Lucrurile pe care sa le faci inainte de a ramane insarcinata

Lucrurile pe care sa le faci inainte de a ramane insarcinata

Georgiana Nenciu

Inainte de a ramane insarcinata sunt cateva aspecte ale vietii tale pe care trebuie sa le iei in considerare, daca iti doresti sa ramai repede insarcinata si sa ai un copil sanatos si plin de energie. 

Ce sa faci inainte de a ramane insarcinata

1.Sa intelegi cand esti fertila


Conceptia se bazeaza pe o serie de evenimente foarte complicate. Lunar, hormonii glandei pituitare stimuleaza ovarele sa elibereze un ovul, care, odata eliberat trece prin trompa uterina pentru a ajunge in uter. Acesta este momentul cel mai potrivit. Insa, cum afli cand este acest moment?


Fii atenta la calendar
Trebuie sa tii un orar cu perioada ciclului menstrual in fiecare luna in care sa notezi cat dureaza fiecare ciclu in parte. Ciclul menstrual are 28 de zile, iar ovulatia se presupune ca este a 14 zi dupa prima zi in care ai avut ultimul ciclu. Nu este ceva foarte sigur, caci multe lucruri pot afecta perioada de ovulatie  si de asemenea nu toate femeile au ovulatia in cea de-a 14-a zi.


Schimbari ale mucusului cervical
Urmareste schimbarile mucusului cervical. Inainte de ovulatie, secretiile vaginale cresc, avand culoarea oului crud alb. Dupa ovulatie sansele de a ramane insarcinata sunt mici, iar secretia va deveni mai slaba sau va disparea in totalitate.


Temperatura de baza a corpului(BBT)
Verifica temperatuara de baza a corpului. Trebuie verificata cand esti complet odihnita. Ovulatia poate determina o crestere a temperaturii - mai putin de 1*. Vei fi mai fertila in perioada acelor 2-3 zile inainte ca temperatura sa creasca. Daca temperatura ramane ridicata pentru cateva zile, atunci stii cu siguranta ca esti la ovulatie.


Poti verifica cu un termometru oral, fie unul digital sau unul special de masurat BBT. Ia-ti temperatura in fiecare dimineata inainte de a te da jos din pat si noteaza rezultatul intr-un carnetel cu toate datele acumulate.
Foloseste un aparat special de masurat ovulatia pentru a afla cand esti in acea perioada. Este un apart de testare prin urina si arata daca s-au produs schimbari in eliminarea hormonilor, in special inainte de ovulatie. Aparatele sunt disponibile si in farmacii, fara reteta.


Trebuie sa iti iei temperatura la aceeasi ora dimineata, cu o eroare de 30 de minute, dar nu mai mult.
Nu trebuie sa faci nimic altceva, cum ar fi sa mergi la toaleta, inainte sa te dai jos din pat si inainte de a verifica temperatura.

Trebuie sa te fi odihnit cel putin 4-6 ore inainte de a vedea care este temperatura corpului.
De fiecare data sa folosesti, atat cat se poate, acelasi termometru.


Relatiile sexuale
Fa sex regulat. Daca faci sex constant, de 2 sau 3 ori pe saptamana, este cel mai probabil sa nimeresti o perioada fertila. Intretine relatii sexuale cu partenerul o data pe zi in apropriere de ovulatie, pentru c acest lucru creste sansele conceptiei.

2. Sa te ingrijesti

 


Dieta
Alege un stil de viata sanatos. Mentine o greutate normala, cu ajutorul exercitiilor fizice si al unei diete sanatoase.
Dieta pe care ai ales-o trebuie sa contina mult calciu, proteine si fier pentru a pregati nutrimentii necesari cresterii bune a coplilului. Cere opinia unui doctor in vederea nutrimentilor de care ai nevoie si de unde poti sa ii asmilezi.


Ia vitamine: acidul folic sau vitamina B-9, joaca un rol esential in dezvoltarea bebelusului. Un supliment de vitamina B-9 pe zi cu cateva zile inainte de conceptie reduce riscul le defecte ale tubului neural. Daca nu iei din timp acest tip de vitamina, copilul se poate naste cu probleme serioase la creier sau la coloana vertebrala. Este recomandat sa incepi sa iei acid folic inca din primele zile de conceptie sau chiar mai devreme, deoarece problemele pot aparea pe la 3-4 saptamani de la conceptie.


Nivelul de vitamina B-9 pe care poti sa-l iei este de 0,4 miligrame /zi. Aceasta cantitate se poate obtine prin luarea de multivitamine sau prin consumul de anumite produse precum portocale, banane, pepene galben, lapte, carne - in special organe interne si legume verzi.


Greutatea
Daca ai probleme cu greutatea, adica esti supraponderala, atunci trebuie sa stii ca aceasta conditie a ta creste riscul dezvoltarii problemelor cardiovasculare, printre crae se numara tensiune mare a sangelui sau diabet, iar in timpul sarcinii poate fi destul de incomfortabil pentru tine. Acestea pot determina un travaliu mai lung decat de obicei.
Din aceste cauze este bine ca inainte de a te hotari sa faci marele pas, sa incerci sa slabesti sau macar sa ajungi la o greutate care sa va afecteze pe tine si pe bebelusul tau. 


Exercitii
Exercitiile fizice sunt in regula, deoarece cu cat esti mai in forma, cu atat cele noua luni de sarcina sunt mai usoare, insa nu uita ca excesul de exercitii ingreuneaza conceperea. Este bine sa incepi cu o rutina zilnica de exercitii fizice inainte de a ramane insarcinata.

3. Sa faci anumite teste


Inainte de a concepe trebuie sa faci anumite teste pentru a afla daca ai probleme de sanatate si sa incepi sa le tratezi, pentru a preveni alte probleme sau complicatii ce ar putea sa apara mai tarziu.

Testeaza-te pentru rubeola, varicela - afla daca ai avut, daca ai fost vaccinata si daca nu, vaccineaza-te inainte pentru a nu afecta copilul sau sarcina, pentru bolile cu transmitere sexuala ca sifilis, gonoreea sau SIDA - acestea pot ingreuna sau pot dauna starea bebelusului, pentru HIV - boala cu transmitere sexuala si pentru anemie - daca ai lipsa de fier incearca sa te tratezi pentru a favoriza cresterea copilului.

Ce sa nu faci inainte de a ramane in sarcinata

      

Fumatul
Nu trebuie sa fumezi daca vrei sa ramai insarcinata. Nicotina pe care o inhalezi prin fumat poate schimba mucusul cervical ce va impiedica sperma sa fertilizeze ovulul. Totodata, fumatul creste si riscul de avort si impiedica bebelusul sa asimileze oxigenul si nutrimentii necesari pentru dezvoltare.
Poate determina sangerari, nasteri premature, nasterea beblusilor cu greutati mici sau nastrerea cu sindromul SIDS - adica moartea subita a copilului fara sa se cunoasca cauzele, moartea infantila.
Este recomandat sa te lasi de fumat inainte de a te hotari sa incerci sa faci un copil.


Alcool
Consumul de alcool poate dezvolta sindromul FAS - adica nasterea copilului cu defecte, probleme mentale, crestere inceata sau anomalii ale capului si fetei.


Drogul
Si drogurile consumate inainte de a concepe pot afecta copilasul. Cocaina sau marijuana cresc riscul de avort, nastere prematura sau de nastere cu defecte.


Toxoplasmoza
Este un parazit ce se poate gasi in fecalele de la pisica. Poate fi luat in momentul cand cureti cutia pisicii, mancand carne rosie cruda sau in sange. Acest parazit duce la nasteri anormale cum ar fi orbire sau defecte neurale.


Medicamentele
Medicamentele pe care le iei in perioada cand incerci sa ramai insarcinata pot ingreuna procesul de concepere. Este recomandat sa consulti un doctor pentru a vedea ce medicamente nu afecteaza sau care au o influenta mica asupra bunei dezvoltari a sarcinii.


Ce sa eviti la locul de munca
Daca lucrezi, trebuie sa eviti radiatiile, metalele grele - plumb, mercur, cupru, disulfidele de carbon, acizi, gazele anestezice. Este recomandat sa te interesezi de potentialele pericole de la munca si sa incerci sa le eviti.

Cand sa consulti un doctor


In momentul in care ai tot incercat sa ramai insarcinata pe o perioada indelungata de 6 luni sau chiar un an, trebuie sa consulti un doctor pentru a vedea care sunt problemele intampinate si pentru a gasi o solutie pentru ele. Acesta este cazul, mai ales, al femeilor care au trecut deja de varsta de 35 de ani.

Articolul urmator
Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu
Vrei să rămâi însărcinată? Iată ce trebuie să bei şi ce nu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Medicii nu îi dădeau șanse să fie mamă! Ce sacrificii a făcut Simona Pătruleasa pentru a rămâne însărcinată, acum 12 ani
    Medicii nu îi dădeau șanse să fie mamă! Ce sacrificii a făcut Simona Pătruleasa pentru a rămâne însărcinată, acum 12 ani

    Simona Pătruleasa este una dintre cele mai cunoscute și apreciate prezentatoare de știri. Puțini știu însă că, înainte de a ajunge în televizune, vedetă a fost...

    Fiica mea spune că sunt egoistă fiindcă am rămas însărcinată înainte de nunta ei
    Fiica mea spune că sunt egoistă fiindcă am rămas însărcinată înainte de nunta ei

    O mamă a fost certată de fiica ei pentru că a rămas însărcinată înainte de nunta sa! Femeia în vârstă de 41 de ani a rămas șocată în momentul în...

    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul
    10 părinți care au copii cu autism au vorbit sincer despre lucrurile pe care ar fi vrut să le știe când au primit diagnosticul

    Din momentul în care un părinte află că are un copil cu o tulburare de spectru autist, știe că are de parcurs un drum lung și plin de provocări la tot pasul. Pe lângă...

    „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba”. Puterea acceptării.
    „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba”. Puterea acceptării.

    „Doamne, dă-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să schimb ceea ce pot schimba și înțelepciunea de a face diferența între cele...

    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil
    Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil

    Pentru a reuși să faci față încă de la început provocărilor pe care le vei avea de înfruntat ca părinte, ar fi ideal dacă ai putea să deprinzi și să-ți...

    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună
    8 semne care îți arată că veți rămâne toată viața împreună

    Fiecare dintre noi visează să-și găsească persoana care să fie „aleasa inimii”, cu care să putem împărtăși totul și care să ne fie toată viața alături. Chiar...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!
    Nu-mi mai laud soțul pentru lucrurile pe care ar trebui oricum să le facă. Și așa ar trebui să faceți și voi!

    În ziua de azi, ideea conform căreia bărbații se ducdoar la muncă și fac bani nu mai este de actualitate. În schimb, din ce în ce mai mulți bărbați își...

    © 2024 Qbebe