Cum se face un test de sarcină

Raluca Margean - Redactor

Chiar și cu cele mai eficiente metode de contracepție, există întotdeauna o șansă de eroare. La urma urmei, este nevoie de un singur spermatozoid pentru a fertiliza ovulul. Dacă nu ți-a venit ciclul și ai anumite simptome care te fac să crezi că ești însărcinată, poți afla acest lucru foarte ușor, prin efectuarea unui test rapid de sarcină. Află din acest articol cum se face un test de sarcină.

Cum funcționează testul de sarcină?

cum se face un test de sarcina-barbat care tine in mana un test de sarcina

Testul de sarcină detectează prezența unui hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG) în sânge sau în urină. Hormonul HCG este produs în placentă la scurt timp după ce embrionul se atașează de mucoasa uterină și se acumulează rapid în corpul unei femei în primele zile de sarcină.

Când trebuie făcut testul de sarcină?

Pentru a obține un rezultat cât mai exact, trebuie să faci testul de sarcină în săptămâna în care ar fi trebuit să-ți vină menstruația. Dacă ești prea nerăbdătoare și nu vrei să aștepți până atunci, trebuie totuși să aștepți cel puțin o săptămână sau două după ce ai făcut sex. Corpul are nevoie de timp pentru a dezvolta niveluri detectabile de HCG, iar acest lucru durează de obicei de la 7 la 12 zile după fecundarea cu succes a unui ou. Iată când poți face un test de sarcină astfel încât să obții rezultate cât mai exacte.

 1. Nu ți-a venit ciclul. Acesta este unul dintre primele și cele mai importante semne de sarcină. Dacă ai un ciclu menstrual regulat de 28 de zile și a trecut mai mult de o lună de la ultima menstruație, ar trebui să faci testul de sarcină. Ține cont de faptul că uneori menstruația poate întârzia din mai multe motive, cum ar fi: stresul, alimentația necorespunzătoare, exercițiile fizice intense sau anumite afecțiuni medicale.
 2. Ai dureri menstruale în lipsa menstruației. Fertilizarea unui ou aduce cu sine, de multe ori, dureri asemănătoare durerilor menstruale. În primele zile de sarcină, ai impresia că menstruația este pe-aproape, însă constați că nu mai vine.
 3. Ai dureri de sâni. Pe măsură ce sarcina ta produce tot mai mult estrogen și progesteron, acești hormoni încep să aducă schimbări în corpul tău, necesare pentru a sprijini creșterea copilului. Sânii te vor durea și pot părea că sunt mai mari datorită fluxului sanguin crescut. De asemenea, sfărcurile vor fi foarte sensibile, iar venele pot părea mai închise la culoare sub piele. Cu toate acestea, multe femei simt disconfort la sâni în zilele premergătoare menstruației, prin urmare acest simptom nu este întotdeauna indicativ al sarcinii.
 4. Ai simptome fizice neobișnuite. Împreună cu durerile menstruale și de sâni, pot apărea și alte simptome, precum: senzația de greață, aversiune pentru anumite mâncăruri, stare de oboseală inexplicabilă, urinare frecventă. Pe măsură ce sarcina înaintează, simptomele devin tot mai puternice, chiar până târziu în primul trimestru. Acordă atenție corpului tău ca să observi orice simptom fizic neobișnuit.

Cum se face un test de sarcină?

Dacă ai simptomele de mai sus, atunci este cazul să-ți faci un test să vezi dacă ești însărcinată. Dacă te întrebi cum se face un test de sarcină, trebuie să știi că procedura este foarte ușoară și eficientă. Constă în colectarea urinei pentru ca testul să detecteze prezența hormonului HCG. Există mai multe metode a colecta urina pentru test, în funcție de testul pe care-l alegi. Concret, poți colecta urina într-o cană și apoi să introduci un băț de testare în lichid. O altă modalitate este să colectezi urina într-un recipient și să iei o cantitate mică folosind o pipetă și s-o transferi într-un recipient special. O a treia metodă este să așezi bățul de testare în zona fluxului de urină, astfel încât să prindă urina în mijloc. După ce aștepți o anumită perioadă de timp, poți observa anumite modificări pe bățul de testare, și anume: o schimbare de culoare, o linie în plus, un simbol de plus sau minus sau alte variante. Tot ce trebuie să faci este să obții testul de la farmacie, să-l deschizi și să urmezi instrucțiunile.

cum se face un test de sarcină-cuplu cu o fotografie a sarcinii

Testele la domiciliu sunt de obicei foarte precise (în procent de 97%) atunci când sunt utilizate corect. Cel mai bun moment pentru testare este în săptămâna când trebuia să-ți vină menstruația, dimineața, la prima vizită la baie. Dacă faci un test prea devreme este posibil să obții un rezultat fals negativ (testul spune că nu ești gravidă, când de fapt ești). Pentru a evita greșelile, unele kituri vin cu două teste. Corpul tău are nevoie de timp pentru ca hormonul să crească la un nivel suficient de ridicat pentru a fi detectat la un test. Dacă testul revine negativ, dar totuși crezi că ai putea fi însărcinată, așteaptă câteva zile și fă-ți testul din nou. Rezultatele false pozitive (atunci când testul spune că ești însărcinată, dar de fapt nu ești) sunt posibile, dar rare. Dacă rezultatul este pozitiv, cel mai probabil că ești.

Sursa: healthline.com, americanpregnancy.org

Surse foto: Pixabay, Unsplash

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde
  Bărbații ar trebui să-și facă test de sarcină? DA! Motivul te va surprinde

  Sună puțin ciudat, nu-i așa? De ce și-ar face un bărbat test de sarcină? Ei bine, motivul te va surprinde! Se pare că testul de sarcină, pe lângă faptul că depistează...

  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?
  Ce înseamnă un test de sarcină negativ în lipsa menstruației?

  Uneori se întâmplă ca menstruația să nu apară la timp, iar testul de sarcină să fie negativ. Atunci apare incertitudinea. De ce are loc oare această...

  Un bărbat se vaită pe net că soția lui i-a dat cadou un test de sarcină pozitiv în loc de o consolă de gaming
  Un bărbat se vaită pe net că soția lui i-a dat cadou un test de sarcină pozitiv în loc de o consolă de gaming

  Un test de sarcină pozitiv reprezintă un adevărat motiv de bucurie pentru cuplurile care își doresc nespus copii. Ei bine, nu și pentru un bărbat din Statele Unite, care atunci...

  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul
  Sarcina extrauterină iese la test? Ce spune specialistul

  Un test de sarcină pozitiv reprezintă un motiv de bucurie și uneori, vestea așteptată de foarte mult timp. Însă toate viitoarele mămici ar trebui să știe că până la...

  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica
  Cum a dezvăluit un test ADN că bunicul meu a înşelat-o pe bunica

  O tânără a descoperit, cu ajutorul unui test numit Ancestry DNA, că bunicul ei a mai avut şi alt copil în afară de mama ei. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla cum a...

  Dana Rogoz despre nașterea fetiței ei:”Mi se face test de Covid cu o zi înainte, iar după naștere, Radu nu va putea să își vadă fetița decat la ieșirea din spital”
  Dana Rogoz despre nașterea fetiței ei:”Mi se face test de Covid cu o zi înainte, iar după naștere, Radu nu va putea să își vadă fetița decat la ieșirea din spital”

  Anul trecut, de Crăciun, Dana Rogoz anunța că este însărcinată cu al doilea copil, o fetiță. Bucuria ei era nemărginită și declara că abia așteaptă să o...

  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

  Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

  Cum arată un test PISA. Tu știi să îl rezolvi?
  Cum arată un test PISA. Tu știi să îl rezolvi?

  România a obţinut cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani la testul PISA, iar acest lucru a declanșat un val de reacții negative în toată țara.

  © 2022 Qbebe