Ce trebuie să faci dacă pierzi o sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pierderea unei sarcini este una dintre cele mai dificile experiențe pe care o poate trăi o femeie. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o sarcină planificată, iar medicul te-a asigurat inițial că totul va fi bine, iar tu ți-ai făcut o mulțime de planuri legate de apariția bebelușului, trauma va fi și mai dificil de suportat. Pentru a-ți fi mai la îndemână să treci peste așa ceva, ia în calcul și sfaturile din articolul de mai jos. Vei vedea că timpul te va ajuta să depășești șocul și că acceptarea sprijinului celor din jur poate fi mai mult decât binevenită.

Care sunt fazele prin care vei trece dacă pierzi o sarcină și ce trebuie să faci pentru a le depăși mai ușor

În cazul în care trecem prin experiența pierderii unei sarcini, va dura chiar și luni întregi în care nu ne vom simți deloc în largul nostru, în care vom fi copleșite de tot felul de stări și de sentimente dificil de gestionat.
Conform psihologilor, după ce trece prin pierderea unei sarcini, o femeie va trece prin mai multe etape. Durata acestora va fi variabilă și va depinde mult și de mocul în care vom avea parte de suportul celor din jur pentru a le depăși.

Prima fază de după pierderea unei sarcini- Șocul, negarea

Această fază va fi cu atât mai dificil de depășit cu cât îți doreai mult să devii mamă și te-ai apucat să-ți faci tot felul de planuri în legătură cu acest lucru. Iată de ce poți fi tentată să crezi, în anumite momente, că nu ți s-a întâmplat aste tocmai ție, că poate medicii s-au înșelat și ești încă însărcinată.
Pentru a trece mai ușor peste această fază ar trebui să iei cât mai repede legătura cu un medic. Acesta îți va da lămuriri exacte despre cum își va reveni corpul tău după această traumă, precum și să încerce să-ți dea explicații mai concrete legate de cauzele pentru care s-a ajuns la pierderea sarcinii.
Desigur, în acele momente nu ai vrea să auzi așa ceva, dar cu timpul îți va fi mai clar să înțelegi ce ți s-a întâmplat și astfel vei reuși, treptat, să accepți situația.

Cea de-a doua fază prin care vei trece după pierderea unei sarcini- Depresia, însoțită de furie și de sentimentul de vinovăție

Printre primele gânduri care-i vin în minte unei femei ce a pierdut sarcină se află acesta: „De ce mi s-a întâmplat tocmai mie? Îmi doream atât de mult să devin mamă, nu e corect!".
Odată cu acest gând, intervine și sentimentul de vinovăție, care poate fi foarte profund. Nu numai că ne învinuim pe noi însene, dar putem ajunge să ne învinuim și medicul, dar și partenerul. Putem ajunge să ne spunem că dacă medicul ar fi avut mai multă grijă de noi nu s-ar fi întâmplat să pierdem sarcina sau putem să dăm vina pe partenerul nostru că el nu își dorea de fapt copilul și că de aceea nu ne este alături așa cum trebuie.
Acumularea furiei și sentimentelor de vinovăție ne pot conduce la depresie, care nu va fi simplu de depășit.
Ceea ce ar trebui să facem dacă pierdem o sarcină, pentru a nu ne afunda prea mult în depresie, este să ne gândim că pierderea unei sarcini este un fenomen care se poate întâmpla din cauze multiple și că nu noi nu suntem responsabile de el. În plus, este necesar să ne străduim să conștientizăm că putem fi în situația de a pierde sarcina chiar dacă avem mare grijă de noi și respectăm toate indicațiile medicului.
Psihologii ne îndeamnă, peste a trece peste depresia și furia de după pierderea unei sarcini, să încercăm să stăm de vorba cu cineva în care avem încredere. Dacă nu suntem pregătite să vorbim, este indicat să ne așternăm pe hârtie gândurile.
De asemenea, putem încerca să ne exteriorizăm cât putem furia, dar fără să ne facem rău. De pildă, putem să plângem sub duș, când nu ne vede nimeni, să alergăm mult, să facem plimbări foarte lungi etc..

Citește și: 6 lucruri pe care le gândesc femeile după un avort

Cea de-a treia fază ce urmează după pierderea unei sarcini- Acceptarea a ceea ce ni s-a întâmplat

După ce trecem prin stările menționate mai sus, cu timpul vom ajunge să acceptăm ceea ce ni s-a întâmplat. Nu va fi cale ușoară până la acest punct, dar în final vom ajunge să spunem: „Nu sunt singura căreia i s-a întâmplat asta. Trebuie să trec peste acest șoc".
Odată ce ai acceptat, înseamnă că vei începe să te obișnuiești cu ideea că va trebui să trăiești conștientizând pierderea pe care ai suferit-o. Treptat, viața ta își va relua cursul și vei începe să fii mai dornică să cauți poate și un sprijin specializat (de pildă, un psiholog sau grupuri de sprijin), menit să te facă să reintri cât de mult în starea de dinainte de experiența pierderii sarcinii.

Ce ar trebui să faci dacă pierzi o sarcină

Așa cum s-a menționat deja, după pierderea unei sarcini vei trece prin mai multe faze, care în final ar trebui să te ducă la acceptarea traumei suferite. Până atunci însă, iată ce ar trebui să faci pentru a-ți fi mai ușor să faci față situației:

Acordă-ți timp pentru a te vindeca, pentru a-ți reveni după pierderea suferită

Dacă ai trecut prin pierderea unei sarcini te poți confrunta și cu tot felul de simptome fizice neplăcute, ca urmare a șocului suferit. De pildă, poți să ai următoarele neplăceri:
• Tulburări de somn
• Scăderea disponibilității de a ne concentra
• Stări de oboseală accentuate
• Lipsa apetitului
• Dureri de cap etc.
Acestea vor fi determinate și de modificările hormonale suferite și se pot accentua și mai mult pe fondul unei depresii.
Ce ar trebui să faci când te afli într-o astfel de situație, după pierderea unei sarcini, va fi să nu pui presiune asupra ta. Lasă-ți timp să suferi și nu îți spune că nu ai voie să plângi sau să fii tristă.
Mai bine va fi să fii răbdătoare cu tine, procesul de vindecare de după traumă va fi de durată, dar vei găsi puterea să treci peste toate. La final, vei accepta ceea ce ți s-a întâmplat și vei putea să-ți continui viața de dinainte de trista experiență.

Femeie ce este pe patul de spital

Fii convinsă că nu este vina ta

Complicațiile pot apărea oricând într-o sarcină și pot duce la pierderea ei, indiferent de cât de multă grijă avem de noi.
Încearcă să discuți cu un medic și cu partenerul tău, spunând deschis ceea ce gândești. Lasă-i și pe ei să te consoleze și nu te apuca să-i învinuiești pentru ceea ce ți s-a întâmplat.
Dând vina pe tine și pe cei din jur nu vei face decât să-ți alimentezi furia și frustrarea, ceea ce nu te va ajuta să-ți revii, ci dimpotrivă, te va conduce la o depresie severă.

Ar fi bine să-ți iei câteva zile libere

Chiar dacă te simți fizic bine, experții te sfătuiesc, dacă ai pierdut o sarcină, să-ți iei câteva zile libere.
Orice schimbare a rutinei pe care ai avut-o încă de dinainte de experiența pierderii sarcinii va fi binevenită, îți va permite să stai mai mult cu tine însăți și astfel vei accepta mai ușor situația prin care va trebui să treci.

Încearcă să-l înțelegi și pe partenerul tău

Dacă ți se pare că partenerul tău nu este la fel de afectat ca tine de pierderea sarcinii, acest fapt nu înseamnă că nu suferă el. Ceea ce trebuie să faci este să nu-l judeci și să conștientizezi că fiecare reacționează în felul lui în fața unui asemenea șoc. Spune-i ceea ce simți, lasă-l să-ți spună și el cum se simte și dați-vă posibilitatea de a trăi această experiență așa cum crede fiecare dintre voi.
Ia în calcul faptul că un bărbat este mai tentat decât o femeie să-și țină ascunse emoțiile și să-și dorească să rămână puternic pentru a te încuraja. Așadar, nu te certa cu el și nu îi aduce reproșuri că nu îi pasă de ceea ce s-a întâmplat.
Pe de altă parte, și partenerul tău are un rol semnificativ în procesul tău de vindecare de după experiența pierderii unei sarcini. De exemplu, ar trebui să fie mereu disponibil să te asculte, să-ți valideze sentimentele. În plus, partenerul este cel ce ar trebui să te încurajeze și să te asigure că împreună veți trece peste toate și că lucrurile vor reintra pe un făgaș normal

Străduiește-te să nu te închizi prea mult în tine

Desigur că pare mai ușor să nu vorbești cu nimeni despre ceea ce simți, dar specialiștii ne îndeamnă, pentru a depăși pierderea unei sarcini, să căutăm și să fim deschise la sprijinul celor din jur.
Când pierzi o sarcină, unul dintre primele pe care ar trebui să le faci pentru tine va fi să cauți să stai de vorbă cu persoane care au trecut și ele printr-o experiență similară. Vei fi surprisă să afli cât de multe femei au pierdut o sarcină, precum și ce au făcut ele pentru a depăși trauma suferită.
Fie că vei sta de vorbă direct cu diverse persoane, fie că vei intra pe diverse pe site-uri cu grupuri de discuție legate de subiectul pierderii unei sarcini, oricare dintre aceste demersuri te poate face să-ți dai seama că nu a fost vina ta pentru ceea ce ți s-a întâmplat și că este necesar să mergi mai departe.
Nu înseamnă că vei uita prin ceea ce ai trecut, ci vei ajunge să te confrunți direct cu realitatea și să accepți experiența pierderii sarcinii.

Femeie deprimata

Voi știați până acum ce ar fi bine să facem dacă trecem prin șocul pierderii unei sarcini?

Citește și: 5 adevăruri nespus de dureroase  despre o pierdere de sarcină

Surse:
www.americanpregnancy.org, www.babycenter.com,www.livescience.com,www.whattoexpect.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dacă te îmbolnăvești, îți pierzi serviciul sau divorțezi, imediat primești de la cei din jur înțelegere și empatie. Pentru infertilitate NU!
  Dacă te îmbolnăvești, îți pierzi serviciul sau divorțezi, imediat primești de la cei din jur înțelegere și empatie. Pentru infertilitate NU!

  Ieri, m-a sunat o prietenă să-mi spună că o cunoștință de-a ei care a citit una din poveștile mele, ar vrea să știe la ce clinică am făcut procedurile de fertilizare în...

  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile
  6 tehnici de negociere cu copilul când simți că îți pierzi mințile

  Negocierea cu un copil se poate dovedi o reală corvoadă, dat fiind faptul că cei mici se pricep de minune la diverse tactici de convingere și de a-și impune punctul de vedere....

  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus
  Ce trebuie să faci dacă crezi că ești infectat cu coronavirus

  În cazul în care suspectezi că ai contractat infecția cu coronavirus există câțiva pași care trebuie urmați, conform specialiștilor în domeniu,...

  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte
  De ce mi-am făcut cont de TikTok și de ce trebuie să îți faci și tu dacă ești părinte

  Viitorul este tehnologia! Este un fapt pe care nimeni nu îl poate contrazice, iar copiii noștri se nasc la propriu cu tehnologia în față. Iar conturile de Social Media acum au...

  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci
  50% dintre cei cu coronavirus nu au simptome. Cum știi dacă l-ai avut și ce trebuie să faci

  Pe măsură ce pandemia de coronavirus înaintează, timpul care trece oferă specialiștilor posibilitatea de a analiza mai bine acest virus, dar și linia temporală a acestuia....

  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
  Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

  Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
  Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

  Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi
  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi

  De câteva săptămâni, România, precum și restul lumii, se află într-o alertă maximă. Noul virus COVID-19 se răspândește din ce în ce mai repede și...

  © 2022 Qbebe