Constipația în sarcină afectează fătul? Ce trebuie să știi

Bianca Geica - Redactor Senior

Constipația este o problemă întâlnită frecvent în rândul femeilor însărcinate și poate apărea și în perioada post-partum. Statisticile arată că până la 38% dintre gravide suferă de constipație, cel mai sever în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Deși nu este periculoasă, nici pentru viitoarea mămică, nici pentru făt, constipația este extrem de deranjantă și te poate face să nu mai simți, la intensitate maximă, fericirea de a avea un bebeluș.

Află care sunt cauzele apariției constipației în sarcina, dacă afectează fătul și ce poți face pentru atenuarea constipației în timpul sarcinii și în perioada post-partum!

Ce este constipația în sarcină și de ce apare?

Funcția intestinală „normală” diferă de la o persoană la alta. În general, medicii dau diagnosticul de constipație atunci când o persoană are mai puțin de 3 scaune pe săptămână. Pentru persoanele care suferă de constipație, poate fi dificil sau dureros să elimine scaunele și este posibil să simtă nevoia să împingă sau să facă efort în acest sens, ceea ce nu este recomandat, mai ales în sarcină.

Întregul sistem digestiv este influențat de modificările hormonale care se petrec în timpul sarcinii. În această perioada, organismul femeii produce mai mulți hormoni feminini decât în mod normal, hormoni care au rolul de a asigura dezvoltarea normală a sarcinii. În același timp însă, hormonii încetinesc tranzitul intestinal, provocând constipație. Hormonii relaxează musculatura din jurul tubului gastro-intestinal, iar acest lucru face că alimentele să treacă mai încet prin sistemul digestiv. Peretele intestinului este tot un mușchi, care se relaxează și nu mai poate să împingă reziduurile alimentare mai departe. Cu cât reziduurile stagnează mai mult, cu atât este absorbită mai multă apă, iar scaunele devin tari, uscate și greu de eliminat, producându-se astfel constipația.

Constipația în sarcină afectează fătul?

Multe viitoare mămici, care se confruntă cu constipația în sarcina, se tem că toată presiunea care se acumulează în cavitatea abdominală poate afecta bebelușul din burtică. Însă constipația nu afectează bebelușul, susțin specialiștii, deoarece disconfortul apare la nivelul intestinelor mamei și nu se transmite la copil. Așadar, constipația poate fi neplăcută pentru tine, dar nu îi va face rău bebelușului tău. Pentru liniștea ta, însă, poți lua legătura cu medicul care îți monitorizează sarcina, dacă suferi de constipație.

Cum se tratează constipația în sarcină?

Primul pas în tratarea constipației este creșterea cantității de lichide și de fibre din alimentație. Consumul de alimente din cereale integrale, fructe și legume poate rezolva adesea problema constipației. Dacă simptomele continuă, atunci suplimentele pe baza de fibre sau laxativele pot fi o soluție pe termen scurt - însă este întotdeauna mai bine să stimulezi intestinul cu o dietă sănătoasă decât să iei medicamente. Administrarea de laxative poate duce uneori la efecte secundare, cum ar fi durerile abdominale și diareea.

Ia în calcul administrarea de probiotice!

Din momentul în care se naște un copil, flora intestinală este deja în curs de dezvoltare și este influențată de o varietate de factori. Tipul de naștere (vaginală sau prin cezariană) și sursa de nutriție (lapte matern sau lapte praf) au un impact semnificativ asupra compoziției și biodiversitățîi florei intestinale a copilului. O colonizare neechilibrată a bacteriilor poate duce la o lipsă a așa-numiților acizi grași cu lanț scurt (SCFA) în intestinele copilului. În plus, copiii cu alergii au semnificativ mai puțini acizi grași cu lanț scurt în intestine. Cu alte cuvinte, acizii grași cu lanț scurt sunt importanți.

În timpul nașterii pe cale vaginală, flora bacteriană a mamei este transferată la sugar. Bifidobacteriile și lactobacilii pot fi, de asemenea, transmise copilului prin glandele mamare în timpul alăptării. O cezariană, însă, limitează această colonizare naturală și poate permite bacteriilor nedorite să pătrundă în intestinele bebelușului în locul celor benefice. În plus, o mamă poate transmite copilului și flora sa intestinală deficitară în timpul nașterii - ceea ce poate împiedica dezvoltarea sistemului imunitar și a digestiei copilului.

Studiile arată că utilizarea tulpinilor bacteriene special combinate, precum cele conținute în OMNi-BiOTiC® PANDA, s-au dovedit a fi foarte eficiente pentru mamă și copil. OMNi-BiOTiC® PANDA conține o combinație, testată științific, de trei tulpini de bacterii naturale, selectate special pentru femeile însărcinate și copii. Studiile științifice dovedesc că bacteriile incluse în OMNi-BiOTiC® PANDA se instalează permanent în intestine.

Cele trei tulpini bacteriene conținute în OMNI-BIOTIC® PANDA au următorul efect dovedit:

 • ajută populația vitală a bacteriilor din intestinele copiilor;
 • ajută la maturizarea echilibrată a sistemului imunitar.

OMNi-BiOTiC® PANDA poate fi administrat din a 32-a săptămână de sarcină până la sfârșitul sarcinii și ulterior oferit din prima zi de viață și bebelușului.

Pentru un sprijin și mai puternic al microorganismelor benefice din flora intestinală, poți avea încredere în OMNi-BiOTiC® PANDA!

Surse:

 •  https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21895-pregnancy-constipation#:~:text=No.,won't%20harm%20your%20baby.
 • https://www.pregnancybirthbaby.org.au/constipation-during-pregnancyhttps://www.medicalnewstoday.com/articles/324379
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324379
 • http://omni-biotic.ro/omnibiotic-panda/

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai sfâșietoare ședință foto: fătul gingaș al unei mame care a pierdut sarcina la 20 de săptămâni
  Cea mai sfâșietoare ședință foto: fătul gingaș al unei mame care a pierdut sarcina la 20 de săptămâni

  Pierderea unui copil este cea mai dură experiență prin care poate să treacă o mamă. Toată bucuria, toate planurile de viitor, se pot nărui într-o clipă în momentul...

  Constipația și tainele ei: Cum îi scăpăm pe cei mici de durerile de burtică
  Constipația și tainele ei: Cum îi scăpăm pe cei mici de durerile de burtică

  Constipație. Cuvântul în sine îți provoacă un disconfort, darămite senzația! Constipația este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale și apare...

  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea
  De ce apare constipația la bebelușii care încep diversificarea

  Unii bebeluși nu reacționează bine la diversificare și, de multe ori, atunci când trec la o alimentație solidă se pot constipa, adică fie nu au scaune pe o anumită perioadă de...

  Ce trebuie să știi despre travaliul la a doua naștere
  Ce trebuie să știi despre travaliul la a doua naștere

  Fiecare sarcină și naștere este diferită, însă există câteva caracteristici comune care sunt valabile în cazul mai multor femei. De obicei, majoritatea femeilor care...

  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii
  Tot ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil la copii

  Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul copiilor și...

  Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
  Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

  Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie
  5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre începerea şcolilor pe 8 februarie

  Școlile se deschid oficial din 8 februarie și toți copiii se vor întoarce în bănci. Dar cum, unde și în ce formă?

  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere
  10 lucruri pe care trebuie să le știi în primele 72 de ore de la naștere

  Fericire. Emoție. Frică. Încântare. Speranță. Îngrijorare. Extaz. Tristețe. Lacrimi. Toate experimentate chiar și în aceeași zi. Despre ce vorbim? Despre...

  © 2022 Qbebe