Sirop de curcuma: beneficii neștiute pentru sănătate

Sirop de curcuma: beneficii neștiute pentru sănătate

Raluca Margean - Redactor

Turmericul este considerat a fi unul dintre cele mai prețioase și sănătoase condimente. Se folosește în principal la gătit, pentru a da o aromă deosebită preparatelor culinare, însă este utilizat de mii de ani în medicina tradițională ayurvedică datorită proprietăților sale curativem mai ales sub formă de sirop de curcuma. Beneficiile sale sunt însemnate, tratând diverse afecțiuni care includ durere cronică și inflamație. Află din acest articol care sunt efectele terapeutice ale turmericului și care sunt contraindicațiile sale. 

Ce este curcuma sau turmericul?

sirop-de-curcuma-condiment

Turmericul, uneori numit șofran indian sau condimentul auriu, este o plantă înaltă care crește în Asia și America Centrală. El se găsește în comerț sub formă de pulbere, suc sau sirop de curcumă, capsule, ceaiuri sau diverse extracte și este folosit pe post de colorant, condiment sau pentru tratarea diferitele afecțiuni de sănătate.

Curcumina, un polifenol de culoare galben-portocalie, este ingredientul activ din turmeric și are proprietăți biologice puternice. De altfel, turmericul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, fiind utilizat ca adjuvant în tratarea mai multor boli, de la afecțiuni minore precum răceală sau gripă, până la altele mai compexe precum boli de inimă sau prevenirea unor forme de cancer. 

Pe lângă curcumină, turmericul mai conține uleiuri volatile, vitamine, săruri minerale, peptide solubile în apă, polizaharide, fier, mangan, potasiu, vitamina B6, aceste ingrediente fiind și ele responsabile pentru unele din proprietățile terapeutice miraculoase ale acestei plante. Dacă nu știi ce să alegi între pulbere sau sirop de turmeric, recomandarea specialiștilor este să folosești sucul deoarece acestea este mai concentrat și se absoarbe mai bine în organism. Pulberea de turmeric este bine să se folosească alături de piper negru deoarece piperina ajută la creșterea biodisponibilității curcumei. 

Beneficii suc de curcuma

1. Are efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Turmericul este în principal folosit pentru a combate inflamația. Studiile au arătat că, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite de combatere a inflamației, cum ar fi Advil (ibuprofen) și aspirina. De asemenea, deoarece inflamația cronică contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boli inflamatorii intestinale, pancreatită și artrită. Turmericul este folosit și pe post de calmant, deoarece are capacitatea de a ameliora durerea. 

2. Este bun pentru îmbunătățirea memoriei și funcțiilor creierului.

Studiile arată că curcumina poate crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care îți ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează dezvoltarea celulelor creierului. Nivelurile scăzute de BDNF pot fi asociate cu tulburări ale creierului, inclusiv boala Alzheimer. Turmericul poate stimula funcția creierului îmbunătățind timpul de reacție și memoria, dar poate ajuta și la întârzierea sau inversarea degenerării creierului. 

Citește și: Vitamine pentru memorie: Ce nu trebuie să-ți lipsească

3. Este un adjuvant în tratarea stărilor depresive.

La fel ca și Alzheimer, depresia este asociată cu niveluri scăzute de BDNF în creier, prin urmare, datorită capacității turmericului de a crește nivelul de BDNF, el este folosit și ca un antidepresiv eficient. Cu toate că sunt nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege rolul curcuminei în tratarea acestei afecțiuni, anumite studii efectuate asupra pacienților cu tulburări depresive majore au demonstrat faptul că planta are efecte asemănătoare cu Prozacul (medicamentul folosit pentru tratarea depresiilor cronice).  

4. Ajută la menținerea sănătății inimii.

Sucul de turmeric este cunoscut pentru faptul că reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge, contribuind astfel la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. De asemenea, el previne depunerea de colesterol pe vasele de sânge și scade tensiunea arterială, putând fi utilizat în caz de hipertensiune arterială. 

5. Previne apariția diabetului, reducând nivelul de zahăr din sânge.

Turmericul poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului, precum și la tulburările asociate precum nefropatia diabetică (numită și boala renală diabetică), care afectează persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Chiar dacă studiile au fost efectuate în principal pe șoareci, specialiștii sunt de părere că substanța curcumină poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante și poate îmbunătăți mulți dintre factorii care contribuie la instalarea diabetului. Studii clinice au demonstrat că siropul de curcumă scade glicemia, reglează secreția de insulină și ajută la menținerea funcționării pancreasului. Bineînțeles, este recomandat ca acesta să fie consumat împreună cu medicația antidiabetică, deoarece crește efectul benefic al acestor medicamente.

6. Datorită proprietăților antioxidante, turmericul poate ajuta la prevenirea și tratarea cancerului.

Cercetările efectuate pe șoareci au arătat că turmericul ajută la încetinirea răspândirii celulelor tumorale, împiedică formarea tumorilor și poate ucide celulele canceroase. Interesant este faptul că, în India, unde turmericul este un condiment nelipsit din alimentatie, incidența cancerului de colon, de plămân, sân sau prostată este de zece ori mai mică decât în alte părți ale lumii. Speciaiștii recomandă consumul regulat de suc de turmeric dimineața pe stomacul gol.

7. Accelerează procesul de vindecare a rănilor.

Datorită proprietăților antibacteriene, antivirale și antifungice, curcuma sau turmericul este utilizat pentru tratamentul unor infecții și ca antiseptic. Consumat în mod regulat, el îmbunătățește sistemul imunitar, determinându-l pe acesta să lupte în mod eficient împotriva virușilor și infecțiilor cauzate de aceștia.

8. Este folosit pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii și ca agent anti-îmbătrânire.

Sucul proaspăt poate fi utilizat în tratamentul eczemelor, dermatitelor alergice, psoriazis, varicelă, zona-zoster, pete pigmentare sau acnee. De asemenea, turmericul ajută la menținerea elasticității pielii, reducând în mod vizibil ridurile. De asemenea, chiar dacă nu există dovezi că turmericul sau curcumina influențează în mod direct longevitatea, datorită capacității sale de a lupta împotriva inflamației, de a proteja corpul împotriva radicalilor liberi și a amâna degenerarea creierului, specialiștii susțin că această plantă poate fi folosită ca agent anti-îmbătrânire și consumată sub formă de supliment.

9. Poate ajuta la protejarea ochilor și prevenirea degenerării vederii.

Glaucomul este una dintre principalele cauze ale orbirii la persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Diverse cercetări au arătat că tratamentele topice cu curcumină pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerării cauzate de vârsta înaintată. 

Rețetă de sirop de curcuma

sirop-de-curcuma-bautura-turmeric

Siropul sau sucul de curcuma poate fi făcut foarte ușor acasă. Spală bine câteva rădăcini de turmeric, curăță-le de coajă, apoi taie-le în bucățele, pune-le într-un storcător pentru a obține sucul. Dacă vrei, poți adăuga zeamă de lămâie, puțin suc de ghimbir și miere de albine. Siropul sau sucul de turmeric îl poți păstra la frigider pentru maxim trei zile. Poți găsi sirop gata preparat și la plafar, este la fel de bun și acesta.

Utilizări pentru siropul de curcuma

Siropul de curcuma se folosește pentru ameliorarea durerilor, pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea apariției și tratarea diverselor afecțiuni medicale, inclusiv răceală și gripă. Se recomandă consumul a 200 de ml de sirop dimineața și seara.

Cum se prepară laptele de turmeric?

Iată cum se prepară o porție (aproximativ o cană) de lapte de turmeric:

Ingrediente:

  • 1/2 cană (120 ml) de lapte neîndulcit la alegere
  • 1 lingură de turmeric
  • 1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras sau 1/2 lingură de ghimbir praf
  • 1/2 lingură de pudră de scorțișoară
  • 1 vârf de piper negru măcinat
  • 1 lingură de miere sau sirop de arțar (opțional)

Mod de preparare:

  1. Amestecă toate ingredientele într-o cratiță mică și pune-o la foc pentru fierbere.
  2. Lasă focul mic timp de aproximativ 10 minute, apoi strecoară băutura printr-o sită fină în cană.
  3. Adaugă un vârf de scorțișoară și servește-l proapăt.
  4. Poți păstra sucul de turmeric în frigider până la 5 zile, dar trebuie să-l încălzești puțin înainte de consum.

Ceai de curcuma

Curcuma se poate consuma și sub formă de ceai. Pentru a-l obține, fierbe într-o oală patru căni de apă, adăugând o linguriță de turmeric ras. Lasă să fiarbă timp de 10 minute, apoi scurge lichidul printr-o sită. Adaugă miere și zeamă de lămâie după ce ceaiul s-a mai răcit, iar pentru o absorbție optimă, presară și un vârf de cuțit de piper negru măcinat. De asemenea, poți adăuga pudră de turmeric și la ceaiurile de fructe, împreună cu puțin piper negru măcinat.

Citește și: Ceai de ghimbir cu miere și lămâie

Care sunt contraindicațiile turmericului?

sirop-de-curcuma-contraindicatii-turmeric

Turmericul este deosebit de sănătos și este considerat extrem de sigur, însă trebuie consumat în dozele recomandate. Consumul de cantități ridicate de turmeric pentru perioade îndelungate de timp poate conduce la dureri abdominale (datorită creșterii producției de acid gastric) sau poate cauza probleme persoanelor care au pietre la vezica biliară. De asemenea, pentru suferinzii de diabet, turmericul poate conduce la hipoglicemie (nivel prea scăzut de glucoză în sânge). 

Deoarece curcuma previne formarea cheagurilor de sânge, acest aliment nu trebuie consumat cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală și nu trebuie combinat cu medicație cu rol anticoagulant, deoarece crește riscul de hemoragii.

Totodată, femeile gravide sau care alăptează ar trebui să nu ia suplimente alimentare cu turmeric.

În concluzie, consumă responsabil orice fel de suplimente pe bază de plante, respectând dozele recomandate de medic sau cele înscrise pe instrucțiunile de utilizare. 

Surse: everydayhealth.com, healthline.com, medicalnewstoday.com

Surse foto: Pixabay.com

Articolul urmator
Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare
Iaurt de caju: beneficii și mod de preparare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au
    Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au

    Coarnele de pădure sunt fructe mici ce pot fi de culoare roșie, portocalie sau galbenă. Coarnele de pădure se coc la începutul toamnei, iar datorită proprietăților lor sunt...

    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?
    Dormitul alături de copii poate avea beneficii pentru sănătate?

    Obișnuiești să împarți patul alături de copilul tău și nu știi dacă faci cea mai bună alegere? Te sperie statisticile, dar instinctul tău de părinte îți spune că nu...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile
    Este sezonul pepenelui: 6 rețete neștiute care îți vor surprinde simțurile

    Când spunem vară și mai ales când spunem luna august deja ne plouă în gură, pentru că este sezonul în care pepenele roșu este regele farfuriilor noastre. Suntem...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop
    Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop

    O fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani au fost transferați din Botoșani cu un avion SMURD la un spital din București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop.

    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos
    Ce beneficii are combinatia bicarbonat-ulei de cocos

    Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara.

    © 2024 Qbebe