Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

A dat angajatorul în judecată pentru că a forțat-o să se întoarcă la muncă la 12 zile de la o naștere prematură

Discriminarea la locul de muncă este o realitate în cazul multor femei care revin la serviciu, după concediul de maternitate. În ciuda prevederilor legale, există numeroase persoane care știu că alegerea de a deveni mame nu este lipsită de riscuri. Retrogradări, diminuări salariale, nedreptăți și chiar hărțuire din partea șefilor și a colegilor, acestea sunt câteva dintre lucurile cu care se confruntă unele femei când se reîntorc din concediul postnatal. Altele sunt obligate să muncească chiar din timpul concediului, sub amenințarea că și-ar putea pierde locul de muncă. Numai câteva caută dreptate, cum a fost cazul unei femei din Irlanda, care a dat angajatorul în judecată și a câștigat 20.000 €.

Un raport al Comisiei pentru Egalitate și Drepturile Omului estimează că, în fiecare an, peste 50.000 de femei sunt forțate să muncească în timpul concediului de maternitate. În cadrul campaniei Pregnant Then Screwed, numeroase mame care au trecut prin astfel de situații sau au fost discriminate la locul de muncă au putut trimite anonim poveștile lor pentru a fi cunoscute de publicul larg. Unele au arătat că discriminarea începea încă de când erau însărcinate, altele au povestit cum au fost obligate să muncească de acasă, deși erau în concediu de creștere a copilului. Au fost și cazuri mai grave, de femei care au pierdut sarcina, din cauza stresului la care au fost supuse la serviciu.
Multe dintre aceste povești trec neauzite de nimeni, mai ales când mamele se tem că își vor pierde locul de muncă. Totuși, sunt și femei care se decid să suporte orice consecință, dar să nu lase nepedepsit un abuz.

discriminare

Silită să muncească în timpul concediului de maternitate

Este cazul unei femei din Irlanda, care a fost obligată să reînceapă munca de acasă, la doar 12 zile după ce a devenit mamă. Nici măcar faptul că bebelușul se născuse prematur și avea nevoie de grijă suplimentară nu l-a oprit pe șeful ei să-i solicite să lucreze. Tânăra fusese victima discriminării încă din perioada când era însărcinată, când i-a fost refuzată o promovare pe care o merita și, în plus, a primit remarci sarcastice și jignitoare. Fiind la al doilea copil, șeful i-ar f zis că "cei doi bărbați ai ei o vor ajuta cu cei mici", făcând aluzie la faptul că cei doi copii aveau tați diferiți. Deși a muncit până în momentul când a fost luată de ambulanță la spital, ca să nască, femeia a simțit permanent reproșul șefului și presiunea pe care acesta o exercita asupra sa. Pe parcursul sarcinii s-a simțit izolată și având în permanență senzația că i se impută decizia de a avea al doilea copil. Iar la nici două săptămâni de la naștere, șeful a contactat-o și i-a cerut să reînceapă lucrul. Pentru că făcea parte din Departamentul de Asigurare a Calității și se ocupa de audituri, angajatorul i-a spus că nu are cine să îi țină locul și a supus-o unor constrângeri repetate, pentru a o obliga să lucreze. În cele din urmă, femeia a acceptat, de teama că își va pierde locul de muncă. Ea a fost forțată să lucreze patru ore în fiecare zi, pe întreaga perioadă a concediului de maternitate.

Comisia pentru Relații la Locul de Muncă i-a dat mamei câștig de cauză

În 2017, femeia a demisionat, pentru că acțiunile angajatorului ei i-au distrus încrederea în firma respectivă, mai ales că pe parcursul concediului, deși muncise permanent de acasă, o altă colegă a fost promovată în locul său. Ulterior, ea a dat în judecată angajatorul, aratând în fața Comisiei că a fost supusă unui "stres foarte mare, până la epuizare, fiind silită să muncească, în vreme ce trebuia să acorde o atenție intensă bebelușului ei , născut prematur, precum și celuilalt copil, în vârstă de trei ani." Comisia a dat câștig de cauză femeii și a decis ca angajatorul să-i plătească 20.000 € despăgubire. Președintele Comisiei, David Mullis, a cerut ca angajatorul să plătească respectiva sumă pentru că a forțat-o pe mamă să lucreze în perioada concediului și nu a promovat-o pe merit. Șeful firmei a susținut permanent că femeia a fost cea care a solicitat să lucreze pe parcursul concediului, pentru că avea nevoie de bani și se plictisea, de vreme ce copilul era în incubator.

judecata

Discriminarea mamelor la locul de muncă poate fi aspru pedepsită

În multe țări, chiar și anumite replici discriminative și jignitoare la adresa angajatelor însărcinate sau proaspetelor mame pot deveni un caz de judecată. Companiile au început să plătească sume importante de bani în astfel de cazuri, mai ales că judecătorii sunt înclinați să dea câștig de cauză mamelor. Discriminarea și tratamentul nedrept pot fi responsabile pentru afectarea severă a carierei multor femei, de aceea în unele țări au fost înființate departamente și comisii speciale care se ocupă numai de cazurile de abuz la locul de muncă. În 2017, o femeie din America a câștigat fabuloasa sumă de 2.3 milioane de dolari, dând în judecată angajatorul- Bimbo Bakeries, o mare companie de panificație, pentru că a concediat-o când a rămas însărcinată.

Surse: https://www.irishexaminer.com; https://www.theguardian.com; https://hbr.org

 

O gravidă rămasă fără job și casă în Italia nu are bani să se întoarcă in România: „Am sunat la Ambasadă, niciun ajutor”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Adela Popescu nu vrea să se mai întoarcă din Grecia. Locația care a încântat-o este superbă!
  Adela Popescu nu vrea să se mai întoarcă din Grecia. Locația care a încântat-o este superbă!

  Adela Popescu a relatat despre vacanța petrecută alături de familie pe insula grecească Skyathos. Iată ce a dezvăluit aceasta!

  Sora lui Mariah Carey îşi dă în judecată mama pentru abuz. Detalii şocante ies la iveală
  Sora lui Mariah Carey îşi dă în judecată mama pentru abuz. Detalii şocante ies la iveală

  Alison Carey, sora mai mare a cântăreţei Mariah Carey, şi-a acuzat mama întrucât din cauza acesteia ar fi suferit abuzuri sexuale în cadrul "unor ritualuri...

  Top 6 locuri de munca de viitor
  Top 6 locuri de munca de viitor

  Motto: "Alege sa faci ceea ce iti place si nu va trebui sa muncesti nici macar o singura zi" - Confucius

  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU
  Copiii cu părinți plecați la muncă în străinatate, ajutați financiar prin POCU

  Ghidul „Program pilot de stimulare a participării la educaţie a copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate" a fost lansat de către Ministerul Fondurilor...

  Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă
  Semne că suferi de burnout, boala stresului la locul de muncă

  Burnout a ajuns să reprezinte un termen mai des întâlnit decât ne-am dori. Este caracteristic epocii în care trăim, a vitezei și a multor sarcini care depășesc...

  Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas
  Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas

  Tabel diversificare: Fiecare parinte isi hraneste copilul mic, incepand cu momentul nasterii sale, dupa indicatiile medicului pediatru, se stie. Insa ne prinde tare bine sa avem si un ghid...

  Lili Sandu, probleme cu bebeluşul în maternitate: au fost externaţi abia după 10 zile
  Lili Sandu, probleme cu bebeluşul în maternitate: au fost externaţi abia după 10 zile

  Una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi, Lili Sandu, a devenit de curând mamă. Iată ce a dezvăluit despre experienţa trăită după naştere!

  © 2019 Qbebe