În urmă cu puțin timp s-a instaurat o stare de alertă la aflarea veștii că un cunoscut hipermarket din România ar avea pe rafturi produse contaminate cu bacteria listeria. Panica a luat amploare atunci când produsul suspect, un lot de file de somon afumat de pe rafturile Auchan, a fost retras după ce s-a descoperit că este contaminat cu Listeria monocytogenes.
Listeria este o bacterie ce se dezvoltă în apă și sol, prin intermediul cărora ajunge să contamineze alimentele. Este rezistentă la refrigerare și poate fi foarte periculoasă în special pentru femeile însărcinate, șansele ca aceasta să străbată placenta fiind foarte mari. În caz de infestare, se poate declanșa avortul, ori nou-născutul poate prezenta probleme de sănătate la naștere.
"Ce trebuie să știți:
1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare ( asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar) dar.
5. În sarcină poate provoca avort, naștere premature, greutate mica la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging până la deces.
6. Pacienții cu imunitate scăzută precum cu vărstnicii, diabeticii sau cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
7. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR
1. Căldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
2. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
3. Există teste de diagnosticare (bine de făcut înainte de sarcină)
4. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.