Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor

Corina Naftanaila

Carnea se înscrie cu succes în topul alimentelor preferate de români. Datorită conținutului bogat de proteine, aceasta aduce beneficii asupra țesuturilor și sistemului natural de apărare împotriva microbilor. Sigur, asta se întâmplă cu produsele din carne provenită din surse sigure, certificate și testate din punct de vedere al calității. Acest lucru nu a fost însă valabil și într-o fabrică de prelucrare a cărnii din Belgia, ce a scos la comercializare produse din carne alterată. S-au regăsit acestea și în farfuriile românilor? Rămâne de văzut!

Conform studiului desfășurat de Institutul Național de Statistică în anul 2016, un român consumă, în medie, lunar, aproximativ 3,39 kg de carne, ajungând la un consum de aproape 50 de kg într-un an, media europeană fiind de 70-75 de kg. Așa cum era de așteptat, carnea de porc este favorita românilor de toate vârstele, fiind urmată de carnea de pui și abia apoi de cea de vită.

Este recomandat consumul de carne din surse sigure pentru a evita infestarea cu bacterii și microbi ce pot provoca dezechilibre la nivelul tranzitului intestinal și chiar decesul, în cel mai rău caz. O astfel de sursă sigură s-a considerat a fi și fabrica Veviba, din Belgia. Până de curând, aceasta a furnizat produse din carne supermarketurilor belgiene. În urma unei analize de laborator, autoritățile au descoperit în carnea de vită tocată o pastă obținută din carcasă de vită, substanță interzisă de legislația europeană, precum și urme de carne alterată. Mai mult decât atât, un angajat al firmei a făcut publică modalitatea prin care producătorii reetichetau produsele, pentru a ascunde faptul că acestea erau improprii consumului uman.

carne vita

Produsele ce poartă semnătura companiei belgiene au fost exportate în țările din sud-estul Europei. Date fiind efectele negative ale consumul de carne alterată asupra sănătății, președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, a solicitat o cercetare amănunțită din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a vedea dacă astfel de produse există pe rafturile magazinelor din România.

"Solicit în mod public ANSVSA-ului să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină. De asemenea, să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român", a spus Costel Stanciu.

Surse: apc-romania.ro, euronews.com, webgate.ec.europa.eu.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul
    De ce bărbații mănâncă mai multă carne. Un studiu dezvăluie adevărul

    Te-ai întrebat vreodată de ce sunt atât de puțini bărbați vegetarieni? Ei bine, un studiu recent dezvăluie motivul: bărbații au tendința să consume mai multe carne...

    Citește asta înainte să cumperi carne de miel
    Citește asta înainte să cumperi carne de miel

    Asociația Pro Consumatori, singura organizație de utilitate publică, singura organizație de consumatori din România membră a Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), singura...

    Filmele SF devin realitate: primele ciocănele de pui printate 3D din carne adevărată
    Filmele SF devin realitate: primele ciocănele de pui printate 3D din carne adevărată

    Am ajuns să trăim în viața de zi cu zi niște situații care păreau posibile doar în filmele SF. Iată că un recunoscut lanț de restaurante, în colaborare cu un...

    Cum îndepărtezi toxinele și hormonii din carne, înainte să o gătești! Simplu și eficient, la îndemâna oricui
    Cum îndepărtezi toxinele și hormonii din carne, înainte să o gătești! Simplu și eficient, la îndemâna oricui

    În condițiile în care, în ultimii ani, auzim tot mai des de substanțele toxice introduse în carne în mod intenționat sau provenite din expunerea la diferiți...

    7 adevăruri despre carne pe care nutriționiștii vor să le știi înainte să înceapă sărbătorile
    7 adevăruri despre carne pe care nutriționiștii vor să le știi înainte să înceapă sărbătorile

    Carnea este unul dintre cele mai versatile alimente și de aceea este prezentă adesea în meniul de fiecare zi. Cu atât mai mult de sărbători, când vrei să le oferi...

    Cât de bine este consumăm carne de miel?
    Cât de bine este consumăm carne de miel?

    Ovis aries sună cunoscut? Nu chiar. Dar mielul? Acest termen probabil că este cunoscut de toată lumea. Te-ai întrebat vreodată cât de bine este să consumi carne de miel? Sau...

    Cum prepari cozonacul de carne sau Leberkase: cea mai bună rețetă
    Cum prepari cozonacul de carne sau Leberkase: cea mai bună rețetă

    Cozonacul de carne este un preparat inedit, dar extrem de delicios, care se consumă în Germania de sute de ani, iar acum îți este accesibil și ție, în orice perioadă a...

    Dieta minune cu care Cristina Șișcanu a slăbit 27 de kilograme: ce mânca în fiecare zi
    Dieta minune cu care Cristina Șișcanu a slăbit 27 de kilograme: ce mânca în fiecare zi

    Cristina Șișcanu, soția lui Mădălin Ionescu, are cu acesta o fetiță, Petra, în vârstă de 3 ani. Înainte să formeze un cuplu cu Cristina, Mădălin a fost...

    © 2022 Qbebe