Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Astmul bronsic in sarcina

Astmul bronsic in sarcina, ca boala alergica, este o afectiune respiratorie care comporta un tratament indelungat, uneori chiar de-a lungul intregii vieti. Aceasta produce greutati in oxigenarea tesuturilor si in capacitatea de munca a persoanei. Sarcina in sine, un fenomen natural, solicita mai mult functionarea normala a organismului matern. In aceasta situatie, o sarcina la o femeie care sufera de astm bronsic este posibila in conditiile in care urmarirea ei, tratamentul si echilibrarea functiilor respiratorii se face in echipa medic internist-pneumolog-obstetrician.

Pe fiecare dintre noi ar trebui sa ne preocupe starea de sanatate. Cu atat mai mult, acest lucru ar trebui sa te intereseze daca doresti sa aduci pe lume un copil. Inainte de sarcina, starea de sanatate este necesar sa fie cat mai buna, astfel incat gravidia sa fie lipsita de riscuri, atat pentru tine, cat si pentru fat. Exista, insa, cazuri de boli cronice, ameliorate de un tratament sustinut, situatie in care se impune supravegherea atenta a gravidei.

Astmul bronsic este o afectiune pulmonara obstructiva, in care sunt afectate caile respiratorii terminale, adica bronhiolele mici, chiar inainte de alveolele pulmonare, printr un process inflamator cronic. Riscurile in cazul sarcinii femeii care sufera de astm pot fi eliminate, daca exista o supraveghere atenta din partea medicului.

Aproximativ 5% dintre gravide sufera de astm, intr-o forma mai mult sau mai putin grava. Fara tratament, fatul se poate dezvolta insuficient.

O gravida astmatica ce nu efectueaza controale periodice si nu urmeaza tratamentul poate sa constate ca fatul sau s-a dezvoltat inadecvat din punct de vedere fizic, somatic. Astmul bronsic prezent la viitoarea mama nu poate produce malformatii fatului, dar poate genera intarzieri in cresterea lui intrauterina atat de severe, incat pune in pericol supravietuirea acestuia", a mentionat medicul primar obstetrica ginecologie Aurel Ionel. In timpul sarcinii, astmul bronsic se poate agrava, ameliora sau avea o evolutie stabila si poate fi compensat medicamentos. Se considera ca cea mai mare parte a gravidelor care au forme severe de astm vor avea o inrautatire a bolii respiratorii in timpul sarcinii.

Factorii declansatori ai crizei de astm?

- praful de casa care contine microorganisme cu potential alergizant (acarieni), invizibile cu ochiul liber (care se hranesc cu particule descuamate de pe piele)
- mucegaiurile, produsele de secretie ale animalelor (pisica si, intr-o mai mica masura cainele), ale pasarilor de casa, hrana pestilor de acvariu, gandacii de bucatarie pot fi la originea crizelor astmatice
- medicamente: aspirina, diclofenac, indometacin, fenilbutazona,propranolol, metoprolol, unele antibiotice
- infectiile respiratorii virale
- substante chimice (coloranti, vopsele, lacuri, formol, acetona)
- aerul rece, polenul
- fumatul activ si pasiv
- efortul fizic excesiv, stresul
- intreruperea/doze diminuate ale medicatiei prescrise

Evolutia astmului in sarcina este variabila: in o treime din cazuri, boala se amelioreaza; in o treime astmul bronsic nu e influentat de sarcina, iar in rest se inregistreaza o agravare a bolii, cu efecte negative asupra mamei si a fatului. Se presupune ca astmul bronsic evolueaza similar si in cazul sarcinilor viitoare, la aceeasi pacienta. In cazul astmului simptomatic, perioada dintre sapt. 24-36 este cea mai dificila. Doar 10 % din paciente sufera o exacerbare a starii astmatice in timpul travaliului. Simptomatologia se remite la trei luni postpartum, in 75% din cazuri se revine la stadiul de dinaintea sarcinii.

De cele mai multe ori boala este nediagnosticata sau netratata corespunzator, ducand la complicatii diverse:
- pentru mama: hipertensiune indusa de sarcina si preeclampsie, situatie in care se constata retentie crescuta de lichide (edeme) si proteinurie, afectand rinichii si uneori ficatul; foarte rar se poate ajunge la eclampsie, chiar cu simptome neurologice - convulsii. Alte complicatii materne pot fi hemoragia vaginala si nasterea prematura.
- pentru fat: mortalitate neonatala crescuta cauzata mai ales de prematuritate, greutate scazuta la nastere, hipoxie fetala (oxigenere insuficienta la nivelul organismului fetal, inclusive cerebral), retard de crestere intrauterina, etc.

Astfel, sarcina complicata cu astm bronsic ar trebui considerata cu risc crescut si tratata de o echipa de medici specialisti formata din: un alergolog, un ginecolog, un medic internist si un pneumolog. Scopul tratamentului este acelasi ca si la paciente negravide, si anume: prevenirea episoadelor acute, controlul simptomatologiei, reducerea gradului de inflamatie a cailor aeriene, mentinerea unei functii pulmonare cat mai aproape de normal, evitand spitalizarea.

  

Efectele astmului asupra mamei si fatului

La o gravida, astmul netratat si necontrolat poate fi asociat cu simptome respiratorii nocturne, hipoxemie materna cronica sau intermitenta, ceea ce determina vizite la camera de garda si spitalizari. Mai pot apare insuficienta respiratorie cronica, placenta praevia, oligohydramnios, complicatii in timpul travaliului, hipertensiune arteriala, preeclampsie, intubari si chiar deces.

De asemenea aceste sarcini sunt mai frecvent asociate cu hipermemesis gravidarum si hemoragii materne. Frecventa este de 2 ori mai crescuta la pacientele astmatice, fata de cele sanatoase.

S-a inregistrat o crestere a numarului de nasteri prin operatie cezariana in randul pacientelor cu astm bronsic sever, prost tratat sau necontrolat.

Netratat in timpul sarcinii, astmul bronsic se poate decompensa, cu acutizari si crize astmatice, uneori severe, care pot determina insuficienta respiratorie acutaa si in timp cronica, cu aparitie de hipoxie (oxigenare insuficienta a tesuturilor) dar si hipoxemie (scaderea concentratiei de oxygen in sange); pot aparea afectiuni ale placentei, cu modificarea cantitatii si calitatii de lichid amniotic, avand consecinte asupra fatului; la fat, astmul netratat la mamei poate determina o dezvoltare insuficienta a organelor, uneori chiar si a creierului, cu deficit mental la nastere, care poate fi chiar ireversibil.

Sfaturi pentru a tine boala sub control:

- evita fumul de tigara, praful si orice substanta care are risc de declansare a crizei de astm; 
- spune-i medicul obstetrician despre boala ta si despre tratamentul pe care il urmezi. Informeaza medicii de specialitati diferite in legatura cu toate medicamentele ce ti-au fost prescrise, pentru ca noile recomandari sa se armonizeze cu cele vechi;
- respecta tratamentul si stilul de viata indicat de medical pneumolog;
- pastreaza legatura cu specialistul pneumolog, pentru a-ti monitoriza capacitatea respiratorie prin metode speciale (spirometrie sau probe ventilatorii). Astfel, se va asigura ca fatul primeste suficient oxigen;
- urmareste zilnic miscarile fatului, iar din luna a saptea fa-ti si o ecografie, eventual chiar dupa un episod de astm. Aceasta va aprecia gradul de "activitate" si de crestere a fatului;
- protejeaza-te de infectii respiratorii;
- discuta cu medical pneumolog si ginecolog pentru eventualele vaccinari.

Cele trei mari riscuri din primul trimestru de sarcina

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii
  Sex in timpul si dupa sarcina. Ce trebuie sa stii

  Multi dintre noi s-au confruntat cu dilema: facem sau nu sex in timpul sarcinii. Ce riscuri sunt? Cum poate fi afectat bebelusul? etc. Cum sexul este inca un subiect tabu pentru multi,...

  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite
  Îngrozitor! Un medic a facut întrerupere de sarcină gravidei greșite

  Un doctor și o asistentă au dat peste cap planurile unui cuplu de a-și întemeia o familie în momentul în care au realizat o întrerupere de sarcină din greșeală.

  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină
  14 vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină

  Cu toate că situația financiară le permite și statutul pe care îl au le impune, sunt câteva vedete care au uitat să se îngrijească în sarcină. Paparazzi le-au...

  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei
  Deea Maxer are probleme cu sarcina: risc ca uterul să nu mai țină greutatea bebelinei

  Deea Maxer trece prin clipe dificile în timpul sarcinii. La momentul actual se pare că vedetei îi este interzisă activitatea fizică din cauza unor probleme medicale.

  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România
  Ne întoarcem la comunism, cu CO de la Covid-19: nu se mai pot face întreruperi de sarcină în clinicile din România

  Se pare că am închis ochii pentru un moment și ne-am întors înapoi în perioada comunistă: avortul este indisponibil momentan, ca urmare a stării de urgență.

  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu
  O singură țigară fumată în sarcină dublează riscul sindromului morții subite pentru bebeluș, confirmă un studiu

  Încă un semnal de alarmă pentru femeile ce fumează în timpul sarcinii. Conform unui nou studiu, chiar și o singură țigară în timpul celor 3 trimestre poate dubla...

  Cum arată Flavia Mihășan în săptămâna 37 de sarcină și cum vrea să nască
  Cum arată Flavia Mihășan în săptămâna 37 de sarcină și cum vrea să nască

  Frumoasa Flavia Mihășan, însărcinată pentru prima dată se află la finalul sarcinii deja și declară că este în culmea fericirii! Fericita mămică în devenire și...

  © 2019 Qbebe