Analize in sarcina: rezultate care se modifica, dar sunt normale

Cosmina Ionita

Scaderea hemoglobinei si a numarului de hematii, scaderea glicemiei sau cresterea numarului de leucocite si a VSH sunt variatii normale ale parametrilor biologici aparute in timpul sarcinii. Daca nu ai experienta in evaluarea testelor medicale, interpretarea lor poate fi confuza. Nu te ingrijora! Discuta cu medicul ginecolog. Este singurul in masura sa puna un diagnostic. Qbebe iti dezvaluie cele mai importante analize care ar putea avea rezultate modificate in sarcina.

Monitorizarea sarcinii presupune atat controale medicale si ecografii, cat mai ales investigatii paraclinice in fiecare trimestru de sarcina, astfel incat ginecologul sa determine corect starea de sanatate a mamei si dezvoltarea normala a bebelusului. In timpul sarcinii, parametrii normali ai sangelui si urinei variaza. Ca sa nu se sperie, viitoarea mamica trebuie sa cunoasca valorile normale si cauza modificarilor fiziologice.

Din procesul de supraveghere medicala a sarcinii lipseste, insa, ghidul unic de urmarire. O recunoaste Gabriela Cotarcea, medic obstetrica-ginecologie stabilit in Elvetia: "Nu exista un screening, un ghid universal valabil dupa care toti medicii sa se orienteze. In saptamanile 11 - 40 de sarcina, toate gravidele ar trebui sa faca aceleasi analize si aceleasi ecografii. In plus, daca eu - ca medic - descopar o problema cum ar fi colecistita sau gastrita, ii dau o trimitere la specialist. Ii scriu acestuia o scrisoare medicala, careia ii atasez istoricul pacientei si i-o trimit direct. Pacientele nu trebuie sa cunoasca stresul. Ele nu sunt medici. Nu au de ce sa se ingrijoreze inutil."

Hemoleucograma

Hemoleucograma este o investigatie esentiala pentru femeile insarcinate deoarece permite descoperirea anemiilor (determinata de scaderea globulelor rosii), a poliglobuliilor (cresterea globulelor rosii), a infectiilor acute sau cronice, a tulburarilor de coagulare precum si a altor boli hematologice. Hemograma se efectueaza imediat dupa confirmarea sarcinii si se repeta de mai multe ori in timpul celor noua luni.

Valori normale:
Hemoglobina: 12-16 g/dl
Hematocrit: 36-42%
Numar hematii (globule rosii): 4-5,5 milioane/mm3
Indici eritrocitari: VEM (volum eritrocitar mediu) 80-94 fL
CHEM (concentratie medie a hemoglobinei) 32-36%
HEM (hemoglobina eritrocitara medie) 27-33 pg
Numar leucocite (globule albe): 5.000-10.000/ mm3
Neutrofile 55-70%
Eozinofile 1-6%
Bazofile 1%
Limfocite 20-45%
Monocite 2-8%
Numar trombocite: 150.000-300.000/ mm3

analize in sarcina

Grupa sanguina si coagulograma

Cunoasterea grupei sanguine este fundamentala pentru a identifica o eventuala incompatbilitate in caz de necesitate a unei transfuzii la nastere. Sistemul Rh trebuie cunoscut, el avand o importanta deosebita pentru monitorizarea corecta a sarcinii. Daca mama are Rh negativ si copilul mosteneste Rh pozitiv al tatalui, mama va fi imunizata la prima nastere. In schimb, la urmatoarea nastere, anticorpii vor actiona impotriva copilului. Coagulograma investigheaza factorii care intervin in coagularea sanguina, permitand determinarea tulburarilor de coagulare ale gravidei si a riscurilor de sangerare la nastere.

Valori normale:
Timpul de sangerare: 2-3 minute (la lobul urechii) si 2-10 minute (la antebrat)
Timpul de coagulare: 8-12 minute (la pulpa degetului)
Timpul Quick: 12-15 secunde
Timpul de recalcifiere Howell: 60-120 secunde
Timpul de protrombina: 12-15 secunde
Activitate protrombinica: 80-120%
INR (international normalised ratio):1-1,5
APTT (timpul de tromboplastina partial activata): 25-36 secunde

Fibrinogenul

Fibrinogenul este o substanta proteica din sange produsa in ficat, cu rol important in coagularea sangelui. Capacitatea sangelui de a se coagula este esentiala in momentul nasterii. Valorile scazute ale fibrinogenului evidentiaza predispozitia la hemoragii, iar cele crescute scot la iveala boli infectioase si inflamatii. Cu toate acestea, in anumite limite, valorile crescute ale fibrinogenului sunt normale in timpul sarcinii: organismul sa pregateste pentru pierderea de sange din momentul nasterii.

Valori normale ale fibrinogenului: 200-400 mg la 100 ml
VSH (viteza de sedimentare a hematiilor): 5-13 mm/1 ora si 5-20 mm/2 ore
Proteina C reactiva <1mg/dl.

Acid uric, uree, creatinina

Creatinina, urea si acidul uric sunt deseuri rezultate din consumarea proteinelor. Aceste substante se gasesc in sange si devin toxice pentru organism daca depasesc valorile normale. Valorile crescute apar in boli infectioase, hematologice sau renale. Valorile scazute apar in bolile de ficat sau la persoanele subnutrite.

Valori normale:
Uree: 20-50 mg/dl
Creatinina: 0,6-1,2 mg/dl
Acid uric: 2-5 mg/dl

analize in sarcina

Lipidele din sange

Grasimile din sange sunt lipide totale, trigliceride, acizi grasi, lipoproteine, colesterol. Cresterea valorilor apare in afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, dar si stari de stres psihic. Afectarea cronica a vaselor sanguine produce ateroscleroza si aparitia bolilor cardio-vasculare cu impact negativ asupra sarcinii.

Valori normale:
Lipide totale: 600-800 mg/dl
Trigliceride: 30-135 mg/dl
Acizi grasi: 200-450 mg/dl
Lipoproteine: 150-250 mg/dl
Colesterol: < 180 mg/dl, din care: HDL (colesterol "bun") > 40 mg/dl si LDL (colesterol "rau") < 130 mg/dl.

Proteinele din sange

Albumina si globulina sunt proteine sanguine, a caror valoare normala se incadreaza intre 6,6 -8,6 g/dl. Valorile scazute evidentiaza aportul proteic redus sau imunitate scazuta si aparitia edemelor. Electroforeza - proteinograma evidentiaza diversele fractiuni proteice: albumina 52-62% si globuline 38-48%.

Glicemia

Glicemia reprezinta concentrata glucozei in sange si este foarte inportanta in depistarea diabetului gestational sau toleranta alterata la glucoza. Hiperglicemia duce la coma diabetica si apare in diabet zaharat si boli ale glandelor endocrine, iar hipoglicemia induce coma hipoglicemica si apare in situatii de infometare sau cand bolnavii de diabet iau o doza prea mare de insulina.
Valori normale: 65-120 mg/dl

Ionograma

Ionograma presupune dozarea serica ai principalilor ioni implicati in echilibrul hidroelectrolitic al gravidei. Ionograma este esentiala in depistarea afectiunilor cardio-vasculare, renale, digestive si metabolice.

Valori normale:
Sodiu: 132-144 mmol/l
Potasiu: 3,6-4,8 mmol/l
Clor: 96-105 mmol/l
Calciu: 4,5-5,5 mEq/l
Magneziu: 1,3-2 mEq/l

Examenul de urina

Sumarul de urina trebuie efectuat pentru depistarea unei eventuale infectii urinare, caz in care sunt necesare analize suplimentare.
Testul de urina urmareste urmatorii parametri:
Cantitatea de urina in 24 de ore: 1.000 -1.500 ml
Densitatea: 1.015-1.030
pH-ul: 5,5-6,5 (acid)
Hematii: 3.000/ml/minut
Leucocite: 2.500/ml/minut
Glucoza (glicuzuria) absenta
Albumina (albuminuria) absenta
Corpi cetonici (cetonuria) absenti
Pigmentii biliari absenti
Urobilinogen cantitati mici
Cilindri absenti
Cristale urinare prezente in cantitate mica
Transparenta
Culoarea: galbuie

analize in sarcina

Examenul secretiei vaginale

Analiza secretiei vaginale trebuie efectuata inca de la inceput pentru a identifica din timp o posibila infectie care ar putea avea consecinte grave asupra sarcinii: avort spontan, nastere prematura sau malformatii congenitale. Daca rezultatul examenului de secretie iese pozitiv, mamei i se va administra, in timpul travaliului, tratament cu antibiotic pentru a reduce riscul de transmitere a infectiei la copil.

Teste pentru bolile infectioase

Testele serologice pentru hepatitele B si C sunt foarte importante tinand cont ca infectia cu virus B sau C se poate transmite transplacentar de la mama la copil in timpul sarcinii sau nasterii. Pentru hepatita cu virus B se fac urmatoatele teste: antigen HBs si anticorpii anti-HBs, iar pentru hepatita cu virus C: anticorpii anti-HCV si ARN-HCV.

Testele imonologice pentru lues (sifilis) depisteaza anticorpii ce apar dupa infectia cu Treponema pallidum. Descoperit la timp, sifilisul poate fi tratat fara riscul de transmitere la fat.

Adeseori asimptomatice si cu risc scazut la adulti toxoplasma, cytomegalovirus, herpes simplex, rubeola, listeria pot provoca malformatii grave. De aceea, este indicat ca, la inceputul sarcinii, mama sa descopere daca are anticorpi (imunitate) pentru aceste boli.

Din cauza riscului crescut de transmitere a virusului HIV la fat, medicii recomanda efectuarea testului imonulogic pentru infectia cu HIV de doua ori in timpul sarcinii.

Cum pot interpreta rezultatele?

Pentru o interpretare corecta a rezultatelor, trebuie sa cunosti modificarile parametrilor de laborator in cursul sarcinii normale. Trebuie precizat ca valorile considerate normale sunt valori medii si pot diferi in functie de varsta, rasa si zona geografica. Aceste valori pot prezenta variatii in functie de metoda de laborator folosita. Valorile din tabelul de mai jos sunt prezentate prin comparatie cu femeile sanatoase care nu sunt insarcinate.

Analizele doar completeaza tabloul clinic prin care se poate pune corect diagnosticul. Si numai medicul este in masura sa interpreteze rezultatul acestor analize in functie de mai multi factori.

 

Valori modificate in sarcina

 

"Femeile sunt in perioada cea mai importanta din viata cand trebuie sa fie relaxate si sa nu se gandeasca la nimic. Mama imi spunea adesea: "nu te-ai nascut cu stea in frunte". Eu le spun pacientelor: "Dumnezeu v-a pus viata inauntru, dar voi le puneti copiilor stelute in frunte", concluzioneaza Gabriela Cotarcea, medic obstetrica-ginecologie stabilit in Elvetia.

Citeste si:

Lista completa cu analizele medicale din timpul sarcinii

Lista de investigatii pentru monitorizarea evolutiei sarcinii

Analizele medicale in sarcina: calendarul complet

Sursa:
"Ghid explicativ al principalelor analize medicale" de Iulian Neagu
http://www.sfatulmedicului.ro/profile-analize/elemente-de-baza-in-interpretarea-rezultatelor-testelor-de-laborator-79
http://www.parents.com/pregnancy/stages/1st-trimester-tests/prenatal-test-checklist/
http://www.babycenter.com/0_quad-screen-second-trimester-prenatal-screening_1487.bc?showAll=true
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing.aspx

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul la 4 ani: care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă?
  Copilul la 4 ani: care sunt etapele normale de dezvoltare la această vârstă?

  Copilul la 4 ani este din ce în ce mai energic, curios și dornic să descopere lumea înconjurătoare. Dacă pe plan fizic o primă etapă a marilor schimbări s-a...

  Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare
  Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare

  Scaunul nou-născutului ridică motive de îngrijorare mai ales pentru femeile care sunt puse pentru prima dată în postura de a fi mame. Întrebările curg în mintea...

  BAC-ul și Evaluarea Națională se modifică de la anul. Măsura care i-a inflamat pe părinți!
  BAC-ul și Evaluarea Națională se modifică de la anul. Măsura care i-a inflamat pe părinți!

  BAC-ul și Examene Naționale din anul 2020 anunță câteva schimbări. Conform surselor, Ministerul Educației Naționale plănuiește implementarea unui proiect de Ordin care a fost...

  44% dintre copiii României sunt analfabeți! Cele mai slabe rezultate la testul PISA din ultimii 9 ani. Ce spune Ministrul Educației
  44% dintre copiii României sunt analfabeți! Cele mai slabe rezultate la testul PISA din ultimii 9 ani. Ce spune Ministrul Educației

  Rezultate dezastruoase la testul PISA - cele mai slabe din ultimii nouă ani. Aproape jumătate din populația elevilor este analfabetă. Testul PISA nu evaluează ce știu copiii...

  Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC
  Nu mai consumați produse din afara UE! Conțin un pesticid care poate modifica IQ-ul copilului, avertizează APC

  Asociația Pro Consumatori (APC) – Vocea consumatorilor din România, singura organizație de utilitate publică în domeniul protecţiei consumatorilor, statut obținut prin...

  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize
  De ce nu trebuie să mănânci înainte de analize

  Dacă te pregătești să-ți faci analize de sânge, trebuie să știi că nu trebuie să mănânci și să bei altceva decât apă, timp de 8 până la 12 ore...

  S-au născut la o distanță de 7 ani, dar sunt TRIPLEȚI! Care este explicația
  S-au născut la o distanță de 7 ani, dar sunt TRIPLEȚI! Care este explicația

  Deși sunt tripleți, diferența de vârstă dintre ei este de 7 ani! Chiar și așa, cei trei copii sunt identici și au o legătură aparte. Află cum a fost posibil că niște...

  Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare
  Studiu nou: copiii alăptați au rezultate neurocognitive superioare

  Laptele matern are proprietăți impresionante, fiind considerat cel mai bun aliment pentru bebeluș, întrucât este adaptat perfect nevoilor sale! Conține cantitatea optimă de...

  © 2022 Qbebe