Greţurile în sarcină: când apar, cât durează şi cum se tratează?

Este adevărat că foarte rar există sarcină fără greţuri. Acestea se numără printre cele mai comune simptome ale sarcinii, nu sunt motive de îngrijorare, însă nici nu trebuie ignorate. Iată ce trebuie să știi despre momentele în care apar grețutile în sarcină, cât durează și cum se pot trata.

Toate momentele zilei pot fi cu adevărat dificile în primul trimestru de sarcină. Acest lucru este cauzat de schimbările care au loc în corpul tău. Organismul încearcă să se adapteze noii etape în care se află şi apar astfel schimbările hormonale, stările de oboseală, aciditatea din stomac şi mirosul intensificat.

Când apar greţurile în sarcină?

Greţurile apar de regulă în primul trismestru de sarcină, mai exact perioada 1-3 luni. Acestea sunt cunoscute ca "greţuri matinale" dar pot apărea la fel de bine în oricare moment al zilei. Apariţia, intensitatea şi durata lor oscilează de la o viitoare mămică la celaltă, pentru că nicio sarcină nu seamănă cu alta.

Trebuie să ştii că nu eşti singura femeie care are parte de greţuri în sarcină. Aproximativ 80% dintre gravide au parte de astfel de momente neplăcute la începutul sarcinii. De cele mai multe ori, greţurile vin însoţite şi de stări de ameţeală.

greturi in sarcina 1

De regulă, începând cu săptămâna a şasea de sarcină apar primele semne de stări de vomă şi ameţeală. Însă, există şi cazuri în care şi-au făcut intrarea în viaţa mămicilor încă din săptămâna a patra.

Greţurile în sarcină nu îţi afectează bebeluşul, însă trebuie să ai în vedere câteva situaţii care îţi vor semnala că sarcina ta este în pericol. Iată care sunt semnele care trebuie să te trimită în foarte scurt timp la control:

-pierdere în greutate (mai mult de 2 kilograme);
-apariţia vomei cu urme de sânge;
-peste 4 episoade de vomă pe zi.

Cât durează greţurile în sarcină?

Din nefericire, nu se poate spune cu exactitate după ce perioadă de timp vor dispărea greţurile în sarcină. Poţi fi fericita viitoare mămică ale cărei stări de greaţă dispar complet în doar câteva săptămâni, sau poţi avea parte de ele câteva luni bune.

După aproximativ 14 săptămâni de sarcină, greţurile ar trebui să-şi piardă din intensitate şi frecvenţă. Unele vorbe din popor spun că acestea încetează atunci când bebeluşul dă primele semne de viaţă. În concluzie, greţurile apar şi dispar în perioade diferite, în funcție de sarcină.

Trebuie să ştii că dacă greţurile persistă şi devin chiar mai intense şi pe perioada trimestrului doi, este necesară intervenţia medicului de specialitate. Poţi avea de-a face cu o hiperemeză de sarcină (greţuri şi vărsături severe).

Această afecţiune trebuie vindecată la timp pentru a evita deshidratarea şi malnutriţia, care pot afecta buna dezvoltare a bebeluşului.

greturi in sarcina 2

Cum se tratează greţurile în sarcină?

Greţurile în sarcină se pot trata numai cu ajutorul medicului specialist. El îţi va prescrie un tratament corespunzător (vitamina B6, ghimbir), care va calma stările de greaţă şi ameţeală şi nu îţi vor afecta micuțul. Este important să urmezi cu stricteţe indicaţiile prescrise şi să nu încerci tratamente alternative, fără aprobarea specialistului.

Pe lângă posibilele suplimente pe bază de vitamina B6 sau ghimbir, există şi o serie de "trucuri" care îţi vor fi de folos în această perioadă dificilă.

Mese mai dese. Cele trei mese importante ale zilei se pot transforma în mese mai dese, în care vei consuma cantităţi mai mici de alimente.

Biscuiţi înainte de începerea activităţilor. Aparent, câţiva biscuit consumaţi în pat, înainte de începerea activităţilor pot face minuni. Se digeră în câteva minute, iar stomacul nu va mai avea senzaţia de gol, previndu-se astfel greţurile şi vărsăturile.

Evitarea mirosurilor puternice. Fie că este vorba despre mâncăruri puternic condimentate, cafea, ceaiuri sau chiar fum de ţigară, emanaţiile intense pot provoca apariţia greţurilor în sarcină.

Hidratare corespunzătoare. Corpul trebuie să fie în permanenţă hidratatat, dar nu rar şi în cantităţi excesive. Nu trebuie să bei prea multă apă deodată pentru că vei da senzaţia stomacului că este plin. Este indicat ca pe parcursul zilei să se consume lichide în sorbituri mici şi dese.

Surse: americanpregnancy.org, whattoexpect.com, babycenter.com, parents.com, webmd.com, sfatulmedicului.ro.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum descifrezi grețurile: ghid pentru când simți că ți-e rău și nu știi de ce
  Cum descifrezi grețurile: ghid pentru când simți că ți-e rău și nu știi de ce

  Simți că îți este rău, dar nu înțelegi de ce? Nu este întotdeauna vorba despre sarcină. Îți explicăm în acest articol care sunt principalele motive...

  Important! S-a decis: cât mai durează școala online
  Important! S-a decis: cât mai durează școala online

  Școlile și grădinițele rămân închise până pe 11 ianuarie 2021, potrivit noii hotărâri a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și...

  Adevărul surprinzător: cât timp durează, de fapt, depresia postnatală
  Adevărul surprinzător: cât timp durează, de fapt, depresia postnatală

  Printre cele mai importante obstacole ce pot surveni în viaţa unei mame este şi depresia postnatală. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a afla care sunt simptomele...

  Bronsita acuta. Cum se trateaza corect si ce ai de facut
  Bronsita acuta. Cum se trateaza corect si ce ai de facut

  Bronsita acuta este cauzata de inflamarea tuburilor bronhiale din cauza unei infectii. Se formeaza mucusul (fluidul gros) in interiorul bronhiilor si respiratia devine din ce in ce mai...

  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată
  Roseola infantum: care sunt simptomele și cât durează erupția cutanată

  Mai puțin cunoscută decât celelalte „boli ale copilăriei”, roseola infantum provoacă îngrijorări în special prin debutul cu febră foarte ridicată....

  De ce apar hemoroizii în sarcină
  De ce apar hemoroizii în sarcină

  Hemoroizii sunt structuri sinusoidale (vene umflate) aflate la nivelul canalului anal, care provoacă senzații de mâncărime, arsură, durere și chiar sângerări. Din...

  Când apar colicii la bebeluși
  Când apar colicii la bebeluși

  Termenul de ”colici” este folosit atunci când un bebeluș sănătos plânge în mod frecvent și prelungit, timp de mai multe ore pe zi, aparent fără motiv....

  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există
  Oxiurii la copii: când, de ce apar și ce tratamente există

  Oxiurii sunt frecvent întâlniți la copiii preșcolari și cei de vârstă școlară. Oxiurii sunt extrem de contagioși, astfel încât ei se transmit cu...

  © 2022 Qbebe