Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?

Ce spune medicul: poți influența natura să rămâi însărcinată cu băiat sau fată?

Dr. Ana Turcu Duminica

Probabil că înainte de a rămâne însărcinată, toată lumea te va întreba dacă îți dorești un băiețel sau o fetiță. Pe când unele dintre viitoarele mămici vor spune că își doresc o fetiță, cei mai mulți dintre viitorii tătici vor spune că își doresc un băiat care să le poarte numele mai departe. Oare poți influența natura să rămâi însărcinată cu o fată? În articolul care urmează vei regăsi câteva mituri care ascund semne că vei avea un băiat.

Determinarea sexului viitorului copil înainte de concepție a reprezentat un subiect care a stârnit dintotdeauna curiozitatea viitorilor părinți și nu numai. Medicii specialiști în medicină materno-fetală și obstetrică-ginecologie pot determina ecografic și nu numai sexul viitorului bebeluș înainte de naștere, dar oare se poate influența concepția unui băiat?

La momentul concepției, viitorul bebeluș primește 23 cromozomi de la tată și 23 cromozomi de la mamă. Deja în acest moment, pe lângă sexul viitorului bebeluș, vor fi determinate culoarea ochilor, culoarea părului, grupul de sânge, chiar și gradul de inteligență sau înălțimea.

Din punct de vedere embriologic, perioada în care se diferențiază sexul viitorului bebeluș este undeva între 9 si 12 săptămâni de sarcină. Inițial, organele genitale externe sunt identice, ca apoi să se diferențieze în feminin sau masculin în funcție de stimularea sau de absența hormonilor sexuali steroidieni. Din punct de vedere medical, determinarea precoce a sexului viitorului bebeluș are importanță majoră în managementul anomaliilor fetale genetice. Procedurile de determinare sunt variate, cele invazive din prima jumătate a sarcinii putând avea o rată de avort de 1%. Metoda examinării ADN-ului liber fetal din sângele matern poate determina sexul fetal eliminând nevoia de testare invazivă în cazul bolilor X-linkate precum distrofia musculară Duchenne sau hemofilie.

botosei de baiat si de fata langa o ecografie a unui bebelus in uter

Ce simptome ai când ești gravidă cu băiat?

Deși nu sunt bazate pe dovezi științifice, există câteva mituri populare care pretind să facă diferența între un viitor băiețel sau fetiță. Trebuie să reținem că acestea sunt doar de amuzament și că întotdeauna există șanse de 50% ca ele să fie corecte.

Mitul numărul 1: O sarcină cu un viitor băiețel aparent va fi lipsită de grețuri matinale severe

Vor exista persoane care îți vor spune că severitatea grețurilor de dimineață anunță sexul viitorului bebeluș. În cazul în care urmează să ai o fetiță, se spune că grețurile matinale sunt mult mai severe, datorită nivelului crescut de hCG. Acestea se vor repeta de mai multe ori pe timpul zilei, uneori ajungând să ducă la deshidratare sau lipsa posibilității alimentației corespunzătoare. O sarcină cu un viitor băiețel aparent va fi lipsită de grețuri matinale severe.

Mitul numărul 2: un viitor băiețel va lăsa mămica să aibă un par lung și plin de vitalitate pe parcursul sarcinii

O viitoare fetiță va fura din frumusețea mamei pe parcursul sarcinii, pe când concepția de băiat nu va provoca mamei acnee. Dar nu numai pielea va fi afectată. O viitoare fetiță va face ca părul mamei să fie tern și lipsit de strălucire, pe când un viitor băiețel va lăsa mămica să aibă un par lung și plin de vitalitate pe parcursul sarcinii. Aceste păreri vor rămâne doar la stadiul de mit, întrucât modificările date de sarcină sunt diverse, iar fiecare organism reacționează diferit. Totuși, un ritual corect de îngrijire a tenului poate ajuta în prevenirea acneei.

Mitul numărul 3: viitorii băieți vor da mamei poftă de alimente sărate sau de murături

Viitorii băieți vor da mamei poftă de alimente sărate, de murături sau chiar de chipsuri de cartofi, pe când o fetiță va provoca poftă de dulciuri și de ciocolată. În realitate, poftele vin din schimbarea nevoilor nutriționale pe parcursul sarcinii, iar multe viitoare mămici au poftă de ceva dulce și sărat concomitent.

Mitul numărul 4: băieții au un ritm cardiac fetal sub 140 bătăi pe minut

O vorbă din popor spune că un ritm cardiac fetal sub 140 bătăi pe minut anunță o sarcină cu un băiat. În realitate, bătăile cardiace fetale normale sunt între 110 și 160 bătăi pe minut, iar pe măsură ce sarcina ajunge la termen sau chiar depășește cele 40 de săptămâni, ritmul cardiac fetal are tendință de scădere, situându-se spre limita inferioară.

burtica de gravida pe care sta asezata o pereche de botosei de baietel

Care sunt semnele unei sarcini cu un băiat?

Pe lângă miturile care pretind că pot face diferența dintre un viitor băiețel sau fetiță, există și câteva semne amuzante care prevestesc concepția unui băiat. O viitoare mămică de băiețel nu va avea grețuri matinale severe, va pofti la alimente sărate, murături sau brânză, va avea un păr plin de vitalitate și de strălucire, însă o piele uscată, sânul drept va fi mai mare decât sânul stâng, va dormi cu perna orientată către nord, când i se va cere să arate palmele, le va orienta cu fața către podea, verigheta legată cu o ață (metoda pendulului) deasupra burticii se va învârti în cerc, iar luna concepției adunată cu vârsta mamei la momentul concepției vor da un rezultat par.

Sarcina cu băiat durează mai mult?

Unii părinții au observat că o sarcină cu un băiat poate tinde să depășească termenul de 40 săptămâni. Oare se lasă băieții mai mult așteptați? În realitate, este doar un mit, deoarece studii în acest sens nu au fost efectuate până în acest moment.  

Cum arată burtica de gravidă cu băiat?

În momentul în care va crește burtica de graviduță, cu siguranță se va găsi o mătușă sau rudă în vârstă care își va da cu părerea despre sexul viitorului bebeluș în funcție de forma burticii: o burtica joasă și care se dezvoltă spre anterior (față) prevestește un băiețel.

burta de femeie insarcinata infasurata cu o panglica albastra

Cum să concepi o fată?

Cele mai multe mituri legate de influențarea naturii în a rămâne însărcinată cu o fată provin din folclor. Întotdeauna va exista cineva care atunci când îți va vedea burtica de gravidă va spune că sigur faci o fată după forma burticii, așa cum am zis și mai sus, nu? Un studiu publicat de Jimenez și Marleau în anul 1999 a arătat faptul că momentul concepției poate influența viitorul sex al bebelușului. Cum anume? Un nivel crescut de hCG se corelează cu o proporție mai mare de feți de sex feminin. Adică șansele cele mai mari de a concepe o fată vor fi dacă se va produce concepția cât mai aproape de momentul ovulației.  

Cum arată burtica de gravidă cu fată?

Deși există numeroase teorii bazate pe mituri izvorâte din folclor, iar concepția de băiat poate fi un subiect mult mai interesant, se spune că o burtică de gravidă cu fată va fi o burtică mai lată, care se va distribui spre șolduri și spre lateral. O fetiță va avea nevoie de spațiul ei în burtică, nu?

Un lucru este cert: nu putem influența natura pentru a avea o sarcină cu o fetiță sau cu un baiețel. Recomandările sunt ca o viitoare mămică să aibă o dietă corectă, să ia suplimente de acid folic și să evite fumatul, printre altele. Sexul viitorului bebeluș se poate determina fie prin metode invazive precum biopsia de vilozități coriale sau amniocenteza, fie prin metode neinvazive precum analiza ADN-ului fetal din sângele matern sau ecografia. Însă trebuie să recunoaștem că miturile reprezintă o sursă de amuzament în sarcină și trebuie să le tratăm ca atare.  

 Sursa: https://www.healthline.com/health/pregnancy/signs-of-having-a-boy#finding-out-earlier

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  M-am chinuit să rămân însărcinată și am fost dezamăgită că am făcut băiat. M-am visat mereu mamă de fată
  M-am chinuit să rămân însărcinată și am fost dezamăgită că am făcut băiat. M-am visat mereu mamă de fată

  S-a visat mamă de fată din adolsecență, dar a adus pe lume... băiat. Cum a reacționat o mamă a cărei dorință i-a fost spulberată atunci când a aflat, și ce părere are...

  Un educator transgender către copiii de la grădiniță: „Medicii aleg dacă ești băiat sau fată, dar uneori greșesc”
  Un educator transgender către copiii de la grădiniță: „Medicii aleg dacă ești băiat sau fată, dar uneori greșesc”

  În ultimii ani, tema identității de gen este tot mai dezbătută și mai prezentă în cele mai diverse medii. În scopul de a lărgi orizontul copiilor și de a-i...

  A venit momentul să ne oprim din a spune „băiatul mamei” sau „fata lui tata”
  A venit momentul să ne oprim din a spune „băiatul mamei” sau „fata lui tata”

  Etichetăm oamenii în funcție de diverse caracteristici sociale și biologice (vârstă, sex, etnie, religie, rasă, ocupație, aspect etc.). Părinții (sau adulții, în...

  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil
  Atenție! Poți să ai lactație chiar dacă nu ești însărcinată sau nu ai născut un copil

  Orice secreție mamelonară trebuie să te pună în gardă. În unele cazuri, nu este exclus ca secreția să fie lăptoasă, având aspect similar laptelui matern....

  Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
  Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

  Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

  Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!
  Află când este cel mai bine să rămâi însărcinată, în funcție de zodia ta. Astrele nu greșesc!

  Vrei să devii mamă, dar îți este teamă că ar putea există o incompatibilitate între zodia ta și a viitorului tău copil? Din fericire, astrele îți vin în...

  Zodiile cărora le poți spune oricând un secret
  Zodiile cărora le poți spune oricând un secret

  Dacă anumite persoane se apucă imediat să dezvăluie secrete, fără să se gândească la consecințe, altele refuză din start ideea de a sufla vreo vorbă legată de ceea ce au...

  Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei
  Nu îmi pot ierta nici acum mama pentru că la 17 ani m-a dus la medicul ginecolog să vadă dacă mai sunt "fata mare". Simt că am facut numai alegeri proaste în iubire din cauza ei

  Prima mea vizită la un cabinet ginecologic a avut loc, atenție… la vârsta de OPT ANI. La doar opt ani, mama mea m-a dus la un cabinet din cartier al unui medic bătrân...

  © 2024 Qbebe