-evitarea fumatului,
-tratarea tulburarilor de ciclu menstrual la timp,
-evitarea sedentarismului."

 

Iti recomandam gama Osteocare de la Vitabiotics:

Multumim doamnei doctor Dana Boeriu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
www.iofbonehealth.org; www.healthline.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.mayoclinic.org; www.healthline.com; www.nhs.uk; www.cdt-babes.ro

Articolul urmator
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
    Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

    Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Sindromul Pandas: simptome și tratament
    Sindromul Pandas: simptome și tratament

    Infecțiile streptococice fac parte dintre problemele de sănătate des întâlnite în copilărie. Acest tip de infecții se tratează cu ajutorul antibioticelor,...

    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament
    Piciorul tal valg: cauze, simptome, tratament

    Piciorul tal valg (Talus valgus) este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului întâlnită la nou-născuți și este cauzată de poziția fătului în uter....

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    © 2024 Qbebe