Tot ce trebuie să știi despre micoza în sarcină

Tot ce trebuie să știi despre micoza în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Micozele fac și ele parte dintre problemele care pot surveni în timpul sarcinii, mai ales din cauza fluctuațiilor hormonale. Din articolul de mai jos veți afla cum apar acestea, prin ce se manifestă, cum le putem trata, dar și ce am putea face pentru a le preveni, pe cât posibil. De asemenea, rețineți faptul că este cel mai important să nu tratați micozele vaginale din sarcină fără sfatul unui medic, astfel încât să nu se ajungă la probleme serioase, atât pentru voi, cât și pentru bebeluși.

Ce este micoza

Când vorbim despre așa ceva, ne referim de fapt la o afecțiune provocată de diverse organisme microscopice. Printre acestea fac parte: ciupercile, mucegaiurile, levurile (tot un tip de ciuperci). Asemenea microorganisme trăiesc în corpul nostru (pe mucoase, în zona genitală, în intestine, în gură, în nas etc.), dar în anumite condiții ele se multiplică prea mult și provoacă iritații, leziuni sau chiar infecții.
În ceea ce ne privește femeile, cele mai frecvente micoze se regăsesc la nivelul vaginului și provoacă așa-numitele vaginite micotice. Ele apar oricând, dar sunt mai dese în perioada sarcinii.

Citește și: Infectiile fungice: Cum sa le detectezi, previi, tratezi

Cauze ale apariției micozei (vaginitei micotice) în sarcină

Printre cele mai cunoscute micoze din perioada sarcinii sunt cele care sunt produse de ciuperca numită „Candida". Motivul pentru care ne putem confunta cu așa ceva este: în timpul sarcinii, în cazul în care în vaginul nostru există deja Candida, aceasta va găsi condiții mai bune de proliferare, în condițiile în care creșterea nivelului de estrogen va favoriza și producerea de glicogen (este compus din mai multe molecule de glucoză și este util în stocarea energiei și în detoxifierea organismului. Cea mai mare parte din el se găsește în ficat). Pe măsură ce nivelul de glicogen crește, ciupercile vor găsi un mediu propice să se dezvolte la nivelul pereților vaginului.

Diverse studii au arătat că aproximativ 20% dintre noi prezintă „Candida" la nivelul vaginului, dar că în sarcină, din cauza fluctuațiilor de estrogen, aceasta se va regăsi la mai mult de 30%.
De asemenea, putem fi mai predispuse unei micoze în sarcină din următorul motiv: sistemul nostru imunitar poate avea perioade în care este mai slăbit, fapt care va stimula proliferarea ciupercilor microscopice. În acest context, și numărul bacteriilor „bune" din microflora vaginală va scădea, lăsând loc unor microorganisme dăunătoare.

Citește și: Top 7 schimbari ciudate ale vaginului in timpul sarcinii

Simptomele micozelor de la nivel vaginal

Este firesc să avem secreții vaginale și în timpul sarcinii, dar trebuie să fim foarte atente dacă acestea își schimbă radical aspectul, întrucât poate fi vorba despre o micoză. Astfel, în mod obișnuit, secreția vaginală este lăptoasă, alb-gălbuie, nu este prea abundentă (poate fi așa la ovulație sau în perioada precedentă menstruației), nu are miros și nu ne provoacă disconfort. În schimb, o micoză o va face să fie albă, să aibă aspectul brânzei dulci (are aspect grunjos) și să fie mai lipicioasă, dar fără miros.

Alte manifestări neplăcute, menite să ne facă să ne gândim că suntem afectate de o vaginită micotică, sunt:
• Zona vulvei este mai roșie și mai inflamată
• Resimți mâncărimi persistente
• O senzație de arsură
• Poate apărea o senzație de usturime la urinare

Femeie insarcinata care simte presiune la nivelul vezicii urinare

• Disconfort în timpul actului sexual
Pentru un diagnostic și un tratament adecvat, consultă cât mai rapid un medic ginecolog. Nu recurge la remedii naturiste sau la altele pe care să ți le administrezi la întâmplare, astfel încât să nu-ți afectezi sub nicio formă bebelușul. De asemenea, un consult medical va putea să stabilească dacă este vorba despre o micoză sau nu cumva este o infecție mai serioasă (de exemplu, una cu transmitere sexuală).

Femeie insarcinata la medic

Tratamentul unei micoze vaginale în sarcină

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este că o micoză nu va afecta bebelușul. Doar în cazul în care este vorba într-adevăr despre o infecție cu Candida, există posibilitatea ca acesta să fie afectat de ea, în cazul în care vei avea o naștere naturală (iar bebelușul va veni mai mult în contact cu pereții vaginului tău). Dacă s-ar întâmpla așa, bebelușul va dezvolta o candidoză bucală, care, la rândul ei, îți va fi transmisă ție când îl alăptezi.
Ca să eviți o asemenea situație, prezintă-te la medic. După ce ți se va face și un examen al secreției vaginale, ți se va recomanda un tratament. Scopul acestuia va fi să nu conducă la apariția unor probleme în dezvoltarea fătului sau la diverse malformații. Spre exemplu, se vor evita medicamentele antifungice administrate pe cale orală (de exemplu cele pe bază de fluconazol), cu precădere în primul trimestru de sarcină, dar și ovulele cu acid boric (când nu este vorba despre sarcină, ele se pot introduce în vagin o dată pe zi, timp de până la 2 săptămâni. În schimb, în sarcină sunt interzise pentru că acidul boric e foarte toxic).

Printre medicamentele cele mai recomandate în caz de micoze vaginale apărute în perioada sarcinii se află cremele vaginale, în special pe bază de:
• Miconazol- Acestea se pot prescrie pentru 3-7 zile. Cu cât durata tratamentului va fi mai mare, cu atât concentrația de miconazol va fi mai mică
• Clotrimazolul-Este tot un medicament antifungic, ce poate fi utilizat până la dispariția simptomelor neplăcute
Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să le folosești cam 7 zile. În caz de recurență, va trebui să revii din nou la medic, întrucât poate fi nevoie de o altă serie de tratament. Totodată, în unele situații, ți se poate recomanda să nu ai activitate sexuală pe parcursul tratamentului.

Cum poți preveni micozele vaginale în perioada sarcinii

Deși predispoziția spre infecțiile micotice este mai mare în acest interval, specialiștii ne sfătuiesc să luăm anumite măsuri, care ne vor ajuta (chiar dacă nu le vom evita complet) să evităm formele severe. Printre acestea se numără:
• Ai mare grijă la igiena intimă- De exemplu, nu lăsa apa să pătrundă în interiorul vaginului, întrucât va predispune spre iritații și spre proliferarea ciupercilor sau bacteriilor. Te vei limita doar la dușurile vaginale speciale, recomandate de medic.Ocolește și produse precum săpunuri obișnuite, geluri de duș cu arome artificiale, spumant de baie și orice alte substanțe cu mulți conservanți, care pot distruge pH-ul vaginului și pot crește predispoziția spre infecții. Folosește doar geluri speciale pentru igienizarea zonei intime!
• Nu te șterge niciodată din spate în față, ci invers- Numai așa vei evita ca bacteriile să ajungă în zona vaginului tău. Pe cât posibil, nu te șterge cu hârtie igienică parfumată (din cauza riscului de a dezvolta iritații)
• Dacă obișnuiești să folosești absorbante zilnice, ocolește-le pe cele cu parfumuri sau din materiale sintetice (și acestea pot favoriza iritațiile și infecțiile)
• Nu purta pantaloni prea strâmți, din materiale sintetice- Aceștia nu ar lăsa pielea din zona intimă să respire, iar mediul cald și umed poate să stimuleze proliferarea microorganismelor ce vor provoca micoze
• Lenjeria intimă ar trebui să fie numai din materiale naturale- Datorită acestor materiale, pielea va respira și nu se va crea mediul „prietenos" pentru fungi

Femeie insarcinata in lenjerie intima

• Evită să vii în contact cu umezeala în zona intimă- Spre exemplu, dacă ai transpirat în zonă sau dacă porți un costum de baie ud, schimbă-te cât mai repede (umezeala și căldura favorizează ciupercile)
• Ai mare grijă la dietă- Pe cât posibil, vei ocoli produsele prea bogate în zahăr și carbohidrați, care nu fac altceva decât să încurajeze apariția ciupercilor în mediul cald și umed din vagin. În schimb, orientează-te spre alimente probiotice, menite să stimuleze formarea unor bacterii bune (cum ar fi „Lactobacillus acidophilus"), care sunt benefice pentru flora intestinală și cea vaginală. Cel mai cunoscut aliment din acest punct de vedere este iaurtul.

Voi știați până acum detalii despre micozele vaginale care ne pot afecta pe timpul sarcinii?

Surse:
www.babycenter.com, www.healthline.com,www.mothertobaby.org, www.pregnancybirthbaby.org.au, www.sfatulmedicului.ro, www.whattoexpect.com

Articolul urmator
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii
    Tot ce trebuie să știi despre ruptura de perineu în timpul nașterii

    Nașterea, în sine, reprezintă o întreagă cascadă de evenimente care au loc începând cu momentul concepției. Indiferent de cât de mult te pregătești...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre colici
    Tot ce trebuie să știi despre colici

    Viața de părinte vine la pachet cu o multitudine de provocări, colicile bebelușului fiind una dintre ele. Colicile abdominale se numără printre cele mai frecvente afecțiuni ale...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    © 2024 Qbebe