
Studiul a fost efectuat cu ajutorul a peste 1 milion de femei din Danemarca, pe parcursul a peste 10 ani, iar concluziile nu au fost deloc îmbucurătoare în ceea ce privește pilulele contraceptive. Se pare că, din 100 000 de femei care folosesc acest tip de tratament hormonal pentru a se feri de sarcini nedorite, 13 vor dezvolta cancer de sân într-un an.
Studii de acest gen au fost făcute și în trecut, dar acesta este primul care analizează și felul în care hormonii sunt eliberați în organism și dacă efectele diferă de la metodă la metodă. Mai exact, este mai riscant să luăm pilule contraceptive sau să folosim implanturi uterine care eliberează direct hormonii în uter?
"Este o diferența mică, dar măsurabilă, iar dacă ținem cont de milioanele de femei care folosesc pastile, atunci aceasta devine o problemă de sănătate publică", declară Doctor Marisa Weiss, oncolog și fondator al site-ului breastcancer.org
Experții spun că există și unele avantaje ale folosirii anticoncepționalelor și anume reduc riscul devoltarii cancerului ovarian, endometrial și posibil și pe cel colorectal. De asemenea, ei le sfătuiesc pe femeile mai în vârstă să renunțe la metode contraceptive pe bază de hormoni și să folosească diafragma sau prezervativele.
Voi ce metodă contraceptivă considerați a fi cea mai potrivită?
Sursa: www.cancer.gov; www.nytimes.com
Foto credit: istock.com
