Aproximativ un milliard de copii si adulti din toata lumea nu stiu sa citeasca sau sa scrie. In plus, este de patru ori mai probabil ca un copil care nu citeste fluent pana in clasa a treia sa abandoneze scoala, iar vocabularul unui copil de trei ani este un indicator al viitoarei sale abilitati de a citi. Expunerea la lectura de la o varsta cat mai frageda le asigura copiilor drumul catre alfabetizare (absoluta si functionala).
Luni, 19 octombrie 2015, organizatii din intreaga lume si-au propus sa mobilizeze mii de voluntari, educatori, invatatori si profesori care sa citeasca copiilor, incercand sa doboare un record al celui mai mare numar de copii carora li se citeste de catre adulti, in decurs de 24 de ore.
United Way a organizat evenimentul in Romania pentru aproape 1.000 de copii din Bucuresti, Cluj si Timisoara, cu varste intre 6 si 14 ani. Aproape jumatate din acestia provin din medii dezavantajate, sustinuti de United Way in cadrul programelor pe care le desfasoara, in timp ce restul sunt copii din scoli si gradinite sau beneficiari ai altor organizatii non-profit. In Bucuresti si Cluj, evenimentul a implicat aproape 400 de copii provenind din aproape 15 programe sustinute de United Way Romania. In Timisoara, proiectul a incurajat lectura in randul a peste 600 de copii, printre care si copii provenind din familii defavorizate, din mediul rural, copii cu tulburari de auz si copii cu tulburari de vedere.
"Pana in clasa a III-a copiii invata sa citeasca. Ulterior, copiii citesc pentru a invata. Cercetarile arata clar ca, daca pana la sfarsitul ciclului primar copiii nu citesc cursiv si cu inteles, ei raman in urma si se descurajeaza, fapt care duce la absenteism scolar incepand din ciclul gimnazial si apoi in liceu abandoneaza scoala. Iar in Romania, aproape 50% din copiii testati PISA nu au capacitatea de a intelege ceea ce citesc.
La Read Across the Globe Day, vrem sa incurajam copiii sa faca din lectura o obisnuinta in afara orelor de scoala. Mai mult, incurajam si parintii sa isi dedice din putinul timp liber acestei activitati care, indirect, le poate imbunatasi propriilor copii sansele de reusita in viata", declara Cristina Damian, Directorul Executiv al Fundatiei United Way Romania.
Evenimentul a constat in sesiuni interactive de lectura, in care voluntarii au citit copiilor in intervalul orar 14:00 - 16:00, incurajandu-i astfel pe cei mici sa citeasca si in afara orelor de scoala. Conform ultimei evaluari PISA (2012), Romania se afla pe ultimele locuri la capitolul citire/ lectura, aproape 40% din totalul elevilor testati avand rezultate slabe.
Din rolul sau de organizator comunitar, United Way Romania a reunit in cadrul evenimentului peste 15 organizatii non-profit, aproape 200 de voluntari din randul unor companii partenere: Accenture, AROBS Transilvania Software, Continental Automotive, Deltatel, DLA Piper, Biroul de avocatura Hategan, HP, ISDC, Luxoft, Metropolitan Life si Raiffeisen Bank, activitatile desfasurandu-se in peste 20 de locatii din Bucuresti, Cluj si Timisoara. In Timisoara, evenimentul s-a desfasurat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Timis.
Parteneri in aceasta initiativa au mai fost Editura Litera, care a oferit o sponsorizare de 400 de carti pentru copii participanti in Bucuresti si Cluj-Napoca, precum si proiectul Cartile pe Fata si Radio Romania Cluj - pentru organizarea evenimentului la nivel local, in Cluj-Napoca. Mai mult, Read Across the Globe Day s-a bucurat de implicarea unor personalitati ca Matteo, binecunoscutul artist, sau scriitorul Victor Miron, initiatorul proiectului Cartile pe Fata.
Read Across the Globe Day este o initiativa internationala la care s-a alaturat si United Way Worldwide, cea mai mare fundatie privata din lume. La nivel global, evenimentul isi propune sa doboare World Guiness Record pentru cel mai mare numar de copii carora li se citeste in decurs de 24 de ore, pentru a promova astfel cauza alfabetizarii.
Despre United Way
Fiecare om are dreptul la o viata buna: acces la educatie pentru a obtine un loc de munca, o stare de sanatate cat mai buna si venituri suficiente pentru a-si sustine familia. De aceea, United Way Romania sustine 3 directii importante: educatie, sanatate si integrare socio-economica. Astfel, United Way ajuta mii de persoane dezavantajate: copii si tineri sa mearga la scoala, adulti sa invete meserii noi si sa fie independenti, varstnici singuri, persoane cu dizabilitati sau cu boli grave, sa se bucure de o viata mai buna. Pentru mai multe informatii, accesati pagina www.unitedway.ro sau pagina de Facebook United Way Romania.
