Ce NU este bine să faci de Constantin și Elena

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Astăzi, 21 mai, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Cine au fost Sfânta Împărăteasă Elena și Sfântul Împărat Constantin

Despre Împărăteasa Elena se spune că a provenit dintr-o familie modestă și că a fost căsătorită cu  împăratul roman Constantius Chlorus I pentru a se evita războaiele dintre triburile britanice și Roma. Ulterior Constantius Chlorus I s-a despărțit de Elena pentru a se căsători cu Teodora (fiica vitregă a împăratului Maximiam).
Elena a avut un fiu, pe Constantin și nu s-a recăsătorit. Ea s-a convertit la religia creștină în anul 313, când a fost botezată. Ulterior, aceasta și-a dedicat viața întemeierii de biserici și pelerinajelor, ajutându-i pe cei săraci.

Elena a rămas cunoscută pentru că descoperit Sfânta Cruce, pe care fusese răstignit Iisus Hristos. După această descoperire a ajuns în Palestina și a făcut și o călătorie diplomatică în Orientul Mijlociu, încercând să instaureze creștinismul printre populațiile păgâne de acolo.
Împărăteasa a murit curând după ce s-a întors din călătoria în Orient, în anul 327.

Împăratul Constantin, fiul Împărătesei Elena, a început să fie adeptul credinței creștine după ce, într-o bătălie, i s-a arătat pe cer o cruce luminoasă, cu mesajul „Prin acest semn Vei învinge". În noaptea care a urmat i s-a arătat în vis și Mântuitorul.
După ce a învins în luptă, Constantin a dat „Edictul de la Milan", prin care creștinismul devenea pentru prima dată religie permisă în Imperiul Roman, alături de alte religii.

Alte realizări ale Împăratului Constantin se referă la: a reușit să ia măsuri ce au încurajat dezvoltarea Bisericii creștine, a înlăturat pedepsele contra creștinilor, a facilitat eliberarea sclavilor, i-a protejat prin lege pe orfani, săraci și pe văduve.
Împăratul Constantin a reușit să declare duminica drept zi liberă în imperiu, pentru toți creștinii.

Alături de mama sa, Împăratul Constantin a susținut refacerea bisericilor creștine și a încurajat construirea unora noi. El a întemeiat și o nouă capitală, Constantinopol, care a fost capitala creștină a Imperiului Roman pentru aproape o mie de ani.
Constantin a organizat și conciliul de la Niceea, prin care religiei ortodoxe i s-a dat o nouă recunoaștere.

Tradiții românești legate de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

În cultura populară, ziua de 21 mai este cunoscută sub denumirea de  „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor”, când se spune că păsările de pădure își învață puii să zboare.
O altă trăsătură a acestei zile este că agricultorii vor trebui să semene acum porumbul, ovăzul și meiul, întrucât se crede că tot ce este plantat după această zi s-ar usca.
În ziua de 21 mai păstorii decid cine va fi noul baci, unde vor fi organizate stânele și cine se va angaja să le păzească în perioada pășunatului. În vederea ocrotirii de forțele malefice, se făceau focuri, iar oile trebuiau să treacă prin fumul de la foc.

Alte tradiții ce țin de prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena recomandă să nu se divorțeze sau să nu se destrame o prietenie în această zi, în caz contrar persoanele implicate vor avea toată viața de suferit din cauza pierderilor de natură sentimentală sau financiară.

Maini stranse in semn de prietenie

O altă interdicție pentru ziua de 21 mai se leagă de faptul că nu este bine să li se dea pâine păsărilor cerului, întrucât se crede că așa se va risipi „sporul casei”. Și stricarea cuiburilor păsărilor este interzisă, tradiția insistând asupra ideii că astfel se va aduce ghinionul în casă pentru tot anul.

În vederea asigurării bunei-dispoziții în familie, este indicat ca în ziua sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena să se aducă fire de bujori înfloriți, flori de lămâiță, pâine și dulciuri de casă.

Bujori infloriti

Surse:
www.realitatea.net, www.stiripesurse.ro, www.ziarullumina.ro

Surse poze:
www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sfinții Constantin și Elena: ce semnificație au aceste nume, dacă ți-ai botezat fiul sau fiica astfel
  Sfinții Constantin și Elena: ce semnificație au aceste nume, dacă ți-ai botezat fiul sau fiica astfel

  Multă lume le poartă numele, dar puțini creștini știu cine au fost cu adevărat Constantin cel Mare și mama sa, Elena. Copiii trebuie musai să afle despre contribuțiile pe care...

  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!
  Cu ce se curata fata bebelusului. Ce NU este bine sa faci!

  Te intereseaza cu ce se curata fata bebelusului? Trebuie sa stii ca pielea unui nou-nascut este moale si delicata. Fata bebelusului se curata in fiecare zi pentru ca ingrijirea adecvata a...

  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui
  Ziua Constantin Brâncuși: 9 detalii neștiute despre viața și opera lui

  Ne place să ne lăudăm cu Brâncuși și nu există român care să nu știe de Masa Tăcerii sau Coloana Infinitului. Însă, câți dintre noi știm cu adevărat cine...

  Reparații și îmbunătățiri pentru casă pe care este bine să le faci vara
  Reparații și îmbunătățiri pentru casă pe care este bine să le faci vara

  Vara este cel mai bun moment pentru a face unele reparații și îmbunătățiri, indiferent dacă locuiești la bloc sau la casă. Lunile ideale, în care aceste proiecte pot fi...

  Pentru fiecare mamă care se simte epuizată: este foarte bine ce faci!
  Pentru fiecare mamă care se simte epuizată: este foarte bine ce faci!

  Încă din primele clipe în care îți vei ține micuțul în brațe, vei realiza că viața ta se va schimba radical. Alături de bucurii, de satisfacții enorme, vor...

  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme
  Incredibil! Cum arată Elena Băsescu după 3 sarcini. A slăbit 25 de kilograme

  Elena Băsescu a făcut furori pe plajă, vara aceasta, în costum de baie! A slăbit 25 de kilograme după cea de-a treia sarcină și arată incredibil.

  Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci în această zi
  Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci în această zi

  Sfânta Parascheva face parte dintre cei mai cunoscuţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox. În fiecare an, ea este celebrată în data de 14 octombrie. Parcurge...

  Elena Băsescu, despre viața cu 3 copii: „Nu mi se pare greu. Până la urmă noi suntem făcute să-i aducem pe pământ”
  Elena Băsescu, despre viața cu 3 copii: „Nu mi se pare greu. Până la urmă noi suntem făcute să-i aducem pe pământ”

  Elena Băsescu are trei copii superbi, Sofia Anais de 6 ani, Traian Jr de 5 ani și Anastasia de doar 2 anișori și chiar dacă este mama singură, ea spune că nu i se pare deloc greu să...

  © 2022 Qbebe