Conform studiului realizat pe un număr de peste 3.000 de mămici din Finlanda, se pare că și stresul normal, dar care se întinde pe o perioadă mai lungă de timp poate fi dăunător fătului, în sarcină.
Alți factori precum situația materială și modalitatea de creștere în sine pot contribui semnificativ la dezvoltarea unei tulburări de personalitate la vârsta adultă.
Ce daune poate produce, mai exact?
Tulburările de personalitate pe care le poate dezvolta copilul tău la vârsta adultă includ anxietate severă, depresie, tendințe paranoice și/sau antisociale - toate acestea cauzându-i persoanei în cauză dificultăți severe de relaționare de-a lungul vieții.
Vârsta la care au fost înregistrate tulburările de personalitate în cazul persoanelor care au avut mame cu sarcini dificile/stresante a fost de aproximativ 30 de ani. Se pare că aceasta este limita pe care o ating tulburările în dezvoltarea lor.
Cele mai frecvente surse de stres au fost menționate ca fiind următoarele: situația financiară, relația de cuplu și condiția psihică a mămicilor (tulburări psihice, anxietate etc.).
Ce putem face pentru a preveni stresul?
Femeile însărcinate au nevoie de suport psihic și moral, înainte de toate. Orice factor care le poate stresa, trebuie diminuat pe cât posibil, iar în cazul în care aceasta nu este o opțiune, terapia în sine poate ajuta enorm.
Sentimentul de eliberare și confort pe care ți-l oferă ședința de psihoterapie poate beneficia foarte mult condiția psihică și acest lucru poate reduce semnificativ nivelul de stres din corp.
Odihna este de asemenea vitală, ca urmare a faptului că o minte odihnită poate procesa informațiile mult mai coerent. Totodată, mână în mână cu un somn odihnitor și liniște vor merge și o dietă echilibrată și mișcarea fizică.
În mod special mișcarea fizică este recunoscută pentru rolul extraordinar pe care îl joacă în reducerea stresului.
Surse: bbc.com, rcpsych.ac.uk, cambridge.org