Din grija pentru copilul tau

Analize in al treilea trimestru de sarcina

Analizele din timpul sarcinii sunt extrem de importante atat pentru sanatatea fatului, cat si pentru ce a mamei. In functie de trimestrul sarcinii, exista si o serie de analize specifice. Dupa cele efectuate in primul si al doilea trimestru de sarcina, urmeaza cele caracteristice celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Ca viitoare mamica, esti pe ultima suta de metri, asadar iata ce analize trebuie sa faci intre saptamanile 28 si 42.

Analizele de sange din al treilea trimestru de sarcina

Chiar daca acestea au fost facute ulterior, ele trebuie repetate si in aceasta etapa a evolutiei sarcinii. Hemoleucograma, transaminazele, creatinina, ureea, colesterolul, trigliceridele si calcemia reprezinta baza in ceea ce priveste monitorizarea starii de sanatate a mamei.

Hemoleucograma

Hemoleucograma masoara numarul de globule rosii si albe din sange (eritrocite si leucocite), cantitatea de hemoglobin din sange, procentrul de globule rosii, marimea acestora, numarul de trombocite. Toate aceste informatii sunt necesare pentru a depista numeroase disfunctii ale organismului cum ar fi anemiile de diferite tipuri, infectii, leucemie, inflamatii, oxigenarea defectuoasa.

Transaminazele

Transaminazele ajuta la evaluarea starii ficatului. Acest tip de analiza ajuta atat la depistarea unor boli ca hepatita, ciroza hepatica, precum si la identificarea unor boli extrahepatice, cum ar fi cele ale musculaturii scheletice, hemoliza, afectiuni tiroidiene, intoxicatii, anorexia, bulimia.

Creatinina si ureea

Creatinina este sintetizata in ficat si rinichi. Ca si ureea, creatinina este eliminate prin urina. Este necesar sa iti faci aceasta analiza, deoarece ajuta la identificarea unor eventuale boli ca diabetul, hipotiroidism, insuficienta renala.

Ureea sanguine masoara cantitatea de azot din uree si sange. Acest tip de analiza medicala este utilizata pentru aprecierea functiilor renale.

Colesterolul si trigliceridele

Specialistii solicita acest tip de investigatie medicala femeilor insarcinate deoarece depistarea unui nivel ridicat de colesterol este un indicator al inflamarii corpului, acest lucru ducand la un risc marit de nastere prematura. De asemenea, nivelul marit al trigliceridelor contribuie la cresterea acestui risc. Inflamatia si cresterea colesterolului si a trigliceridelor perturba dezvoltarea placentei in partametri normali.

Calcemia

Nivelul de calciu in sange este extrem de important, deoarece acesta asigura echilibrul intre absorbtia intestinala a calciului, fixarea sa in oase sau dimpotriva, eliberarea sa prin urina.

 

Toleranta la glucoza

Testul de toleranta la glucoza este recomandat gravidelor ce inregistreaza glicemii peste limita superioada a normalului, precum si celor care prezinta risc crescut de a dezvolta diabet gestational (diabetul de sarcina) si preeclampsia.

Analizele de urina si secretii vaginale

Analizele de urina si analizele secretiilor vaginale din trimestrul 3 sunt de preferat sa se faca in ultima luna de sarcina, cat mai aproape de momentul nasterii.

Secretii vaginale

In ceea ce priveste infectiile vaginale, posibila prezenta a Streptococului Beta hemolitic cunoscut si sub numele de streptococul de grupa B este foarte important de depistat, deoarece aceasta poate afecta si trasmisa bebelusului provocandu-i grave probleme, precum: septicemie, pneumonie sau meningita. Acest tip de analiza a secretiei vaginale se efectueaza intre saptamanile 35-38 de sarcina, pentru a fi depistata timpuriu si tratata corespunzator, astfel incat sa fie inalturata aparitia eventualelor complicatii. Se recurge, de asemenea, si la testele pentru sifilis, chlamidia, gonoree si HIV.

Analize de urina

Urocultura se repeta in al treilea trimestru de sarcina pentru depistarea si tratarea eventualelor infectii urinare foarte frecvente in timpul sarcinii.

Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala se va masura, de asemenea, foarte des, tocmai pentru a depista posibila prezenta a hipertensiunii arteriale. Medicul ginecolog va tine o evidenta a valorilor tensiunii arteriale pentru a sesiza posibile modificare ale acesteia.

Ecografia 4D

Ecografia 4D iti va fi recomandata de catre medic in al treilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 30-32. Acest tip de ecografie va arata pozitionarea fatului in uter, precum si pozitionarea placentei, dimensiunile fatului, cantitatea de lichid amniotic si posibile malformatii congenitale.
 

  

Este foarte important ca viitoarea mamica sa constientizeze importanta acestor analize medicale de rutina. Daca urmeaza sa aduci pe lume un bebe, informeaza-te si tine o legatura permanenta cu medicul tau ginecolog pentru a te asigura ca sarcina evolueaza in parametri normali.

Ce probleme de sănătate pot apărea din cel de-al treilea trimestru de sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Incredibil! Cum arată un fotomodel în ultimul trimestru de sarcină
  Incredibil! Cum arată un fotomodel în ultimul trimestru de sarcină

  Se spune că sarcina aduce o frumusețe aparte oricărei viitoare mămici. Din câte se pare, asta se aplică și în cazul unui fotomodel din Statele Unite ale Americii, care...

  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru
  Durere profundă pentru Roxana Ionescu: a pierdut sarcina în ultimul trimestru

  Roxana Ionescu este pusă la încercare de viață, aflându-se într-un moment de cumpănă. Frumoasa „Mama Natură" urma să nască, dar a pierdut sarcina chiar...

  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul
  Șocant! 70% din cele 4.000 de laboratoare pentru analize nu au contract cu statul

  Nereguli șocante în laboratoarele de recoltare a analizelor de sânge. Din câte se pare, nu se respectă normele de igienă și protocoalele medicale și aproape 70% dintre...

  Al treilea copil al familiei regale naşte furia mamelor din UK
  Al treilea copil al familiei regale naşte furia mamelor din UK

  Se spune că şi cele mai solide case pot fi afectate de furtuni puternice! Este tocmai ce se întâmplă cu Casa Regală a Marii Britanii, aflată în prezent sub lumina reflectoarelor şi...

  Îmi urăsc al treilea copil, şi aş fi uşurată dacă ar muri
  Îmi urăsc al treilea copil, şi aş fi uşurată dacă ar muri

  Ne aşteptăm ca declaraţiile părinţilor pe care le citim în diverse articole să fie pline de dragoste faţă de copiii lor, însă nu se întâmplă tot timpul...

  Kate Middleton este însărcinată cu cel de-al treilea copil!
  Kate Middleton este însărcinată cu cel de-al treilea copil!

  Familia regală a Marii Britanii este în culmea fericirii. Ducesa de Cambridge urmează să aducă pe lume încă un moștenitor cu sânge albastru.

  30 de mii de euro pentru mamele care fac al treilea copil
  30 de mii de euro pentru mamele care fac al treilea copil

  Femeile din Ungaria sunt încurajate să devină mame, iar Guvernul pregătește o serie de facilități financiare pentru familiile care fac mulți copii și contribuie la sporul...

  © 2019 Qbebe