Din grija pentru copilul tau

Carne falsificată din carcasă de vită și carne alterată pe farfuriile românilor

Carnea se înscrie cu succes în topul alimentelor preferate de români. Datorită conținutului bogat de proteine, aceasta aduce beneficii asupra țesuturilor și sistemului natural de apărare împotriva microbilor. Sigur, asta se întâmplă cu produsele din carne provenită din surse sigure, certificate și testate din punct de vedere al calității. Acest lucru nu a fost însă valabil și într-o fabrică de prelucrare a cărnii din Belgia, ce a scos la comercializare produse din carne alterată. S-au regăsit acestea și în farfuriile românilor? Rămâne de văzut!

Conform studiului desfășurat de Institutul Național de Statistică în anul 2016, un român consumă, în medie, lunar, aproximativ 3,39 kg de carne, ajungând la un consum de aproape 50 de kg într-un an, media europeană fiind de 70-75 de kg. Așa cum era de așteptat, carnea de porc este favorita românilor de toate vârstele, fiind urmată de carnea de pui și abia apoi de cea de vită.

Este recomandat consumul de carne din surse sigure pentru a evita infestarea cu bacterii și microbi ce pot provoca dezechilibre la nivelul tranzitului intestinal și chiar decesul, în cel mai rău caz. O astfel de sursă sigură s-a considerat a fi și fabrica Veviba, din Belgia. Până de curând, aceasta a furnizat produse din carne supermarketurilor belgiene. În urma unei analize de laborator, autoritățile au descoperit în carnea de vită tocată o pastă obținută din carcasă de vită, substanță interzisă de legislația europeană, precum și urme de carne alterată. Mai mult decât atât, un angajat al firmei a făcut publică modalitatea prin care producătorii reetichetau produsele, pentru a ascunde faptul că acestea erau improprii consumului uman.

carne vita

Produsele ce poartă semnătura companiei belgiene au fost exportate în țările din sud-estul Europei. Date fiind efectele negative ale consumul de carne alterată asupra sănătății, președintele Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, a solicitat o cercetare amănunțită din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), pentru a vedea dacă astfel de produse există pe rafturile magazinelor din România.

"Solicit în mod public ANSVSA-ului să confirme sau să infirme dacă România a importat din Belgia produse din carne, fabricate de compania Veviba, falsificate cu pasta obținută din carcasa de bovină. De asemenea, să comunice dacă are cunoștință despre reetichetarea acestor produse în sensul ascunderii faptului că le-a expirat data durabilității minimale/termenul de valabilitate, acțiune frauduloasă care ar pune în pericol viața și sănătatea consumatorului român", a spus Costel Stanciu.

Surse: apc-romania.ro, euronews.com, webgate.ec.europa.eu.

O mamă își hrănește copilul numai cu carne crudă, fără legume. Motivul te va face să te enervezi!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Salată  boeuf cu carne de vită
    Salată boeuf cu carne de vită

    Salata boeuf este unul dintre preparatele-cheie în mesele din cadrul sărbătorilor de iarnă. Inspirați-vă din rețeta de mai jos pentru a prepara o salată gustoasă, dar și mai...

    Pilaf cu carne
    Pilaf cu carne

    Pilaful cu carne este una dintre mâncărurile româneşti care se prepară uşor, repede şi care este pe placul întregii familii. Iată o reţetă foarte simplă.

    Ruladă de carne pentru copii
    Ruladă de carne pentru copii

    Momentele petrecute la masă pot deveni o adevărată provocare atunci când ai de-a face cu un pitic mofturos, căruia nu-i place nimic și care spune „nu este bună"...

    Leurdă cu carne
    Leurdă cu carne

    Dacă vrei să prepari un fel de mâncare în care prospețimea leurdei să se îmbine cu savoarea cărnii fragede, alege rețete de mai jos. Vei vedea că sosul de soia se va...

    Pilaf cu carne de curcan
    Pilaf cu carne de curcan

    Pentru a prepara un pilaf gustos și hrănitor poți să apelezi și la carnea de curcan. Ea se va putea frăgezi așa cum trebuie pentru ca pilaful tău să poată fi apreciat chiar și de...

    Pilaf cu carne de pui
    Pilaf cu carne de pui

    Pilaful este întotdeauna un fel de mâncare gustos și hrănitor, iar dacă este preparat cu carne de pui va fi numai bun chiar și pentru „pitici" (după vârsta...

    Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne roșie
    Ghidul complet de preparare corectă a tipurilor de carne roșie

    În categoria de carne roșie sunt incluse carnea de vită, de porc, de miel, dar și vânat. Pentru că fiecare tip de carne necesită un anumit tip de preparare, iată un ghid cu...

    © 2019 Qbebe